Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z zasilaniem w 50D

krzys41
14-01-2012, 11:59
kilka dni temu zauważyłem ze w niskiej temperaturze wydajnosc baterii spadła dosc znacznie . objawia sie to tym ze po zrobieniu kilkunastu fotek + RAW (ok 20-30 ) aparat wskazuje ze bateria jest rozładowana , ale gdy wkładam ja do ładowarki to ładowanie zaczyna sie od dwóch mrugnięć czyli prąd jeszcze powinien być .
i teraz nie wiem czy jest to problem z akumulatorem czy też z ładowarką ,
wyczytalem tez ze niektóre baterie mają mikrochipa wiec jesli tak to jak można to wykasować

zbychu
14-01-2012, 13:41
To problem temperatury, w plenerze ogrzej akumulator (np pod pachą) i znowu będzie działać jakiś czas.

RNz
14-01-2012, 14:34
Myślę, że to sprawa baterii (stara, ew. zamiennik) + temperatur.
Jeżeli po 30-40 klatkach bateria pada, przy temperaturach oscylujących wokół zera, to raczej coś z nią jest nie tak.
Najlepiej sprawdź na innej baterii.

krzys41
14-01-2012, 16:56
To problem temperatury, w plenerze ogrzej akumulator (np pod pachą) i znowu będzie działać jakiś czas.

tak własnie robię, ale to denerwujące jest bo nie wiadomo kiedy tak naprawdę padnie

Myślę, że to sprawa baterii (stara, ew. zamiennik) + temperatur.
Jeżeli po 30-40 klatkach bateria pada, przy temperaturach oscylujących wokół zera, to raczej coś z nią jest nie tak.
Najlepiej sprawdź na innej baterii.

bateria nie jest az taka stara i jest to orginał . sprawdzil bym na innej gdybym miał .

a czy nie jest to wina tego mikrochipa , moze trzeba by ją całkowicie do zera rozładowac ( wiecej niz mozna w aparacie )

zbychu
14-01-2012, 17:18
Rozładowywanie ogniw litowych do zera powoduje ich degradację, to nie ta technologia co NiCD. Radą jest zaopatrzenie się w drugi akumulator lub gripa z ogniwami NiMH.

adawro
15-01-2012, 00:23
Każda bateria może się w każdym momencie zepsuć. Po prostu sprawdź z inną baterią - innej drogi nie ma. To że się ładuje od dwóch błysków tym bardziej wskazuje na awarię baterii.

RNz
15-01-2012, 15:59
aparat wskazuje ze bateria jest rozładowana

zaraz, zaraz... a powiedz jeszcze jedno:
aparat wskazuje wskaźnikiem poziomu naładowania baterii, czy się wyłącza?

kawo
16-01-2012, 11:16
Rozładowywanie ogniw litowych do zera powoduje ich degradację, to nie ta technologia co NiCD. Radą jest zaopatrzenie się w drugi akumulator lub gripa z ogniwami NiMH.

a zatem jaka jest bateria w 50D? ja po porstu mam dwie: pracuję na jednej i jak mi się aparat wyłączy to wkładam zapas. Czy robię źle i przez to "degraduję" baterię? nie zauważyłem póki co spadku wydajności. JAk to jest? to znaczy, że jak zaczyna mi migać ikona baterii do już ją wymieniać i ładować czy czekać jak padnie całkowiecie?

dzidofon
16-01-2012, 11:19
...po zrobieniu kilkunastu fotek + RAW (ok 20-30 ) aparat wskazuje ze bateria jest rozładowana , ale gdy wkładam ja do ładowarki to ładowanie zaczyna sie od dwóch mrugnięć czyli prąd jeszcze powinien być .
i teraz nie wiem czy jest to problem z akumulatorem czy też z ładowarką ,

Stawiam na akumulator. Zakładam że ładowanie odbywa się już w pokojowej temperaturze, bo nie sądzę żebyś podłączał ładowarkę na dworze :-). Akumulator zdąży się ogrzać i jego pojemność wzrosnąć. Stąd informacja ładowarki że aku jest jeszcze w 50% naładowany. Ja bym wymienił aku, a najlepiej kupił dwa, to nie majątek.

