Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zdjecia "Z lotu ptaka"

Jerzy M
12-01-2012, 21:42
Witam,

Szykuje mi sie taki projekt jak w tytule, ale kompletnie nie mam rozeznania. Pierwsze o czym pomyslalem to lokalny areoklub, ...lub moze jakas firma prywatna? Czy ktos z kolezenstwa ma moze jakies doswiadczenie w tym temacie?
Bede bardzo wdzieczny za podzielenie sie swoimi wiadomosciami, tutaj lub na PM.

Peace,

Jerzy

zanussi
12-01-2012, 21:49
Aerokluby zazwyczaj wypożyczają samolot z pilotem w celach komercyjnych. Najlepiej się fotografuje z Wilgi ze zdjętymi drzwiami (tylko dla ludzi bez lęku przestrzeni :D). Koszt godziny lotu jeszcze dwa lata temu oscylował w granicach 900 zł netto, teraz zapewne drożej.

Bartek_902
12-01-2012, 21:57
Witaj.
Ja się trochę tym zajmuję , często latam i zdaża mi się w czasie niektórych lotów robić zdjęcia które ida na potrzebny różnych albumów i publikacji na temat mojego regionu.
Co do organizacji i przygotowania , najlepiej szukać w aeroklubie doświadczonego pilota ,warto zaplanować na mapie trasę ,obgadac z pilotem czego oczekujemy.
Nie wiem jakie samoloty będą dostępne w aeroklubie do którego pójdziesz to załatwić ja najczęściej robię z cessny 172.
Wracając do planowania ważna jest pogoda , przejrzystość powietrza jest priorytetem,następnie światło ciężko trafić w idealne warunki czasem trzeba czekać bo a to podstawa chmur jest nisko a to mocny wiatr w lato kominy powietrzne które dają o sobie znać itd.
Gdy już trafisz na pogodę to skompletuj sprzęt , ja mam zawsze 2 body na jednym 17-40 na drugim 70-200 i to idealnie pokrywa potrzebne zakresy ,warto mieć ze sobą jakiś polarek .
Nie używaj osłon PS bo po otwarciu drzwi czy okna napór powietrza daje o sobie znać i to mocno ,dlatego warto pamiętać o asekuracji aparatu żeby przypadkiem nie znalazł się poza samolotem :)

Pamiętaj o ciepły ubraniu bo przy dłuższym locie można się załatwić na cacy jak cię przewieje :)
...i woreczku do kieszeni gdyby nagle okazało się ze coś ci podchodzi do gardła :)
Nie wiem czy latales już takim małym samolotem ale z doświadczenia z pracy i z życia wiem ze czasem lubi rzucać i osoby niezwyczajne czasem nie znoszą tego dobrze :)

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

janmar
12-01-2012, 22:00
Gdy już trafisz na pogodę to skompletuj sprzęt , ja mam zawsze 2 body na jednym 17-40 na drugim 70-200 i to idealnie pokrywa potrzebne zakresy ,warto mieć ze sobą jakiś polarek .

Body ok.Rozumiem :smile: ,powiedz proszę jakie? FF czy crop?

Bartek_902
12-01-2012, 22:04
,powiedz proszę jakie? FF czy crop?
i to i to , a dokładniej 7d i 5dmkII

janmar
12-01-2012, 22:09
Dzięki.Kiedyś robiłem FF z Pipera Warior bodajże,miałem tylko 50-kę :smile: .
I tak jakby mi czegoś brakowało :lol: .

Bartek_902
12-01-2012, 22:15
Mi te szkła wystarczają i sprawdzają się idelanie , przy wysokościach rzędu 400-900ft niczego nie brakuje :)
co do puszek , dobrze jest mieć 2 bo przepinanie szkieł w czasie lotu nie jest wygodne ... chociaż jak nie mamy wyjścia to trzeba sobie radzić , ale tak naprawdę to strata czasu i kadrów.

I jeszcze jedno , ważne jest dobre dogadanie się z pilotem , tak jak mówiłem mapa i dokładne omówienie co nas interesuje , ile ma być podejść nad danym obiekcie itd , pilot musi wiedzieć że tobie zalezy na dobrych zdjęciach i optymalnych warunkach , bo o zdjęcia tu chodzi a nie o lot dla rozrywki , tym bardziej że to kosztuje i czasem nie można pozwolić sobie na powtórki

LYKAN
12-01-2012, 22:38
można tez na paralotni w tandemie, ja bynajmiej tak fociłem. a jak masz sprzęt i potrafisz to solo.tu masz kolegę który tak fotografuje.http://www.szerokikadr.pl/fotograf_miesiaca/pawel_mlodkowski

Bartek_902
12-01-2012, 22:41
Właśnie miałem wspomnieć o paralotni albo motolotni , raz miałem okazje robic zdjecia z motolotni właśnie i jest to najlepsza opcja przy dobrych warunkach , a dlaczego? bo nie otacza nas żadna kabina , widzimy wszystko z każdej strony .

