Zobacz pełną wersję : Canon 5dII i lampa Pentax'a
Witam,
szukałam już chyba wszędzie, jednak bez skutku. Czy ktoś kiedys używał takiej konfiguracji sprzętowej? Dodam, ze lampa Pentax AF-540FGZ.
Problem polega na tym, ze lampa w żaden sposób nie współpracuje z aparatem, generalnie w ogóle nie działa. Stopka raczej dziala, bo za pomocą triggerow się wyzwala.
Czy mozliwym jest, ze canon z zamiennikami typu Delta działa, a z lampami Nikona, czy Pentaxa już nie?
MacGyver
13-01-2012, 16:56
Pozaklejaj taśmą styki od sterowania, zostaw tylko ten duży centralny. Wyłącznie z pełną mocą ale błyskać powinna.
Czyli istnieje tylko opcja na pełnej mocy albo wcale? Troche malo praktycznie. czym różnią się od siebie te lampy?
To juz lepiej po prostu trzymac lampe w reku i wyzwalac triggerem, przynajmniej mam kontrole nad moca :/
MacGyver
13-01-2012, 17:38
Czyli istnieje tylko opcja na pełnej mocy albo wcale?
Jeśli lampa ma możliwość manualnego ustawienia mocy błysku z poziomu swojego panelu to powinno to działać, podobnie jak zoom. O jakiejkolwiek automatyce jednak zapomnij.
Troche malo praktycznie. czym różnią się od siebie te lampy?
Systemami sterowania, które nie są ze sobą kompatybilne.
To juz lepiej po prostu trzymac lampe w reku i wyzwalac triggerem, przynajmniej mam kontrole nad moca :/
Życzę powodzenia w synchronizowaniu błysku i migawki :-)
Używam lampy głównie manualnie, wiec opcja z ustawianiem tego na lampie a jedynie wyzwalania wraz ze spustem migawki bylaby dla mnie zadowalająca, niestety aparat wydaje sie po prostu "nie widzieć" lampy.
Synchronizacja błysku z migawka nie stanowi problemu przy wyzwalaniu z triggerami, jedyny problem to mala praktyczność sposobu, i brak wolnej reki :p
Ale chyba póki co, to będzie mój jedyny sposób na używanie lampy :???:
mi działa nikonowska sb24 z 5d mark2 z tym ze ustawiam wszystko na lampie.
choc robiąc testowo w trybie auto wyszło ok , moze przypadkiem ;)
Pytanie do koleżanki: czemu trzymasz tę lampę? To jest bodajże najwyższy model w pentaxie. Nie lepiej było by sprzedać ją i zakupić jakąś canonowską niż na siłę się męczyć?
mi działa nikonowska sb24 z 5d mark2 z tym ze ustawiam wszystko na lampie.
choc robiąc testowo w trybie auto wyszło ok , moze przypadkiem ;)
Gdyby problem polegal tylko na tym, ze nie mam trybu auto w lampie to bym byla rada :] niestety najwidoczniej pentax jest zupelnie ignorowany w moim canonie
Pytanie do koleżanki: czemu trzymasz tę lampę? To jest bodajże najwyższy model w pentaxie. Nie lepiej było by sprzedać ją i zakupić jakąś canonowską niż na siłę się męczyć?
Właśnie zmieniłam system z pentaxa na canona i stad ta lampa sie ostała, ale chyba jej los jest juz przesadzony :]
Na zaawansowane funkcje pomiaru światła (Flash-TTL) nie ma co liczyć. Natomiast masz pomiar błysku przez wbudowany w lampę czujnik - tzw. tryb auto. Na stronie 25 instrukcji (http://www.zdano.pl/AF_540FGZ_PL.pdf) masz to opisane.
Sam kiedyś "ćwiczyłem" w ten sposób starą pentaksowską AF-280 i Sony DCF-828.
Na zaawansowane funkcje pomiaru światła (Flash-TTL) nie ma co liczyć. Natomiast masz pomiar błysku przez wbudowany w lampę czujnik - tzw. tryb auto. Na stronie 25 instrukcji (http://www.zdano.pl/AF_540FGZ_PL.pdf) masz to opisane.
Sam kiedyś "ćwiczyłem" w ten sposób starą pentaksowską AF-280 i Sony DCF-828.
No właśnie problem w tym, ze nie mam. Aparat nie widzi lampy w ogóle, nie wyzwala jej nawet, a wiec tym bardziej nie ma mowy o żadnych pomiarach, zoomowaniu itd.
Pomiar, zoomowanie tylko z lampy. Aparat tylko wyzwala błysk przez styk centralny. Być może jakiś konflikt na stykach kontrolnych może powodować jakąś blokadę lampy. Wtedy pomoże pomysł MacGayver'a z zaklejeniem tych styków.
Wg. instrukcji (strona 22):
3. Automatyka błysku [A]
Wbudowany w lampę czujnik ustawia automatycznie parametry błysku. Umożliwia współpracę z aparatami nie wyposażonymi w P-TTL lub TTL.
To będzie działać nawet z zenitem. Oczywiście aparat w tym momencie nawet nie jest "świadomy" podpięcia do niego lampy. Na canonie ustawiasz na manualu czas nie krótszy niż 1/250, a przesłonę taką samą, jaką wybierzesz na lampie. Wartość przesłony dobierasz w zależności od zasięgu, jakiego potrzebujesz. Na wyświetlaczu lampy w trakcie ustawiania ładnie ci wyświetla, jak daleko przy danej przysłonie lampa zapewni Ci oświetlenie. Resztę załatwia czujnik lampy i jej automatyka.
Pomiar, zoomowanie tylko z lampy. Aparat tylko wyzwala błysk przez styk centralny. Być może jakiś konflikt na stykach kontrolnych może powodować jakąś blokadę lampy. Wtedy pomoże pomysł MacGayver'a z zaklejeniem tych styków.
Wszystko wskazuje na jakiś "konflikt" miedzy canonem a pentaxem, gdyz dopiero zalepienie styków kontrolnych umożliwiło wyzwolenie błysku.
Automatyka blysku dziala, chociaz z podpiętym dyfuzorem zasłaniającym pomiar swiatla chyba mi sie nie przyda :mrgreen:
Dzieki za cenne rady, do momentu zmiany lampy jakoś przynajmniej się będę wyzwalać błyskowo ;)
no i jeszcze brak zoomu auto trochę wnerwia