Zobacz pełną wersję : EOS 5D czy EOS 600D?
fotopano
21-12-2011, 13:30
Witam!
Mam zamiar zostać Canoniarzem - przesiadka z bagnetu K (Samsung już przestał produkować na ten bagnet, a Pentax nic nie wypuszcza ciekawego).
Zastanawiam się nad zakupem używanego EOSa 5D lub też całkiem nowego EOSa 600D. Wiem że EOS 5D to stary sprzęt (DIGIC II, tylko 12MPix), ale na jego korzyść przemawia pełna klatka no i klasa sprzętu, z drugiej strony zaś mogę za podobne pieniądze dostać nowy procesor DIGIC IV (600D, 550D), z mniej potrzebnymi bajerami (video np.) A może jest jakaś inna pucha którą mogę rozważyć ?
Sprzęt mam zamiar używać głównie do panoram sferycznych (praca z fish-eye tutaj ważna dynamika tonalna obrazu, żeby w trudnych warunkach nie robić HDRów) i giga panoram (praca z długimi stałkami).
do takich zastosowań spokojnie starczy 600D. Podejrzewam, że te panoramy to dla kogoś będziesz robić więc nowy aparat z fakturą wrzucisz sobie w koszty, odpiszesz VAT i tak naprawdę zapłacisz za niego połowę jego półkowej ceny:)
Czy oby napewno do panoram sferycznych chcesz stosować fish-eye? To chyba nie jest najlepsze rozwiązanie.
fotopano
21-12-2011, 13:54
Stosuję fish-eye'a i tak np. EOS em 5D po wkręceniu Samyanga 8mm mógłbym robić pełną sferę z 3 zdjęć już, a na cropie musze ich zrobić ok. 8szt. Oczywiście to się przekłada na rozdzielczość, ale i tak dużo łatwiej jest zrobić z 3 ujęć, niż z 6-u (nadir i zenit nie liczę bo to mało newralgiczne). Gorzej natomiast z robieniem Giga panoram i bez super drogiego szkła się nie obędzie, chyba że znajdę jakąś starą stałkę np. 400mm f5.6 na ebayu takie chodzą za 200-300 funtów... ale nie wiem... ech chyba lepiej będzie kupić nowszego 5D Mark ze sklepu i wcisnąć go w koszty....
Zawsze zostaje sigma 15mm, którą można dorwać za ok. 1,5k, więc nie jest to gigantyczny wydatek ;) A tak zapytam, co konkretnie nie pasuje w zenicie ? Mam, używam i nie mam żadnych zastrzeżeń.
600D ma jak dla mnie takie przewagi:
1) Wbudowana lampa,
2) Filmy,
3) LCD
A i jeszcze to że jest do dostania nowy i z gwarancją.
(Samsung już przestał produkować na ten bagnet, a Pentax nic nie wypuszcza ciekawego).
Ostatni k-5 byłby w stanie spełnić wszelkie (moja) oczekiwania, ale brakuje w pentaxie długim szkieł, a reszta to niestety stare już konstrukcje.
Wiem że EOS 5D to stary sprzęt
Jednak magia FF działa na ludzi, a zarazem sprawia, że ma się ochotę o niego dbać i wyciągać z niego sporo.
A może jest jakaś inna pucha którą mogę rozważyć ?
Poleciłbym 1D, ale naprawdę nie mam pojęcia jakim funduszem dysponujesz.
(praca z fish-eye tutaj ważna dynamika tonalna obrazu, żeby w trudnych warunkach nie robić HDRów) i giga panoram (praca z długimi stałkami).
No tak, ale dynamika obrazu w Canonie nie jest na tyle wspaniała jak np w pentaxie. Możesz się nieco przejechać.
Stosuję fish-eye'a i tak np. EOS em 5D po wkręceniu Samyanga 8mm mógłbym
Nie mógłbyś. Samyang 8mm nie pasuje pod pełną klatkę. Na upartego podpinać możesz, ale musisz się liczyć z tym, że będziesz wycinał.
kupić nowszego 5D Mark ze sklepu i wcisnąć go w koszty....
