Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 5dII i lampa Pentax'a

Domyślnie Canon 5dII i lampa Pentax'a

Witam,
    szukałam już chyba wszędzie, jednak bez skutku. Czy ktoś kiedys używał takiej konfiguracji sprzętowej? Dodam, ze lampa Pentax AF-540FGZ.

Problem polega na tym, ze lampa w żaden sposób nie współpracuje z aparatem, generalnie w ogóle nie działa. Stopka raczej dziala, bo za pomocą triggerow się wyzwala.
    Czy mozliwym jest, ze canon z zamiennikami typu Delta działa, a z lampami Nikona, czy Pentaxa już nie?

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Pozaklejaj taśmą styki od sterowania, zostaw tylko ten duży centralny. Wyłącznie z pełną mocą ale błyskać powinna.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Czyli istnieje tylko opcja na pełnej mocy albo wcale? Troche malo praktycznie. czym różnią się od siebie te lampy?
    To juz lepiej po prostu trzymac lampe w reku i wyzwalac triggerem, przynajmniej mam kontrole nad moca :/
    Ostatnio edytowane przez Svarta ; 13-01-2012 o 17:28

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Svarta Zobacz posta
    Czyli istnieje tylko opcja na pełnej mocy albo wcale?
    Jeśli lampa ma możliwość manualnego ustawienia mocy błysku z poziomu swojego panelu to powinno to działać, podobnie jak zoom. O jakiejkolwiek automatyce jednak zapomnij.
    Troche malo praktycznie. czym różnią się od siebie te lampy?
    Systemami sterowania, które nie są ze sobą kompatybilne.
    To juz lepiej po prostu trzymac lampe w reku i wyzwalac triggerem, przynajmniej mam kontrole nad moca :/
    Życzę powodzenia w synchronizowaniu błysku i migawki :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Używam lampy głównie manualnie, wiec opcja z ustawianiem tego na lampie a jedynie wyzwalania wraz ze spustem migawki bylaby dla mnie zadowalająca, niestety aparat wydaje sie po prostu "nie widzieć" lampy.

Synchronizacja błysku z migawka nie stanowi problemu przy wyzwalaniu z triggerami, jedyny problem to mala praktyczność sposobu, i brak wolnej reki
    Ale chyba póki co, to będzie mój jedyny sposób na używanie lampy ??:

Domyślnie

mi działa nikonowska sb24 z 5d mark2 z tym ze ustawiam wszystko na lampie.
    choc robiąc testowo w trybie auto wyszło ok , moze przypadkiem
    5d mark II

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Pytanie do koleżanki: czemu trzymasz tę lampę? To jest bodajże najwyższy model w pentaxie. Nie lepiej było by sprzedać ją i zakupić jakąś canonowską niż na siłę się męczyć?
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soochy1 Zobacz posta
    mi działa nikonowska sb24 z 5d mark2 z tym ze ustawiam wszystko na lampie.
    choc robiąc testowo w trybie auto wyszło ok , moze przypadkiem
    Gdyby problem polegal tylko na tym, ze nie mam trybu auto w lampie to bym byla rada :] niestety najwidoczniej pentax jest zupelnie ignorowany w moim canonie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Pytanie do koleżanki: czemu trzymasz tę lampę? To jest bodajże najwyższy model w pentaxie. Nie lepiej było by sprzedać ją i zakupić jakąś canonowską niż na siłę się męczyć?
    Właśnie zmieniłam system z pentaxa na canona i stad ta lampa sie ostała, ale chyba jej los jest juz przesadzony :]
    Ostatnio edytowane przez Svarta ; 13-01-2012 o 18:58

Domyślnie

Na zaawansowane funkcje pomiaru światła (Flash-TTL) nie ma co liczyć. Natomiast masz pomiar błysku przez wbudowany w lampę czujnik - tzw. tryb auto. Na stronie 25 instrukcji masz to opisane.
    Sam kiedyś "ćwiczyłem" w ten sposób starą pentaksowską AF-280 i Sony DCF-828.
    Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shutter Zobacz posta
    Na zaawansowane funkcje pomiaru światła (Flash-TTL) nie ma co liczyć. Natomiast masz pomiar błysku przez wbudowany w lampę czujnik - tzw. tryb auto. Na stronie 25 instrukcji masz to opisane.
    Sam kiedyś "ćwiczyłem" w ten sposób starą pentaksowską AF-280 i Sony DCF-828.
    No właśnie problem w tym, ze nie mam. Aparat nie widzi lampy w ogóle, nie wyzwala jej nawet, a wiec tym bardziej nie ma mowy o żadnych pomiarach, zoomowaniu itd.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów