Zobacz pełną wersję : Czarne zdjęcia
Witma wszystkich, mam takie pytanie kupiłem ostatnio Ds'a II i po wykonaniu kilkudzisięciu klapnięć zaczął robić czarne zdjęcia 100 % czarnych zdjęć niezależnie od parametrów, bawiłem sie ustawieniami i może coś pomieszałem ale skasowałem wszystkie funkcje indywidualne, co może być przyczyną usterki, jak kiedyś padła mi migawka w 5D to połowę zdjęcia miałem czarną a połowę noramlną -- czy tu może to być migawka, czy mam takiego pecha że kupując z drugiej ręki po kilkudziesięciu fotach aparat odmaiwa posłuszeństwa, czy to zwyczajny brak umiejętności - proszę o radę
Bogdan56_Ch
25-01-2012, 00:13
Choć to nie zalecane, to ustaw aparat na pełny automat. Jak zdjęcie będzie w miarę dobrze naświetlone to jest OK. Próbę wykonaj przy dziennym oświetleniu.
Da__FreaK
25-01-2012, 00:19
Pelny automat w 1D ?:D zielone okienko :mrgreen:?
nie, Ds ma ograniczoną pełną automatykę progamy to Av, Tv P , M -- próbowalem już wszytkich sekwencji parametrów w tych trybach gdzieś bym trafi na coś innego niż tylko czarne fotki ( nie źle naświetlone ) czarne -- brak fotki histogramu brak
Przy opcji czyszczenia matrycy otwiera migawkę ?
nie specjalnie wiem jak to zaobserwować, wykonując procedurę czyszczenia lustro podniosło sie do góry i to co widziałem to chyba sensor ( taki zielonkawo niebieskawy ) więc chyba migawka się otworzyła -- choć pewności nie mam
komarsnk
25-01-2012, 00:48
nie specjalnie wiem jak to zaobserwować, wykonując procedurę czyszczenia lustro podniosło sie do góry i to co widziałem to chyba sensor ( taki zielonkawo niebieskawy ) więc chyba migawka się otworzyła -- choć pewności nie mam
Tak - otworzyła się. To teraz zrób test - tryb M, ustaw 2-3 sekundy i bez obiektywu klapnij i zobacz czy znów będzie widać zielonkawo niebieskawy sensor ;)
Jeśli tak to z tymi ustawieniami rób zdjęcia czegoś jasnego i schodź za każdym razem o 1EV mniej (mówię oczywiście o czasie otwarcia migawki). ISO sobie ustaw wysokie żeby przy mniejszych czasach była pewność że dobrze będzie naświetlał. I zobaczysz czy czerń występuje tylko poniżej jakiegoś czasu i czy na całym zdjęciu czy na części.
Powodzenia :)
zrobiłem 2-3 sekundy ( ustwiełem na mocną lampe )sensor lśni na zielono a na zdęciach czarna......czerń
szunaj60
25-01-2012, 01:08
Bawiąc się ustawiłeś na M obraz monochromatyczny,przestaw na S lub P albo L
szanuj nie rozumiem, co to jest P, L,S - jak to zmienić ( zresztą moje rozumowanie jest takie że nawet jak ustawiłem monochromatyczny to obraz powinien się zapisywać tylko być monochromatyczny a ja nie mam obrazu mam "czarność" )
sylwek2k
25-01-2012, 01:14
A patrzyles na rawy na kompie? :]
patrzyłem równie czarne co na monitorku w aparacie
Migawka działa bez obiektywu.A więc jaki masz obiektyw? Nie blokuje lustra?.Ma przegląd?
Spróbuj z innym.Zrób zdjęcie bez obiektywu.Zmień kartę pamięci.Może nie zapisuje.
Czy przy długim czasie widzisz blackout we wizjerze.[uniesione lustro]?
mam różne obiektywy (35l,200 l ) ze wszystkimi ten sam efekt, lustro sie nie blokuje, zdjęcia bez obiektywu też czarne, karta pamięci kartą pamięci ale na zdjęciach zaraz po wykonaniu jak się pojawiają na monitorku na te dwie sekundy też czarno
sylwek2k
25-01-2012, 02:18
A moze zarzuc gdzies RAWem? Bedzie latwiej pomoc...
sylwek, póki co nie mam dostępu do żadnego FTP'a -- mogę opisać jak wygląda obraz tego Raw'a -- ogólnie i krótko czarno -- ruszenie suwakiem ekspozycji nie powoduje rozjaśnienia inforamcje o aparacie, obiektywie i parametrach zdjęcia da się odczytać
xxkomarxx
25-01-2012, 09:53
A może coś jest na rzeczy komunikacja matryca aparat??? Wygląda tak jakby aparat nie dostawał żadnej informacji o ładunkach padających na matryce
sylwek, póki co nie mam dostępu do żadnego FTP'a
Możesz wrzucić na Megaupl... oops (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80867) :mrgreen:
Janusz Body
25-01-2012, 10:38
1. Zajrzyj do kieszeni na karte i zobacz czy piny nie pogiete.
2. Zainstaluj EOS Utility i spróbuj zrobić zdjęcie "remote" z natychmiatowym uploadem do kompa. Można zrobić zdjęcie nawet bez karty w aparacie.
Objawy raczej źle wróżą. Brak zdjęcia na displayu z tyłu raczej świadczy o jakimś uszkodzeniu elektroniki. Pewnie i tak Żytnia.
szunaj60
25-01-2012, 12:06
Myślałem że wychodzą Ci czarno-białe fotki,z tond moja podpowiedz-sory.
