Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: 600D+50mm 1.8 problem z AF

Domyślnie 600D+50mm 1.8 problem z AF

Witam.
    Poszukałem troszke na forum i to co mogłem to zrobiłem, ale problem nie znikł wiec pisze (uzyłem szukajki) . Aparat ma 2tyg i dziwny problem. Mianowicie w trakcie filmowanie nie ostrzy na żadnym trybie (quick, live, face).
    Przy robieniu zdjęc w Lv, af wysuwa na końca, następnie bardzo powoli szuka ostrości.
    Pod Eos Utility (aparat ma ustawiny punkt do ostrosci) podczas proby robienia zdjec wyskakuje info "focus failure". Robiłem update softu i dalej to samo.
    Sory, że pisze mało fachowo ale nie jestem bardzo oblatany w fachową terminologie.

Jak ktos wie co może dolegac mojemu aparatkowi, prosze pisac.
    Dziekuje i pozdrawiam.

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

aparat podczas filmowania nie bedzie sam ostrzyl, masz spust migawki ktorym ostrzysz, ew w obiektywie zmieniasz na manual focus i ostrzysz manualnie
    Canon

Domyślnie

sprawdziłem i przy wcisnietym spuscie szuka ostrosci. Tylko dziwnie, dużo wolniej niż przy zdjeciach (prze wizjer). A nie wiesz czemu wyskakuje bład "focus failure"??

Coś już napisał Awatar Licker
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamyk198 Zobacz posta
    sprawdziłem i przy wcisnietym spuscie szuka ostrosci. Tylko dziwnie, dużo wolniej niż przy zdjeciach (prze wizjer).
    To, że wolniej to normalne. Podczas ostrzenia w LV czy filmach aparat nie korzysta z AF fazowego tylko kontrastowego.
    Cytat Zamieszczone przez kamyk198 Zobacz posta
    A nie wiesz czemu wyskakuje bład "focus failure"??
    Aparat ma dość światła żeby wyostrzyć? Punkt gdzie ma łapać ostrość jest dość kontrastowy?
    Mi pokazało taki błąd kilka razy, ale zawsze za drugim razem było OK.
    7D + BG-E7 + 17-85mm f/4-5.6 + 50mm f/1.2 + 135mm f/2 + Yashica GS/GTN
    Trochę mojej amatorszczyzny: WWW.

Domyślnie

Dziekuje bardzo za porady.
    Zrobilłem wszystko wg waszych uwag i na ta chwile wszystko jest ok.
    dziekuje za pomoc

Uprawnienia umieszczania postów