Zobacz pełną wersję : odnośnie żywotności migawek
Dzisiaj na kilka minut spotkałem się z genealogami. Tworzą cyfrowe archiwum aktów urodzenia, zgonu, małżeństwa. Praca polega na tym że na specjalnym stoliku zamontowana jest lampa z aparatem i fotografują każdą stronę.
Pierwsze moje zdziwienie - same canony (widziałem 60 i 7) i 17-40.
Na pytanie dlaczego canon - miła pani powiedziała że inne nie wytrzymują takich przebiegów i wszechobecnego kurzu.
Drugie zdziwienie (choć mniejsze) jak usłyszałem jakie osiągają przebiegi. Usłyszałem że np. 60 wytrzymuje około 300-400 tysięcy klapnięć. Aparat pracuje po kilka godzin dziennie bez przerwy, jak powiedziała mi jedna bardzo miła pani "wykonuje około 5.000 zdjęć dziennie".
Jeżeli są obecni na forum to bardzo serdecznie ich pozdrawiam :)))
Ciekawe które znane marki padały im najszybciej.
Tomeksad2
14-01-2012, 00:38
Ciekawe czy to archiwum jest gdzieś dostępne. Chetnie bym tam pogrzebał.
Moze krotki okres intensywnego dzialania migawki robi swoje i maja po 300/400k.
michael_key
14-01-2012, 09:40
Twoja opowieść bebesky nijak się ma bo życiwowych wyników. Jakieś magiczne puchy?! :grin:
pan.kolega
14-01-2012, 10:35
Puszka zamontowana na stole z tym samym obiektywem ma bardzo komfortowe warunki pracy i takich wlasnie przebiegow bym sie spodziewal.
W tym tempie migawki wytrzymuja prawie 80 dni. Ciekawe jak sie to ma do skanera np. Canona.
Kolekcjoner
14-01-2012, 10:53
Mnie się to wydaje całkiem prawdopodobne. Ciekawe jaka byłaby wytrzymałość migawki gdyby jechać seriami praktycznie bez przerwy - jacyś chętni ;):lol:.
Ostrożnie licząc 10 zdjęć na minutę bez przerw? Robota jak na taśmie produkcyjnej, tylko współczuć.
5 tys klapnięć dziennie to sporo, wychodzi w sklai doby jedno kliknięcie na 17 sekund a uwzglęniając 8 godzinny dzień pracy wychodzi jeden klik co 5-6 sekund :)
Kolekcjoner
14-01-2012, 11:00
Co 80 dni nowa migawka?
Pytanie - cykają może w LV bo wtedy "migawka" (znaczy się nie ma machania lustrem) dostaje mniej w d....
pan.kolega
14-01-2012, 11:23
Ale, off topic, ja bym jednak uzyl w tym celu EF-S 60mm a nie 17-40.
michael_key
14-01-2012, 11:36
Ostrożnie licząc 10 zdjęć na minutę bez przerw? Robota jak na taśmie produkcyjnej, tylko współczuć.
Ciężkie do uwierzenia takie wyniki, że sprzęt coś takiego wytrzyma.
lukasz5DmkI
14-01-2012, 15:40
W wyższych seriach Canona jak i Nikona są znane przypadki gdzie migawka wytrzymuję około 500tyś, tylko że nie w tak zastraszającym tempie .
Tempo chyba nie ma tu żadnego znaczenia (oczywiście prócz nabijania przebiegu zdjeciami seryjnymi - choć i tu migawki wytrzymują po 250 tys klapnięć )
Jakieś magiczne puchy?! :grin:
taaa. Otrzymali je od kosmitów.
Praca wygląda tak - umieszczają pod aparatem księgę i "przełożenie kartki, pstryk, przełożenie kartki, pstryk, przełożenie kartki, pstryk" i tak po kilka godzin dziennie.
Jak wyglądają zdjęcia można zobaczyć na przykład na geneteka.genealodzy.pl.
Może ktoś z nich jest użytkownikiem forum i może opowie jak wygląda ich praca. Jak mówię byłem tam bardzo krótko i nie miałem czasu na dłuższą pogawędkę.
Skaner normalny w większości tych aktów odpada bo księgi mają ponad sto lat i mogłyby się rozpaść. Co prawda są skanery, które działają w podobny sposób co taki zestaw z aparatem (lampę mają wysoko ponad skanowanym dokumentem) ale chyba ich koszt jest znacznie wyższy, więc pewnie dlatego używają aparatów.
A dodając, że robią to zupełnie za darmo i w ramach hobby, to nie wiem jak wy ale ja jestem pełen szacunku i podziwu dla ich pracy.
w tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=2WuZ2hlGA-o&feature=colike widać ich przy pracy :)))
snowgoose
16-01-2012, 14:56
Hejka,
Bardzo ciekawe info - imho potwierdza jedynie "katalogową" żywotność sprzętu.
Warunki dla sprzętu w zasadzie cieplarniane i normalne użytkowanie zapewne skraca mocno przebieg.
BTW - nie mam znajomego fotoreportera reutersa :), ale wśród moich znajomych pstrykających dużo znam tylko jeden przypadek wymiany migawki - w dodatku w wyniku wady raczej, bo przy kilkudziesięciu tysiącach klatek.