PDA

Zobacz pełną wersję : 450d Ostrość w wizjerze

Crycha
05-03-2012, 21:28
Witam

Wpadłem na pomysł oddania mojego Canona do kompleksowego czyszczenia, w tym matrycy. Po odbiorze faktycznie zniknęło parę plamek ze zdjęć. Niestety pojawił się problem:
1. W trybie AF po wciśnięciu migawki do połowy, następuje "pik" zapalenie się punktu AF, zdjęcie wychodzi ostre, niestety mimo korekcji pokrętłem w wizjerze obraz jest nieostry.
2. W trybie MF ustawiam ostrość przy pomocy pierścienia ustawiając ostry obraz w wizjerze, zdjęcie wychodzi mydlane.

Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem ?

Aleximov
05-03-2012, 21:45
Witaj,

Na mój gust, przy tym czyszczeniu ktoś "rozregulował" matówkę - ktoś ją ruszał lub źle założył (po czyszczeniu matówki) - złóż reklamacje i niech to poprawią.

Czy korekta pokrętłem w wizjerze daje ostre "parametry nastawienia" (te zielone) a obraz nieostry (po ustawieniu AF) / (tzn. okular wizjera jest ok, tylko obraz rzutowany na matówkę niepoprawny)

Pozdrawiam, Alex

Crycha
05-03-2012, 21:51
Złożyłem reklamację, ale strasznie coś kręcą.
Przy ustawieniu w tryb AF nigdy nie da się ustawić ostrego obrazu w wizjerze, zdjęcie wychodzi poprawne.

dzięki za odp.
pozdrowienia

MacRo
06-03-2012, 01:34
Napisz gdzie oddałeś do czyszczenia i jak zakończyła sie cała przygoda.

Crycha
07-03-2012, 11:45
Witaj,

Na mój gust, przy tym czyszczeniu ktoś "rozregulował" matówkę - ktoś ją ruszał lub źle założył (po czyszczeniu matówki) - złóż reklamacje i niech to poprawią.

Czy korekta pokrętłem w wizjerze daje ostre "parametry nastawienia" (te zielone) a obraz nieostry (po ustawieniu AF) / (tzn. okular wizjera jest ok, tylko obraz rzutowany na matówkę niepoprawny)

Pozdrawiam, Alex

Parametry nastawienia są ostre, mydlany jest tylko obraz przekazywany przez obiektyw.