Mówisz o mark II? Na Twoim miejscu jeszcze bym dał szanse 1D, tylko naprawdę na czym zależy mi (forumowiczom), to dowiedzieć się jaki masz budżet - ile jesteś w stanie wydać lub chcesz, to na pewno umili nam rozmowę ;)
fotopano
21-12-2011, 15:32
Nie mógłbyś. Samyang 8mm nie pasuje pod pełną klatkę. Na upartego podpinać możesz, ale musisz się liczyć z tym, że będziesz wycinał.
Nie trzeba nic wycinać - patent jest sprawdzony, wystarczy spiłować osłonkę samemu albo kupić już ze spiłowaną patrz link poniżej:
http://sklep.vr24.pl/index.php?t=148&f=0&a=7113
Co do budżetu to miałem zamiar wydać ok. 3tyś PLN (tyle będę miał (mam nadzieję) ze sprzedaży samsungowo-pentaxowych staroci), ale i tak będę musiał oprócz puchy dokupić szkła (koniecznie jakiś standardowy zoomik i Samyanga, a potem coś długiego i jasnego o dobrych parametrach optycznych, ale to może poczekać do lata). Ale świadom tego że mogę kupić nowy sprzęt, który będzie mi mógł służyć więcej jak 2-3 lata i że sobie to i tak wrzucę w koszty (amortyzacja, odpis VAT-u) zmieniłem nieco zdanie i zapatruję się obecnie na MK II. Pewnie na początek z tanim Tamronem 28-75 f/2.8, a potem (latem) jakąś dobrą długą stałkę.
Jedyne co mnie martwi to to że będę musiał się dla tego zakupu pozbyć się też mojej Bronici SQ-a ze szkłami :(
tezmarek
21-12-2011, 18:29
Nie trzeba nic wycinać - patent jest sprawdzony, wystarczy spiłować osłonkę samemu albo kupić już ze spiłowaną patrz link poniżej:
....
Specem od panoram nie jestem, ale mam wrażenie, że nie napisali tu wszystkiego. Z tego co wiem Samy ze spiłowaną osłoną i tak nie kryje FF, więc wycinanie z fotek będzie konieczne. Oprócz tego zastanawiam się nad jakości i jasnością obrazu na brzegach.
fotopano
21-12-2011, 18:34
Ja akurat jestem takim specem (IMHO), i nie ma żadnego problemu. Każdy profesjonalny soft (PTGui, APG 2.6) jest w stanie złożyć panoramę z takich zdjęć.
Oczywiście 3 zdjęcia to tylko w warunkach kiedy będzie można dysponować precyzją (głowica pano, statyw), bo już np. z tyczki to lepiej mieć większy zapas w zakładce i zrobić np. 4 szt.
Tutaj kilka próbek
http://michel.thoby.free.fr/SAMYANG/Early%20test%20report.html
Co do budżetu to miałem zamiar wydać ok. 3tyś PLN (tyle będę miał (mam nadzieję) ze sprzedaży samsungowo-pentaxowych staroci), ale i tak będę musiał oprócz puchy dokupić szkła (koniecznie jakiś standardowy zoomik i Samyanga, a potem coś długiego i jasnego o dobrych parametrach optycznych, ale to może poczekać do lata). Ale świadom tego że mogę kupić nowy sprzęt, który będzie mi mógł służyć więcej jak 2-3 lata i że sobie to i tak wrzucę w koszty (amortyzacja, odpis VAT-u) zmieniłem nieco zdanie i zapatruję się obecnie na MK II. Pewnie na początek z tanim Tamronem 28-75 f/2.8, a potem (latem) jakąś dobrą długą stałkę.
Jedyne co mnie martwi to to że będę musiał się dla tego zakupu pozbyć się też mojej Bronici SQ-a ze szkłami :(
A co starej piątce przeszkadza w działaniu jeszcze przez 2-3lata?
IMHO nie ma co się tak spinać na mk II do tego typu fotografii.
