Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : canon 600d + KIT 18-55 IS II ciemne zdjęcia

massi
28-01-2012, 10:45
Witam,
Kupiłem niedawno canona 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II. Dodam że to moja pierwsza lustrzanka i jestem kompletnie (jeszcze) zielony.

W pomieszczeniu z żarówkami chciałem wykonać zdjęcie portretowe, więc ustawiłem na pokrętle portret, wyskoczyła lampa i robię zdjęcia kilka pod rząd tą sama osobę (dodam że osoba siedziała nieruchomo i miała cały czas ta sama pozycję) aparat rownież był cały czas w tej samej odległości i miejscu podczas robienia zdjęć. I tak, pierwsze zdjęcie jasne dobrze naświetlone, drugie - ciemne (choć lampa błysła), trzecie ciemne, czwarte ciemne , piąte dobrze naświetlone i szóste równiez dobrze naświetlone. Ciemne zdjęcia wyglądają tak jakby lampa albo za wcześnie albo za późno sie włączyła a nawet jakby za słabo błysła. Czasami nawet te zdjęcia sa całe czarne (choć lampa błysła)

Moja pytanie i obawy czy to ja coś źle robię że wychodzą mi ciemne zdjęcia czy to wina lub jakaś usterka aparatu???

yrats
28-01-2012, 11:54
Daj szansę naładować się lampie a będzie OK.

grzeqorz
28-01-2012, 12:33
To samo miałem zasugerować. Ile czasu mija pomiędzy wykonaniem poszczególnych zdjęć? Czy lampa ma czas, żeby się naładować?
Czy w kadrze pojawia się jakieś źródło światła (np zaświecona żarówka obok modelki) powodujące, że automatyka nieco zgłupieje.

massi
28-01-2012, 12:46
Ile jest przerwy pomiędzy zdjęciami ? dokładnie nie liczyłem ale myślę że od 4 - 10 sekund. Za modelką na suficie świeciły 3 świetlówki. Ale to raczej nie wpływa na naświetlanie zdjęć.

W momencie gdy modelka była pod ścianą a żarówki za mną, światło ze świetlówki świecilo na modelkę to też na 10 zdjęć ok 5-6 było dobrych a reszta albo czarne albo bardzo ciemne.

Jeżeli dziś mi się uda po testować to wyślę kilka zdjęć dobrych i tych ciemnych.

yrats
28-01-2012, 14:07
No to raz jeszcze:
1. Lampa musi być naładowana (w wizjerze jest wskaźnik).
2. Musisz zdecydować, które światło jest główne.
3. Wykorzystaj tryb M (wszystko co nie jest światłem flesza będzie naświetlane tak samo)
4. W przypadku jakiegoś światła z tyłu zmniejsz pole pomiaru światła a do pomiaru błysku wykorzystaj FEL, potem przekadruj.
5. Sprawdź, czy nie masz włączonej funkcji BKT.
6. Nie wierz zielonemu kwadratowi.
7. Porównaj EXIFY.
8. Jeśli to wszystko zawiedzie szukaj winy w sprzęcie.

Bangi
28-01-2012, 14:32
A tak najlepiej to przeczytać instrukcję, ze zrozumieniem i powoli :)
Ja też miałem trudne początki i kilka razy czytałem instrukcję, ba! nawet jeszcze teraz czasem do niej wracam po prawie dwóch lat używania aparatu :)

massi
28-01-2012, 16:16
Dziękuję wszystkim za odpowiedź i pomoc. Postaram się jak najszybciej przetestować ta lustrzankę tak jak pisaliście wyżej i oczywiście zajrzę do instrukcji. Jeśli dalej będą wychodzić zdjęcia czarne i jasne to wyśle je w tym temacie. :)

A tak poza tematem, czy mogę wyjść z ta lustrzanką na dwór przy -15 stopniach mrozu ?

andymis
28-01-2012, 20:02
Co do lampy to tak jak napisali poprzednicy i spróbuj przełączyć z pozycji automatyki portretowej na P - tez automatyka ale w C często pracuje zupełnie inaczej niż pełen automat, poza tym tutaj masz już wpływ na niektóre parametry. Co do mrozu nie ma problemu - najwyzej padnie bateria. Większy problem jak bedziesz wracał do ciepłego bo na wychłodzonym sprzęcie skropli sie woda. Daj mu odczekać anim wlączysz i dobrym sposobem jest włożenie do pustego, czystego worka przed wejsciem do ciepłego pomieszczenia - wtedy ilość powietrza i pary w nim zawartej ograniczysz do minimum.

yrats
28-01-2012, 20:18
...i oczywiście zajrzę do instrukcji...

