Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Samyang 8 mm - nowy - problem z ostrością - pomocy

Perass
06-03-2012, 21:20
Witam,
zakupiłem własnie Samyanga 8mm, do mojego Canona 1100D.
Obiektyw nie łapie ostości, niezaleznie o odleglosci, kręcę pierścieniem i nic się nie zmienia. Ustawiłem tryb M oraz manualnego focusa, co jeszce powininem uczynić, proszę o pomoc

1982wojtek
06-03-2012, 21:27
Rozumiem że ustawiłeś tryb M w aparacie przestaw np na P i wtedy zacznij obracać pierścieniem od focusa

Perass
06-03-2012, 21:32
Jest to samo, nie ma glebii, ostrosci nie ma;
aparat nie widzi w ogole obietywu

r3b
06-03-2012, 21:40
Widziec to nie bedzie bo ten obiektyw nie ma zadnej automatyki... poucz sie nim robic zdjecia... moje na poczatku tez wychodzily jakes nieostre...

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Perass
06-03-2012, 21:44
No to rozumiem, natomaist jak kręcę pierścieniem, nie widać ŻADNEJ różnicy w wizjerze, niezależnie od odległości czy fotografowanego przedmiotu, co Wy na to ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie widać także żadnej różnicy wewnatrz samego obiektwu

sbogdan1
06-03-2012, 21:48
No ale jak może widzieć obiektyw skoro to manualne szkło, z tyłu nie posiada żadnych styków, pierwszy pierścień służy do ustawiana przysłony, natomiast drugi szeroki do manualnego ustawiania ostrości i to wszystko. Nie jest to jakaś wybitnie skomplikowana konstrukcja, ale skoro kręcąc pierścieniem ostrości nie widzisz rezultatów to wymiana albo naprawa.Jeśli to nówka z gwarancją to niema problemu, jeśli używany no to jest kłopot bo trzeba zapłacić za ewentualną naprawę.

GhostRider
06-03-2012, 21:51
Nie widać także żadnej różnicy wewnatrz samego obiektwu
No takie coś może świadczyć o mechanicznym uszkodzeniu obiektywu. A jak zmieniasz przysłonę to z listkami coś się dzieje?

Perass
06-03-2012, 21:53
tak, jak zmieniam przysłonę, widać ruchy listków, czyli co, wymieniać?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To moj pierwszy taki obiektyw więc po prostu nie wiem jak powinno byc...

evangelion69
06-03-2012, 22:01
nakręć film i nam pokaż

sbogdan1
06-03-2012, 22:05
Przysłona to oddzielny mechanizm, w tym szkiełku jest problem z pierścieniem do regulacji ostrości więc skoro podczas kręcenia nie widać rezultatów to znaczy że ten mechanizm jest prawdopodobnie uszkodzony.

Roy P
06-03-2012, 22:06
zrób dwa zdjęcia jakiegoś bliskiego obiektu na pełnej dziurze skala odległości ustawioną na max i na min i sprawdź na monitorze czy widać różnice.

Perass
06-03-2012, 22:08
To świetnie, dopiero co kupiony... Porobię jeszcze jutro zdjęcia w dzień i zobaczę... Najwyżej oddam...

r3b
06-03-2012, 22:09
zrób dwa zdjęcia jakiegoś bliskiego obiektu na pełnej dziurze skala odległości ustawioną na max i na min i sprawdź na monitorze czy widać różnice.

Koniecznie bliskiego obiektu, bo glebia fisheye jest ogromna i faktycznie mozesz nie widziec roznicy. Np. Dla przeslony 5.6 jak ustawisz ostrosc na metr to GO jest od ok. 0,5m do nieskonczonosci... taka to juz charakterystyka tego szkla...

