Zobacz pełną wersję : 20D aktualizacja oprogramowania
Witam, czy serwis może zaktualizować oprogramowanie z wersji fabrycznej (1.1.0) do najnowszej obecnie dostępnej. Jeżeli tak to proszę o podanie kosztu takiej operacji. Idealnie by było, gdyby serwis udostępnił na mojego maila poszczególne wersje oprogramowania, aż do wersji 2.0.2 - kolejna jest dostępna na stronie Canona - mam już ją skopiowaną do swojego komputera. Dziękuję i pozdrawiam.
Bogdan56_Ch
21-12-2011, 21:17
a po co ci pośrednie wersje opragromowania. Wystarczy wgrać ostatnią i nie trzeba płacic serwisom za takie głupoty.
a po co ci pośrednie wersje opragromowania. Wystarczy wgrać ostatnią i nie trzeba płacic serwisom za takie głupoty.
Zgadza się. Wystarczy wgrać ostatnią wersję która jest do pobrania ze stron producenta.
Oczywiście możemy w serwisie dokonać aktualizacji oprogramowania. Koszt takiej usługi na dzień dzisiejszy to ok 62zł.
Aktualizacja FW nie jest czynnością "serwisową" tylko zwykłą, eksploatacyjną, którą użytkownik może wykonać we własnym zakresie, nie tracąc gwarancji (w przypadku 20D oczywiście gwarancja i tak już nie obowiązuje). Canon oficjalnie publikuje oprogramowanie wraz z dokładną i bardzo nieskomplikowaną instrukcją aktualizacji. To jest instrukcja dla użytkownika, nie dla serwisu.
To tak, jakby zlecać serwisowi wymianę baterii lub obiektywu w lustrzance.
Tak Panowie, Wszyscy macie rację ale nie w tym przypadku. Postępując zgodnie z instrukcją i doświadczeniem (mam dwie puszki Canona, które aktualizowałem i nie było problemu) w tym wypadku aktualizacja jest niemożliwa - po uruchomieniu procesu wyświetla mi się taki właśnie komunikat. Próbowałem zmienić kartę - nic nie pomogło. Z tego co napisane jest na stronie wywnioskowałem, że muszę mieć bezpośrednio poprzednią wersję oprogramowania - stąd moje pytanie.
Jaki właśnie komunikat, bo chyba coś ci umknęło podczas pisania?
No, że aktualizacja jest niemożliwa :) Jeszcze jedno mi przyszło do głowy... Wypakuję pliki do folderu na komputerze, a dopiero potem skopiuję na kartę.
No, że aktualizacja jest niemożliwa :) Jeszcze jedno mi przyszło do głowy... Wypakuję pliki do folderu na komputerze, a dopiero potem skopiuję na kartę.
To Ty ZIP-a wrzucałeś na kartę i z niego chciałeś aktualizować???
Nie, wypakowywałem na kartę - czytaj to co napisałem wyżej...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie czytasz, a potem sugerujesz, że jestem debilem, który serwisowi zlecił by wymianę baterii... Kolaj, proszę Cię :)
Nie czytasz, a potem sugerujesz, że jestem debilem, który serwisowi zlecił by wymianę baterii... Kolaj, proszę Cię :)Nie, no sorry, nie chciałem Cię urazić, czasami, po prostu stajemy się ofiarami własnej rutyny i popełniamy dziecinne błędy.
Nie, wypakowywałem na kartę - czytaj to co napisałem wyżej...Nie widziałem, że tak wcześniej napisałeś. I zresztą dalej nie widzę. ;) Ale nieważne, mniejsza z tym. Jeżeli faktycznie robiłeś zgodnie z instrukcją i niczego nie pominąłeś, to może być zadanie dla serwisu.
To Ty ZIP-a wrzucałeś na kartę i z niego chciałeś aktualizować???
Ja tak :lol: .
To była moja pierwsza aktualizacja jeszcze na 20d.Taki byłem przejęty tą operacją .
zobaczę jeszcze co będzie jak wypakuję najpierw na kompa, a potem na kartę bezpośrednio do aparatu skopiuję - pomijając czytnik (jak by to miało znaczenie :D)
Kolega ma karte 2gb bądź mniejszą? Przy aktualizacji FW w dwudziestce trzeba mieć takowe, na większych "nie bangla".
ale 20D akceptuje karty do 8 GB, a jeśli jest wieksza to i tak sformatuje ją do 8 GB. Tym prostym sposobem z karty 16 GB można zrobić 8 Gb (szkoda, że odwrotnie nie wychodzi). Miałem tak, a po włożeniu do 7D i ponownym sformatowaniu pozostało 8 GB :-). Pełna panika była, bo z tego co pamiętam komputer też tylko na 8 GB chciał sformatować, dopiero Image Rescue pomogło i odzyskałem pełną pojemność karty 16GB. Lexar Professional 300x UDMA to był. Ale do nowego firmware być może, że mniejsze karty muszą być - tego nie sprawdzałem
ale 20D akceptuje karty do 8 GB, a jeśli jest wieksza to i tak sformatuje ją do 8 GB. Tym prostym sposobem z karty 16 GB można zrobić 8 Gb (szkoda, że odwrotnie nie wychodzi). Miałem tak, a po włożeniu do 7D i ponownym sformatowaniu pozostało 8 GB :-). Pełna panika była, bo z tego co pamiętam komputer też tylko na 8 GB chciał sformatować, dopiero Image Rescue pomogło i odzyskałem pełną pojemność karty 16GB. Lexar Professional 300x UDMA to był. Ale do nowego firmware być może, że mniejsze karty muszą być - tego nie sprawdzałem
Tak, akceptuje do 8gb, i takich używałem, ale soft mogłem zaktualizować nz 2gb bądź mniejszych kartach.
Może coś sie nie tak ściągnęło. Osobiście nie słyszałem o takiej sytuacji, że puszka nie przyjmuje aktualizacji. Zresztą zawsze możesz pobrać wcześniejsze wersje softu i aktualizować kolejno.
Yoshitaka
24-12-2011, 13:52
Może coś sie nie tak ściągnęło. Osobiście nie słyszałem o takiej sytuacji, że puszka nie przyjmuje aktualizacji. Zresztą zawsze możesz pobrać wcześniejsze wersje softu i aktualizować kolejno.
Jeżeli byłby błędy w archiwum z aktualizacją, to przy rozpakowywaniu wyszedłby błąd.
Poza tym powodzenia życzę w szukaniu starych aktualizacji do 20D:-P Co i tak byłoby bez sensu, bo wystarczy zrobić aktualizację z ostatniej dostępnej wersji.
Poczekajmy z wróżeniem aż zainteresowany sprawdzi z mniejszą kartą tak jak mu radzono:mrgreen:
I już po krzyku :) Wypakowałem z kompa na kartę (2 Gb) bezpośrednio do aparatu - wszystko gra.