Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 50 1.8 II + pierścienie pośrednie do makro

Mieszany widok

Domyślnie 50 1.8 II + pierścienie pośrednie do makro

Witam,

Mam nadzieję, że nie zakładam tematu, który już kiedyś był, ale użyłem szukajki i nie udało mi się znaleźć nic o tym konkretnym połączeniu.

Czy ktoś z Was korzysta (bądź korzystał) z wymienionego w tytule zestawu? Macie jakieś sample z niego? Nie robiłem nigdy zdjęć makro, więc nie wiem, czy mnie to wciągnie. Jeśli tak, kupię sobie w przyszłości jakiś obiektyw zrobiony z myślą o makro, jednak na sam początek chciałbym wydać jak najmniej, żeby nie żałować kasy, jeśli okaże się, że fotografia makro jednak nie jest dla mnie. Fotografowałbym raczej statyczne obiekty, nie zwierzęta, czy owady.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xerathin Zobacz posta
    Witam,

Mam nadzieję, że nie zakładam tematu, który już kiedyś był, ale użyłem szukajki i nie udało mi się znaleźć nic o tym konkretnym połączeniu.

Czy ktoś z Was korzysta (bądź korzystał) z wymienionego w tytule zestawu? Macie jakieś sample z niego? Nie robiłem nigdy zdjęć makro, więc nie wiem, czy mnie to wciągnie. Jeśli tak, kupię sobie w przyszłości jakiś obiektyw zrobiony z myślą o makro, jednak na sam początek chciałbym wydać jak najmniej, żeby nie żałować kasy, jeśli okaże się, że fotografia makro jednak nie jest dla mnie. Fotografowałbym raczej statyczne obiekty, nie zwierzęta, czy owady.

Z góry dzięki za odpowiedzi
    Było już, nawet sam gdzieś kiedyś wrzucałem sampel monety zrobiony 50 + 3 pierścienie kenko dla pokazania skali.
    A ogólnie to taki zestaw sprawuje się ok więc śmiało kupuj bo nawet jak potem kupisz szkło specjalnie do makro to pierścienie i tak Ci się przydadzą dla skal większych od 1:1. pzdr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Pierścienie są przydatne nie tylko do macro,ogólnie mówiąc.Np. do zmniejszenia min.odległości fotografowania szczególnie długich szkieł...
    Zestaw jak najbardziej przydatny do Twoich celów.

Awatar jagna841
    Miasto
    Inowrocław

Domyślnie

mam pytanie tylko proszę o wyrozymiałosc bo jestem laikiem (niewiedza matką glupich) wiec zapytam sie ...
    mam zamiar kupić 50 1.8 II i zastanawiam sie zeby w fotkach potrtetowych ładnie rozmyć tlo czy pierścień makro mi sie przyda

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Można teoretycznie wszystko wykorzystac do wszystkiego.
    Sztuka nie ma barier :smile:.Portret granic.
    Ale jeśli do standardowej fotografii portretowej z Parnasu wrócić ,to jednak pewna głębia ostrości jest potrzebna,i aczkolwiek tło rozmyjesz to sam czubek nosa który będzie ostry ,może Cię nie satysfakcjonować
    Lepiej to zadziała przy długich ogniskowych ,ale one maja i tak dobre rozmycie.Na początek jeśli to jedyne zastosowania pierścieni macro jakie przewidujesz,darowałbym sobie.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagna841 Zobacz posta
    mam zamiar kupić 50 1.8 II i zastanawiam sie zeby w fotkach potrtetowych ładnie rozmyć tlo czy pierścień makro mi sie przyda
    Nie przyda Ci sie.

Nie zrobisz takim zestawem zadnego portretu...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie ma sensu, ten obiektyw sam w sobie daje niezły bokeh. Co prawda nie taki jak jego droższy brat, ale jest nieźle
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

Dzięki wielkie za odpowiedzi, jutro pewnie wybiorę się do sklepu . Zapytam jeszcze z ciekawości - jakie odwzorowanie da mi ten zestaw?

Domyślnie

pfkusu, świetny link, poleciał do ulubionych. Dzięki

Uprawnienia umieszczania postów