Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 40

Wątek: 1000D i parę pomysłów na upgrade

Coś już napisał Awatar piciuok
    Miasto
    Klonowa

Domyślnie 1000D i parę pomysłów na upgrade

Cześć wszystkim

Otóż mam problem i to nie mały.
    Czy opyla się wymienić 1000D na 40D? Porównując parametry oby dwóch i że miałby służyć na 2-3 lata kolejne jak nie więcej? A może dołożyć i zamienić tysiaka na 50D?
    A może tak nie wymieniać body i kupić jakieś szkło lepsze bo jak na razie posiadam KIT'owca i Must Have 50mm?
    Może by tak odłożyć wymianę body i kupno słoika i kupić lampke? Nie pracowałem z lampą jeszcze także była by to w końcu dla mnie jakaś nowość bo jestem lekko znudzony. Na oku mam Nissin'a di622 mark ii i również ii ale model wyżej, nissin di866 mark ii? Patrzyłem po sprzęcie canona ale...ale lampę używałbym z cała masą różnych jej "ściemniaczy" (softoboxy i inne pierdólki ) i załóżmy że Canon 430ex ii i liczba przewodnia 43 przy liczbie 60 nissina nie robi jakiegoś wrażenia biorąc pod uwagę że to ta sama pólka cenowa
    Wkurza mnie w 1000D mały zakres ISO w którym szum jest do zaakceptowania i wizjer, który jest duży że hej, tak więc kupno jakiegokolwiek manualnego obiektywu odpada.
    Co byście polecili mi, stawiając się w mojej sytuacji? Nowy rok, nowe zamiary.

Pozdrawiam
    Amator :-D
    Pięćdziesiatka + dodatki
    Amatorsko co&kto&jak - www.facebook.com/mpfreelancer

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Otóż mam problem i to nie mały.
    Na to wygląda .
    IMHO Twoje rozterki wynikają z braku konkretnej potrzeby.

Co byście polecili mi, stawiając się w mojej sytuacji? Nowy rok, nowe zamiary.
    Kasę zbierać,przyda się i zapewne nie starczy.Wykonać w przyszłym roku ~~ 20000 zdjęć tym co masz.
    Dokupić to co najbardziej potrzebne.Będziesz wiedział .

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Tematów było wiele, ale...
    Jeśli już to zmień na 40D. Za pozostałem pieniądze kup szkiełko, jeśli potrzebujesz jakiegoś dodatkowego zakresu. Jeśli nie potrzebujesz póki co zakresu to zmień 50 1.8 na wersję ze światłem 1.4 Canona.
    Rożnic w obrazie pomiędzy 40D i 50D nie ma, ale są jakieś usprawnienia 0 kwestia czy są Ci potrzebne.
    Jest tego trochę..
    Wg mnie szkła. Poczujesz różnice.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Kasę zbierać,przyda się i zapewne nie starczy.Wykonać w przyszłym roku ~~ 20000 zdjęć tym co masz.
    Dokupić to co najbardziej potrzebne.Będziesz wiedział .
    Jest jeszcze ta opcja którą przedstawił janmar . Równie słuszna.
    Ostatnio edytowane przez michael_key ; 13-12-2011 o 11:05 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

IMHO Twoje rozterki wynikają z braku konkretnej potrzeby.
    Tak, po części nie wiem a po części chciałbym zacząć bawić się w strobbing

Za pozostałem pieniądze kup szkiełko, jeśli potrzebujesz jakiegoś dodatkowego zakresu
    Tak, brakuje mi tak do 100mm, dalej uważam że mi nie potrzebne. Są różne okazje, przydałoby się coś uniwersal, czyli jak co do czego, łapię tylko kogoś \ coś, albo ogół jest chyba jakiś taki obiektyw 17mm-?? , gdzieś mi się obiło.
    Tak, to byłbym w niebie jak bym miał 1.4 i piękny bokeh :-D :-D :-D Ale patrzyłem też na 85mm z 1.8, jest tańszy, ma też USM i myślę że też by dawał radę Wszystko oczywiście x1.6. Właśnie, denerwuje mnie to ciągłe bzzzzzzz bzzzzzzzzzzz bz bzzzzzzzb bz bz przy ustawieniu ostrości. Coś szybkiego z USM i podobne, przydałoby się.

