PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografowanie wiązki laserowej

Rosomak
17-01-2012, 18:24
Witam,

Potrzebuję do projektu z fizyki sfotografować wiązkę laserową. Kupiłem więc laser (zwykły, czerwony za kilka zł) i planuję rozsypując w powietrzu mąkę sprawić by wiązka była widoczna na zdjęciu.

Sedno pytania dotyczy samego sprzętu. Otóż czy fotografowanie wiązki laserowej jest bezpieczne dla matrycy (EOS 50D).

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam :-)

krzys41
17-01-2012, 19:08
raczej nie , jesli przejedziesz wprost po matrycy mozesz sie z nią pożegnać .
( nie dosłownie ale ....)
jakis czas temu na you tubie był filmik co sie stało z matycą po przejechaniu lasera na dyskotece.
oczywiscie jesli nie bedziesz swiecił po matrycy powinno byc ok ;)

Tornvald
17-01-2012, 19:12
Ech...ale brednie
To co kupiles nie jest nawet laserem i mozesz spokojnie fotografowac. Zwlaszcza,ze nie masz zamiaru swiecic po matrycy

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Zbyszko666
17-01-2012, 19:19
Dokładnie jak zostało napisane wyżej to co masz nie jest laserem wykorzystywanym na dyskotekach, więc bez obaw mozesz działać z projektem oraz weną:P

tlustyx
17-01-2012, 19:55
jakis czas temu na you tubie był filmik co sie stało z matycą po przejechaniu lasera na dyskotece.
Toście mnie zaskoczyli z tymi laserami na dyskotece. W listopadzie na zabawie Andrzejkowej w szkole, zrobiłem około 250 zdjęć "pod światła" laserów i aparat cały :lol: Nie wiem jakiej mocy były lasery, ale przyniósł je zawodowy DJ i świeciły mocno!!! Miałem szczęście, czy trzeba mieć ogromnego pech aby coś się stało matrycy.
Przykładowa fotka:

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img11.imageshack.us/img11/4198/7218j.jpg)

Zbyszko666
17-01-2012, 20:28
ale i tak zdjęcie nie ma żadnego przekazu godnego uwagi. Co do laserów wszystko zależy od ich mocy oraz kąta padania pod wykonywane zdjęcie.

Wulkano
17-01-2012, 20:34
O kurde, nie slyszalem o tym ale po wpisaniu w googlach, rzeczywiscie cos jest na rzeczy.

ponizej link
http://videodslr.pl/uwaga-na-laser-niszczy-matryce-w-dslr-t527.html?sid=547954fe4153d0c6fc6bb836306add2b

A co do fotografowania tego "laserka" za pare zlotych, to bez obaw :)

Em Es
17-01-2012, 20:49
te laserki za parę zł mogą powodować uszkodzenie siatkówki oka - pomimo niskiej mocy...

radzę nie świecić prosto w matrycę , promień z boku możesz fotografować bez obaw

poczytaj też o laserowym systemie unieszkodliwiania paparazzi zamontowanym na jachcie pana Abramowicza - promień ma uszkadzać aparat fotografującego

tak na marginesie - fotodioda jaka daje światło w optyce odtwarzacza cd czy dvd też ma znikomą moc - pomimo tego jest skrajnie niebezpieczna dla oczu - a mozna założyć że jest
bardziej przewidywalna od promienia breloczka z chin

tlustyx
17-01-2012, 21:01
ale i tak zdjęcie nie ma żadnego przekazu godnego uwagi.
Bo nie maiło mieć żadnego przekazu. Chciałem tylko zobrazować co miałem na myśli "pod światła" laserów.
A wracając do tematu to takie lasery na koncertach mają ogromną moc i jak widać rzeczywiście szkodzą. Lecz nie sądzę aby słabsze lasery czy np. "latareczka" o której pisze Rosomak mogła wyrządzić krzywdę matrycy. No chyba, że przy długotrwałym świeceniu w jeden punkt.

Em Es
17-01-2012, 21:02
matryca nie oko - niewielkie ryzyko :)

Kolekcjoner
17-01-2012, 21:37
Ech...ale brednie

Na tym forum nie używamy takich stwierdzeń :roll:.

BTW: lasery dyskotekowe mogą uszkodzić wzrok.

krzys41
17-01-2012, 21:44
ja bym uważał nawet z tym breloczkiem , soczewki obiektywu mogą zwiekszyc jego moc , podobnie jak zwykła lupa i słonce zeby rozpalić ognisko .

100 razy zrobisz foto lasera i nic sie nie stanie ale po 101 trach i bedzie płacz .

jednak jesli nie bedziesz celował w obiektyw nie powinno sie nic stać .

jellyeater
18-01-2012, 10:08
soczewki obiektywu mogą zwiekszyc jego moc ,

Skupić. Czyli skoncentrować tę samą moc w mniejszym punkcie. Mocy nie da się zwiększyć soczewką. :)

Darx
18-01-2012, 12:36
Skupić. Czyli skoncentrować tę samą moc w mniejszym punkcie. Mocy nie da się zwiększyć soczewką. :)

W bezpośrednim kontakcie owszem. Jeżeli laser będzie wycelowany wprost na obiektyw, to istnieje takie ryzyko. W przypadku fotografowania "nibylaseru" z boku nie ma szans by jego moc uległa powiększeniu.

To samo tyczy się słońca padające przez lupę. Owszem można zwiększyć moc, ale lupa musi być skierowana pod odpowiedni kąt. Gdyby działało, to w inny sposób, to lupy nie można było by używać, gdyż zawsze by wzmacniała światło.

Oh ta mięta:rolleyes:, a mogłem kupić pastę do zębów o smaku truskawek ;-)

zbychu
18-01-2012, 13:00
Dla ciekawskich, wiązka 5mW prosto w matrycę :D

https://canon-board.info/imgimported/2012/01/ZBY_2549JPG-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-FJwEgs8GnCs/TaMlwVmeklI/AAAAAAAADsw/ZWSk6Fi6uac/s720/ZBY_2549.JPG)

Na szczęście nic się nie stało ;-)

krzys41
18-01-2012, 22:35
zgadza sie , małe przejęzyczenie ;-)
ale jak ogladaliscie te filmiki to widać ze nie za pierwszym razem matryca uległa uszkodzeniu , dopiero po którymś przejechaniu lasera po obiektywie ta skupiona przez obiektyw wiązka swiatla wypaliła piksele .

Nozanu
19-01-2012, 11:07
zgadza sie , małe przejęzyczenie ;-)
ale jak ogladaliscie te filmiki to widać ze nie za pierwszym razem matryca uległa uszkodzeniu , dopiero po którymś przejechaniu lasera po obiektywie ta skupiona przez obiektyw wiązka swiatla wypaliła piksele .

Wiązki z lasera NIE DA SIĘ bardziej skupić .Obiektyw ją tylko rozproszy niestety.

Tomasz M.
19-01-2012, 11:40
Ale dyskotekowe lasery muszą mieć jakąś optykę rozpraszającą (inaczej byłoby widać co najwyżej świetliste nitki, nie smugi), więc pewnie można ich światło skupić

zbychu
19-01-2012, 12:23
Ale dyskotekowe lasery muszą mieć jakąś optykę rozpraszającą (inaczej byłoby widać co najwyżej świetliste nitki, nie smugi), więc pewnie można ich światło skupić

Jest to skupiona wiązka tylko bardzo szybko odchylana raz w jedną, raz w inną stronę, przez co widzimy ją jako efekt smugi lub kształtów. Dlatego mimo znacznej mocy, ekspozycja na oko (lub matrycę ;-) ) trwa bardzo krótko i "nie powinno" się nic stać.

ambro
19-01-2012, 13:56
Przypadkowe trafienie wskaźnika laserowego w matrycę raczej jej nie zaszkodzi. Tak samo odnośnie oka. Matryca właściwie składa się z kondensatorów czułych na światło i po prostu przesyci się fotonami z wiązki lasera. Krótka chwila jej nie nagrzeje na tyle aby ją zniszczyć. Jednak dłuższe naświetlanie może mieć ujemne skutki zwłaszcza dla oka. Na innym forum (asto) słyszałem o przypadkach zaświecenia w oko znacznie mocniejszymi zielonymi laserami ok 50mW, bez wpływu na wzrok. Kolor zielony jest najlepiej widoczny, bo oko jest najczulsze dla tych długości fali. Nie dotyczy to jednak matrycy aparatu. Zabawki z allegro mają 5-10mW. Ogólnie trzeba uważać.

pan.kolega
20-01-2012, 08:38
Laser za kilka $ jest jak najbardziej 100% laserem a nie żadnym niby-laserem.
Można się zdziwić jak opisane tutaj:

http://www.nist.gov/customcf/get_pdf.cfm?pub_id=906138

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=66153&highlight=laser

leopold
20-01-2012, 09:41
Witam,

Potrzebuję do projektu z fizyki sfotografować wiązkę laserową. Kupiłem więc laser (zwykły, czerwony za kilka zł) i planuję rozsypując w powietrzu mąkę sprawić by wiązka była widoczna na zdjęciu.

