Zobacz pełną wersję : [M42] Jupiter 200mm i telekonwerter, czy warto?
blizzard
05-03-2012, 21:48
Od niedawna złapałem bakcyla na fotografię ptaków. Ponieważ traktuję to tylko i wyłącznie hobbystycznie nie chcę dużo inwestować w sprzęt.
Z teleobiektywów mam obecnie tylko Jupiter-21M 4/200, już trochę fotek nim robiłem, ale przydała by mi się większa ogniskowa i pomyślałem o telekonwerterze.
Czy warto kupić jakiś produkcji ZSRR albo DDR, czy w ogóle odpuścić sobie i ewentualnie później kupić jakiś dłuższy tele M42?
p.s. Jak na razie fotografuję ptaki w mieście: krukowate, wróblowate, kaczkowate, tak więc są one nieco przyzwyczajone do ludzi.
Biorac pod uwage naprawde niesamiwita jakosc i ostrosc obrazu od F4 w tym szkle, to praca z konwerterem powinna byc super. Niestety nie mam pojecia jak sie maja stare 2x. Jednak jesli bywaja jakies o dobrej optyce, to stawiam, ze z tym jupiterem 400/8 bedzie calkowicie ok.
VomitroN
06-03-2012, 14:36
Przerabiałem kiedyś temat konwerterów pod M42. Okazało się, że kraj produkcji nie wpływa na ich jakość. Polecany na różnych forach TK2x od Zeissa okazał się mydlaną padaką. Do tego najdroższą. I tak brnąc przez różne porsty, vivitary, weltblicki, czy inne nounejmy, trafiłem na pospolitego rosyjskiego TK-2M, który wymiótł wszystkie, które do tej pory miałem. Okazał się świetnie współpracować w tandemie z Tairem 3S, dając ostrość na bardzo przyzwoitym poziomie.
Reasumując, zakup dobrego telekonwertera M42 to ruletka. Trzeba po prostu upolować tego właściwego ;-)
Aleximov
06-03-2012, 15:39
Witam,
Potwierdzę słowa VomitroNa - szybki test na dwóch konwerterach (posiadam Zeissa i jakiś Vivitar) z Takumarem 200/4 pokazał, że najlepszą jakość zdjęć uzyskuję na samym Takumarze i cropie x2 (kadrowaniu w PS) :) Konwertery wprowadzały pogorszenie obrazu (mydlenie) i przede wszystkim CA (aberrację chromatyczną - kolorowe obwódki na krawędziach). Jeśli więc masz możliwość testowania konwerterów, to wybieraj - a nuż trafi się taki, co będzie z Twym Jupiterkiem dobrze współpracował. Co do dłuższych szkieł M42, to obawiam się, że tanie Vivitary 400mm itp. też będą miały kiepską jakość (jak 200mm + konwerter 2X) - więc pozostaje Ci crop do czasu, aż upolujesz droższe i lepsze szkło...
Pozdrawiam, Alex
blizzard
06-03-2012, 20:32
Dzięki za odpowiedź.
Niestety nie mam możliwości testowania konwerterów, ale zaryzykuję zakup na Allegro TK-2M, w sumie taki bardzo drogi to nie jest :)
Ale zastanawia mnie jeszcze jeden szkopuł.
Z tego co się zorientowałem, to konwerter montuje się pomiędzy korpus a obiektyw. Zauważyłem brak ostrości na nieskończoność, czy taki konwerter nie pogorszy tego?
Ostatecznie obiektyw jeszcze bardziej się oddali od matrycy...
VomitroN
06-03-2012, 21:05
Pierwsze słyszę, żeby ten obiektyw miał problemy z ostrzeniem w nieskończoność pod EOSem. Może adapter M42/EOS masz jakis lipny? Może kołnierz adaptera jest za gruby?
Niemniej, jeśli szkło nie ostrzy w nieskończoność, tym bardziej nie zrobi tego z telekonwerterem.
Zaś co do zakupu TK-2M, od razu zaznaczam, że musiałem przebrnąć przez kilka jego egzemplarzy, zanim trafiłem na ten JEDYNY :)
blizzard
08-03-2012, 19:53
Racja, pomyliłem się, kiedyś tego jupitera zakładałem do nikona D40x i tam nie ostrzył w nieskończoność, ale w Canonie jest ok, po prostu dawno nie musiałem ostrzyć w ten sposób i stąd ta pomyłka.
Zdaję sobie sprawę, że nie każdy TK-2M jest dobry, no ale popróbuję, może się trafi, a jak nie, to będę wymieniał na inny egzemplarz, może w końcu trafię :D
jeszcze zostaje najważniejsza kwestia, jak ostrzyć; ptak to nie drzewo, rusza się.