Rozbrajające.

m-a-r
28-01-2012, 23:54
Bez obaw możesz wyjść z aparatem przy mrozie. Tylko jak już wrócisz to zostaw aparat w torbie/plecaku na 1-2h żeby powoli wyrównała się temperatura aparatu i wnętrza domu. Zapobiegnie to kondensacji pary na aparacie.

Bangi
29-01-2012, 00:17
Oczywiście można wyjść, aczkolwiek pamiętać trzeba, że zgodnie ze specyfikacją techniczną temperatura dozwolona przez producenta zaczyna się od 0 stopnia :)

pan.kolega
29-01-2012, 05:02
Witam,
Kupiłem niedawno canona 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II. Dodam że to moja pierwsza lustrzanka i jestem kompletnie (jeszcze) zielony.

W pomieszczeniu z żarówkami chciałem wykonać zdjęcie portretowe, więc ustawiłem na pokrętle portret, wyskoczyła lampa i robię zdjęcia kilka pod rząd tą sama osobę (dodam że osoba siedziała nieruchomo i miała cały czas ta sama pozycję) aparat rownież był cały czas w tej samej odległości i miejscu podczas robienia zdjęć. I tak, pierwsze zdjęcie jasne dobrze naświetlone, drugie - ciemne (choć lampa błysła), trzecie ciemne, czwarte ciemne , piąte dobrze naświetlone i szóste równiez dobrze naświetlone. Ciemne zdjęcia wyglądają tak jakby lampa albo za wcześnie albo za późno sie włączyła a nawet jakby za słabo błysła. Czasami nawet te zdjęcia sa całe czarne (choć lampa błysła)

Moja pytanie i obawy czy to ja coś źle robię że wychodzą mi ciemne zdjęcia czy to wina lub jakaś usterka aparatu???

Jest tak jak Ci się wydaje - "prawdopodobnie na pewno" serwis albo zwrot.

Tu akurat nie ma po co się rozczytywać w instrukcjach - kiedy się nastawi na Portret to nie ma żadnej filozofii - ma wyjść dobrze naświetlone i koniec. Jeżeli w dodatku spróbowałeś w rożnych miejscach, to raczej nie ma sie co łudzić.

Przy portrecie włącza się tryb ciągły i można robić serie a i tak migawka nie ma prawa się wyzwolić przed naładowaniem lampy.

No chyba, że to jednak ta świetlówka. Wyłącz, albo ustaw czas w M na 1/50.

massi
29-01-2012, 14:27
Zrobiłem kilka testowych zdjęć na "manekinie" (pudełko i szklanka ). Zasłoniłem okno roletą i było ciemniej ale nie aż tak ciemno żeby nic nie było widać. Ustawiłem na "portret" aparat wysunął od razu lampę błyskową. Robiłem z 20 zdjęć po kolei, aparat cały czas w tej samej odległości i z tymi samymi ustawieniami. Dodam że lampa błyskała za każdym razem.

dwa zdjęcia wyszły czarne, wysyłam wam moje zdjęcia testowe. I proszę sprawdźcie czy to moja wina czy aparatu. Zdjęcia dobre musiałem w paincie zmniejszyć do 70% bo nie dało rady tego zuploadować.
Za pomoc z góry bardzo dziękuje. :)

1) zdj złe :
http://imageshack.us/photo/my-images/513/img0028wk.jpg/
2) Dobre :
http://imageshack.us/photo/my-images/832/img0029lf.jpg/
3) złe :
http://imageshack.us/photo/my-images/838/img0034rp.jpg/
4) Dobre :
http://imageshack.us/photo/my-images/694/img0035je.jpg/

yrats
29-01-2012, 14:39
Z pokazanych fotek wynika, że lampa NIE BŁYSKA za każdym razem ( brak jakiegokolwiek refleksu na pudełku), a to co widzisz jako błysk jest tylko błyskiem pomiarowym.
Niestety wyględa to na uszkodzenie sprzętu, chyba.....że masz akumulator bliski rozładowania.

massi
29-01-2012, 15:02
Akumulator był w pełni naładowany. Widziałem lewym okiem podczas naciskania spustu że lampa błysła.

Czyli co trzeba by ten produkt reklamować?

yrats
29-01-2012, 15:44
Akumulator był w pełni naładowany. Widziałem lewym okiem podczas naciskania spustu że lampa błysła.

Czyli co trzeba by ten produkt reklamować?

Po tym co piszesz obawiam się że tak. Przy naładowanym akumulatorze i zachowaniu co najmniej kilkusekundowych odstępów miedzy zdjęciami wysunięta lampa winna błyskać za każdym razem.
Jak pisałem wyżej - nie widzę na ciemnych zdjęciach żadnego śladu refleksu. To co widzisz lewym okiem to przedbłysk pomiarowy. Lampa daje zawsze dwa błyski -pierwszy słaby do wykonania pomiaru i drugi zasadniczy. Dość trudno to zauważyć przy synchronizacji na pierwszą kurtynę.

massi
29-01-2012, 15:44
Ponad to przed chwilą w pokoju z zasłoniętym oknem zrobiłem serię 10 zdjęć (czyli aparat sam robił 10 zdjęć) ustawienia tez na portret z lampa błyskową. próba 1 : dwa pierwsze zdjęcia czarne, reszta naświetlona normalnie. (lampa błyskała za każdym razem) próba 2: 4te-5te zdjęcie ciemne czarne a reszta naświetlona dobrze (lampa błyskała za każdym razem).

Czy te informacje mówią o tym że to sprzęt jest uszkodzony??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Po tym co piszesz obawiam się że tak. Przy naładowanym akumulatorze i zachowaniu co najmniej kilkusekundowych odstępów miedzy zdjęciami wysunięta lampa winna błyskać za każdym razem.
Jak pisałem wyżej - nie widzę na ciemnych zdjęciach żadnego śladu refleksu. To co widzisz lewym okiem to przedbłysk pomiarowy. Lampa daje zawsze dwa błyski -pierwszy słaby do wykonania pomiaru i drugi zasadniczy. Dość trudno to zauważyć przy synchronizacji na pierwszą kurtynę.

Niestety nie, robiąc serję 10 zdjęć stanąłem obok aparatu by sprawdzić czy lampa błyska za każdym razem. I faktycznie lampa za każdym razem identycznie błyskała a 1wsze i 2 gie zdjęcie były czarne. W drugiej próbie to samo z tym że zdjęcie 4te i piąte.

yrats
29-01-2012, 16:05
Z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda u mnie przy trybie portretowym.
Nawet ciągłe przytrzymanie spustu (portretowy tryb nastawia zdjęcia seryjne) wyzwala błysk za każdym razem, a wykonanie następnego zdjęcia jest możliwe dopiero po naładowaniu wcześniej jak ktoś powyżej pisał (nigdy nie używałem trybów tematycznych i kukułki). Aparat sam "zwalnia" bieg. Zdjęcia są wprawdzie nierówno naświetlone (niedoładowanie flesza daje o sobie znać), ale błysk jest wyzwalany każdorazowo.
Tak więc wszystko wskazuje, że przypadkowy błąd nie jest przyczyna takiego stanu rzeczy, więc pozostaje serwis lub wymiana.

massi
29-01-2012, 16:34
I raczej tak zrobię. W podaniu reklamacyjnym mogę zaznaczyć że wolałbym wymianę sprzętu na nowy niż jego naprawa? Został zakupiony w MediaExpert i prawdopodobnie będzie juz miał ok 2000 fotek.