A jak wejdzie mkIII to w pewnym momencie i używane mkII spadną na tyle, że sprzedasz mkI dołożysz trochę i będzie mkII i Bronica ;)
Skoro szkło typu 8mm nie jest dla Ciebie problemem, to pozostaje dobór korpusu. Jeżeli FF ma dopomóc w pracy, to ku niemu bym szedł. Posłuchaj w tej materii Goomisia.
Zakup 5dmk1, a za resztę dołóż do szkieł. Filmy w 5mk2 na pewno Cię nie zbawią przy wykonywaniu panoram ;)
Jednak najbardziej, co mnie ciekawi to legalność takiego czegoś jak samyang bez osłonki. Na pewno gwarancja nie będzie realizowana...
fotopano
22-12-2011, 18:10
Dziękuję za rady!
Przekonaliście mnie i poluję obecnie na używaną i w miarę nie zajechaną, starą piątkę...
A co do gwarancji Samyanga -
Co co się może stać takiemu obiektywowi ? Zapewne najpierw testują dane egzemplarze a dopiero potem piłują.
A BTW -> czy oprócz eBaya, Allegro, i keh.com można gdzieś szukać sprzętu?
Szkoda że Digart już nie działa (dogorywa) , kiedyś tam wyłowiłem niezłego Kiev'a...
Jeśli do zdjęć to zdecydowanie 5D !
1) Wbudowana lampa,
Wybacz, ale przynajmniej dla mnie, używanie wbudowanej lampy mijało się z celem, bo szkła zawsze był większe od kita i ten cień jednak zostawał.( Nie wspominając o tym wspaniałym ostrym świetle :))
Samyang 8mm shaved, jak jest kupiony u bodajże NOVOFLEXa, ale moge się mylić, to ma gwarancje, bo firmy mają umowe na wykonywanie takiej przeróbki.
fotopano
16-02-2012, 13:57
A gdy dokręce np 400/5,6 do pełnej klatki to wyciągnę więcej niż z cropowanej matrycy ?
Nie ma porównania, 5D to zupełnie inna bajka ( oczywiście ta lepsza ) :)
jellyeater
16-02-2012, 15:33
A gdy dokręce np 400/5,6 do pełnej klatki to wyciągnę więcej niż z cropowanej matrycy ?
Przy cropie miałbyś ekwiwalent 640 mm. Do tele crop jest chyba lepszy. :)
fotopano
16-02-2012, 15:38
To łatwo policzyć, ale co z tego jakbym miał to z niepełnej matrycy ? Równie dobrze mogę sobie to wykadrować z FF EOSa 5D :)
Generalnie chodzi mi o uzyskanie możliwie najwyższej jakości przy użyciu stałoogniskowego tele 400mm. Większą ogniskową mogę też uzyskać zakładając dobrej jakości telekonwerter np. 1.4
jellyeater
16-02-2012, 15:44
To łatwo policzyć, ale co z tego jakbym miał to z niepełnej matrycy ? Równie dobrze mogę sobie to wykadrować z FF EOSa 5D
I będziesz to miał w wielkości 8 MPX jak nie mniej. Chyba, że kupisz MKII wtedy uzyskasz podobną rozdzielczość po wykadrowaniu. Pytanie jak duże te pliki do tych giga panoram potrzebujesz.
fotopano
16-02-2012, 15:47
Wielkość plików nie ma takiego znaczenia, i myślę że matryca 12M wystarczy. Tzn. nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu "kto zrobi większą giga panoramkę" bo co mi po pikselach skoro na końcu jest mydło i kupa.
jellyeater
16-02-2012, 15:56
Wielkość plików nie ma takiego znaczenia, i myślę że matryca 12M wystarczy. Tzn. nie mam zamiaru brać udziału w wyścigu "kto zrobi większą giga panoramkę" bo co mi po pikselach skoro na końcu jest mydło i kupa.
To po co używać aż tak długiego teleobiektywu jak 400mm? :) I chyba im wieksza giga panoramka tym jest ona bardziej giga...
fotopano
16-02-2012, 15:59
Chodzi o to aby zarejestrować jak najwięcej szczegółów, a nie wyrenderować jak największy obraz, w którym brak szczegółów (np. 18megowa matryca i 200mm szkło nie da tego samego co 12megowa matryca FF z dobrym szkłem 400mm). To będą zupełnie różne obrazy i raczej mi chodzi o uzyskanie tego drugiego efektu, czyli większej rozdzielczości optycznej a nie cyfrowej.