Darx
16-01-2012, 12:16
jak mi się aparat wyłączy to wkładam zapas. Czy robię źle i przez to "degraduję" baterię?
Nie, bo bateria nie wykańcza się wtedy do końca. Kolegom chodziło o CAŁKOWITE wyładowanie baterii. To, że aparat Ci się wyłączy nie oznacza jej rozładowania, tylko na baterii zostało zbyt mało % by móc zasilić aparat.
Potwierdzeniem jest przetrzymanie takie rozładowanej baterii w cieplejszym miejscu przez 10-20 minut i późniejsze włożenie do aparatu. Cykniesz wtedy nawet i kilka fot.

JAk to jest? to znaczy, że jak zaczyna mi migać ikona baterii do już ją wymieniać i ładować czy czekać jak padnie całkowiecie?
Czekać aż spadnie do poziomu, kiedy nie będzie w stanie zasilić aparatu. Czyli wyłączy Ci się aparat. Potraktuj, to w ten sposób. Jak zacznie migać, to bateria przestawiła się w tryb awaryjnego zasilania (w moim przypadku 10 fotek). Po tym czasie aparat wyłączy się. Wtedy powinieneś ją wrzucić w ładowarkę.

kawo
16-01-2012, 12:27
Nie, bo bateria nie wykańcza się wtedy do końca. Kolegom chodziło o CAŁKOWITE wyładowanie baterii. To, że aparat Ci się wyłączy nie oznacza jej rozładowania, tylko na baterii zostało zbyt mało % by móc zasilić aparat.
Potwierdzeniem jest przetrzymanie takie rozładowanej baterii w cieplejszym miejscu przez 10-20 minut i późniejsze włożenie do aparatu. Cykniesz wtedy nawet i kilka fot.

Czekać aż spadnie do poziomu, kiedy nie będzie w stanie zasilić aparatu. Czyli wyłączy Ci się aparat. Potraktuj, to w ten sposób. Jak zacznie migać, to bateria przestawiła się w tryb awaryjnego zasilania (w moim przypadku 10 fotek). Po tym czasie aparat wyłączy się. Wtedy powinieneś ją wrzucić w ładowarkę.

ok. dzieki. tak właśnie robię. już się wystrachałem, że rozładowuję zupełnie baterie:)

dzidofon
16-01-2012, 17:08
ok. dzieki. tak właśnie robię. już się wystrachałem, że rozładowuję zupełnie baterie:)

W zdecydowanej większości współczesnych urządzeń całkowite rozładowanie akumulatora jest cokolwiek trudne :-). Pomijam latarki, piloty itp :-). Trochę bardziej zaawansowany sprzęt sam się wyłącza w momencie, kiedy układ odpowiedzialny za zasilanie uzna, że aku ma już za mało energii. Oczywiście można aku nie wyjmować jeszcze przez rok i wtedy zapewne padnie do zera, ale producent zakłada że użytkownik jednak stosunkowo szybko naładuje go z powrotem, gdyż jest zainteresowany dalszym korzystaniem z zakupionej zabawki :-).

krzys41
16-01-2012, 18:06
zaraz, zaraz... a powiedz jeszcze jedno:
aparat wskazuje wskaźnikiem poziomu naładowania baterii, czy się wyłącza?
podczas intensywnego focenia dość szybko spada moc z pełnego naładowania ,
potem jest połowa , potem pokazuje zero czerwonym miganiem a czasem ot poprostu sie wyłączy po zrobieniu fotki .

ale po ogrzaniu tak jak mi poradzono wraca na chwile prąd , jednak po kilku fotkach znow sie wyłącza

dzidofon
16-01-2012, 18:10
podczas intensywnego focenia dość szybko spada moc z pełnego naładowania ,
potem jest połowa , potem pokazuje zero czerwonym miganiem a czasem ot poprostu sie wyłączy po zrobieniu fotki .

ale po ogrzaniu tak jak mi poradzono wraca na chwile prąd , jednak po kilku fotkach znow sie wyłącza

Moja rada: kup nowy akumulator, to naprawdę nie majątek. Obstawiam że Twój już dogorywa. Jak z nowym będzie to samo to chociaż wyeliminujesz jedną przyczynę, a nowy aku i tak Ci się przyda jako zapasowy :-). Bo jak na razie to trwa teoretyczna dyskusja, a w tym przypadku dość łatwo eliminować ewentualne przyczyny. Ja stawiam na padnięty akumulator :-)

krzys41
16-01-2012, 18:11
Stawiam na akumulator. Zakładam że ładowanie odbywa się już w pokojowej temperaturze, bo nie sądzę żebyś podłączał ładowarkę na dworze :-). Akumulator zdąży się ogrzać i jego pojemność wzrosnąć. Stąd informacja ładowarki że aku jest jeszcze w 50% naładowany. Ja bym wymienił aku, a najlepiej kupił dwa, to nie majątek.

jest dokladnie tak jak piszesz. dzieki za wszelki informacje .

ale zapytam jeszcze jak sie sprawy mają z zamiennikami , który wybrać i czy jest to prawdą ze trzymają tyle co orginały i bedzie mozna je tyle samo razy ładowac ( ilosc cykli) pytam dlatego ze moze ma ktos wieksze rozeznanie w tym temacie .
bo chyba szkoda było by wydac naprzyklad połowe lub jedna trzecia ceny orginału a za rok czy tez półtora znów kupować inny

dzidofon
16-01-2012, 18:32
zapytam jeszcze jak sie sprawy mają z zamiennikami , który wybrać i czy jest to prawdą ze trzymają tyle co orginały i bedzie mozna je tyle samo razy ładowac ( ilosc cykli) pytam dlatego ze moze ma ktos wieksze rozeznanie w tym temacie .
bo chyba szkoda było by wydac naprzyklad połowe lub jedna trzecia ceny orginału a za rok czy tez półtora znów kupować inny

Ja mam od dwóch lat zamiennik, firma to jakiś Phottix ;-), i póki co działa :-). Trzyma dłużej niż oryginał, ma niby 1600 mAh. Nie liczę cykli ładowania, ale swoje już przeżył. A co do ceny to z tego co widzę to zamienniki są zdecydowanie tańsze niż oryginał ;-). Opłaca się nawet jakby miał przeżyć tylko 100 ładowań ;-).

Darx
16-01-2012, 20:27
Od roku korzystam z zamienników. Mam trzy sztuki i oryginał. Oczywiście jakieś najtańsze robione przez tańsze, chińskie rączki, po 20 złotych. Nie sprawdzałem ile trzyma oryginał, ale te trzymają naprawdę nieźle ;)

krzys41
17-01-2012, 17:55
dziekuje wszystkim za pomoc . tak własnie zrobię jak pisaliście zamawiam Phottixa , oby chcial tylko działać z orginalną ładowarką .

dzidofon
17-01-2012, 18:17
dziekuje wszystkim za pomoc . tak własnie zrobię jak pisaliście zamawiam Phottixa , oby chcial tylko działać z orginalną ładowarką .

Działa.

RNz
17-01-2012, 18:22
Bierz Phottixa, na pewno będzie działał. Mam i wszystko z nim jest ok.

wiktor2323
17-01-2012, 20:33
Ewentualnie jeszcze Premium gold. Mam i polecam:)

Darx
18-01-2012, 12:41
Albo jasne pełne wieczorkami ;)

krzys41
18-01-2012, 22:39
Albo jasne pełne wieczorkami ;)

Spod samiuśkich Tater!:D:wink:

dziękuje wszystkim za pomoc