Sedno pytania dotyczy samego sprzętu. Otóż czy fotografowanie wiązki laserowej jest bezpieczne dla matrycy (EOS 50D).

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam :-)

Witam,
1. rozsypanie w powietrzu mąki to średni pomysł: duże (stosunkowo) ziarna będą powodowały bardzo silne rozproszenie oraz szybko opadną. Proponowałbym użycie suchego lodu, wytwornicy tzw. sztucznej mgły albo strategicznie umieszczonego źródła pary (np. czajnik).
2. Wiązki laserowe małej mocy nie są szkodliwe dla elementów CCD, ale... wiązki dużej mocy przetną nawet czołg.
3. Nie ma co igrać ze wzrokiem - zabawa z każdym laserem tylko w ochronnych okularach
Pozdrawia Leopold

PS. Wiązkę laserową można skupić (polecam np.: Brunner, Radloff i in., "Elektronika kwantowa" albo "Optyka laserów" już nie pamiętam autora) a nawet w pewnych warunkach występuje fascynujące zjawisko samoogniskowania światła laserowego :)

ambro
20-01-2012, 15:09
Dzięki za link. Czyli groźne jest niewidoczne promieniowanie podczerwone, ze względu na to, że producenci nie stosują filtra IR w tanich wskaźnikach. Na mrozie te zielone laserki tracą sprawność i kolor zielony blednie, ale promieniowanie podczerwone ma cały czas takie same natężenie. Pod żadnym pozorem nie można zaglądać do środka, bo niewidoczne promieniowanie może uszkodzić wzrok.

[QUOTE=pan.kolega;1036796]Laser za kilka $ jest jak najbardziej 100% laserem a nie żadnym niby-laserem.
Można się zdziwić jak opisane tutaj:

http://www.nist.gov/customcf/get_pdf.cfm?pub_id=906138

pkoprowski
20-01-2012, 16:03
A propos skupiania światła: pamiętam, że jakoś tak ze dwadzieścia lat temu było zadanie na olimpiadzie z fizyki, które dotyczyło skupiania światła lasera wewnątrz (to nie błąd) soczewki. No ale od tego czasu szkołę już ileś razy reformowano....

saVius
23-01-2012, 23:13
koledzy zobaczcie na tym filmiku jak gość załatwi 5D na imprezie na której dostaje laserem prosto w matrycę

http://www.wykop.pl/link/412483/masz-lusztrzanke-musisz-na-nia-uwazac/

krzys41
23-01-2012, 23:37
Wiązki z lasera NIE DA SIĘ bardziej skupić .Obiektyw ją tylko rozproszy niestety.
wiec jak działa obiektyw :-) jesli obraz o wymiarach metr na metr potrafi zmiescić na matrycy centymetr na centymetr ( przykladowo ). skupia czy rozprasza ?;)

PS. Wiązkę laserową można skupić (polecam np.: Brunner, Radloff i in., "Elektronika kwantowa" albo "Optyka laserów" już nie pamiętam autora) a nawet w pewnych warunkach występuje fascynujące zjawisko samoogniskowania światła laserowego :)
no to jak w końcu można czy nie można . bo zaczynam wątpic w to co mnie 30 lat temu nauczono ;)

pan.kolega
24-01-2012, 08:40
wiec jak działa obiektyw :-) jesli obraz o wymiarach metr na metr potrafi zmiescić na matrycy centymetr na centymetr ( przykladowo ). skupia czy rozprasza ?;)

no to jak w końcu można czy nie można . bo zaczynam wątpic w to co mnie 30 lat temu nauczono ;)

Nieporozumienie polega na tym, że owszem, niektóre wiązki laserowe są już skupione do tak małgo punktu, że optyka ich bardziej nie skupi.

Ale to raczej lasery do celów naukowych i technologicznych. Wiązki laserów wskaźników, czy zabawek dla kotów (taki też mam, w kształcie myszy), czy do dyskotek mają duże rozmiary, i można je skupić soczewką albo obiektywem.

W dodatku, lasery pokazowo-dekoracyjne oscylują żeby tworzyc różne kształty i takie kształty też są skupiane na mniejszej powierzchni.