Widać w tym wątku sporą fascynację magicznym FF, ale rzeczywistość nie jest tak różowa. Zanim się coś napisze, warto spojrzeć w specyfikację i wziąć kalkulator.
5d II = 20d (30d) czyli 8Mpix na APS-C. O starym 5d przez litość nie wspomnę.
Do panoram chyba jednak wybrałbym właśnie APS-C, bo na brzegach FF będzie mniej ciekawe. 400/5.6 L jest zacne, ale do ideału bardzo wiele mu brakuje. O telekonwerterze w ogóle bym zapomniał (tylko obnaży słabości szkła).
fotopano
16-02-2012, 16:40
~jotes25
czyli na brzegach obrazu będą tzw. jaja przy FF, a na cropie będzie ładniej?
To dla mnie kluczowa informacja. A co do panoram to FF by się przydał do szybkiego zestawu (3 shoty z Samyanga tylko wystarczą) i do zdjęć w nocy przy dużym iso (np. w sali z poruszającymi się ludźmi)
~jotes25
czyli na brzegach obrazu będą tzw. jaja przy FF, a na cropie będzie ładniej?
To dla mnie kluczowa informacja.
Tak bym to widział. Niemniej efekt można zmniejszyć przymykając obiektyw np. do f/11. O ile można sobie na to pozwolić przy panoramach (myślę, że tak). O panoramach mam słabe pojęcie, popatrz jakich puszek ludzie do tego używają.
fotopano
16-02-2012, 17:28
Dobra spadam na forum panoram
Daj znać co wybrałeś, jestem ciekaw.
jellyeater
17-02-2012, 10:03
Chodzi o to aby zarejestrować jak najwięcej szczegółów, a nie wyrenderować jak największy obraz, w którym brak szczegółów (np. 18megowa matryca i 200mm szkło nie da tego samego co 12megowa matryca FF z dobrym szkłem 400mm). To będą zupełnie różne obrazy i raczej mi chodzi o uzyskanie tego drugiego efektu, czyli większej rozdzielczości optycznej a nie cyfrowej.
A najwięcej szczegółów da to dobre 400 mm na cropie. :) Bo i rozdzielczość matrycy większa i gęściej upakowane piksele.
Wychodzi na to, że należałoby mieć dwie puchy. FF pod sferyczne i crop pod giga. :) Każde narzędzie do czegoś.
A najwięcej szczegółów da to dobre 400 mm na cropie. :) Bo i rozdzielczość matrycy większa i gęściej upakowane piksele.
Sorry ale jesli nie masz o czyms zielonego pojecia to nie wprowadzaj ludzi w blad!
Gesciej upakowane pixele to wada nie zaleta. Stare 5d bedzie mialo duzo lepszy zakres tonalny od jakiegokolwiek cropa.
Szumy z 5d to nic w porownaniu do cropa ktory daje naprawde wstretny szum.
Wydaje mi sie jednak ze do tak specyficznego typu fotografii jak panorama bedzie najlepszy crop i domykanie szkla do f11 gdzie crop powinien dac ostry obraz.
Jak dla mnie crop jest dobry tylko do sportu no i giga panoram.
Do wszystkiego innego polecam 5d.
jellyeater
17-02-2012, 11:59
Do wszystkiego innego polecam 5d.
Ja też...
Aczkolwiek przy ornitologii też by się jeszcze crop przydał... :P Wszędzie gdzie chcemy mieć jak największe zbliżenia crop okaże się lepszym wyborem. A przy panoramach szum nie jest problemem... Można czas wydłużyć...
A co do szumu... Nie chcę sprawdzać, ale poziom szumu w nowych matrycach cropowych i tej z 5d MK1 może być podobny... :P
fotopano
17-02-2012, 12:28
Dobra to najpierw zakupię coś z cropem, a jak przyjdzie dopływ gotówki to sobie dokupię FF może nawet wtedy już MKIII wyjdzie :)
Mam teraz więc dylemat takiej natury jak
- kupienie używanego 50D
- kupienie nowego plastykowego 550D
- czy wydanie nieco więcej ok. 800-900 PLN i kupienie EOS-a 60D
Bo nie chcę wydawać więcej jak 3000 na samo body - szkieł będę musiał od razu kupić kilka.