A sprawdzałeś to tez na trybie seryjnym?

yrats
29-01-2012, 17:07
Co do sposobu reklamacji to niestety Ci nie pomogę - z pewnością znajdzie się jakiś kolega mający w tym temacie wiedzę handlowo-prawniczą.
Odnośnie trybu - wykonałem właśnie zdjęcia seryjne chcąc sprowokować podobne objawy u mnie. Aparat sam dostosował szybkość zdjęć warunkując ją naładowaniem lampy.
Nawiasem mówiąc dopiero Twój przypadek sprowokował mnie do prób w trybach tematycznych i z wbudowana lampą (nie wykorzystuję takich ustawień ani wbudowanej lampy przy robieniu zdjęć).
Czasem zdarza się, że człowiek nieświadomie popełnia jakiś błąd, stąd moje początkowe sugestie wykluczania kolejnych potencjalnych przyczyn.

MC_
29-01-2012, 17:26
Jesli nie kupowales na firme to niezgodnosc z umowa i zadanie wymiany na nowy.

Sent from my GT-I9000

massi
29-01-2012, 18:13
To było tak że kumpel kupił sobie w media expert tą lustrzankę ale nie spodobała mu się. Ja ja od niego odkupiłem z całą zawartością i gwarancją.
A co jeżeli ta lustrzanka byłaby kupiona na firmę?

MC_
29-01-2012, 18:17
Na firme to tylko gwarancja lub rekojmia.

Sent from my GT-I9000

massi
31-01-2012, 13:40
Dziękuję wszystkim za odpowiedź i udzielanie się w tym temacie :)

Dogadałem się ze sprzedawcą że weźmie aparat i zwróci mi pieniądze :)

Tak więc zaczynam znowu poszukiwania dobrej lustrzanki (raczej znowu canona 600d). :) teraz mam tylko takie pytanie, czy wziąć samo body i dokupić jakiś inny obiektyw niż kitowy czy może body z obiektywem kitowym ?
W zasadzie temat do zamknięcia :)

Co do pytania to zadałem je w innym dziale :)

ksx
31-01-2012, 18:56
Świetlówki nie zawsze są dobrym rozwiązaniem. Bywa że nie świecą światłem ciągłym, co powoduje, że w trakcie błysku pomiarowego jest jasno, a w trakcie samej ekspozycji już dość ciemno. Zapal jedną świetlówkę w pomieszczeniu i uruchom dla przykładu piłę tarczową. Będziesz miał wrażenie że tarcza stoi w miejscu...ot taki psikus.

guziec
05-03-2012, 14:55
Może już ktoś z Was rozkminił jaka może być przyczyna tej usterki?
I jak ją można usunąć pomijając serwis producenta?
U mojej siostry pojawiło się identyko to samo kilka dni temu.
Przez parę tygodni od kupna 600D było ok. Z dnia na dzień usterka pojawiła się.
Przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło.
PS. do tych co piszą, że lampa nie ma czasu naładować się, to zdjęcia są robione w odstępie 20-40sekund.

flankerp
05-03-2012, 19:10
Błysku pomkiarowe sie nie zobaczy. Te dwa pomiarowy i zasadniczy oko ludzkie zobaczy jak jeden, to tak aby wyjaśnić wątpliwości. Co do usterki to zdecydowanie jest coś nie tak z aparatem. PRoponuje potestować jeszcze na manualu, ale jak działało i przesstało, to oczywiste, że się zepsuło.

czy wziąć samo body i dokupić jakiś inny obiektyw niż kitowy czy może body z obiektywem kitowym ?

Zdecydoawnie kitowy, jeżeli to jest Twoja pierwsza lustrzanka. Pocykasz, po roku będziesz wiedział, czego Ci potrzeba. KIT 18-55 to fajne szkło na początek. Pozwala opanować aparat i dużo można sie nauczyć. Z czasem jak już opanujesz obsługe aparatu i zrozumiesz co to bokeh, możesz pomyśleć o 50 1.8. Ten nauczy cię pokory ;)

Ponadto przeczytaj od dechy do dechy instrukcje aparatu i poćwicz. Ja do dzisiaj czasem sięgam do instrukcji...

Pozdrawiam