Zobacz pełną wersję : canon 600d + KIT 18-55 IS II ciemne zdjęcia
Witam,
Kupiłem niedawno canona 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II. Dodam że to moja pierwsza lustrzanka i jestem kompletnie (jeszcze) zielony.
W pomieszczeniu z żarówkami chciałem wykonać zdjęcie portretowe, więc ustawiłem na pokrętle portret, wyskoczyła lampa i robię zdjęcia kilka pod rząd tą sama osobę (dodam że osoba siedziała nieruchomo i miała cały czas ta sama pozycję) aparat rownież był cały czas w tej samej odległości i miejscu podczas robienia zdjęć. I tak, pierwsze zdjęcie jasne dobrze naświetlone, drugie - ciemne (choć lampa błysła), trzecie ciemne, czwarte ciemne , piąte dobrze naświetlone i szóste równiez dobrze naświetlone. Ciemne zdjęcia wyglądają tak jakby lampa albo za wcześnie albo za późno sie włączyła a nawet jakby za słabo błysła. Czasami nawet te zdjęcia sa całe czarne (choć lampa błysła)
Moja pytanie i obawy czy to ja coś źle robię że wychodzą mi ciemne zdjęcia czy to wina lub jakaś usterka aparatu???
Daj szansę naładować się lampie a będzie OK.
grzeqorz
28-01-2012, 12:33
To samo miałem zasugerować. Ile czasu mija pomiędzy wykonaniem poszczególnych zdjęć? Czy lampa ma czas, żeby się naładować?
Czy w kadrze pojawia się jakieś źródło światła (np zaświecona żarówka obok modelki) powodujące, że automatyka nieco zgłupieje.
Ile jest przerwy pomiędzy zdjęciami ? dokładnie nie liczyłem ale myślę że od 4 - 10 sekund. Za modelką na suficie świeciły 3 świetlówki. Ale to raczej nie wpływa na naświetlanie zdjęć.
W momencie gdy modelka była pod ścianą a żarówki za mną, światło ze świetlówki świecilo na modelkę to też na 10 zdjęć ok 5-6 było dobrych a reszta albo czarne albo bardzo ciemne.
Jeżeli dziś mi się uda po testować to wyślę kilka zdjęć dobrych i tych ciemnych.
No to raz jeszcze:
1. Lampa musi być naładowana (w wizjerze jest wskaźnik).
2. Musisz zdecydować, które światło jest główne.
3. Wykorzystaj tryb M (wszystko co nie jest światłem flesza będzie naświetlane tak samo)
4. W przypadku jakiegoś światła z tyłu zmniejsz pole pomiaru światła a do pomiaru błysku wykorzystaj FEL, potem przekadruj.
5. Sprawdź, czy nie masz włączonej funkcji BKT.
6. Nie wierz zielonemu kwadratowi.
7. Porównaj EXIFY.
8. Jeśli to wszystko zawiedzie szukaj winy w sprzęcie.
A tak najlepiej to przeczytać instrukcję, ze zrozumieniem i powoli :)
Ja też miałem trudne początki i kilka razy czytałem instrukcję, ba! nawet jeszcze teraz czasem do niej wracam po prawie dwóch lat używania aparatu :)
Dziękuję wszystkim za odpowiedź i pomoc. Postaram się jak najszybciej przetestować ta lustrzankę tak jak pisaliście wyżej i oczywiście zajrzę do instrukcji. Jeśli dalej będą wychodzić zdjęcia czarne i jasne to wyśle je w tym temacie. :)
A tak poza tematem, czy mogę wyjść z ta lustrzanką na dwór przy -15 stopniach mrozu ?
Co do lampy to tak jak napisali poprzednicy i spróbuj przełączyć z pozycji automatyki portretowej na P - tez automatyka ale w C często pracuje zupełnie inaczej niż pełen automat, poza tym tutaj masz już wpływ na niektóre parametry. Co do mrozu nie ma problemu - najwyzej padnie bateria. Większy problem jak bedziesz wracał do ciepłego bo na wychłodzonym sprzęcie skropli sie woda. Daj mu odczekać anim wlączysz i dobrym sposobem jest włożenie do pustego, czystego worka przed wejsciem do ciepłego pomieszczenia - wtedy ilość powietrza i pary w nim zawartej ograniczysz do minimum.
...i oczywiście zajrzę do instrukcji...
Rozbrajające.
Bez obaw możesz wyjść z aparatem przy mrozie. Tylko jak już wrócisz to zostaw aparat w torbie/plecaku na 1-2h żeby powoli wyrównała się temperatura aparatu i wnętrza domu. Zapobiegnie to kondensacji pary na aparacie.
Oczywiście można wyjść, aczkolwiek pamiętać trzeba, że zgodnie ze specyfikacją techniczną temperatura dozwolona przez producenta zaczyna się od 0 stopnia :)
pan.kolega
29-01-2012, 05:02
Witam,
Kupiłem niedawno canona 600d z kitowym obiektywem 18-55 IS II. Dodam że to moja pierwsza lustrzanka i jestem kompletnie (jeszcze) zielony.
W pomieszczeniu z żarówkami chciałem wykonać zdjęcie portretowe, więc ustawiłem na pokrętle portret, wyskoczyła lampa i robię zdjęcia kilka pod rząd tą sama osobę (dodam że osoba siedziała nieruchomo i miała cały czas ta sama pozycję) aparat rownież był cały czas w tej samej odległości i miejscu podczas robienia zdjęć. I tak, pierwsze zdjęcie jasne dobrze naświetlone, drugie - ciemne (choć lampa błysła), trzecie ciemne, czwarte ciemne , piąte dobrze naświetlone i szóste równiez dobrze naświetlone. Ciemne zdjęcia wyglądają tak jakby lampa albo za wcześnie albo za późno sie włączyła a nawet jakby za słabo błysła. Czasami nawet te zdjęcia sa całe czarne (choć lampa błysła)
Moja pytanie i obawy czy to ja coś źle robię że wychodzą mi ciemne zdjęcia czy to wina lub jakaś usterka aparatu???
Jest tak jak Ci się wydaje - "prawdopodobnie na pewno" serwis albo zwrot.
Tu akurat nie ma po co się rozczytywać w instrukcjach - kiedy się nastawi na Portret to nie ma żadnej filozofii - ma wyjść dobrze naświetlone i koniec. Jeżeli w dodatku spróbowałeś w rożnych miejscach, to raczej nie ma sie co łudzić.
Przy portrecie włącza się tryb ciągły i można robić serie a i tak migawka nie ma prawa się wyzwolić przed naładowaniem lampy.
No chyba, że to jednak ta świetlówka. Wyłącz, albo ustaw czas w M na 1/50.
Zrobiłem kilka testowych zdjęć na "manekinie" (pudełko i szklanka ). Zasłoniłem okno roletą i było ciemniej ale nie aż tak ciemno żeby nic nie było widać. Ustawiłem na "portret" aparat wysunął od razu lampę błyskową. Robiłem z 20 zdjęć po kolei, aparat cały czas w tej samej odległości i z tymi samymi ustawieniami. Dodam że lampa błyskała za każdym razem.
dwa zdjęcia wyszły czarne, wysyłam wam moje zdjęcia testowe. I proszę sprawdźcie czy to moja wina czy aparatu. Zdjęcia dobre musiałem w paincie zmniejszyć do 70% bo nie dało rady tego zuploadować.