Ja też...
Aczkolwiek przy ornitologii też by się jeszcze crop przydał... :P Wszędzie gdzie chcemy mieć jak największe zbliżenia crop okaże się lepszym wyborem. A przy panoramach szum nie jest problemem... Można czas wydłużyć...
A co do szumu... Nie chcę sprawdzać, ale poziom szumu w nowych matrycach cropowych i tej z 5d MK1 może być podobny... :P
Masz racje. Zwierzeta tez pewnie byly by tu dobre dla cropa.
Co do szumow to niestety watpie zeby crop przebil tu szybko 5d. Niestety producenci w tanich puszkach skupiaja sie caly czas na megapixelach, klatkach na sekunde i innych marketingowych duperelach.
Sam mialem cropa i crop to tez dobry aparat ale po przejsciu na FF ciezko by bylo powrocic do 1.6
Pewnie tak samo czul bym sie po przesiadce z FF na sredni format.
Sorry ale jesli nie masz o czyms zielonego pojecia to nie wprowadzaj ludzi w blad!
Gesciej upakowane pixele to wada nie zaleta. Stare 5d bedzie mialo duzo lepszy zakres tonalny od jakiegokolwiek cropa.
Pamiętaj że więcej pikseli oznacza więcej detalu. Większa ilość szczegółów w tym przypadku jest sprawą kluczową.
Uważam że do tworzenia panoram za pomocą teleobiektywów nowe cropy będą zdecydowanie lepsze niż stare 5d.
ISO schodzi tu na plan dalszy, a brak wad związanych z rogami obrazu na FF staja się ogromną zaletą!
fotopano
17-02-2012, 14:06
Akceptuję wasze argumenty - dziękuję za pomoc, a teraz dokładam nowe pytanie:
to w takim razie którą puszkę wziąć ?
Warto teraz wydać te 1000 więcej i kupić 60D aby mieć 3mln pixeli więcej, a może jest jeszcze coś więcej co przemawia na korzyść jednego lub drugiego?
Zakładam że kupiłbym eosa 50D w stanie używanym, którego nie wziąłbym z tego powodu na firmę.
Z drugiej strony mogę kupić nowego EOS-a 60D w Polskim sklepie na firmę bleee 3400 za samą puchę.
Panoramę z 3 shotów Samyanga zrobisz, ale nie będzie to ładna panorama. No chyba, że chodzi o szybkie reporterskie panoramy - to co innego, tu jakość ma drugorzędne znaczenie.
fotopano
17-02-2012, 14:38
Wiem wiem Antibes... ale chciałbym aby ktoś odpowiedział na moje ostatnio pytanie
dziobolek
17-02-2012, 14:50
Myślę, że tylko Ty możesz na nie odpowiedzieć właściwie ;)
Pozdrówka!
fotopano
17-02-2012, 14:58
To może doprecyzuje - czy te 3mega więcej będzie miało aż takie znaczenie ? A może jest jeszcze coś innego np. nowsze rozwiązanie jakiegoś problemu, oprócz tego że EOS60D nie ma paru rzeczy o których wiadomo że były w 50D
Akceptuję wasze argumenty - dziękuję za pomoc, a teraz dokładam nowe pytanie:
to w takim razie którą puszkę wziąć ?
Warto teraz wydać te 1000 więcej i kupić 60D aby mieć 3mln pixeli więcej, a może jest jeszcze coś więcej co przemawia na korzyść jednego lub drugiego?
Zakładam że kupiłbym eosa 50D w stanie używanym, którego nie wziąłbym z tego powodu na firmę.
Z drugiej strony mogę kupić nowego EOS-a 60D w Polskim sklepie na firmę bleee 3400 za samą puchę.
