PDA

Zobacz pełną wersję : FF: Zeiss 35 1.4 vs 35L?

ferrari_alex
14-12-2011, 23:07
Panowie, kto ma doświadczenie z obiektywem Zeiss 351.4? Czy warto inwestować takie pieniądze w coś, co nie ma AF, czy lepiej kupić 35L?
Dzięki za podzielenie się doświadczeniem.
Body - 5D MKII

RomanS
14-12-2011, 23:26
Tez dolaczam sie do pytania, mimo ze pare juz porownan w sieci poogladalem.
np.
http://www.youtube.com/watch?v=Dtc0jI9yBqM

ferrari_alex
14-12-2011, 23:43
Ten filmik niestety nic nie pokazuje....
Korespondowałem nawet z autorek tego filmiku....
Jest fanem Zeiss i to jest oczywiste, że woli Zeiss...

RomanS
14-12-2011, 23:56
No to tez pisalem ze dalaczam ...
Troche wiecej pisali o porowaniu na "optycznych" ale oczywiscie interesuja mnie przede wszystkim opinie uzywajacych obu na raz w akcji.
Tymbardziej ze nalezy sie spodziewac nowego C. 35mm/1.4 II

PioterD
15-12-2011, 00:09
To jest temat rzeka i nie będzie jednoznacznej opinii. Zeiss będzie miał mniejszą dystorsję ale i mniejszą rozdzielczość na pełnej dziurze którą będzie nadrabiał mikrokontrastem po domknięciu i zapewne lepszym oddaniem barw. Canon pewnie trochę ładniej będzie malował nieostrości w czym Zeiss mistrzem nie jest nie licząc szkieł 85mm oraz 50mm makro i 100mm makro i dłuższych.

Do tego będzie pewnie sporo komentarzy odnośnie "zapotrzebowania" na AF oraz o magiczności szkieł Zeissa (coś w tym jest:grin:)

A skończy się na "metafizycznym zwątpieniu" doskonale znanemu tym którzy czytali artykuł Mike'a Johnstona o obiektywach 50mm ;-)

Ciekaw jestem co z tego wątku wyrośnie;-)

MMM
15-12-2011, 00:28
Canon pewnie trochę ładniej będzie malował nieostrośc.
To raczej możliwe nie jest. 35L ma brzydką nieostrość z wyłażącą co chwila CA.

ferrari_alex
15-12-2011, 08:12
To jest temat rzeka i nie będzie jednoznacznej opinii. Zeiss będzie miał mniejszą dystorsję ale i mniejszą rozdzielczość na pełnej dziurze którą będzie nadrabiał mikrokontrastem po domknięciu i zapewne lepszym oddaniem barw. Canon pewnie trochę ładniej będzie malował nieostrości w czym Zeiss mistrzem nie jest nie licząc szkieł 85mm oraz 50mm makro i 100mm makro i dłuższych.

Zeiss ma wioęcej rozdzielczości zdecydowanie - nawet pliki RAW są większe. Chyba nie piszesz tego na podstawie własnego doświadczenia.

koraf
15-12-2011, 10:27
Posiadam zeiss 35/1.4 ZE, miałem 35/1.4L i nie żałuję :D. Porównując obydwa: jedyną wadą zeissa (niektórzy uważają to za zaletę ;)) jest większa aberracja chromatyczna, pozostałe jak rozdzielczość (miazga :D, szczególnie na brzegu), kontrast, bokeh są zdecydowanie lepsze.

ferrari_alex
15-12-2011, 11:20
Posiadam zeiss 35/1.4 ZE, miałem 35/1.4L i nie żałuję :D. Porównując obydwa: jedyną wadą zeissa (niektórzy uważają to za zaletę ;)) jest większa aberracja chromatyczna, pozostałe jak rozdzielczość (miazga :D, szczególnie na brzegu), kontrast, bokeh są zdecydowanie lepsze.

