Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 20D nie łapie ostrości

brodek
16-03-2012, 13:28
od jakiegoś czasu moje 20D nie łapie ostrości, ale dzieje się to w dość dziwny sposób.

Mianowicie:

Aparatu nie używam np od dwóch dni. wyciągam z torby i obiektyw przelatuje cały zakres nie ustawiając ostrości, po kilkunastu próbach złapania ostrości na czymkolwiek zaczyna łapać co 20-30 próbę najpierw błędnie potem trafia w punkt, im dłużej badam tym częściej jest dobrze. Po dwóch godzinach w zasadzie aparat łapie ostrość w 95% i można z nim pracować. Sprawdziłem we wszystkich trybach AF i z każdym punktem AF oraz z kilkoma obiektywami (Tamron, Canon) i zawsze jest tak samo.
Jak aparatu nie używam 2 lub 3 godziny problem się pogłębia i zaczyna ustępować wraz z częstotliwością używania go

Potwierdzenia ostrości też nie mam w trybie MF.

Czy ktoś spotkał się z takim objawem? czy wiadomo co jest przyczyną?

I ile to może kosztować...?

Będę wdzięczny za podpowiedź

BigDog
16-03-2012, 17:19
Weź gruchę, podnieś lustro i dobrze przedmuchaj komorę lustra zwłaszcza dolną ściankę bo tam znajdują się punkty pomiarowe focusa. Często siadają na nich jakieś paprochy a wówczas przestają działać. Ja to przerabiałem w 40d, 5d, kumpel czyścił swoją piątkę, i tu na forum też już dmuchanie przywracało działanie focusa w różnych puszkach.

brodek
17-03-2012, 11:27
spróbuję, aczkolwiek dbam o ten temat i czyszczę raz w miesiącu. ale być może mam po prostu zbyt małą/słaba tę gruszkę a te czujniki są nieco niżej w tych otworach i może przez to trudno tam się dostać. dziękuję za pomoc sprawdzę to dzisiaj....

brodek
19-03-2012, 17:31
niestety czyszczenie nie przyniosło oczekiwanych rezultatów.... czy ktoś wie gdzie w okolicy Katowic mógłbym oddać aparat do naprawy/ekspertyzy

darkon
21-03-2012, 17:23
niestety czyszczenie nie przyniosło oczekiwanych rezultatów.... czy ktoś wie gdzie w okolicy Katowic mógłbym oddać aparat do naprawy/ekspertyzy
zobacz np tu
http://www.europaserwis.pl/index.html
najpewniej masz zimne luty na płycie głównej