Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : YN565EX - problem z wejściem w tryb uśpienia

adeon
27-12-2011, 21:04
Witam,

Niedawno zakupiłem lampę Yongnuo YN565EX. Jak dla amatora jest to całkiem fajna lampa. Niestety mam z nią mały problem, a mianowicie lampa prawie nigdy (powiedzmy 9/10 razy) nie wchodzi w stan uśpienia. Moje ustawienia to:

Tryb pracy: TTL
C.Fn 01 (SL EP): on
C.Fn 15 (SL OFF): 3 (minuty)

Z ustawieniami jak powyżej próbowałem różne konfiguracje (z lampą odłączoną/podłączoną do aparatu, z aparatem włączonym/w trybie uśpienia/wyłączonym, itd) i lampa bardzo rzadko wchodzi w tryb uśpienia po ustawionym czasie bezczynności (tutaj 3 minuty). Czy ja tutaj czegoś nie rozumiem, czy coś nie tak jest z lampą? Czy ktoś się z tym spotkał?
Testy były przeprowadzane z dwoma egzemplarzami 40D.

Pozdrawiam,
AD

Zader
28-12-2011, 13:10
u mnie wszystko działa tak jak powinno - lampa przechodzi w stan uśpienia po czasie takim jak ustawie w menu, zarówno założona na aparat, jak i podpięta do wyzwalaczy radiowych.

a masz ją ustawioną w normalnym trybie, czy jako slave? bo jak to drugie, to czas przejście w uśpienie jest dłuższy niż przy normalnej pracy.

adeon
28-12-2011, 16:16
Tak, jest w normalnym trybie.
Znajomy też kupił tą lampę (nr seryjny o ok 250 większy) i także ma to samo... :|

PS: W pierwszym poscie jest błąd, powinno być C.Fn 15 (SE OFF): 3 (minuty), ale chodzi o tą samą funkcję....

Darx
04-01-2012, 13:43
Jest, to względnie nowa lampka. To znaczy na rynku nie figuruje zbyt długo. Jednak wiem, co można z niej wyciągnąć. Niestety być może ta porada okaże się nie praktyczna, ale próbowaliście skorzystać z niej na jednym z nowszych korpusów? 600D/60D? bodajże nawet 7D był wcześniej od 50D. Być może jakieś funkcje nie są kompatybilne z 40D.

Wzorując się po wcześniejszych wypowiedziach, to kolega także korzysta z 40D?

Lucaseuropa
04-01-2012, 19:41
Osobiście korzystam z 600D, wszystko gra oprócz tego że lampa po tygodniu użytkowania (ok. 400 błysków) przestała działać, tzn. nie wyzwala błysku. Włącza się, reaguje, "widzi się
" z aparatem, jedynie nie wyzwala błysku. Na szczęście mam na nią 2 letnią gwarancję więc odesłałem do sklepu. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Darx
05-01-2012, 12:26
@Lucaseuropa, wygląda mi to na efekt zalania / zawilgotnienia. Jeżeli odstawisz ją na jakiś czas, to powinna zacząć błyskać.

Jednak to, co napisałem post wcześniej tyczy się starych modeli poczynając nawet od 50D w dół. Twoja lampa działała na początku więc jest potwierdzenie, że nowe korpusy obsługuje.

adeon
08-01-2012, 16:09
Jest, to względnie nowa lampka. To znaczy na rynku nie figuruje zbyt długo. Jednak wiem, co można z niej wyciągnąć. Niestety być może ta porada okaże się nie praktyczna, ale próbowaliście skorzystać z niej na jednym z nowszych korpusów? 600D/60D? bodajże nawet 7D był wcześniej od 50D. Być może jakieś funkcje nie są kompatybilne z 40D.

Wzorując się po wcześniejszych wypowiedziach, to kolega także korzysta z 40D?

Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia z innymi aparatami, ale lampa nie wyłącza się nawet gdy nie jest podpięta do aparatu (a moim zdaniem powinna), więc wygląda na to, że trzeba będzie reklamować...