Zobacz pełną wersję : Wycena zdjęć
Witam serdecznie.
Mam do zrobienia całą serie zdjęć markowych słuchawek o charakterze
jak na stronie podanej niżej + obróbka graficzna. Nie za bardzo wiem ile powiedzieć za same zdjęcia i zdjęcia wraz z obróbką. Nie chce zaniżyć ceny, mam doświadczenie w fotografii produktowej.
Myślałem o cenie 50 zł za zdjęcie. Co o tym myślicie ? Będę wdzięczny za sugestie.
http://beatsbydre.com/products/Products.aspx?pid=B6387&cat=1
Pozdrawiam :)
Ja polecam zrobienie założeń: ile czau zajmie Ci jedno zdjęcie wraz z obróbką, ile ich musisz zrobić, jak amortyzuje się Twój sprzęt oraz 'jak bogato wygląda Twój zleceniodawca'. Jak to już masz to sobie określ ile warta jest Twoja godzina pracy, weź kalkulator i oblicz cenę. Po co pytać na forum?
tak, przede wszystkim to zastanów się jak majętny i jak chytry jest zleceniodawca:D No i oczywiście ile zajmie czasu to zlecenie bo jak masz siedzieć za kilka złotych tydzień czasu przy kompie to chyba szkoda się męczyć. Może atrakcyjniej zabrzmi cena za całość zdjęć a nie po sztuce, musisz sam to przemyśleć bo nie ma na takie fotki żadnych sztywnych cenników.
Soundman
18-01-2012, 17:12
Po pierwsze przelicz ile zajmie Ci jedno zdjęcie tylko tak dokładnie z przygotowaniem wszystkiego z obróbką itp. Przemnóż przez liczbę zdjęć zobaczysz ile Ci zejdzie czasu. Mniejwięcej jesteś wtedy w stanie określić ile chcesz zarobić na godzine i obliczyć ile będzie musiało kosztować zdjęcie. Do tego dodaj oczywiście wszelkie koszty typu amortyzacja sprzętu dojazdy itp i mniejwięcej jesteś w stanie określić ile ma kosztować jedno zdjęcie. Potem możesz dodawać sprawy typu czy klient ma węża w kieszeni czy nie itd kwestia utargowania dobrej ceny, ale obliczając poprzednie rzeczy będziesz w stanie określić swoje minimum. Sugeruje jeszcze dopytać dobrze o szczegóły zlecenia bo miałem np takie gdzie musiałem każde zdjęcie przypożądkować do numeru ujęcia i numeru kodu kreskowego produktu a to pożera czas dosłownie. Dodatkowo radzę wykonać zdjęcia próbne i spisać dokładną umowę łącznie ze specyfikacją zdjęć bo może się skończyć tym jak to duża firma że w połowie zmienią zdanie i spedzisz cenne godziny na przedstawianiu im różnych wariacji zdjęcia co też mi się zdażyło.
Jeżeli to miały by być zdjęcia jak na tej stronie to 50zł od zdjęcia to korzystna dla Ciebie cena biorąc pod uwagę trudność ich wykonania :)
za same prawa chyba wyjdzie więcej...
powiedz tak niską cenę, żebyś nie miał gula jak Ci klient powie że za drogo, a jednocześnie tak dużo żeby chciało Ci się za tyle pracować.