Za pomoc z góry bardzo dziękuje. :)
1) zdj złe :
http://imageshack.us/photo/my-images/513/img0028wk.jpg/
2) Dobre :
http://imageshack.us/photo/my-images/832/img0029lf.jpg/
3) złe :
http://imageshack.us/photo/my-images/838/img0034rp.jpg/
4) Dobre :
http://imageshack.us/photo/my-images/694/img0035je.jpg/
Z pokazanych fotek wynika, że lampa NIE BŁYSKA za każdym razem ( brak jakiegokolwiek refleksu na pudełku), a to co widzisz jako błysk jest tylko błyskiem pomiarowym.
Niestety wyględa to na uszkodzenie sprzętu, chyba.....że masz akumulator bliski rozładowania.
Akumulator był w pełni naładowany. Widziałem lewym okiem podczas naciskania spustu że lampa błysła.
Czyli co trzeba by ten produkt reklamować?
Akumulator był w pełni naładowany. Widziałem lewym okiem podczas naciskania spustu że lampa błysła.
Czyli co trzeba by ten produkt reklamować?
Po tym co piszesz obawiam się że tak. Przy naładowanym akumulatorze i zachowaniu co najmniej kilkusekundowych odstępów miedzy zdjęciami wysunięta lampa winna błyskać za każdym razem.
Jak pisałem wyżej - nie widzę na ciemnych zdjęciach żadnego śladu refleksu. To co widzisz lewym okiem to przedbłysk pomiarowy. Lampa daje zawsze dwa błyski -pierwszy słaby do wykonania pomiaru i drugi zasadniczy. Dość trudno to zauważyć przy synchronizacji na pierwszą kurtynę.
Ponad to przed chwilą w pokoju z zasłoniętym oknem zrobiłem serię 10 zdjęć (czyli aparat sam robił 10 zdjęć) ustawienia tez na portret z lampa błyskową. próba 1 : dwa pierwsze zdjęcia czarne, reszta naświetlona normalnie. (lampa błyskała za każdym razem) próba 2: 4te-5te zdjęcie ciemne czarne a reszta naświetlona dobrze (lampa błyskała za każdym razem).
Czy te informacje mówią o tym że to sprzęt jest uszkodzony??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po tym co piszesz obawiam się że tak. Przy naładowanym akumulatorze i zachowaniu co najmniej kilkusekundowych odstępów miedzy zdjęciami wysunięta lampa winna błyskać za każdym razem.
Jak pisałem wyżej - nie widzę na ciemnych zdjęciach żadnego śladu refleksu. To co widzisz lewym okiem to przedbłysk pomiarowy. Lampa daje zawsze dwa błyski -pierwszy słaby do wykonania pomiaru i drugi zasadniczy. Dość trudno to zauważyć przy synchronizacji na pierwszą kurtynę.
Niestety nie, robiąc serję 10 zdjęć stanąłem obok aparatu by sprawdzić czy lampa błyska za każdym razem. I faktycznie lampa za każdym razem identycznie błyskała a 1wsze i 2 gie zdjęcie były czarne. W drugiej próbie to samo z tym że zdjęcie 4te i piąte.
Z ciekawości sprawdziłem jak to wygląda u mnie przy trybie portretowym.
Nawet ciągłe przytrzymanie spustu (portretowy tryb nastawia zdjęcia seryjne) wyzwala błysk za każdym razem, a wykonanie następnego zdjęcia jest możliwe dopiero po naładowaniu wcześniej jak ktoś powyżej pisał (nigdy nie używałem trybów tematycznych i kukułki). Aparat sam "zwalnia" bieg. Zdjęcia są wprawdzie nierówno naświetlone (niedoładowanie flesza daje o sobie znać), ale błysk jest wyzwalany każdorazowo.
Tak więc wszystko wskazuje, że przypadkowy błąd nie jest przyczyna takiego stanu rzeczy, więc pozostaje serwis lub wymiana.
I raczej tak zrobię. W podaniu reklamacyjnym mogę zaznaczyć że wolałbym wymianę sprzętu na nowy niż jego naprawa? Został zakupiony w MediaExpert i prawdopodobnie będzie juz miał ok 2000 fotek.
