Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: YN565EX - problem z wejściem w tryb uśpienia

Domyślnie YN565EX - problem z wejściem w tryb uśpienia

Witam,

Niedawno zakupiłem lampę Yongnuo YN565EX. Jak dla amatora jest to całkiem fajna lampa. Niestety mam z nią mały problem, a mianowicie lampa prawie nigdy (powiedzmy 9/10 razy) nie wchodzi w stan uśpienia. Moje ustawienia to:

Tryb pracy: TTL
    C.Fn 01 (SL EP): on
    C.Fn 15 (SL OFF): 3 (minuty)

Z ustawieniami jak powyżej próbowałem różne konfiguracje (z lampą odłączoną/podłączoną do aparatu, z aparatem włączonym/w trybie uśpienia/wyłączonym, itd) i lampa bardzo rzadko wchodzi w tryb uśpienia po ustawionym czasie bezczynności (tutaj 3 minuty). Czy ja tutaj czegoś nie rozumiem, czy coś nie tak jest z lampą? Czy ktoś się z tym spotkał?
    Testy były przeprowadzane z dwoma egzemplarzami 40D.

Pozdrawiam,
    AD

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

u mnie wszystko działa tak jak powinno - lampa przechodzi w stan uśpienia po czasie takim jak ustawie w menu, zarówno założona na aparat, jak i podpięta do wyzwalaczy radiowych.

a masz ją ustawioną w normalnym trybie, czy jako slave? bo jak to drugie, to czas przejście w uśpienie jest dłuższy niż przy normalnej pracy.

Domyślnie

Tak, jest w normalnym trybie.
    Znajomy też kupił tą lampę (nr seryjny o ok 250 większy) i także ma to samo...

PS: W pierwszym poscie jest błąd, powinno być C.Fn 15 (SE OFF): 3 (minuty), ale chodzi o tą samą funkcję....
    Ostatnio edytowane przez adeon ; 28-12-2011 o 16:18

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Jest, to względnie nowa lampka. To znaczy na rynku nie figuruje zbyt długo. Jednak wiem, co można z niej wyciągnąć. Niestety być może ta porada okaże się nie praktyczna, ale próbowaliście skorzystać z niej na jednym z nowszych korpusów? 600D/60D? bodajże nawet 7D był wcześniej od 50D. Być może jakieś funkcje nie są kompatybilne z 40D.

Wzorując się po wcześniejszych wypowiedziach, to kolega także korzysta z 40D?
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Osobiście korzystam z 600D, wszystko gra oprócz tego że lampa po tygodniu użytkowania (ok. 400 błysków) przestała działać, tzn. nie wyzwala błysku. Włącza się, reaguje, "widzi się
    " z aparatem, jedynie nie wyzwala błysku. Na szczęście mam na nią 2 letnią gwarancję więc odesłałem do sklepu. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

@Lucaseuropa, wygląda mi to na efekt zalania / zawilgotnienia. Jeżeli odstawisz ją na jakiś czas, to powinna zacząć błyskać.

Jednak to, co napisałem post wcześniej tyczy się starych modeli poczynając nawet od 50D w dół. Twoja lampa działała na początku więc jest potwierdzenie, że nowe korpusy obsługuje.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta
    Jest, to względnie nowa lampka. To znaczy na rynku nie figuruje zbyt długo. Jednak wiem, co można z niej wyciągnąć. Niestety być może ta porada okaże się nie praktyczna, ale próbowaliście skorzystać z niej na jednym z nowszych korpusów? 600D/60D? bodajże nawet 7D był wcześniej od 50D. Być może jakieś funkcje nie są kompatybilne z 40D.

Wzorując się po wcześniejszych wypowiedziach, to kolega także korzysta z 40D?
    Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia z innymi aparatami, ale lampa nie wyłącza się nawet gdy nie jest podpięta do aparatu (a moim zdaniem powinna), więc wygląda na to, że trzeba będzie reklamować...

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów