Zobacz pełną wersję : migajaca na wyświetlaczu 1Dsa przyslona z podlaczona lampa
Łukasz Oleksiak
13-01-2012, 16:23
Witajcie, wiem ze to moze glupie pytanie ale od jakiegos czasu posiadam sprzetowe lampy 580ex canona wraz z moim 1ds. I wszystko byloby ok. gdyby nie problemy jak sie domyslam za malo swiatla i trzeba zwiekszyc czulosc ale spytam problemy z migajaca przyslona po podlaczeniu lampy. Lampa przeciez jest dosc mocna a wyobrazcie sobie ze u mnie w pokoiku z zapalonym swiatlem zaczyna na przyslonie 2.8 mi migac na gornym wyswietlaczu aparatu no tak wlasnie przyslona rozumiem ze lampa nie ma takiej mocy by oswietlic moj pokoj ? Niedlugo wybieralem sie do kosciola i nie wiem co zrobic!?! Tam przeciez jest bardzo malo swiatla :(((((((((
Prosze wytlumaczcie mi co powinienem jeszcze wiedziec????
Łukasz Oleksiak
13-01-2012, 19:15
i proszę Cię powiedz mi jak to dalej działa??? W trybie M. też mierzy to wiem, ale czemu zarówno w trybie Av jak i Tv powstają takie problemy. Chciałem się wytłumaczyć od dawna robię zdjęcia ale od niedawna mam lampy i chcę o nich jak najwięcej wiedzieć! A kiedy w trybie M. poinformuje i jak??? mnie że scena czy kadr jest za ciemny i trzeba użyć np.2 lamp???
to jest canon i tutaj nic nie jest proste :)
Aleximov
14-01-2012, 11:50
Witam,
1. W trybie Tv (priorytet czasu) ustawiasz czas a aparat sam dobiera przysłonę (nie patrząc, czy lampa jest włączona czy nie). Jak więc będzie ciemno, to wartość obliczonej przysłony na wyświetlaczu będzie migać, ale jak "pstrykniesz" zdjęcie z włączoną lampą, to lampa doświetli obiekt i zdjęcie będzie ok (chyba, że jest za daleko...). Dzieje się tak, ponieważ dopiero w momencie "pstrykania" lampa wysyła przedbłysk (*) (tzn. taki próbny błysk pomiarowy), potem aparat oblicza moc błysku lampy i dopiero wtedy robi właściwe zdjęcie.
2. W trybie Av (priorytetu przysłony) ustawiasz przysłonę a aparat sam dobiera czas (też nie patrząc na lampę - ew. przy włączonej lampie ogranicza czas do 1/200 dla synchronizacji z lampą). Reszta działa podobnie jak w pkt.1.
3. Tryb M jest połączeniem powyższych, w którym to samodzielnie ustawiasz wymagany czas i przysłonę, a lampa doświetli Ci fotografowany obiekt. Ale pamiętaj - pomiar siły błysku będzie dopiero w momencie robienia zdjęcia (przedbłysk pomiarowy) - no chyba, że w lampie też ustawisz manualnie siłę błysku (da się) - i wtedy masz "full manual" ;)
Przejdź się więc do tego kościoła i porób kilka próbnych zdjęć (w trybie Tv lub M) - obczaisz wtedy co nastawić i jak.
Pozdrawiam, Alex
(*) Można też użyć tzw "FL lock" - zablokowanie pomiaru mocy lampy - szczegóły są opisane w instrukcji obsługi aparatu i lampy.
Ale żeby w trybie Av aparat nie zjechał z czasem zbyt nisko, warto ustawić w P.Fn "Set max./min. shutter speed" na np. 1/30 czy 1/50.
Janusz Body
14-01-2012, 13:51
@ Łukasz Oleksiak
przeczytaj:
http://foto.jasiu.pl/
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18950
Po pierwsze RTFM
Po drugie przysłona miga bo wybrałeś tryb Av a wtedy pomiar światła zastanego odbywa się jakby lampy nie było i automatyka miganiem sugeruje, że nie może wybrać mniejszej przysłony bo taki masz zapięty obiektyw.
Nie wiem jak dokłądnie wygląda to w 1Ds ale w większości EOS-ów brak mocy lampy sygnalizowany jest migającym symbolem "piorunka" ale dopiero po ręcznym wykonaniu przedbłysku (* albo FEL).