A sprawdzałeś to tez na trybie seryjnym?
Co do sposobu reklamacji to niestety Ci nie pomogę - z pewnością znajdzie się jakiś kolega mający w tym temacie wiedzę handlowo-prawniczą.
Odnośnie trybu - wykonałem właśnie zdjęcia seryjne chcąc sprowokować podobne objawy u mnie. Aparat sam dostosował szybkość zdjęć warunkując ją naładowaniem lampy.
Nawiasem mówiąc dopiero Twój przypadek sprowokował mnie do prób w trybach tematycznych i z wbudowana lampą (nie wykorzystuję takich ustawień ani wbudowanej lampy przy robieniu zdjęć).
Czasem zdarza się, że człowiek nieświadomie popełnia jakiś błąd, stąd moje początkowe sugestie wykluczania kolejnych potencjalnych przyczyn.
Jesli nie kupowales na firme to niezgodnosc z umowa i zadanie wymiany na nowy.
Sent from my GT-I9000
To było tak że kumpel kupił sobie w media expert tą lustrzankę ale nie spodobała mu się. Ja ja od niego odkupiłem z całą zawartością i gwarancją.
A co jeżeli ta lustrzanka byłaby kupiona na firmę?
Na firme to tylko gwarancja lub rekojmia.
Sent from my GT-I9000
Dziękuję wszystkim za odpowiedź i udzielanie się w tym temacie :)
Dogadałem się ze sprzedawcą że weźmie aparat i zwróci mi pieniądze :)
Tak więc zaczynam znowu poszukiwania dobrej lustrzanki (raczej znowu canona 600d). :) teraz mam tylko takie pytanie, czy wziąć samo body i dokupić jakiś inny obiektyw niż kitowy czy może body z obiektywem kitowym ?
W zasadzie temat do zamknięcia :)
Co do pytania to zadałem je w innym dziale :)
Świetlówki nie zawsze są dobrym rozwiązaniem. Bywa że nie świecą światłem ciągłym, co powoduje, że w trakcie błysku pomiarowego jest jasno, a w trakcie samej ekspozycji już dość ciemno. Zapal jedną świetlówkę w pomieszczeniu i uruchom dla przykładu piłę tarczową. Będziesz miał wrażenie że tarcza stoi w miejscu...ot taki psikus.
Może już ktoś z Was rozkminił jaka może być przyczyna tej usterki?
I jak ją można usunąć pomijając serwis producenta?
U mojej siostry pojawiło się identyko to samo kilka dni temu.
Przez parę tygodni od kupna 600D było ok. Z dnia na dzień usterka pojawiła się.
Przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło.
PS. do tych co piszą, że lampa nie ma czasu naładować się, to zdjęcia są robione w odstępie 20-40sekund.
flankerp
05-03-2012, 19:10
Błysku pomkiarowe sie nie zobaczy. Te dwa pomiarowy i zasadniczy oko ludzkie zobaczy jak jeden, to tak aby wyjaśnić wątpliwości. Co do usterki to zdecydowanie jest coś nie tak z aparatem. PRoponuje potestować jeszcze na manualu, ale jak działało i przesstało, to oczywiste, że się zepsuło.
czy wziąć samo body i dokupić jakiś inny obiektyw niż kitowy czy może body z obiektywem kitowym ?
Zdecydoawnie kitowy, jeżeli to jest Twoja pierwsza lustrzanka. Pocykasz, po roku będziesz wiedział, czego Ci potrzeba. KIT 18-55 to fajne szkło na początek. Pozwala opanować aparat i dużo można sie nauczyć. Z czasem jak już opanujesz obsługe aparatu i zrozumiesz co to bokeh, możesz pomyśleć o 50 1.8. Ten nauczy cię pokory ;)
Ponadto przeczytaj od dechy do dechy instrukcje aparatu i poćwicz. Ja do dzisiaj czasem sięgam do instrukcji...
Pozdrawiam