A co fotografujesz?

koraf
15-12-2011, 20:09
A co fotografujesz?
Tu masz parę pierwszych pstryków testowych :
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=67912&page=7

a tu co ostatnio w galerii wrzuciłem (niestety bez cz35/1.4, gdyż był za ciężki na taką wyprawę) :http://www.canon-board.info/showthread.php?t=79780

ferrari_alex
15-12-2011, 20:38
Czyli przeważnie rzeczy, gdzie AF nie jest specjalnie potrzebny i tu jest cały problem. Zdjęcia ludzi...coś, co się rusza cały czas....ciężko jest bez AF

koraf
15-12-2011, 21:23
Jasne, że jeżeli coś cały czas rusza (np. małe dynamiczne dzieci) to lepiej AF, dlatego mam jeszcze 24/1.4II, ostatnio widziałem dynamiczne zdjęcia ślubne robione Leica M9 (wątek początkującego fotografa ślubnego) - robią niesamowite wrażenie.

ferrari_alex
15-12-2011, 23:29
Bawiłem się przez tydzień Zeiss 35 1.4 ZE i popadłem w małą frustrację....
Po tygodniu wróciłem do AF 70-200 i ulżyło na sercu....
Może typ fotografii, jaki robię...nie bardzo pasuje dzisiaj do MF...sam nie wiem....
No i cena Zeissa.....jest sporo droższy...więc tylko się pytam....jeśli ktoś kupuje, to dlaczego, jak sobie tłumaczy różnicę ceny?

Jaki w Polsce jest rynek na Zeiss? Patrząc na dostępność i ceny sprzętu, wydaje się, że tylko fani i bardzo bogaci ludzie kupują...

koraf
15-12-2011, 23:43
Ciekawy jestem na czym polegała Twoja frustracja :razz: ? Rynek jaki jest, każdy widzi ;-). W moim przypadku staram się stosować zasadę raz a dobrze, w przypadku zeiss znaczy na dużo lat. Może mechanika i precyzja wykonania w stosunku do canona tak frustrują ?, ja już przywykłem ;-) (mam 3 obiektywy zeiss).

ferrari_alex
15-12-2011, 23:48
Ciekawy jestem na czym polegała Twoja frustracja :razz: ? Rynek jaki jest, każdy widzi ;-). W moim przypadku staram się stosować zasadę raz a dobrze, w przypadku zeiss znaczy na dużo lat. Może mechanika i precyzja wykonania w stosunku do canona tak frustrują ?, ja już przywykłem ;-) (mam 3 obiektywy zeiss).

Sam wiesz, że nie o to mi chodzi. O ilość trafionych zdjęć w porównaniu to odpowiednika z AF. Przewaznie fotografuję ludzi...sporo fajnych ujęć ominęło mnie kiedy starałem się dostroić fokus...i się upewnić, że wszystko jest ostre.
Zrozumiałem, że współczesne lustrzenki nie są przystosowane do czegoś takiego i wszystko jest zbudowane dookoła AF.

Widziałem zdjęcia jednego fotografa zrobione Zeiss 35 1.4 - są fenomenalne, ale przeważnie to krajobrazy. Powiedział mi, że nie radzi tego obiektywu do zdjęć ludzi...właśnie ze zględu na AF.

Ogólnie każdy jest super zadowolony z Zeiss, ale nie do zdjęć ludzi...i tu domyślam się, że chodzi o AF

_igi
15-12-2011, 23:54
Ogólnie każdy jest super zadowolony z Zeiss, ale nie do zdjęć ludzi...i tu domyślam się, że chodzi o AF

Wszystko się rozchodzi o technikę. Mnie jednak, bardziej od wersji f/1,4 ciągnie do wersji f/2. Tylko te ceny, chłopaki solidnie dowalili ;)

koraf
16-12-2011, 00:02
Widziałem zdjęcia jednego fotografa zrobione Zeiss 35 1.4 - są fenomenalne, ale przeważnie to krajobrazy. Powiedział mi, że nie radzi tego obiektywu do zdjęć ludzi...właśnie ze zględu na AF.

Na pewno fotografowanie ludzi, szczególnie w ruchu bez AF jest trudne, jednak uważam, że nie jest niemożliwe (za -igi przy dobrze opanowanej technice ostrzenia manualnego). W Nepalu miałem ze sobą zeiss 50/2.0 i zrobiłem nim parę fajnych zdjęć (link w poście powyżej), :wink:.

hubert12125
19-12-2011, 11:53
Ja juz zaliczylem kilka zeissow i musze powiedziec ze piekne obrazki daja ale ilosc nietrafionych zdjec jest naprawde duza i to naprawde przeszkadza

koraf
19-12-2011, 14:01
Ja juz zaliczylem kilka zeissow i musze powiedziec ze piekne obrazki daja ale ilosc nietrafionych zdjec jest naprawde duza i to naprawde przeszkadza
Przy dobrze opanowanej technice MF + odpowiednia matówka, nie mam z tym większego problemu, powiem więcej, ma ostre zdjecia tam gdzie ja chcę a nie aprat ;-) .

Merde
19-12-2011, 15:33
Przy dobrze opanowanej technice MF + odpowiednia matówka, nie mam z tym większego problemu, powiem więcej, ma ostre zdjecia tam gdzie ja chcę a nie aprat ;-) .

Krótka seria kręcąc równocześnie pierścieniem ostrości w okolicach potwierdzenia ostrości?

Gall_Anonimowy
19-12-2011, 16:27
Mam okazje testować Zeissa co jakiś czas i przez moje ręce przeszły 85 1,4 i 50 2,0. Niestety nie miałem szansy pracować na 35 1,4 bo tą ogniskową pokrywa mi Canon 35 1,4 L którego jestem właścicielem.
I powiem tak: jak tylko miałem Zeissa na parę tygodni to Canoniki leżały spokojnie w torbie - dla mnie zdjęcia z Zeissa są zdecydowanie lepsze. Nie mam tu na myśli badania ich z lupą lub mikroskopem pod kątem dystrosji, aberacji, słabych brzegów itp. Dla mnie najważniejszy jest odbiór zdjęcia, plastyka, kontrast. WAŻNE - to jest moja subiektywna ocena.
Druga sprawa to do czego brać Zeissa - ja nimi robiłem koncerty, plenery ślubne (nie do reportażu!), jakieś próby makro i męczyłem się z moim dzieckiem (2 latka). I tu jest ząk bo nie mam jeszcze doświadczenie w szybkim ustawianiu manualnym ostrości. Ale, Ale ! temat na tyle jest dla mnie wart świeczki że zakupiłem do 5DII matówkę (bez niej jest ciężko a raczej słabo :) ), wybieram się do okulisty naprawiać wzrok, zamierzam dalej ćwiczyć manual bo obrazek z Zeissa jest tego wart, oj jest. Aha i filmuje amatorsko swoim 5DII :)
Ktoś wspomniał o polskim rynku Zeissa. Pewnie wzbudzę kontrowersję ale dynamika wzrostu sprzedaży w roku 2011 jest bardzo duuuża i wiem co piszę :)

Pozdrawiam
M

PioterD
19-12-2011, 16:29
Krótka seria to nie technika a jedynie jeden ze sposobów. Dobra technika to opanowanie umiejętności trafienia bez wspomagania krótką serią ;-) I jest to niełatwa technika btw

koraf
19-12-2011, 17:26
Krótka seria kręcąc równocześnie pierścieniem ostrości w okolicach potwierdzenia ostrości? Dokładnie :-D + dobre opanowanie manualne puszki i szkła (pokrętłologia) + technika trzymania całego zestawu+ doświadczenie fotografa (przydatne umiejętności z focenia ptaków) i zestaw gotowy.

ferrari_alex
31-12-2011, 17:30
Zeiss 35 1.4...wszystkie zdjęcia przy 1.4:
http://www.dylikowski.com/wp-content/uploads/2011/12/IMG_6595.jpg
http://www.dylikowski.com/wp-content/uploads/2011/12/IMG_6566.jpg
http://www.dylikowski.com/wp-content/uploads/2011/12/IMG_6538.jpg
http://www.dylikowski.com/wp-content/uploads/2011/12/IMG_64601.jpg

Regulamin pkt 9