No i jest to też tańsze.

janmar
12-01-2012, 22:42
W styczniu to ja droższe bym wybrał :idea:

Bartek_902
12-01-2012, 22:44
W styczniu to ja droższe bym wybrał
No właśnie nie wspomniałem że motolotnia to dobra opcja na wiosnę i lato , bo w styczniu czarno to widzę :)

Jerzy M
12-01-2012, 22:49
Dzieki koledzy za te wszystkie wiadomosci, jeszcze jedno pytanko: bede latal nad Parkiem Narodowym, czy jest to otwarta przestrzen, czy tez musze zalatwiac jakies pozwolenia?

Bartek_902
12-01-2012, 22:58
O to już pytaj pilota , będzie wiedział napewno czy jest to strefa zamknięta dla lotów , czy nie , lub ewentualnie zadzwoń do administracji parku , chociaż jeśli to twoja okolica to ludzie z aeroklubu napewno to wiedzą.

Jerzy M
13-01-2012, 03:09
Właśnie miałem wspomnieć o paralotni albo motolotni , raz miałem okazje robic zdjecia z motolotni właśnie i jest to najlepsza opcja przy dobrych warunkach , a dlaczego? bo nie otacza nas żadna kabina , widzimy wszystko z każdej strony .

No i jest to też tańsze.
Na pewno jest taniej, no i lepsza widocznosc...ale, raz mialem mozliwosc fotografowac z paralotni, i z tego co pamietam to wcale nie jest to takie latwe, pomimo ze na dole bylo spokojnie i nie dmuchalo, to juz w gorze ( jakies 100m, moze mniej ) zdrowo trzepalo - moze dlatego, ze to bylo nad akwenem wodnym.
BTW, motolotnia - tandem to cos czemu przyjrze sie blizej.
Raz jeszcze dziekuje!

yrats
13-01-2012, 10:18
Miałem przed laty taką przygodę z dokumentowaniem na potrzeby lokalnej gazety więc spróbuję pomóc.
Najważniejszy plan fotografowania i mapa terenu, bo z góry świat wygląda trochę inaczej i czasem trudno znaleźć doskonale znane Ci miejsca.
Po drugie - przydaje się ktoś kto będzie pełnił rolę nawigatora - wypatrywacza i śledził Twoją mapę komunikując się z pilotem.
Przed lotem niezbędne jest szczegółowe omówienie trasy, sposobu "nalatywania" na obiekty i co najważniejsze ustalenie jasnych zasad komunikowania się na łączu pilot-wypatrywacz-fotograf.
O pogodzie koledzy wspomnieli - duża wilgotność powietrza psuje efekt zdjęciowy niebieskawą mgiełką.
Nasze fotografowanie wykonywaliśmy Jakiem 12 z uchyloną szybą przy wysokości od 300 do 100m. Pomagał nam pilot latając tak, że piwo z kufla by się nie wylało! Kalendarzowo - początek maja, wylot na telefon pilota, który śledził komunikaty meteo i wynalazł moment z idealnie przejrzystym powietrzem.
Co do sprzętu - takie fotografowanie nie wymaga szczególnego przygotowania, ważne, by aparatu nie wywiało Ci z ręki.
Motolotnię odradzam ze względu na intensywne wychładzanie palców, które przy dłuższym fotografowaniu bez rękawiczek najzwyczajniej nie będą się komunikować z Twoją głową.

andrzej68
17-01-2012, 17:22
Można jeszcze z latawca. Ale tu oprócz przejrzystości powietrza, światła, potrzebny jest jeszcze wiatr. Nie za mocny nie za słaby i trochę miejsca na wypuszczenie latawca. I trafić w cel bez podglądu na żywo trochę ciężko, ale się udaje. Jeżeli mają to być szersze widoki to nie ma problemu.

Hom_er
17-01-2012, 19:13
i z balona :)

tylko trzeba by poszukać tych co tym latają - wujek google pomoże :)

andrzej68
17-01-2012, 20:13
Latawcem latam. Tylko nie za często bo nie mam z kim a samemu ciężko to ogarnąć. Tutaj kilka moich zdjęć z latawca. http://andrzej68.wordpress.com/