PDA

Zobacz pełną wersję : 600D+50mm 1.8 problem z AF

kamyk198
07-01-2012, 22:07
Witam.
Poszukałem troszke na forum i to co mogłem to zrobiłem, ale problem nie znikł wiec pisze (uzyłem szukajki) . Aparat ma 2tyg i dziwny problem. Mianowicie w trakcie filmowanie nie ostrzy na żadnym trybie (quick, live, face).
Przy robieniu zdjęc w Lv, af wysuwa na końca, następnie bardzo powoli szuka ostrości.
Pod Eos Utility (aparat ma ustawiny punkt do ostrosci) podczas proby robienia zdjec wyskakuje info "focus failure". Robiłem update softu i dalej to samo.
Sory, że pisze mało fachowo ale nie jestem bardzo oblatany w fachową terminologie.

Jak ktos wie co może dolegac mojemu aparatkowi, prosze pisac.
Dziekuje i pozdrawiam.

arekhit
07-01-2012, 22:30
aparat podczas filmowania nie bedzie sam ostrzyl, masz spust migawki ktorym ostrzysz, ew w obiektywie zmieniasz na manual focus i ostrzysz manualnie

kamyk198
07-01-2012, 22:45
sprawdziłem i przy wcisnietym spuscie szuka ostrosci. Tylko dziwnie, dużo wolniej niż przy zdjeciach (prze wizjer). A nie wiesz czemu wyskakuje bład "focus failure"??

Licker
07-01-2012, 23:02
sprawdziłem i przy wcisnietym spuscie szuka ostrosci. Tylko dziwnie, dużo wolniej niż przy zdjeciach (prze wizjer).

To, że wolniej to normalne. Podczas ostrzenia w LV czy filmach aparat nie korzysta z AF fazowego tylko kontrastowego.

A nie wiesz czemu wyskakuje bład "focus failure"??
Aparat ma dość światła żeby wyostrzyć? Punkt gdzie ma łapać ostrość jest dość kontrastowy?
Mi pokazało taki błąd kilka razy, ale zawsze za drugim razem było OK.

kamyk198
07-01-2012, 23:14
Dziekuje bardzo za porady.
Zrobilłem wszystko wg waszych uwag i na ta chwile wszystko jest ok.
dziekuje za pomoc