Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Fotografowanie wiązki laserowej

Domyślnie Fotografowanie wiązki laserowej

Witam,

Potrzebuję do projektu z fizyki sfotografować wiązkę laserową. Kupiłem więc laser (zwykły, czerwony za kilka zł) i planuję rozsypując w powietrzu mąkę sprawić by wiązka była widoczna na zdjęciu.

Sedno pytania dotyczy samego sprzętu. Otóż czy fotografowanie wiązki laserowej jest bezpieczne dla matrycy (EOS 50D).

Potrzebuję szybkiej odpowiedzi, dziękuję i pozdrawiam :-)

Domyślnie

raczej nie , jesli przejedziesz wprost po matrycy mozesz sie z nią pożegnać .
    ( nie dosłownie ale ....)
    jakis czas temu na you tubie był filmik co sie stało z matycą po przejechaniu lasera na dyskotece.
    oczywiscie jesli nie bedziesz swiecił po matrycy powinno byc ok
    Ostatnio edytowane przez krzys41 ; 17-01-2012 o 19:09
    kolekcjoner sprzętowy

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ech...ale brednie
    To co kupiles nie jest nawet laserem i mozesz spokojnie fotografowac. Zwlaszcza,ze nie masz zamiaru swiecic po matrycy

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Dokładnie jak zostało napisane wyżej to co masz nie jest laserem wykorzystywanym na dyskotekach, więc bez obaw mozesz działać z projektem oraz weną:P

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzys41 Zobacz posta
    jakis czas temu na you tubie był filmik co sie stało z matycą po przejechaniu lasera na dyskotece.
    Toście mnie zaskoczyli z tymi laserami na dyskotece. W listopadzie na zabawie Andrzejkowej w szkole, zrobiłem około 250 zdjęć "pod światła" laserów i aparat cały Nie wiem jakiej mocy były lasery, ale przyniósł je zawodowy DJ i świeciły mocno!!! Miałem szczęście, czy trzeba mieć ogromnego pech aby coś się stało matrycy.
    Przykładowa fotka:
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

ale i tak zdjęcie nie ma żadnego przekazu godnego uwagi. Co do laserów wszystko zależy od ich mocy oraz kąta padania pod wykonywane zdjęcie.

Dopiero zaczyna Awatar Wulkano

Domyślnie

O kurde, nie slyszalem o tym ale po wpisaniu w googlach, rzeczywiscie cos jest na rzeczy.

ponizej link
    http://videodslr.pl/uwaga-na-laser-n...6bb836306add2b

A co do fotografowania tego "laserka" za pare zlotych, to bez obaw
    5D mk2 + Newell Grip
    35L / 24-70L / 135L / 430 ex2
    LoweproNova 200AW / Plecak DELTA SX2

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

te laserki za parę zł mogą powodować uszkodzenie siatkówki oka - pomimo niskiej mocy...

radzę nie świecić prosto w matrycę , promień z boku możesz fotografować bez obaw

poczytaj też o laserowym systemie unieszkodliwiania paparazzi zamontowanym na jachcie pana Abramowicza - promień ma uszkadzać aparat fotografującego

tak na marginesie - fotodioda jaka daje światło w optyce odtwarzacza cd czy dvd też ma znikomą moc - pomimo tego jest skrajnie niebezpieczna dla oczu - a mozna założyć że jest
    bardziej przewidywalna od promienia breloczka z chin
    Ostatnio edytowane przez Em Es ; 17-01-2012 o 20:51

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta
    ale i tak zdjęcie nie ma żadnego przekazu godnego uwagi.
    Bo nie maiło mieć żadnego przekazu. Chciałem tylko zobrazować co miałem na myśli "pod światła" laserów.
    A wracając do tematu to takie lasery na koncertach mają ogromną moc i jak widać rzeczywiście szkodzą. Lecz nie sądzę aby słabsze lasery czy np. "latareczka" o której pisze Rosomak mogła wyrządzić krzywdę matrycy. No chyba, że przy długotrwałym świeceniu w jeden punkt.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

matryca nie oko - niewielkie ryzyko

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów