Zobacz pełną wersję : 1000D i parę pomysłów na upgrade
Cześć wszystkim :)
Otóż mam problem i to nie mały.
Czy opyla się wymienić 1000D na 40D? Porównując parametry oby dwóch i że miałby służyć na 2-3 lata kolejne jak nie więcej? A może dołożyć i zamienić tysiaka na 50D?
A może tak nie wymieniać body i kupić jakieś szkło lepsze bo jak na razie posiadam KIT'owca i Must Have 50mm?
Może by tak odłożyć wymianę body i kupno słoika i kupić lampke? Nie pracowałem z lampą jeszcze także była by to w końcu dla mnie jakaś nowość bo jestem lekko znudzony. Na oku mam Nissin'a di622 mark ii i również ii ale model wyżej, nissin di866 mark ii? Patrzyłem po sprzęcie canona ale...ale lampę używałbym z cała masą różnych jej "ściemniaczy" (softoboxy i inne pierdólki :) ) i załóżmy że Canon 430ex ii i liczba przewodnia 43 przy liczbie 60 nissina nie robi jakiegoś wrażenia biorąc pod uwagę że to ta sama pólka cenowa :)
Wkurza mnie w 1000D mały zakres ISO w którym szum jest do zaakceptowania i wizjer, który jest duży że hej, tak więc kupno jakiegokolwiek manualnego obiektywu odpada.
Co byście polecili mi, stawiając się w mojej sytuacji? Nowy rok, nowe zamiary.
Pozdrawiam
Amator :-D
Otóż mam problem i to nie mały.
Na to wygląda :lol: .
IMHO Twoje rozterki wynikają z braku konkretnej potrzeby.
Co byście polecili mi, stawiając się w mojej sytuacji? Nowy rok, nowe zamiary.
Kasę zbierać,przyda się i zapewne nie starczy.Wykonać w przyszłym roku ~~ 20000 zdjęć tym co masz.
Dokupić to co najbardziej potrzebne.Będziesz wiedział .
michael_key
13-12-2011, 11:04
Tematów było wiele, ale...
Jeśli już to zmień na 40D. Za pozostałem pieniądze kup szkiełko, jeśli potrzebujesz jakiegoś dodatkowego zakresu. Jeśli nie potrzebujesz póki co zakresu to zmień 50 1.8 na wersję ze światłem 1.4 Canona.
Rożnic w obrazie pomiędzy 40D i 50D nie ma, ale są jakieś usprawnienia 0 kwestia czy są Ci potrzebne.
Jest tego trochę. (http://www.google.pl/search?num=100&q=40D+vs+50d++site%3Awww.canon-board.info&tbs=&tbo=1).
Wg mnie szkła. Poczujesz różnice.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kasę zbierać,przyda się i zapewne nie starczy.Wykonać w przyszłym roku ~~ 20000 zdjęć tym co masz.
Dokupić to co najbardziej potrzebne.Będziesz wiedział .
Jest jeszcze ta opcja którą przedstawił janmar . Równie słuszna.
IMHO Twoje rozterki wynikają z braku konkretnej potrzeby.
Tak, po części nie wiem a po części chciałbym zacząć bawić się w strobbing :)
Za pozostałem pieniądze kup szkiełko, jeśli potrzebujesz jakiegoś dodatkowego zakresu
Tak, brakuje mi tak do 100mm, dalej uważam że mi nie potrzebne. Są różne okazje, przydałoby się coś uniwersal, czyli jak co do czego, łapię tylko kogoś \ coś, albo ogół :) jest chyba jakiś taki obiektyw 17mm-?? , gdzieś mi się obiło.
Tak, to byłbym w niebie jak bym miał 1.4 i piękny bokeh :-D :-D :-D Ale patrzyłem też na 85mm z 1.8, jest tańszy, ma też USM i myślę że też by dawał radę :) Wszystko oczywiście x1.6. Właśnie, denerwuje mnie to ciągłe bzzzzzzz bzzzzzzzzzzz bz bzzzzzzzb bz bz przy ustawieniu ostrości. Coś szybkiego z USM i podobne, przydałoby się.
Wykonać w przyszłym roku ~~ 20000 zdjęć tym co masz
Jak się nie rozleci, to czemu nie :-D Nabite ma już chyba sporo, ale z ciekawości sprawdzę w eos info jeszcze.
michael_key
13-12-2011, 11:26
Tak, brakuje mi tak do 100mm, dalej uważam że mi nie potrzebne. Są różne okazje, przydałoby się coś uniwersal, czyli jak co do czego, łapię tylko kogoś \ coś, albo ogół :) jest chyba jakiś taki obiektyw 17mm-?? , gdzieś mi się obiło.
Canon 18-135mm (http://allegro.pl/listing.php/search?string=canon+18-135&category=50600&sg=0&order=p&change_view=1).
Tak, to byłbym w niebie jak bym miał 1.4 i piękny bokeh :-D :-D :-D Ale patrzyłem też na 85mm z 1.8, jest tańszy, ma też USM i myślę że też by dawał radę :) Wszystko oczywiście x1.6. Właśnie, denerwuje mnie to ciągłe bzzzzzzz bzzzzzzzzzzz bz bzzzzzzzb bz bz przy ustawieniu ostrości. Coś szybkiego z USM i podobne, przydałoby się.
No wiesz nie wszytko można mieć od razu :-)
Musisz się zdecydować. Mam 85 1.8, podoba mi się to szkło. Fakt USM nie do porównania z wiertarką ;-) Głównie pod kątem jakości ostrzenia.
Wg mnie musisz podejść do tego racjonalnie i kalkulacją, jaka droga.
dariuszsankowski
13-12-2011, 11:35
30/40D + 50mm 1.8 (które masz) + 85mm 1.8 + to co dokupisz za rok, spokojnie pozwoli Ci przetrwać 2-3 lata ;)
Ah, czytam Ci w myślach bo właśnie oglądałem takie szkło :) No zakres idealny jak dla mnie :) Na początek, gdy jeszcze na L'kę nie stać. A orientujesz się, lub ktoś, jak ten C 18-135mm -> działa \ zdjęcia \ niezawodność ?
No w sumie mógłbym też wymienić portret na 85mm :) Za tego może bym 400zł dostał i dołożyć 600 i myślę że bym dziabnął :)
No tak będę musiał zrobić, ale wysłuchać opinii innych można zawsze i tego co doradzają by następnie uwzględnić to w swoich poczynaniach.
A co do puszki, skoro między 40D a 50D nie ma różnicy w jakości, to czemu nie również? Myślę że coś z poł-pro. by już się przydało. Poczytam jeszcze na ten temat :)
Ps. Masz jakieś swoje zdjęcia z 85mm 1.8? :)
Cześć.
Ja bym na Twoim miejscu skoncentrował się na jednej rzeczy, albo lampa, albo szkło. Mówisz, że Ci się nudzi i chciałbyś pobawić się w strobbing to kup lampkę. Za nim opanujesz dobrze błyskotkę trochę czasu minie:) Będziesz miał dużo zabawy, a efekty w postaci zdjęć zrekompensują brak szkiełka i USM:) ktòre i tak kupisz za jakiś czas.
30/40D + 50mm 1.8 (które masz) + 85mm 1.8 + to co dokupisz za rok, spokojnie pozwoli Ci przetrwać 2-3 lata
a czemu by nie pozbyć się 50mm na rzecz 85mm ? :-> Portrety (takie moje amatorskie) zawsze w plenerze. W domu nie mam ku temu warunków więc w ścianę wchodzić bym nie musiał ( jeśli chodzi o odległość od fotografowanego obiektu ).
A przerzucając się na 40D odczuje różnice po 1000D ? :-D
Natan, ok ale teraz, jaką tą lampę? Ma ktoś styczność z NISSIN'em :twisted: ?
