Witam,
zakupiłem własnie Samyanga 8mm, do mojego Canona 1100D.
Obiektyw nie łapie ostości, niezaleznie o odleglosci, kręcę pierścieniem i nic się nie zmienia. Ustawiłem tryb M oraz manualnego focusa, co jeszce powininem uczynić, proszę o pomoc
Witam,
zakupiłem własnie Samyanga 8mm, do mojego Canona 1100D.
Obiektyw nie łapie ostości, niezaleznie o odleglosci, kręcę pierścieniem i nic się nie zmienia. Ustawiłem tryb M oraz manualnego focusa, co jeszce powininem uczynić, proszę o pomoc
Rozumiem że ustawiłeś tryb M w aparacie przestaw np na P i wtedy zacznij obracać pierścieniem od focusa
wszystko znaczy NIC!!!
Jest to samo, nie ma glebii, ostrosci nie ma;
aparat nie widzi w ogole obietywu
Widziec to nie bedzie bo ten obiektyw nie ma zadnej automatyki... poucz sie nim robic zdjecia... moje na poczatku tez wychodzily jakes nieostre...
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
No to rozumiem, natomaist jak kręcę pierścieniem, nie widać ŻADNEJ różnicy w wizjerze, niezależnie od odległości czy fotografowanego przedmiotu, co Wy na to ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie widać także żadnej różnicy wewnatrz samego obiektwu
Ostatnio edytowane przez Perass ; 06-03-2012 o 21:46 Powód: Automerged Doublepost
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
tak, jak zmieniam przysłonę, widać ruchy listków, czyli co, wymieniać?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To moj pierwszy taki obiektyw więc po prostu nie wiem jak powinno byc...
Ostatnio edytowane przez Perass ; 06-03-2012 o 21:59 Powód: Automerged Doublepost
No ale jak może widzieć obiektyw skoro to manualne szkło, z tyłu nie posiada żadnych styków, pierwszy pierścień służy do ustawiana przysłony, natomiast drugi szeroki do manualnego ustawiania ostrości i to wszystko. Nie jest to jakaś wybitnie skomplikowana konstrukcja, ale skoro kręcąc pierścieniem ostrości nie widzisz rezultatów to wymiana albo naprawa.Jeśli to nówka z gwarancją to niema problemu, jeśli używany no to jest kłopot bo trzeba zapłacić za ewentualną naprawę.
Ostatnio edytowane przez sbogdan1 ; 06-03-2012 o 21:50
EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,
Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem
nakręć film i nam pokaż
[SIGPIC][/SIGPIC]
zrób dwa zdjęcia jakiegoś bliskiego obiektu na pełnej dziurze skala odległości ustawioną na max i na min i sprawdź na monitorze czy widać różnice.