Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Czarne zdjęcia

Dopiero zaczyna

Domyślnie Czarne zdjęcia

Witma wszystkich, mam takie pytanie kupiłem ostatnio Ds'a II i po wykonaniu kilkudzisięciu klapnięć zaczął robić czarne zdjęcia 100 % czarnych zdjęć niezależnie od parametrów, bawiłem sie ustawieniami i może coś pomieszałem ale skasowałem wszystkie funkcje indywidualne, co może być przyczyną usterki, jak kiedyś padła mi migawka w 5D to połowę zdjęcia miałem czarną a połowę noramlną -- czy tu może to być migawka, czy mam takiego pecha że kupując z drugiej ręki po kilkudziesięciu fotach aparat odmaiwa posłuszeństwa, czy to zwyczajny brak umiejętności - proszę o radę

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Choć to nie zalecane, to ustaw aparat na pełny automat. Jak zdjęcie będzie w miarę dobrze naświetlone to jest OK. Próbę wykonaj przy dziennym oświetleniu.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Pelny automat w 1D ? zielone okienko ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie, Ds ma ograniczoną pełną automatykę progamy to Av, Tv P , M -- próbowalem już wszytkich sekwencji parametrów w tych trybach gdzieś bym trafi na coś innego niż tylko czarne fotki ( nie źle naświetlone ) czarne -- brak fotki histogramu brak

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Przy opcji czyszczenia matrycy otwiera migawkę ?
    Canon 1D mark II N, Canon 1D mark I - usz., Canon EOS 3
    Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 100 f/2.0, Canon 580EX
    Olympus mju II

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie specjalnie wiem jak to zaobserwować, wykonując procedurę czyszczenia lustro podniosło sie do góry i to co widziałem to chyba sensor ( taki zielonkawo niebieskawy ) więc chyba migawka się otworzyła -- choć pewności nie mam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dolat Zobacz posta
    nie specjalnie wiem jak to zaobserwować, wykonując procedurę czyszczenia lustro podniosło sie do góry i to co widziałem to chyba sensor ( taki zielonkawo niebieskawy ) więc chyba migawka się otworzyła -- choć pewności nie mam
    Tak - otworzyła się. To teraz zrób test - tryb M, ustaw 2-3 sekundy i bez obiektywu klapnij i zobacz czy znów będzie widać zielonkawo niebieskawy sensor
    Jeśli tak to z tymi ustawieniami rób zdjęcia czegoś jasnego i schodź za każdym razem o 1EV mniej (mówię oczywiście o czasie otwarcia migawki). ISO sobie ustaw wysokie żeby przy mniejszych czasach była pewność że dobrze będzie naświetlał. I zobaczysz czy czerń występuje tylko poniżej jakiegoś czasu i czy na całym zdjęciu czy na części.
    Powodzenia

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zrobiłem 2-3 sekundy ( ustwiełem na mocną lampe )sensor lśni na zielono a na zdęciach czarna......czerń

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Bawiąc się ustawiłeś na M obraz monochromatyczny,przestaw na S lub P albo L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

szanuj nie rozumiem, co to jest P, L,S - jak to zmienić ( zresztą moje rozumowanie jest takie że nawet jak ustawiłem monochromatyczny to obraz powinien się zapisywać tylko być monochromatyczny a ja nie mam obrazu mam "czarność" )

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów