PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 5dII i lampa Pentax'a

Svarta
13-01-2012, 16:00
Witam,
szukałam już chyba wszędzie, jednak bez skutku. Czy ktoś kiedys używał takiej konfiguracji sprzętowej? Dodam, ze lampa Pentax AF-540FGZ.

Problem polega na tym, ze lampa w żaden sposób nie współpracuje z aparatem, generalnie w ogóle nie działa. Stopka raczej dziala, bo za pomocą triggerow się wyzwala.
Czy mozliwym jest, ze canon z zamiennikami typu Delta działa, a z lampami Nikona, czy Pentaxa już nie?

MacGyver
13-01-2012, 16:56
Pozaklejaj taśmą styki od sterowania, zostaw tylko ten duży centralny. Wyłącznie z pełną mocą ale błyskać powinna.

Svarta
13-01-2012, 17:15
Czyli istnieje tylko opcja na pełnej mocy albo wcale? Troche malo praktycznie. czym różnią się od siebie te lampy?
To juz lepiej po prostu trzymac lampe w reku i wyzwalac triggerem, przynajmniej mam kontrole nad moca :/

MacGyver
13-01-2012, 17:38
Czyli istnieje tylko opcja na pełnej mocy albo wcale?
Jeśli lampa ma możliwość manualnego ustawienia mocy błysku z poziomu swojego panelu to powinno to działać, podobnie jak zoom. O jakiejkolwiek automatyce jednak zapomnij.

Troche malo praktycznie. czym różnią się od siebie te lampy?
Systemami sterowania, które nie są ze sobą kompatybilne.

To juz lepiej po prostu trzymac lampe w reku i wyzwalac triggerem, przynajmniej mam kontrole nad moca :/
Życzę powodzenia w synchronizowaniu błysku i migawki :-)

Svarta
13-01-2012, 17:53
Używam lampy głównie manualnie, wiec opcja z ustawianiem tego na lampie a jedynie wyzwalania wraz ze spustem migawki bylaby dla mnie zadowalająca, niestety aparat wydaje sie po prostu "nie widzieć" lampy.

Synchronizacja błysku z migawka nie stanowi problemu przy wyzwalaniu z triggerami, jedyny problem to mala praktyczność sposobu, i brak wolnej reki :p
Ale chyba póki co, to będzie mój jedyny sposób na używanie lampy :???:

soochy1
13-01-2012, 18:11
mi działa nikonowska sb24 z 5d mark2 z tym ze ustawiam wszystko na lampie.
choc robiąc testowo w trybie auto wyszło ok , moze przypadkiem ;)

Darx
13-01-2012, 18:32
Pytanie do koleżanki: czemu trzymasz tę lampę? To jest bodajże najwyższy model w pentaxie. Nie lepiej było by sprzedać ją i zakupić jakąś canonowską niż na siłę się męczyć?

Svarta
13-01-2012, 18:57
mi działa nikonowska sb24 z 5d mark2 z tym ze ustawiam wszystko na lampie.
choc robiąc testowo w trybie auto wyszło ok , moze przypadkiem ;)

Gdyby problem polegal tylko na tym, ze nie mam trybu auto w lampie to bym byla rada :] niestety najwidoczniej pentax jest zupelnie ignorowany w moim canonie

Pytanie do koleżanki: czemu trzymasz tę lampę? To jest bodajże najwyższy model w pentaxie. Nie lepiej było by sprzedać ją i zakupić jakąś canonowską niż na siłę się męczyć?

Właśnie zmieniłam system z pentaxa na canona i stad ta lampa sie ostała, ale chyba jej los jest juz przesadzony :]

shutter
13-01-2012, 19:46
Na zaawansowane funkcje pomiaru światła (Flash-TTL) nie ma co liczyć. Natomiast masz pomiar błysku przez wbudowany w lampę czujnik - tzw. tryb auto. Na stronie 25 instrukcji (http://www.zdano.pl/AF_540FGZ_PL.pdf) masz to opisane.
Sam kiedyś "ćwiczyłem" w ten sposób starą pentaksowską AF-280 i Sony DCF-828.

Svarta
13-01-2012, 20:16
Na zaawansowane funkcje pomiaru światła (Flash-TTL) nie ma co liczyć. Natomiast masz pomiar błysku przez wbudowany w lampę czujnik - tzw. tryb auto. Na stronie 25 instrukcji (http://www.zdano.pl/AF_540FGZ_PL.pdf) masz to opisane.
Sam kiedyś "ćwiczyłem" w ten sposób starą pentaksowską AF-280 i Sony DCF-828.

No właśnie problem w tym, ze nie mam. Aparat nie widzi lampy w ogóle, nie wyzwala jej nawet, a wiec tym bardziej nie ma mowy o żadnych pomiarach, zoomowaniu itd.

shutter
13-01-2012, 21:28
Pomiar, zoomowanie tylko z lampy. Aparat tylko wyzwala błysk przez styk centralny. Być może jakiś konflikt na stykach kontrolnych może powodować jakąś blokadę lampy. Wtedy pomoże pomysł MacGayver'a z zaklejeniem tych styków.
Wg. instrukcji (strona 22):
3. Automatyka błysku [A]
Wbudowany w lampę czujnik ustawia automatycznie parametry błysku. Umożliwia współpracę z aparatami nie wyposażonymi w P-TTL lub TTL.
To będzie działać nawet z zenitem. Oczywiście aparat w tym momencie nawet nie jest "świadomy" podpięcia do niego lampy. Na canonie ustawiasz na manualu czas nie krótszy niż 1/250, a przesłonę taką samą, jaką wybierzesz na lampie. Wartość przesłony dobierasz w zależności od zasięgu, jakiego potrzebujesz. Na wyświetlaczu lampy w trakcie ustawiania ładnie ci wyświetla, jak daleko przy danej przysłonie lampa zapewni Ci oświetlenie. Resztę załatwia czujnik lampy i jej automatyka.

Svarta
14-01-2012, 00:11
Pomiar, zoomowanie tylko z lampy. Aparat tylko wyzwala błysk przez styk centralny. Być może jakiś konflikt na stykach kontrolnych może powodować jakąś blokadę lampy. Wtedy pomoże pomysł MacGayver'a z zaklejeniem tych styków.

Wszystko wskazuje na jakiś "konflikt" miedzy canonem a pentaxem, gdyz dopiero zalepienie styków kontrolnych umożliwiło wyzwolenie błysku.

Automatyka blysku dziala, chociaz z podpiętym dyfuzorem zasłaniającym pomiar swiatla chyba mi sie nie przyda :mrgreen:

Dzieki za cenne rady, do momentu zmiany lampy jakoś przynajmniej się będę wyzwalać błyskowo ;)

no i jeszcze brak zoomu auto trochę wnerwia