Zobacz pełną wersję : Włączony aparat a lampa
prentas1
20-12-2011, 01:04
Witam. Proste i zarazem głupie pytanie. Otóż znajomy mi powiedział, że na włączonym aparacie nie można podpinać zewnętrznej lampy. Czy to prawda ? Jak to się ma ? Bo nie wiem, lampę mam pierwszy raz w życiu, a trochę na nią pracowałem :P
ja się tym nigdy nie przejmowałem i od dwóch lat żadnego problemu nie miałem. Obiektywy też zmieniam przy włączonym aparacie i nic złego się nie stało.
prentas1
20-12-2011, 01:16
Czyli masz włączony aparat i podpinasz lampę ? Ja obiektywy też zmieniam na włączonym :) Ale jak to ma się do lampy
Mi też się zdarza podpinać lampę na właczonym body i lampie, aczkowliek zawsze mam jakieś obawy z tym zwiazane, czy przypadkiem jakiegoś zwarcia nie zrobię, aczkolwiek z tego co pamietam (jeśli dobrze pamiętam) to ani instrukacja body, ani lampy tego nie zabrania... Gdyby mogło to rodzić jakieś problemy pewnie byłoby w ramce by tak nie podpinać. Z drugiej strony raz mi się zdarzyło, jak podpinałęm przez kabel ETTL, że mi lampa błysnęła, ale to tylko raz. Generalnie żadnych problemów nie ma.
Praktycznie nie ma to żadnego znaczenia jeśli chodzi o ew. zagrożenie dla aparatu :)
Ja nie słyszałem o takim przypadku , zeby ktoś w ten sposób uszkodził body.
Praktycznie nie ma to żadnego znaczenia jeśli chodzi o ew. zagrożenie dla aparatu :)
Ja nie słyszałem o takim przypadku , zeby ktoś w ten sposób uszkodził body.
Ja podpinam na włączonym aparacie, ale lampa jest wtedy wyłączona.
Raz mi przy podpinaniu włączonej błysnęła i od tej pory zawsze włączam ja dopiero po podpięciu.
Ja podpinam na włączonym aparacie, ale lampa jest wtedy wyłączona.
Raz mi przy podpinaniu włączonej błysnęła i od tej pory zawsze włączam ja dopiero po podpięciu.
no to miałeś tak jak ja :)
sowją drogą rzeczywiście też nigdzie nie znalazłem info, żeby były jakieś problemy
Potwierdzam to co napisali koledzy wyżej. Nie ma to żadnego negatywnego skutku. Wielokrotnie zdejmowałem i wkładałem lampę w sanki body czy też wyzwalacza bezprzewodowego. Jedynym efektem było wyzwolenie błysku w chwili podłączania.
Pozdrawiam.
szunaj60
21-12-2011, 14:05
Można zakładać na włączonym body wyłączoną lampę i nic się nie stanie bo nie zewrzemy styków na stopce aparatu.Jeśli zakładamy włączoną lampę na aparat to może dojść do zwarcia na stopce lampy i nastąpi błysk bez uszkodzenia aparatu.Natomiast można uszkodzić aparat jeżeli będziemy zakładać na włączony aparat włączoną lampę.Ale układy są zabezpieczone na wypadek zwarcia(bezpieczniki,które może wymienić serwisant).Czy tak,czy tak należy zakładać jedno urządzenie wyłączone, lepiej dla naszej kieszeni .
Można zakładać na włączonym body wyłączoną lampę i nic się nie stanie bo nie zewrzemy styków na stopce aparatu.Jeśli zakładamy włączoną lampę na aparat to może dojść do zwarcia na stopce lampy i nastąpi błysk bez uszkodzenia aparatu.Natomiast można uszkodzić aparat jeżeli będziemy zakładać na włączony aparat włączoną lampę.Ale układy są zabezpieczone na wypadek zwarcia(bezpieczniki,które może wymienić serwisant).Czy tak,czy tak należy zakładać jedno urządzenie wyłączone, lepiej dla naszej kieszeni .
Zbyteczna przesada.. to jak trzymanie pilota do TV w foliowej torebce bo przecież kurz może uszkodzić styki.
Ja wielokrotnie zakładałem WŁączona lampę na WŁączony aparat, nigdy nic się nie stało i nie ma prawa się stać. Zwróćcie uwagę, że producenci tak projektują produkty przeznaczone dla przeciętnego użytkownika aby nie dało się ich zniszczyć przez nieumiejętne wciskanie guziczków. Gdyby zakładanie włączonej lampy na włączony aparat mogło spowodować uszkodzenie to producent musiałby o tym w wyraźny sposób poinformować (jak oznaczenie "uwaga gorące" na kawie w McDonaldzie) i zastosowane by było mechaniczne zabezpieczenie uniemożliwiające tę czynność.
Gdyby lampa lub aparat uległ uszkodzeniu podczas tej czynności to nie byłoby żadnych mechanicznych uszkodzeń na urządzeniach i wtedy serwis musiałby to naprawić w ramach gwarancji. Oznaczałoby to olbrzymie koszty dla producenta więc już on się o to postarał, żeby sprzęt się nie psuł od tego.
Oczywiście są ludzie, którzy trzymają piloty w torebkach, na kanapie folię i będą też tacy, którzy będą woleli wyłączyć aparat, wyjąć baterię i dopiero wtedy podłączą lampę.
Na koniec powiem, że w sony aby zmusić lampę zewnętrzną do wyzwolenia przez fotocelę lub odbiornik radiowy trzeba ją najpierw wsadzić na aparat, ustawić odpowiednią opcję i zdjąć z aparatu BEZ jej wyłączania.
szunaj60
21-12-2011, 23:49
Sprawdż sobie styki woltomierzem to będziesz kolego wiedział że jest tam prąd.Jeśli chcesz operować pod napięciem twoja Baśka.Ja wolę na zimne dmuchać.
Sprawdż sobie styki woltomierzem to będziesz kolego wiedział że jest tam prąd.Jeśli chcesz operować pod napięciem twoja Baśka.Ja wolę na zimne dmuchać.
Kolego, prądu to tam nie ma, co najwyżej napięcie. Prąd zaczyna płynąć po zamknięciu obwodu ;).
Nie ma możliwości zwarcia styków, wynika to z ich konstrukcji - przyjrzyj się stopce aparatu i lampie. Styki musiałyby być dwa razy większe żeby doprowadzić do zetknięcia ich jednocześnie przez stopkę.
Sam nigdy nie zwracałem uwagi czy mam włączony aparat i lampę, to samo z obiektywami. Nigdy mi nic nie błysnęło ani się nie popsuło.
Mimo wszystko bezpieczniej jest wyłączać urządzenia, ale nie zawsze jest to wymagane np. urządzenia USB.
Kolego, prądu to tam nie ma, co najwyżej napięcie. Prąd zaczyna płynąć po zamknięciu obwodu ;)
Czyli jednak jest, siedzi w napięciu i czeka za zamknięcie obwodu :mrgreen:
Mi raz się zdarzyło że po podpięciu metza 58 przestał działać zoom lampy. Poczytałem chwilę i się dowiedziałem że to przez to że miałem lampe włączoną i aparat. Teraz podpinam zawsze wyłączoną lampe i nie mam problemu :)
Na koniec powiem, że w sony aby zmusić lampę zewnętrzną do wyzwolenia przez fotocelę lub odbiornik radiowy trzeba ją najpierw wsadzić na aparat, ustawić odpowiednią opcję i zdjąć z aparatu BEZ jej wyłączania.
Akurat w Sony da się włączyć tryb Wireless bez zakładania lampy na aparat. Przynajmniej w A700 to działało.
Poza tym zauważ że Sony ma zupełnie inną stopkę ;-)
Ja zakładam wyłączoną lampę od kiedy błysnęła mi przy zakładaniu. Szkody nie było, ale nie lubię jak mi lampa wycelowana losowo błyśnie znienacka.
Akurat w Sony da się włączyć tryb Wireless bez zakładania lampy na aparat. Przynajmniej w A700 to działało.
Poza tym zauważ że Sony ma zupełnie inną stopkę ;-)
Ja zakładam wyłączoną lampę od kiedy błysnęła mi przy zakładaniu. Szkody nie było, ale nie lubię jak mi lampa wycelowana losowo błyśnie znienacka.
Tak, tryb wirlesss można właczyć tak jak piszesz ale ja nie mówiłem o tym trybie. Pisałem o wyzwalaniu systemowej lampy przez fotocelę lub odbiornik radiowy. Samo podłączenie fotoceli do lampy nic nie da bo lampa nie będzie na nią reagować, trzeba ją wsadzić na aparat i odblokować. Dopiero wtedy się ją zdejmuje WŁĄCZONĄ z aparatu i można się bawić
Nigdy nie zwracałem uwagi co jest wł/wył podczas podpinania/rozpinania. Nawet w deszczu czy śniegu. Nigdy nie miałem problemów ze sprzętem - po za tradycyjnym przełączaniem się 580II z ettl w ttl... Ale to inna bajka :)
sylwek2k
25-12-2011, 14:38
Witam. Proste i zarazem głupie pytanie. Otóż znajomy mi powiedział, że na włączonym aparacie nie można podpinać zewnętrznej lampy. Czy to prawda ? Jak to się ma ? Bo nie wiem, lampę mam pierwszy raz w życiu, a trochę na nią pracowałem :P
Takie jest ZALECENIE producenta. Ale nic sie nie stanie, jak bedziesz podpinac wlaczone LAMPY SYSTEMOWE. Jakby mialo cos sie naprawde stac, to producent umiescilby wylacznik lampy sprzegniety z sruba kontrujaca na sankach lampy :)
Problem moze sie pojawic, jak bedziesz podpinac wlaczone STARE LAMPY, ktore maja zdecydowanie WYZSZE napiecia na stopce.