PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z 40D

rat-med5
12-02-2012, 23:28
Witam wszystkich!!

mam problem ze swoim canonem 40D objawia się on nie możnością robienia zdjęć a mianowicie gdy wciskam spust migawki do pierwszej pozycji jest ok ostrzy jak kiedyś ale gdy chcę zrobić zdjęcie czyli wciskam spust do końca to nie robi zdjęcia po kilku próbach czasem uda się zrobić fotkę.
dzieje się to nie zależnie od obiektywu (dwa canona i jeden tamron) oraz nie zależnie od baterii jedna oryginał druga niby też ale dokupowana jako zapas oraz nie zależnie od otoczenia czy ciemno czy jasno na zewnątrz czy w środku.

Proszę o poradę co jeszcze mogę sprawdzić co mogę z tym zrobić czy serwis coś może na to poradzić itp itd.

Będę wdzięczny za każdą poradę!!

Pozdrawiam

bendi
12-02-2012, 23:54
moim zdaniem padł spust, przestaw w menu spust na inny przycisk (nie pamiętam ale jest chyba coś w tym stylu). Jeżeli okaże się że to uszkodzony przycisk spustu, to serwis, albo poradnik z youtuba - naprawa na własną odpowiedzialność.

daviddark
13-02-2012, 00:10
Czasem gdy AF nie może złapać ostrości dzieje się podobnie więc tutaj też może być coś w tej materii - spróbuj na manualnym ostrzeniu

pozdr i powodzenia Przemek

rat-med5
14-02-2012, 23:43
Witam po wykluczeniu problemow z karta CF czyli po formacie na kompie okazało się że problem nadal istnieje!!

przewertowałem kilkanaście stron i potwierdziła się bendi-ego sugestia spust umiera czyli czeka mnie wymiana bo czyszczenia się sam nie podejmę

Dzięki i pozdrawiam

akustyk
14-02-2012, 23:54
jesli wyzwolenie jest niemozliwe rowniez przy wylaczeniu AF obiektywu, no to spust jednak. niezbyt pocieszajace, bo to moze pare zlotych kosztowac...

tryton
16-02-2012, 13:12
Rozumiem, że nie masz niechcący ustawionego samowyzwalacza, czyli po naciśnięciu spustu zaczyna się odliczanie do 10 sekund? Ale to raczej byś sie zorientował bo po 10 sekundach klapnęłoby lusterko :)

xsardas
16-02-2012, 13:50
A poza tym aparat nie wariuje? Bo w jeszcze gorszym wypadku może być to płyta główna...

MacGyver
16-02-2012, 14:24
Spróbuj tego:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=70641
Czasami pomaga.