Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: EOS 5D czy EOS 600D?

Cool EOS 5D czy EOS 600D?

Witam!
    Mam zamiar zostać Canoniarzem - przesiadka z bagnetu K (Samsung już przestał produkować na ten bagnet, a Pentax nic nie wypuszcza ciekawego).
    Zastanawiam się nad zakupem używanego EOSa 5D lub też całkiem nowego EOSa 600D. Wiem że EOS 5D to stary sprzęt (DIGIC II, tylko 12MPix), ale na jego korzyść przemawia pełna klatka no i klasa sprzętu, z drugiej strony zaś mogę za podobne pieniądze dostać nowy procesor DIGIC IV (600D, 550D), z mniej potrzebnymi bajerami (video np.) A może jest jakaś inna pucha którą mogę rozważyć ?

Sprzęt mam zamiar używać głównie do panoram sferycznych (praca z fish-eye tutaj ważna dynamika tonalna obrazu, żeby w trudnych warunkach nie robić HDRów) i giga panoram (praca z długimi stałkami).
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Domyślnie

do takich zastosowań spokojnie starczy 600D. Podejrzewam, że te panoramy to dla kogoś będziesz robić więc nowy aparat z fakturą wrzucisz sobie w koszty, odpiszesz VAT i tak naprawdę zapłacisz za niego połowę jego półkowej ceny

Czy oby napewno do panoram sferycznych chcesz stosować fish-eye? To chyba nie jest najlepsze rozwiązanie.
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Domyślnie

Stosuję fish-eye'a i tak np. EOS em 5D po wkręceniu Samyanga 8mm mógłbym robić pełną sferę z 3 zdjęć już, a na cropie musze ich zrobić ok. 8szt. Oczywiście to się przekłada na rozdzielczość, ale i tak dużo łatwiej jest zrobić z 3 ujęć, niż z 6-u (nadir i zenit nie liczę bo to mało newralgiczne). Gorzej natomiast z robieniem Giga panoram i bez super drogiego szkła się nie obędzie, chyba że znajdę jakąś starą stałkę np. 400mm f5.6 na ebayu takie chodzą za 200-300 funtów... ale nie wiem... ech chyba lepiej będzie kupić nowszego 5D Mark ze sklepu i wcisnąć go w koszty....
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Domyślnie

Zawsze zostaje sigma 15mm, którą można dorwać za ok. 1,5k, więc nie jest to gigantyczny wydatek A tak zapytam, co konkretnie nie pasuje w zenicie ? Mam, używam i nie mam żadnych zastrzeżeń.

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

600D ma jak dla mnie takie przewagi:

1) Wbudowana lampa,
    2) Filmy,
    3) LCD

A i jeszcze to że jest do dostania nowy i z gwarancją.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopano Zobacz posta
    (Samsung już przestał produkować na ten bagnet, a Pentax nic nie wypuszcza ciekawego).
    Ostatni k-5 byłby w stanie spełnić wszelkie (moja) oczekiwania, ale brakuje w pentaxie długim szkieł, a reszta to niestety stare już konstrukcje.

Wiem że EOS 5D to stary sprzęt
    Jednak magia FF działa na ludzi, a zarazem sprawia, że ma się ochotę o niego dbać i wyciągać z niego sporo.

A może jest jakaś inna pucha którą mogę rozważyć ?
    Poleciłbym 1D, ale naprawdę nie mam pojęcia jakim funduszem dysponujesz.

(praca z fish-eye tutaj ważna dynamika tonalna obrazu, żeby w trudnych warunkach nie robić HDRów) i giga panoram (praca z długimi stałkami).
    No tak, ale dynamika obrazu w Canonie nie jest na tyle wspaniała jak np w pentaxie. Możesz się nieco przejechać.

Stosuję fish-eye'a i tak np. EOS em 5D po wkręceniu Samyanga 8mm mógłbym
    Nie mógłbyś. Samyang 8mm nie pasuje pod pełną klatkę. Na upartego podpinać możesz, ale musisz się liczyć z tym, że będziesz wycinał.

kupić nowszego 5D Mark ze sklepu i wcisnąć go w koszty....
    Mówisz o mark II? Na Twoim miejscu jeszcze bym dał szanse 1D, tylko naprawdę na czym zależy mi (forumowiczom), to dowiedzieć się jaki masz budżet - ile jesteś w stanie wydać lub chcesz, to na pewno umili nam rozmowę
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Domyślnie Dziękuję za odpowiedź.

