PDA

Zobacz pełną wersję : 20D aktualizacja oprogramowania

kuzi4
21-12-2011, 19:45
Witam, czy serwis może zaktualizować oprogramowanie z wersji fabrycznej (1.1.0) do najnowszej obecnie dostępnej. Jeżeli tak to proszę o podanie kosztu takiej operacji. Idealnie by było, gdyby serwis udostępnił na mojego maila poszczególne wersje oprogramowania, aż do wersji 2.0.2 - kolejna jest dostępna na stronie Canona - mam już ją skopiowaną do swojego komputera. Dziękuję i pozdrawiam.

Bogdan56_Ch
21-12-2011, 21:17
a po co ci pośrednie wersje opragromowania. Wystarczy wgrać ostatnią i nie trzeba płacic serwisom za takie głupoty.

CSI
22-12-2011, 15:20
a po co ci pośrednie wersje opragromowania. Wystarczy wgrać ostatnią i nie trzeba płacic serwisom za takie głupoty.

Zgadza się. Wystarczy wgrać ostatnią wersję która jest do pobrania ze stron producenta.
Oczywiście możemy w serwisie dokonać aktualizacji oprogramowania. Koszt takiej usługi na dzień dzisiejszy to ok 62zł.

Kolaj
22-12-2011, 16:22
Aktualizacja FW nie jest czynnością "serwisową" tylko zwykłą, eksploatacyjną, którą użytkownik może wykonać we własnym zakresie, nie tracąc gwarancji (w przypadku 20D oczywiście gwarancja i tak już nie obowiązuje). Canon oficjalnie publikuje oprogramowanie wraz z dokładną i bardzo nieskomplikowaną instrukcją aktualizacji. To jest instrukcja dla użytkownika, nie dla serwisu.

To tak, jakby zlecać serwisowi wymianę baterii lub obiektywu w lustrzance.

kuzi4
23-12-2011, 14:12
Tak Panowie, Wszyscy macie rację ale nie w tym przypadku. Postępując zgodnie z instrukcją i doświadczeniem (mam dwie puszki Canona, które aktualizowałem i nie było problemu) w tym wypadku aktualizacja jest niemożliwa - po uruchomieniu procesu wyświetla mi się taki właśnie komunikat. Próbowałem zmienić kartę - nic nie pomogło. Z tego co napisane jest na stronie wywnioskowałem, że muszę mieć bezpośrednio poprzednią wersję oprogramowania - stąd moje pytanie.

Merde
23-12-2011, 14:14
Jaki właśnie komunikat, bo chyba coś ci umknęło podczas pisania?

kuzi4
23-12-2011, 14:28
No, że aktualizacja jest niemożliwa :) Jeszcze jedno mi przyszło do głowy... Wypakuję pliki do folderu na komputerze, a dopiero potem skopiuję na kartę.

Kolaj
23-12-2011, 14:29
No, że aktualizacja jest niemożliwa :) Jeszcze jedno mi przyszło do głowy... Wypakuję pliki do folderu na komputerze, a dopiero potem skopiuję na kartę.
To Ty ZIP-a wrzucałeś na kartę i z niego chciałeś aktualizować???

kuzi4
23-12-2011, 14:30
Nie, wypakowywałem na kartę - czytaj to co napisałem wyżej...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie czytasz, a potem sugerujesz, że jestem debilem, który serwisowi zlecił by wymianę baterii... Kolaj, proszę Cię :)

Kolaj
23-12-2011, 14:44
Nie czytasz, a potem sugerujesz, że jestem debilem, który serwisowi zlecił by wymianę baterii... Kolaj, proszę Cię :)Nie, no sorry, nie chciałem Cię urazić, czasami, po prostu stajemy się ofiarami własnej rutyny i popełniamy dziecinne błędy.

Nie, wypakowywałem na kartę - czytaj to co napisałem wyżej...Nie widziałem, że tak wcześniej napisałeś. I zresztą dalej nie widzę. ;) Ale nieważne, mniejsza z tym. Jeżeli faktycznie robiłeś zgodnie z instrukcją i niczego nie pominąłeś, to może być zadanie dla serwisu.

janmar
23-12-2011, 14:50
To Ty ZIP-a wrzucałeś na kartę i z niego chciałeś aktualizować???

Ja tak :lol: .
To była moja pierwsza aktualizacja jeszcze na 20d.Taki byłem przejęty tą operacją .

kuzi4
23-12-2011, 15:03
zobaczę jeszcze co będzie jak wypakuję najpierw na kompa, a potem na kartę bezpośrednio do aparatu skopiuję - pomijając czytnik (jak by to miało znaczenie :D)

janmar
23-12-2011, 15:24
Obstawiam że się uda.

CyrJak
23-12-2011, 20:05
Kolega ma karte 2gb bądź mniejszą? Przy aktualizacji FW w dwudziestce trzeba mieć takowe, na większych "nie bangla".

smartb
23-12-2011, 21:33
ale 20D akceptuje karty do 8 GB, a jeśli jest wieksza to i tak sformatuje ją do 8 GB. Tym prostym sposobem z karty 16 GB można zrobić 8 Gb (szkoda, że odwrotnie nie wychodzi). Miałem tak, a po włożeniu do 7D i ponownym sformatowaniu pozostało 8 GB :-). Pełna panika była, bo z tego co pamiętam komputer też tylko na 8 GB chciał sformatować, dopiero Image Rescue pomogło i odzyskałem pełną pojemność karty 16GB. Lexar Professional 300x UDMA to był. Ale do nowego firmware być może, że mniejsze karty muszą być - tego nie sprawdzałem

CyrJak
23-12-2011, 21:37
ale 20D akceptuje karty do 8 GB, a jeśli jest wieksza to i tak sformatuje ją do 8 GB. Tym prostym sposobem z karty 16 GB można zrobić 8 Gb (szkoda, że odwrotnie nie wychodzi). Miałem tak, a po włożeniu do 7D i ponownym sformatowaniu pozostało 8 GB :-). Pełna panika była, bo z tego co pamiętam komputer też tylko na 8 GB chciał sformatować, dopiero Image Rescue pomogło i odzyskałem pełną pojemność karty 16GB. Lexar Professional 300x UDMA to był. Ale do nowego firmware być może, że mniejsze karty muszą być - tego nie sprawdzałem

Tak, akceptuje do 8gb, i takich używałem, ale soft mogłem zaktualizować nz 2gb bądź mniejszych kartach.

Bolek02
24-12-2011, 12:40
Może coś sie nie tak ściągnęło. Osobiście nie słyszałem o takiej sytuacji, że puszka nie przyjmuje aktualizacji. Zresztą zawsze możesz pobrać wcześniejsze wersje softu i aktualizować kolejno.

Yoshitaka
24-12-2011, 13:52
Może coś sie nie tak ściągnęło. Osobiście nie słyszałem o takiej sytuacji, że puszka nie przyjmuje aktualizacji. Zresztą zawsze możesz pobrać wcześniejsze wersje softu i aktualizować kolejno.

Jeżeli byłby błędy w archiwum z aktualizacją, to przy rozpakowywaniu wyszedłby błąd.
Poza tym powodzenia życzę w szukaniu starych aktualizacji do 20D:-P Co i tak byłoby bez sensu, bo wystarczy zrobić aktualizację z ostatniej dostępnej wersji.
Poczekajmy z wróżeniem aż zainteresowany sprawdzi z mniejszą kartą tak jak mu radzono:mrgreen:

kuzi4
26-12-2011, 01:14
I już po krzyku :) Wypakowałem z kompa na kartę (2 Gb) bezpośrednio do aparatu - wszystko gra.