Używki średnio mnie interesują bo jak błyskać to na całego a jak się spali to gdzie pójdę jak nie do producenta ? :D
dariuszsankowski
13-12-2011, 11:48
A przerzucając się na 40D odczuje różnice po 1000D ?
tak i to ogromną
a czemu by nie pozbyć się 50mm na rzecz 85mm ?
50mm i 85mm to inne szkła, ale jeśli starczy Ci samo 85 to fakt, po co trzymać 50mm.
Z tego co widzę to 18-135mm + 85mm było by dla Ciebie optymalnym rozwiązaniem na chwile obecną. Wszystko zależy od kasy.
A przerzucając się na 40D odczuje różnice po 1000D ? :-D
Natan, ok ale teraz, jaką tą lampę? Ma ktoś styczność z NISSIN'em :twisted: ?
Używki średnio mnie interesują bo jak błyskać to na całego a jak się spali to gdzie pójdę jak nie do producenta ? :D[/QUOTE]
Odczujesz w ergonomii,szybszym AF i w wielu innych aspektach o których wyczytasz na forum.
Jeżeli chodzi o lampy to z Nissinem nie pracowałem polecam jak pewnie większość systemowe.Jak masz na tyle kasy kup nową 580 wer.2 lub druga opcja to poszukać używanej lampy na forumowej giełdzie gdzie na pewno znajdziesz coś ciekawego i godnego zainteresowania.
To wszystko zależy ile możesz przeznaczyć na sprzęt.
Ulala, aż się boję:-D
No myślę że by spokojnie starczyło. Miałem w ręce podpięte pod 50D (dlatego też pytałem o ten model) i fajnie się pracowało.
No właśnie, jakbym kasy miał full to bym nie pytał. Wszystko okaże się przed\w trakcie\po świętach :-D
Dodam że jestem tylko Amatorem :-)
Amatorzy mają większe problemy niż profesjonaliści:)
Amatorzy mają większe problemy niż profesjonaliści:)
To wynika z faktu, że ci drudzy wiedzą czego chcą w przeciwieństwie do tych pierwszych ;)
Na sprzęt to max 1500 zł tyle że, Body na sprzedy, 50mm na sprzedy i myślę ze niecałe 3k będę miał a może i całe...:-D i Załóżmy że kupię 40D za ~1400 zł to zostaje mi ~1,5 k i jeśli by ładnie wyszło to kupię jeszcze lampę (~500zł ) , bo na zoom'a będę musiał przypracować.
Niestety 580'ka to trochę...drogi sprzęt i myślę że nie wykorzystałbym go w całości chyba że naprawdę by się ze mnie profesjonalista zrobił :)
haha :) zgadza się, nie jestem jeszcze ukierunkowany, czy jak to się mówi na to. Szukam czegoś, w czym się odnajdę i będę mógł coś ciekawego zaprezentować swoją osobą, doświadczeniem, jak i zdjęciami :-D
dariuszsankowski
13-12-2011, 12:16
no to nie warto sprzedawać 50mm 1.8 skoro nie stać Cie na ciekawa alternatywe
Nie nie, stać, tylko nie dopisałem, bo zostałby mi 1k i to na 85mm by poszło, przepraszam za niedopisania :)
michael_key
13-12-2011, 12:52
To wynika z faktu, że ci drudzy wiedzą czego chcą w przeciwieństwie do tych pierwszych ;)
I mają więcej kasy przede wszystkim, nie muszą iść na kompromis :wink:
[...] bo zostałby mi 1k i to na 85mm by poszło[...]
To jest myśl :-)
[QUOTE=piciuok;1025381
Wkurza mnie w 1000D mały zakres ISO w którym szum jest do zaakceptowania [/QUOTE]
Tzn o jakim zakresie ISO mowisz? Posiadam Canona 1100D i szum jest duzo mniej odczuwalny niz w 10D, moze to przez program odszumiający w aparacie ale taka jest prawda. ISO 1600 jest całkiem do zaakceptowania wg mnie. No chyba ze miedzy 1100D a 1000D jest jakas wielka roznica.
Przejrzałem cały temat i uczucie, że jakimś szyfrem tutaj gadacie ;)
bo zostałby mi 1k i to na 85mm by poszło
No właśnie. "By" wpierw sprzedaj to czego nie potrzebujesz. Pojawi się fundusz to na zakupy się wybierzesz. Ceny są w tej chwili tak dynamiczne, że nigdy nie będzie wiadomo jaki fundusz będziesz w stanie z tego "co masz" wyciągnąć.
Mam bardzo dobrego znajomego z Gdańska, który z 1000D spędził 3 lata. Złożył sobie zestaw ze stałek 24-100mm. Dopiero potem wyciągnął na korpus i kupił 7d. ;)
noone1, no nie wiem jak tam u Ciebie na modelu nowszym ale u mnie ciężko. Oczywiście idzie to mniej lub więcej za pomocą lightroom'a skorygować ale i tak wolałbym mniej :) U mnie do 1600 podbicie ISO jest wtedy, gdy słonko zaszło a trzeba focić. Wszystko na świetle zastanym. ISO400 akceptowalne, w górę w trudnych warunkach nie.
Darx, to nie jest głupi pomysł. Zgadzam się, przecież po latach można wymienić korpus ale...ale po co tyle czekać jak jest okazja? :D Na coś porządnego ze szkła typu ~3k na pewno mnie nie będzie stać przez 3 lata załóżmy :) No chyba że bym odkładał całe 3 lata ale inne wydatki też są. Jak się dorobię w swoim zawodzie to może wtedy będę bardziej szalał :) Przypominam że mam tylko lub aż 17 lat ( no 18 za pare dni :-D ).
a jeszcze pytanko mam, takie cudo jak - TAMRON 28-75 2.8, czy ładnie współpracowało by to z 40D? Odczułbym różnice w jakości obrazu porównując aktualny zestaw (KIT + 50mm 1.8) ? I jak jest z tymi zakupami używanych obiektywów? Są aukcje np za 800 kup teraz, nie jest to podejrzane zbyt? Jak z ostrością tego sprzętu również? Ma ktoś z Was go? :)
a jeszcze pytanko mam, takie cudo jak - TAMRON 28-75 2.8, czy ładnie współpracowało by to z 40D? Odczułbym różnice w jakości obrazu porównując aktualny zestaw (KIT + 50mm 1.8) ? I jak jest z tymi zakupami używanych obiektywów? Są aukcje np za 800 kup teraz, nie jest to podejrzane zbyt? Jak z ostrością tego sprzętu również? Ma ktoś z Was go? :)
Twój wiek nie warunkuje Cię byś nie skorzystał z opcji szukaj czy zajrzał do galerii odnośnie tamrona 28-75/2.8. Nie wiem czy odczułbyś różnice. Na moje byś się przestraszył, że nie posiadasz w swoim zestawieniu szerokiego kąta. Najpierw przejrzyj forum potem dodaj pytania ;)
barkam43
15-12-2011, 08:58
TAMRON 28-75 2.8 posiadam od kilku lat i jestem z niego bardzo...bardzo zadowolony. Ostry właściwie od 2.8. Używam go z 450D. Jeżeli chodzi o celność to właściwie nie ma żadnych problemów (jedynie w skrajnie trudnych warunkach zdarza mu się nie trafić w punkt ostrzenia). Przy zdjęciach portretowych ładnie rozmywa tło. Jedyne co to brak szerokiego kąta ale w domu spokojnie daje sobie radę.
Jest to dość uniwersalny obiektyw (do portretu i do szerszych kadrów...).