Nie mógłbyś. Samyang 8mm nie pasuje pod pełną klatkę. Na upartego podpinać możesz, ale musisz się liczyć z tym, że będziesz wycinał.
    Nie trzeba nic wycinać - patent jest sprawdzony, wystarczy spiłować osłonkę samemu albo kupić już ze spiłowaną patrz link poniżej:
    http://sklep.vr24.pl/index.php?t=148&f=0&a=7113

Co do budżetu to miałem zamiar wydać ok. 3tyś PLN (tyle będę miał (mam nadzieję) ze sprzedaży samsungowo-pentaxowych staroci), ale i tak będę musiał oprócz puchy dokupić szkła (koniecznie jakiś standardowy zoomik i Samyanga, a potem coś długiego i jasnego o dobrych parametrach optycznych, ale to może poczekać do lata). Ale świadom tego że mogę kupić nowy sprzęt, który będzie mi mógł służyć więcej jak 2-3 lata i że sobie to i tak wrzucę w koszty (amortyzacja, odpis VAT-u) zmieniłem nieco zdanie i zapatruję się obecnie na MK II. Pewnie na początek z tanim Tamronem 28-75 f/2.8, a potem (latem) jakąś dobrą długą stałkę.
    Jedyne co mnie martwi to to że będę musiał się dla tego zakupu pozbyć się też mojej Bronici SQ-a ze szkłami
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Uzależniony

Domyślnie

Nie trzeba nic wycinać - patent jest sprawdzony, wystarczy spiłować osłonkę samemu albo kupić już ze spiłowaną patrz link poniżej:
    ....
    Specem od panoram nie jestem, ale mam wrażenie, że nie napisali tu wszystkiego. Z tego co wiem Samy ze spiłowaną osłoną i tak nie kryje FF, więc wycinanie z fotek będzie konieczne. Oprócz tego zastanawiam się nad jakości i jasnością obrazu na brzegach.

Domyślnie No worries!

Ja akurat jestem takim specem (IMHO), i nie ma żadnego problemu. Każdy profesjonalny soft (PTGui, APG 2.6) jest w stanie złożyć panoramę z takich zdjęć.
    Oczywiście 3 zdjęcia to tylko w warunkach kiedy będzie można dysponować precyzją (głowica pano, statyw), bo już np. z tyczki to lepiej mieć większy zapas w zakładce i zrobić np. 4 szt.
    Tutaj kilka próbek
    http://michel.thoby.free.fr/SAMYANG/...%20report.html
    Ostatnio edytowane przez fotopano ; 21-12-2011 o 18:37
    Moje mapy hdri Hdrmaps

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Co do budżetu to miałem zamiar wydać ok. 3tyś PLN (tyle będę miał (mam nadzieję) ze sprzedaży samsungowo-pentaxowych staroci), ale i tak będę musiał oprócz puchy dokupić szkła (koniecznie jakiś standardowy zoomik i Samyanga, a potem coś długiego i jasnego o dobrych parametrach optycznych, ale to może poczekać do lata). Ale świadom tego że mogę kupić nowy sprzęt, który będzie mi mógł służyć więcej jak 2-3 lata i że sobie to i tak wrzucę w koszty (amortyzacja, odpis VAT-u) zmieniłem nieco zdanie i zapatruję się obecnie na MK II. Pewnie na początek z tanim Tamronem 28-75 f/2.8, a potem (latem) jakąś dobrą długą stałkę.
    Jedyne co mnie martwi to to że będę musiał się dla tego zakupu pozbyć się też mojej Bronici SQ-a ze szkłami
    A co starej piątce przeszkadza w działaniu jeszcze przez 2-3lata?
    IMHO nie ma co się tak spinać na mk II do tego typu fotografii.
    A jak wejdzie mkIII to w pewnym momencie i używane mkII spadną na tyle, że sprzedasz mkI dołożysz trochę i będzie mkII i Bronica
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów