Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma EF-530 DG ST i problem (?)

SoA
14-01-2012, 18:14
Sprzedałem lampę którą przetestowałem na 50D i była w pełni sprawna.
Dotarła do kupującego i napisał "wszystko oki".
Dziś stwierdził że lampa nie dział prawidłowo na jego 500D, błyska dobrze w zakresie od 32-35 mm oraz 65-67 lecz "wariuje wtedy zoom i wskazania ogniskowej"
Wiem że lampa była sprawna przed wysłaniem, i teraz tylko pytanie czy zmyśla "bo mu się odwidziało" czy też nieoceniona poczta ją zmasakrowała (mimo pancernego opakowania) ?
Miał ktoś podobny przypadek?

sylwek2k
16-01-2012, 00:24
Moze byc trzecia opcja: faktycznie nie zgrywa sie ta lampa z jego body ;)

Ale polecalbym przeczyszczenie stykow zarowno na lampie, jak i na body.

SoA
17-01-2012, 09:33
Polecałem to samo i niby nie pomogło ;)
Co do braku zgrania, może i tak ale to już jego problem, lampa sprawna podstaw do reklamacji brak.
Niestety na Allegro pełno jest takich co najpierw kupią a później przeczytają co kupili i próbują się wykręcać.

Bangi
17-01-2012, 10:02
To on ma Ci ewentulanie udowodnić, że coś nie gra, a nie tym masz obowiązek się bronić.
Co prawda nie wiem ile czasu upłynęło od słów "wszystko oki", do momentu kiedy zgłosił zastrzeżenia, ale tak czy owak on ma ewnetulanie większy problem niż Ty.
Jeżeli jesteś masz przekonanie, że w pełni ucziciwe opisałeś sprzedany towar i był on w pełni sprawny, to bym poczekał na dowody ze strony tej drugiej. Niech przedtswie ekspertyzę, że jest poposute, ponadto dochodzi kwetsia tego czy, aby ona same czegoś nie popsuł. Zdarzają się przeciez takie sprawy. Nawet raz tu na forum coś podobnego czytałem, o tu:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=48877

Wasyl
17-01-2012, 10:28
wiele o tej lampie narazie powiedzieć nie mogę ale na pewno dobrze współpracuje z moim Canonen 450D

sylwek2k
17-01-2012, 14:43
Co do braku zgrania, może i tak ale to już jego problem, lampa sprawna podstaw do reklamacji brak.

Raczej Twoj :]

Jezeli piszesz na aukcji, ze pasuje do kazdego aparatu danej marki i nie dziala z jakims modelem /jak to czesto bywa/, to cala wina jest po Twojej stronie :D - bo wprowadziles kupujacego w blad.

Jest cos takiego jak odpowiedzialnosc sprzedawcy za wady produktu i to tez dotyczy niestety sprzedawcow-osoby prywatne. Chyba ze to byla aukcja... wtedy uprawnienia sa inne.

Aczkolwiek 50D i 500D jest oparty o ten sa procesor i nie powinno byc problemow...

Bangi
17-01-2012, 15:09
(...)Jezeli piszesz na aukcji, ze pasuje do kazdego aparatu danej marki (...)

no ale przeciez ta Sigma pasuje do każdego aparatu danej marki z danym mocowniem, poza tym kupujący najpierw napisał, że oki...

SoA kiedy sprzedałeś? kiedy dostałeś info, że oki? kiedy dostałeś info, że nie oki?

sylwek2k
17-01-2012, 15:11
no ale przeciez ta Sigma pasuje do każdego aparatu danej marki z danym mocowniem

Tia :]

Bangi
17-01-2012, 15:40
Tia :]

Mógłbyś rozwinąć myśl...
ale być może chodzi Ci o to http://www.sigmaphoto.com/techupdates/notice-to-customers-using-sigmas-eo-ettl-ii-type-flashguns

sylwek2k
17-01-2012, 16:26
@Bangi: no sam ja calkiem niezle rozwinales ;)

SoA
17-01-2012, 17:39
Lampa kupiona w styczniu 2011 także ten problem raczej już jej nie dotyczy ;)
Uszkodzenie przez przewoźnika mało prawdopodobne, ja (jeśli już cokolwiek miało by z nią być faktycznie nie tak) obstawiałem zbyt szybkie włączenie wyziębionego sprzętu i zwarcie na skutek skroplonej pary.
Ale kontakt się urwał więc było to zapewne następstwo wyczytania kiepskich ocen tej lampy i zmiana zdania, uszkodzenie było zwyczajnie zmyślone.
Tym bardziej że kupujący pytał czy mam aktualnie inne bo chętnie by zamienił na jakąś.