Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: migajaca na wyświetlaczu 1Dsa przyslona z podlaczona lampa

Domyślnie migajaca na wyświetlaczu 1Dsa przyslona z podlaczona lampa

Witajcie, wiem ze to moze glupie pytanie ale od jakiegos czasu posiadam sprzetowe lampy 580ex canona wraz z moim 1ds. I wszystko byloby ok. gdyby nie problemy jak sie domyslam za malo swiatla i trzeba zwiekszyc czulosc ale spytam problemy z migajaca przyslona po podlaczeniu lampy. Lampa przeciez jest dosc mocna a wyobrazcie sobie ze u mnie w pokoiku z zapalonym swiatlem zaczyna na przyslonie 2.8 mi migac na gornym wyswietlaczu aparatu no tak wlasnie przyslona rozumiem ze lampa nie ma takiej mocy by oswietlic moj pokoj ? Niedlugo wybieralem sie do kosciola i nie wiem co zrobic!?! Tam przeciez jest bardzo malo swiatla ((((((((
    Prosze wytlumaczcie mi co powinienem jeszcze wiedziec????

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Włączyć tryb M.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

i proszę Cię powiedz mi jak to dalej działa??? W trybie M. też mierzy to wiem, ale czemu zarówno w trybie Av jak i Tv powstają takie problemy. Chciałem się wytłumaczyć od dawna robię zdjęcia ale od niedawna mam lampy i chcę o nich jak najwięcej wiedzieć! A kiedy w trybie M. poinformuje i jak??? mnie że scena czy kadr jest za ciemny i trzeba użyć np.2 lamp???

Domyślnie

to jest canon i tutaj nic nie jest proste
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

1. W trybie Tv (priorytet czasu) ustawiasz czas a aparat sam dobiera przysłonę (nie patrząc, czy lampa jest włączona czy nie). Jak więc będzie ciemno, to wartość obliczonej przysłony na wyświetlaczu będzie migać, ale jak "pstrykniesz" zdjęcie z włączoną lampą, to lampa doświetli obiekt i zdjęcie będzie ok (chyba, że jest za daleko...). Dzieje się tak, ponieważ dopiero w momencie "pstrykania" lampa wysyła przedbłysk (*) (tzn. taki próbny błysk pomiarowy), potem aparat oblicza moc błysku lampy i dopiero wtedy robi właściwe zdjęcie.

2. W trybie Av (priorytetu przysłony) ustawiasz przysłonę a aparat sam dobiera czas (też nie patrząc na lampę - ew. przy włączonej lampie ogranicza czas do 1/200 dla synchronizacji z lampą). Reszta działa podobnie jak w pkt.1.

3. Tryb M jest połączeniem powyższych, w którym to samodzielnie ustawiasz wymagany czas i przysłonę, a lampa doświetli Ci fotografowany obiekt. Ale pamiętaj - pomiar siły błysku będzie dopiero w momencie robienia zdjęcia (przedbłysk pomiarowy) - no chyba, że w lampie też ustawisz manualnie siłę błysku (da się) - i wtedy masz "full manual"

Przejdź się więc do tego kościoła i porób kilka próbnych zdjęć (w trybie Tv lub M) - obczaisz wtedy co nastawić i jak.

Pozdrawiam, Alex

(*) Można też użyć tzw "FL lock" - zablokowanie pomiaru mocy lampy - szczegóły są opisane w instrukcji obsługi aparatu i lampy.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Ale żeby w trybie Av aparat nie zjechał z czasem zbyt nisko, warto ustawić w P.Fn "Set max./min. shutter speed" na np. 1/30 czy 1/50.
    Canon 1D mark II N, Canon 1D mark I - usz., Canon EOS 3
    Canon 24-70 f/2.8 L, Canon 100 f/2.0, Canon 580EX
    Olympus mju II

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Po pierwsze RTFM
    Po drugie przysłona miga bo wybrałeś tryb Av a wtedy pomiar światła zastanego odbywa się jakby lampy nie było i automatyka miganiem sugeruje, że nie może wybrać mniejszej przysłony bo taki masz zapięty obiektyw.
    Nie wiem jak dokłądnie wygląda to w 1Ds ale w większości EOS-ów brak mocy lampy sygnalizowany jest migającym symbolem "piorunka" ale dopiero po ręcznym wykonaniu przedbłysku (* albo FEL).

Uprawnienia umieszczania postów