Warto wybrać pod swoje body...(kupowałem u Cichego)
Szczerze polecam!!!
xxkomarxx
15-12-2011, 09:50
Cześć. Od początku. Body to tylko body. Jak ci źle leży w dłoni to zmień, ale pamiętaj, kupisz jedno zaraz pojawi się chrapka na następne i tak w nieskończoność bo ciągle wychodzi coś nowego a starsze tanieją (przestają robić ładne zdjęcia). Spójrz na to z innej strony. Kiedyś był 10d 300d itd. Zdjęcia jakie niektórzy potrafili tym robić i to z kitem zapierają dech w piersi do dziś, zresztą nieraz o tym pisałem. Mając 1dx i zestaw L i kompletny brak umiejętności Twoje zdjęcia nadal będą kiepskie (tudzież podobać się będą komuś kto nigdy nic nie fotografował).
Co do reszty. Pierwsze postaw sobie pytanie. Czego ja chce i czego właściwie brakuje mi idąc na zdjęcia? Masz trochę kasy. Sprzęt będzie cały czas nie zniknie nagle. A po zakupie możesz nagle stwierdzić, doradzili mi źle i teraz mi to leży. Pomyśl i dopiero szukaj.
Co do tamrona 28-70 ( świetne szkło ino bez USM-a) ceny są różne w zależności od stanu i tego jak się komuś spieszy ze sprzedażą. Nie ma co się sugerować. Najlepiej samemu sprawdzić.
Sprawa ISO. Jak jest ciemno to i nawet ono nie pomaga. Zawsze można użyć statywu.
Rób zakupy z głową a nie myśl że masz parę groszy i zaraz musisz to wydać.
Ja wiem, że idą święta i ludzi ogarnia szał zakupów ale powolutku.
Ja mając niegdyś 350d z kitem dokupiłem tamrona 28-70 ale oczywiście zestaw był do niczego robił złe zdjęcia i wszystko do niczego bo nijak nie mogłem osiągnąć tego co inni. Wiec to musiała być wina sprzętu, tylko nie moja. Po latach doszedłem do wniosku że sprzęt był świetny. Ja go ograniczałem a nie on mnie. Wydałem trochę kasy kupowałem coś lepszego ale zdjęcia się nie poprawiały zbytnio. Doszedłem do wniosku że to moja wina. Teraz pracuję nad sobą a nie nad sprzętem.
Pomyśl i zastanów się nad sobą i wówczas podejmij decyzję.
stintrepid
15-12-2011, 10:41
[QUOTE=xxkomarxx;1025948
Ja mając niegdyś 350d z kitem dokupiłem tamrona 28-70 ale oczywiście zestaw był do niczego robił złe zdjęcia i wszystko do niczego bo nijak nie mogłem osiągnąć tego co inni. Wiec to musiała być wina sprzętu, tylko nie moja. Po latach doszedłem do wniosku że sprzęt był świetny. Ja go ograniczałem a nie on mnie. Wydałem trochę kasy kupowałem coś lepszego ale zdjęcia się nie poprawiały zbytnio. Doszedłem do wniosku że to moja wina. Teraz pracuję nad sobą a nie nad sprzętem.
Pomyśl i zastanów się nad sobą i wówczas podejmij decyzję.[/QUOTE]
Kolega ma zupełną rację zostaw body w spokoju kup lampę ona zawsze się przydaje zwłaszcza na święta w pomieszczeniach + dobre/jasne szkło np 17-55 2.8 drogie ale najlepsze w swojej klasie i ćwicz nawet najlepszy aparat sam nie zrobi dobrego zdjęcia a dobra optyka dopiero pokazuje możliwości aparatu Kiedyś wymienisz aparat a dobre szkło ci zostanie i nadal będzie cieszyć.
Nowy sprzęt w szczególności korpus jest potrzebny wtedy gdy masz jakiś konkretny projekt w którym stary sprzęt się nie wyrabia (z naciskiem na konkretny) bo zawsze można poszukać warunków w których sprzęt się nie wyrobi żeby uzasadnić zakup. Wiem ze to obciach ;) fotografować czterocyfrowym korpusem, podobnie jak trzycyfrowym, a jeśli chodzi o dwucyfrowe to tyko 50D nie jest obciachowy ale wiele z tych obciachowych aparatów robi bardzo przyzwoite zdjęcia w szczególności gdy zajmujemy się robieniem zdjęć a nie podziwianiem potencjalnych możliwości korpusu.