Sent from my GT-I9000 using Tapatalk

Perass
06-03-2012, 22:18
Dobra no to moze odnosze zle wrazenie, moze rzeczywiscie wszystko jest z nim w porzadku.

tlustyx
06-03-2012, 22:20
W wizjerze raczej nie zobaczysz żadnej zmiany - zbyt duża GO.
Cytat z optyczne.pl Warto sobie uzmysłowić, że nawet na maksymalnym otworze, gdy ustawimy ostrość na odległość 1 metra, głębia ostrości będzie rozciągać się od 0.5 metra do nieskończoności! Po przymknięciu obiektywu do wartości przysłony f/5.6, ustawianie ostrości mamy praktycznie z głowy. Wystarczy pierścień skali ostrości ustawić na wartość 0.6 metra, a głębia ostrości obejmie obiekty znajdujące się w odległości od 29 centymetrów do nieskończoności...
Popstrykaj trochę zdjęć i oceń czy są ostre.

Perass
06-03-2012, 22:23
Nie no to niepotrzebnie sie przestraszylem w tkaim razie, dzieki za pomoc, pokombinuje jeszcze jutro w sloneczku o ile bedzie

MacRo
06-03-2012, 22:36
W przypadku manualnych obiektywów Samyanga, pierścień ustawiania ostrości jest "połączony" z soczewkami w taki sposób, że praktycznie nie ma możliwości zepsucia obiektywu tak, że dało by się kręcić pierścieniem bez żadnego efektu. Jeśli przy kręceniu czuć delikatny opór to znak że grupa soczewek się przesuwa. i finito.

Goomis
06-03-2012, 22:54
Perass, zrób tak:
1. Ustaw sobie jakiś przedmiot
2. Ustaw na obiektywie 30cm i maksymalnie otwórz przysłonę (f 3,5)
3. Zbliż się na ok. 30cm do ustawionego przedmiotu
4. Zrób zdjęcie
5. Przestaw pierścień ostrości na nieskończoność nie zmieniając pozycji
6. Zrób zdjęcie
7. Porównaj zdjęcia.
Jeżeli wtedy nie będzie różnicy to masz zepsuty obiektyw. Jeżeli będzie różnica to znaczy, że wszystko gra i wystarczy nauczyć się robić nim zdjęcia :p

Perass
06-03-2012, 23:22
No nic, pokombinuję, gwarancję mam na 2 lata więc...
A targi foto są w Łodzi pod koniec marca, to akurat zobaczę, porównam, moje szkło z szkłem wystawionym na wystawie na tych targach :)
Jak jakieś sensowne zdjęcie mi wyjdzie to wrzucę pewno na forum

naras
07-03-2012, 00:32
Myślę, że ze szkłem jest wszystko w porządku. To szkło po prostu takie jest - porównując do innych szkieł typu fisheye, samyang mógłby równie dobrze nie mieć pierścienia ostrości. Niezależnie jak ustawisz to wszystko masz ostre (doszukiwać się porównań ostrości w 1:1 mija się troche z celem). Gdy podepniesz JAKIEKOLWIEK inne szkło fisheye np. Zenitar 16mm/Sigma 10mm lub 15mm/Canon 15mm to zobaczysz, że w tych obiektywach (zwłaszcza na zdjęciach z odległości 30-50cm) widać gołym okiem jak rozchodzi się głębia ostrości.

Perass
07-03-2012, 11:43
Dzieki za pomoc. uspokoiliscie mnie. : ))

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

igor58
07-03-2012, 15:18
za narasem,
w tym szkle nie ma przepisu na ostrość.
mam te same problemy, co autor wątku. Zwykle wykonuję kilka fotek na różnych ustawieniach i jest ok (któreś trafi). To jest szkło do "zabawy" (twórczej), kombinowania. Trudy focenia wynagrodzą efekty końcowe. A na sam koniec można pokręcić ostrość w ps.
Milej zabawy!

Perass
08-03-2012, 01:33
http://3.bp.blogspot.com/-ZEIBzjOfaNk/T1fnykJGElI/AAAAAAAAAY0/q0-3VLIm1ZA/s1600/IMG_9930.JPG
Nie ma lipy, daje radę :)