PDA

Zobacz pełną wersję : 50 1.8 II + pierścienie pośrednie do makro

xerathin
06-01-2012, 12:32
Witam,

Mam nadzieję, że nie zakładam tematu, który już kiedyś był, ale użyłem szukajki i nie udało mi się znaleźć nic o tym konkretnym połączeniu.

Czy ktoś z Was korzysta (bądź korzystał) z wymienionego w tytule zestawu? Macie jakieś sample z niego? Nie robiłem nigdy zdjęć makro, więc nie wiem, czy mnie to wciągnie. Jeśli tak, kupię sobie w przyszłości jakiś obiektyw zrobiony z myślą o makro, jednak na sam początek chciałbym wydać jak najmniej, żeby nie żałować kasy, jeśli okaże się, że fotografia makro jednak nie jest dla mnie. Fotografowałbym raczej statyczne obiekty, nie zwierzęta, czy owady.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

KUBAwo
06-01-2012, 12:39
Witam,

Mam nadzieję, że nie zakładam tematu, który już kiedyś był, ale użyłem szukajki i nie udało mi się znaleźć nic o tym konkretnym połączeniu.

Czy ktoś z Was korzysta (bądź korzystał) z wymienionego w tytule zestawu? Macie jakieś sample z niego? Nie robiłem nigdy zdjęć makro, więc nie wiem, czy mnie to wciągnie. Jeśli tak, kupię sobie w przyszłości jakiś obiektyw zrobiony z myślą o makro, jednak na sam początek chciałbym wydać jak najmniej, żeby nie żałować kasy, jeśli okaże się, że fotografia makro jednak nie jest dla mnie. Fotografowałbym raczej statyczne obiekty, nie zwierzęta, czy owady.

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Było już, nawet sam gdzieś kiedyś wrzucałem sampel monety zrobiony 50 + 3 pierścienie kenko dla pokazania skali.
A ogólnie to taki zestaw sprawuje się ok więc śmiało kupuj bo nawet jak potem kupisz szkło specjalnie do makro to pierścienie i tak Ci się przydadzą dla skal większych od 1:1. pzdr

janmar
06-01-2012, 15:17
Pierścienie są przydatne nie tylko do macro,ogólnie mówiąc.Np. do zmniejszenia min.odległości fotografowania szczególnie długich szkieł...
Zestaw jak najbardziej przydatny do Twoich celów.

jagna841
06-01-2012, 15:50
mam pytanie tylko proszę o wyrozymiałosc bo jestem laikiem (niewiedza matką glupich) wiec zapytam sie ...
mam zamiar kupić 50 1.8 II i zastanawiam sie zeby w fotkach potrtetowych ładnie rozmyć tlo czy pierścień makro mi sie przyda

janmar
06-01-2012, 15:59
Można teoretycznie wszystko wykorzystac do wszystkiego.
Sztuka nie ma barier :smile:.Portret granic.
Ale jeśli do standardowej fotografii portretowej z Parnasu wrócić ,to jednak pewna głębia ostrości jest potrzebna,i aczkolwiek tło rozmyjesz to sam czubek nosa który będzie ostry ,może Cię nie satysfakcjonować :idea:
Lepiej to zadziała przy długich ogniskowych ,ale one maja i tak dobre rozmycie.Na początek jeśli to jedyne zastosowania pierścieni macro jakie przewidujesz,darowałbym sobie.

Bolek02
06-01-2012, 16:18
Nie ma sensu, ten obiektyw sam w sobie daje niezły bokeh. Co prawda nie taki jak jego droższy brat, ale jest nieźle :)

xerathin
06-01-2012, 16:28
Dzięki wielkie za odpowiedzi, jutro pewnie wybiorę się do sklepu :). Zapytam jeszcze z ciekawości - jakie odwzorowanie da mi ten zestaw?

pfkusu
07-01-2012, 02:57
Tutaj masz dobry kalkulator http://darekk.com/kalkulator/glebia-ostrosci

sylwek2k
07-01-2012, 08:14
mam zamiar kupić 50 1.8 II i zastanawiam sie zeby w fotkach potrtetowych ładnie rozmyć tlo czy pierścień makro mi sie przyda

Nie przyda Ci sie.

Nie zrobisz takim zestawem zadnego portretu...

xerathin
07-01-2012, 14:29
pfkusu, świetny link, poleciał do ulubionych. Dzięki :)