Zbyszko666
25-01-2012, 12:07
A nie protestuje tak czasem twój DS przeciwko ACTA ;)
sylwek2k
25-01-2012, 16:05
sylwek, póki co nie mam dostępu do żadnego FTP'a
wrzuta.pl itp serwisy caly czas dzialaja...
Ale z opisu to ja bym obstawial ze wypadla Ci tasiemka od podlaczenia matrycy z reszta elektroniki... -czytaj: serwis :)
chłopie gdzie jest slot do tej taśemki to "wytkne" kabelek, ogólnie to jestem mocno zjeżony -- jak na super amatora to sporo mnie ta zabawka kosztowała, a to co mi żona dogaduje to pewnie niektórzy mający podobne sytuacje mogą tylko sobie wyobrazic.
poniżej link do położonego rawa
http://www.sendspace.pl/file/b9f4cad0edc9ffa20adc429
tasiemka była by super diagnozą bo jeśli się tylko nie urwała to można ją włożyć, a może podywagujemy co mogło się jeszcze stać, czy gdyby padała matryca to byłby podobny efekt ( to mnie martwi najbardziej bo ponoć koszt wyższy niż ten aparat)
xxkomarxx
25-01-2012, 17:10
chłopie gdzie jest slot do tej taśemki to "wytkne" kabelek, ogólnie to jestem mocno zjeżony -- jak na super amatora to sporo mnie ta zabawka kosztowała, a to co mi żona dogaduje to pewnie niektórzy mający podobne sytuacje mogą tylko sobie wyobrazic.
poniżej link do położonego rawa
http://www.sendspace.pl/file/b9f4cad0edc9ffa20adc429
tasiemka była by super diagnozą bo jeśli się tylko nie urwała to można ją włożyć, a może podywagujemy co mogło się jeszcze stać, czy gdyby padała matryca to byłby podobny efekt ( to mnie martwi najbardziej bo ponoć koszt wyższy niż ten aparat)
Kolego pisać sobie można w nieskończoność i rozwiązań może być masa. Wyślij na żytnią. Diagnoza i wycena jest darmowa. Zapłacisz tylko za wysyłkę. Powiedzą ci co i ile będzie kosztować naprawa. Daj znać co wyszło.
PS. Próbowałeś wgrać inny soft??
sylwek2k
25-01-2012, 17:38
a może podywagujemy co mogło się jeszcze stać, czy gdyby padała matryca to byłby podobny efekt ( to mnie martwi najbardziej bo ponoć koszt wyższy niż ten aparat)
Yyyy... nie chce Cie zalamywac, ale na podlinkowanym zdjeciu jest widoczny szum :]
/po daniu jasnosci na +150 w ACR/
Przy zalozeniu, ze na czas robienia zdjecia sciagnales dekielek, to slij do serwisu, bo sam tu juz nic nie wymyslisz ;)
szunaj60
25-01-2012, 18:12
Kolego to może być drobnostka.Ale współczuję z powodu żony nie martw się pomyśl sobie że jesteś nie pierwszy i nie ostatni.Czasami mężczyzna musi przejść katorgi.Wiem coś na ten temat bo niedawno wydałem na moją zabawkę ok 11000,-Mnie nikt nie współczuł jak Tobie , jakoś przeżyjesz.W razie awantury powiedz żonie jak nie będzie Cię wspierać to wymienisz na nowszy model(tylko nie żonę bo zabroni ci odwiedzać CB.) :( ;)
panowie, jakieś cuda nie wiem czy się cieszyć czy płakać, wziąłem dziś urlop, a ciężki okres w robocie więc musiałem go siłą wyrwać, cały dzień struty chodzę, wracam do domu a mój syn 3,8 roku mówi do mnie Michał ( mówi do mnie po imieniu ) , baterie trzeba naładować, myślę sobie gdyby życie takie proste było dzieciaku ( wczoraj w nocy koledzy z forum CB za rękę minie prowadzili krótkie, długi czasy….no cuda – 80 czarnych zdjęć na wszystkich możliwych ustawieniach i czarna **** )….natomiast myślę nie mogę nie sprawdzić jak dziecko prosi wkładam drugi akumulator , cyk i no nie czarna ****, tylko normalne zdjęcie, drugie trzecie ….seria, ok --- przekładam na wczorajszy akumulator to samu wszystkie ok, drugi obiektyw OK ………ludzie co się dzieje ?
Sam nie wiem czy może poruszałem tym aparatem trochę góra dół prawo lewo może ma jakiś „zimny styk” który zaskoczył przy tych ruchach, no nic chyba nie jadę na żytnią bo co powiem było czarno ale jest dobrze ? sam nie wiem ale boje się niepewności będę chciał cykać a tu odmowa posłuszeństwa…………, będę testował obracał kręcił zobaczymy co będzie dalej......jeszcze żona "czy ty aby dekiel zdejmujesz jak zdjęcia robisz?" -- nic nie odpowiedziałem.....dziękuję wszystkim idę pić wino w końcu jutro mam urlop
xxkomarxx
25-01-2012, 23:56
Jest za co wypić :)
Będziemy wysyłać sprzęt do Twojego dzieciaka :)
komarsnk
26-01-2012, 00:09
Tylko żeby się zaraz nie okazało, że w jakimś ważnym momencie znów będą czarne zdjęcia... Jak już się nacieszysz to profilaktycznie można wysłać na Żytnią ciekawe co powiedzą :)
Tylko żeby się zaraz nie okazało, że w jakimś ważnym momencie znów będą czarne zdjęcia... Jak już się nacieszysz to profilaktycznie można wysłać na Żytnią ciekawe co powiedzą :)
też się zgadzam, profilaktycznie jednak bym sprawdził w serwisie, bo awaria w najmniej oczekiwanym momemcnie może być co najnmniej bardzo przykra