60D bym nie brał bo to chodzi na karty SDHC a nie CF ;)
Poza tym to chyba ma być nowa półka dawnych serii XXXD
fotopano
17-02-2012, 16:16
Nie przeszkadza mi plastik w 60D, w tym przypadku chodzi mi tylko o jakość zdjęcia, a całą resztę wolałbym pominąć w tych rozważaniach, czyli min. tego:
-brak mikroregulacji AF w obiektywach
-brak gniazda PC
-byle jaka obudowa
W chwili obecnej korzystam z Samsunga GX-20 i z tego co wyczytałem w sieci to jakość obrazka jest podobna do tej z 50D, a jednak jak już wywalam na coś kasę, to wolałbym choć mały, ale jednak upgrade.
Kolekcjoner
17-02-2012, 16:51
Nie przeszkadza mi plastik w 60D, w tym przypadku chodzi mi tylko o jakość zdjęcia, a całą resztę wolałbym pominąć w tych rozważaniach, czyli min. tego:
-brak mikroregulacji AF w obiektywach
-brak gniazda PC
-byle jaka obudowa
Jeśli tak to rozważ 600D - zaoszczędzisz z 1000zł, a obrazek taki sam jak w 60D.
fotopano
17-02-2012, 16:56
Ale chyba wolę dołożyć tego kafla, przynajmniej będzie w ręce lepiej leżeć.
Poza tym mam przyzwyczajenia które nabyłem posiadając GX20 i wcześniej GX10.
Poza tym boję się że w 600 szybciej mi migawka pójdzie.
I właśnie porównuję 600D do 60D i co mi przeszkadza w 600D
- min czas 1/4000s
- bracketing tylko • +/- 2.0 EV
Ale chyba wolę dołożyć tego kafla, przynajmniej będzie w ręce lepiej leżeć.
Poza tym mam przyzwyczajenia które nabyłem posiadając GX20 i wcześniej GX10.
Poza tym boję się że w 600 szybciej mi migawka pójdzie.
I właśnie porównuję 600D do 60D i co mi przeszkadza w 600D
- min czas 1/4000s
- bracketing tylko +/- 2.0 EV
Wiesz, co to nie są funkcje, których brakuje. Wrzucasz ML (magic lantern) i masz kilka przydatnych funkcji, nawet do panoram.
60D właściwie tylko minimalnymi rzeczami odchodzi od 600D. W łapie jednak lepiej leży 600D, bo grip nie jest aż tak zwężony.
fotopano
17-02-2012, 17:17
600D lepiej w łapie leży ?
Chyba na odwrót - byłem w Saturnie i testowałem, 600ka malutka i leciutka, a 60-ka już większa i cięższa...
Każdemu z czym innym wygodniej ;)
Na moje dobrze leżące w ręce korpusy zaczynają się od 1D ;)
Moją pierwszą lustrzanką będzie Canon 600D. Co sądzicie o takim zestawie na początek?
Canon 600D + 18-55 IS II
Canon 50mm f/1.4 EF USM
Karta 16 GB SanDisk Extreme 30MB/s
Statyw Velbon DF-60
Czy to będzie na początek dobry zestaw? Proszę o rady.
kamol3 - nie ten dział :) A jak na początek to bardzo fajny zestaw.
michael_key
18-02-2012, 15:24
Moją pierwszą lustrzanką będzie Canon 600D. Co sądzicie o takim zestawie na początek?
Canon 600D + 18-55 IS II
Canon 50mm f/1.4 EF USM
Karta 16 GB SanDisk Extreme 30MB/s
Statyw Velbon DF-60
Czy to będzie na początek dobry zestaw? Proszę o rady.
Bardzo dobry.
fotopano
20-02-2012, 11:35
Dobra, kupiłem eosa 60D :)
Co prawda nie jest to konstrukcja tego poziomu co Samsung GX-20, ale jestem zadowolony.
pogratulowac - a jaki obiektyw ?
fotopano
20-02-2012, 17:14
Tamron 17-50 f/2.8 bo jakbym kupił z kitowym to raczej bym się uwstecznił.
A BTW, ktoś wie jak odpalić za jednym wszystkie strzały ustawione w bracketingu ?