Próbowałem rzucić okiem na zdjęcia ale link w stopce nie działa.
dariuszsankowski
15-12-2011, 13:12
obciach nie obciach, ale jak jest możliwość to bierz xxD, nie widzę sensownych argumentów za tym żeby nie inwestować w nowsze i dużo lepsze body jeśli jest na to kasa.
Niby co body wymienić jak się ma 3 elki za minimum 3000-4000zł każda? a do tego czasu robić 1000D?
Jak dla mnie warto nawet mając np tylko 50mm 1.4
co do używanych obiektywów. Warto! Kupisz używany to masz gwarancję że jak się nie spodoba to go sprzedaż i nie stracisz na tym, baaa można nawet nieźle zarobić :D Tylko wiadomo, lepiej go wcześniej sprawdzić. Ja sprzedając 50mm 1.2 po dwóch latach zarobiłem ponad 1000zł :D a miedzy czasie kilka razy zdążyła na siebie zarobić :D
xxkomarxx
15-12-2011, 17:44
obciach nie obciach, ale jak jest możliwość to bierz xxD, nie widzę sensownych argumentów za tym żeby nie inwestować w nowsze i dużo lepsze body jeśli jest na to kasa.
Niby co body wymienić jak się ma 3 elki za minimum 3000-4000zł każda? a do tego czasu robić 1000D?
Jak dla mnie warto nawet mając np tylko 50mm 1.4
Kolega ma kita i 50 1.8. Większych funduszy brak.
Pierwsze obiektywy potem body a przede wszystkim praca nad sobą. Kupi najpierw 40/50d kasa pójdzie a za jakiś czas powie że brakuje mu ogniskowej. Tylko nie będzie za co kupić.
powiem tak, macie wszyscy po części racje ;) zgadza się, trochę kasy jest na to i chciałoby się możliwie wszystko zakupić co może się przydać względem cena \ jakość :)
Darx, ok, wiem, szukałem sobie, ale głównie zdjęcia a mi chodziło o konkretniejsze odczucia co do sprzętu na chwile obecną. Nie mam jakoś ochoty wertować przez wszystkie tematy i doszukiwać się a to tego a to tego. Pytam tutaj, jak ktoś chce to odpowie :) W końcu dla początkujących :-D
Co do reszty, że tak powiem ja nawet nigdy nie myślałem że będę miał lustrzankę, a jak będę miał to w wieku późniejszym, lecz moim fartem udało mi się wcześniej. Aparatu nie wybierałem, albo chcesz albo nie - taka zasada. Lepiej mieć w takim wypadku niż nie. Teraz po 3 latach jakiegoś obcowania z tym, stwierdzam czego bym chciał konkretniej w mojej dopasowanej do mnie lustrzance, dlatego albo 40D albo 50D i z tym zostaje dopóki to na siebie nie zarobi w jakikolwiek sposób.
Co do umiejętności, nie mnie to oceniać ale twierdzę że jednak umiem coś konkretnie zrobić o ile nad tym pomyśle dłużej niż wykadrowanie i strzelenie fotki :-)
Co do szkła, tak po raz trzeci "co do" :) Nie oferujcie mi szkieł których nie kupię bo budżet na to nie pozwoli. Na szkła mam 1,5-1,7(niech stracę)k + cena za 50mm :) Z tym że !na bank! kupuję 85mm. Chciałbym też coś z zoomem na okazje gdzie nie stanę sobie o bezpośrednio przed osobą tylko jednak muszę ją "dosięgnąć".
Brak szerokiego, ajć...a może KIT'a zostawie? :DD
Tak w ogóle...ja tylko pytam :) Chce być przygotowany na wszystko i się czegoś dowiedzieć. Jeśli spytam o 1D Mark VI to też mam to kupić? :-D :-D :-D
Co kupię konkretnie i jak to będzie chodzić, napiszę jeszcze.
ps. Jaś, ahh, wiem, bo zmieniłem w między czasie domenę :) Podeślę Ci link na DA :)
Kolega ma kita i 50 1.8. Większych funduszy brak.
Pierwsze obiektywy potem body a przede wszystkim praca nad sobą. Kupi najpierw 40/50d kasa pójdzie a za jakiś czas powie że brakuje mu ogniskowej. Tylko nie będzie za co kupić.
teoretycznie przy założeniu aktualnych cen na wszystko starczy i na body i na słoiki :)
michael_key
15-12-2011, 19:06
teoretycznie przy założeniu aktualnych cen na wszystko starczy i na body i na słoiki :)
To kupuj to i to i nie marudź :smile:
To kupuj to i to i nie marudź :smile:
oczywiście ale jeszcze nie teraz, jeszcze pare dni muszę poczekać :-o
xxkomarxx
15-12-2011, 19:33
oczywiście ale jeszcze nie teraz, jeszcze pare dni muszę poczekać :-o
Na twoim miejscu zostawiłbym kita i 50 dużo za to nie weźmiesz a szeroki się przyda.
50 to ekwiwalent 85 na FF więc do portretu jak znalazł. Miłych zakupów więc.
ok do portretów głowa w dół do pasa albo w górę trochę ale dla mnie to za mało, chciałbym cała osobę chwycić i mieć przy tym ładnie rozmazane, poza tym zależy mi na szybkości ujęcia (szybkość ostrzenia) bo często są pozycje dość nie pasujące do danych osób i chwila moment wpadają w śmiech ;) także zmiana wg mnie jak najbardziej przydatna. No KIT'a zostawimy, dobrze mówicie :)
xxkomarxx
15-12-2011, 20:50
ok do portretów głowa w dół do pasa albo w górę trochę ale dla mnie to za mało, chciałbym cała osobę chwycić i mieć przy tym ładnie rozmazane, poza tym zależy mi na szybkości ujęcia (szybkość ostrzenia) bo często są pozycje dość nie pasujące do danych osób i chwila moment wpadają w śmiech ;) także zmiana wg mnie jak najbardziej przydatna. No KIT'a zostawimy, dobrze mówicie :)
Cała sylwetka. A jaki to problem w plenerze oddalić się kawałek. Ewentualnie 35 2.0 bardzo zacne szkiełko.
hieh, no można, ale...nii ma wtedy tego efektu, w dodatku 1.8 niby a trzeba przymknąć do 2.5 także lipa trochę, ale to 35mm 2.0 hmm...zaraz poczytamy i pooglądamy co to potrafi ;)
michael_key
15-12-2011, 22:07
[...] zaraz poczytamy i pooglądamy co to potrafi ;)
No to popatrz (http://pl.pixel-peeper.com/adv/?lens=38&camera=none&perpage=30&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3) :D
ładnie ale tak jakoś nie portretowo :-S wole 85...>:-)
xxkomarxx
15-12-2011, 23:49
ładnie ale tak jakoś nie portretowo :-S wole 85...>:-)
E tam nie portretowo. Na cropie to jest 56mm więc portret w ciasnych pomieszczeniach jak się patrzy. Są tu na forum przykłady portretów robionych 24 na FF i super wyszło trzeba tylko wiedzieć co z czym. 85 to jak 135 na FF jeśli nie będzie dla Ciebie za wąsko to ino brać. Świetne szkło. Miałem i bardzo sobie chwale.
No chłopaki mały refresh, kupiłem lampę Nissin'a Di622 Mk II bo stwierdzam że się baaaardzo przyda, stałki nie zawsze dają radę + tamrona 28-75mm + tysiak w kieszeni na późniejsze zabawki od chińczyków (yongnuo czy jak to się pisze) + body bez zmian ( to we wakacje zmienię ). Dzięki za wszystkie rady (myślę że mądrzejsze od moich przemyśleń :) ).