Wykonać w przyszłym roku ~~ 20000 zdjęć tym co masz
    Jak się nie rozleci, to czemu nie :-D Nabite ma już chyba sporo, ale z ciekawości sprawdzę w eos info jeszcze.
    Pięćdziesiatka + dodatki

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piciuok Zobacz posta
    Tak, brakuje mi tak do 100mm, dalej uważam że mi nie potrzebne. Są różne okazje, przydałoby się coś uniwersal, czyli jak co do czego, łapię tylko kogoś \ coś, albo ogół jest chyba jakiś taki obiektyw 17mm-?? , gdzieś mi się obiło.
    Canon 18-135mm.

Tak, to byłbym w niebie jak bym miał 1.4 i piękny bokeh :-D :-D :-D Ale patrzyłem też na 85mm z 1.8, jest tańszy, ma też USM i myślę że też by dawał radę Wszystko oczywiście x1.6. Właśnie, denerwuje mnie to ciągłe bzzzzzzz bzzzzzzzzzzz bz bzzzzzzzb bz bz przy ustawieniu ostrości. Coś szybkiego z USM i podobne, przydałoby się.
    No wiesz nie wszytko można mieć od razu :-)
    Musisz się zdecydować. Mam 85 1.8, podoba mi się to szkło. Fakt USM nie do porównania z wiertarką ;-) Głównie pod kątem jakości ostrzenia.
    Wg mnie musisz podejść do tego racjonalnie i kalkulacją, jaka droga.

Domyślnie

30/40D + 50mm 1.8 (które masz) + 85mm 1.8 + to co dokupisz za rok, spokojnie pozwoli Ci przetrwać 2-3 lata
    C1D3-S35mm1.4

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

Ah, czytam Ci w myślach bo właśnie oglądałem takie szkło No zakres idealny jak dla mnie Na początek, gdy jeszcze na L'kę nie stać. A orientujesz się, lub ktoś, jak ten C 18-135mm -> działa \ zdjęcia \ niezawodność ?
    No w sumie mógłbym też wymienić portret na 85mm Za tego może bym 400zł dostał i dołożyć 600 i myślę że bym dziabnął

No tak będę musiał zrobić, ale wysłuchać opinii innych można zawsze i tego co doradzają by następnie uwzględnić to w swoich poczynaniach.

A co do puszki, skoro między 40D a 50D nie ma różnicy w jakości, to czemu nie również? Myślę że coś z poł-pro. by już się przydało. Poczytam jeszcze na ten temat

Ps. Masz jakieś swoje zdjęcia z 85mm 1.8?
    Pięćdziesiatka + dodatki

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cześć.

Ja bym na Twoim miejscu skoncentrował się na jednej rzeczy, albo lampa, albo szkło. Mówisz, że Ci się nudzi i chciałbyś pobawić się w strobbing to kup lampkę. Za nim opanujesz dobrze błyskotkę trochę czasu minie Będziesz miał dużo zabawy, a efekty w postaci zdjęć zrekompensują brak szkiełka i USM ktòre i tak kupisz za jakiś czas.

Miasto
    Klonowa

Domyślnie

30/40D + 50mm 1.8 (które masz) + 85mm 1.8 + to co dokupisz za rok, spokojnie pozwoli Ci przetrwać 2-3 lata
    a czemu by nie pozbyć się 50mm na rzecz 85mm ? :-> Portrety (takie moje amatorskie) zawsze w plenerze. W domu nie mam ku temu warunków więc w ścianę wchodzić bym nie musiał ( jeśli chodzi o odległość od fotografowanego obiektu ).

A przerzucając się na 40D odczuje różnice po 1000D ? :-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Natan, ok ale teraz, jaką tą lampę? Ma ktoś styczność z NISSIN'em ?
    Używki średnio mnie interesują bo jak błyskać to na całego a jak się spali to gdzie pójdę jak nie do producenta ?
    Ostatnio edytowane przez piciuok ; 13-12-2011 o 11:42 Powód: Automerged Doublepost
    Pięćdziesiatka + dodatki

Domyślnie

A przerzucając się na 40D odczuje różnice po 1000D ?
    tak i to ogromną

a czemu by nie pozbyć się 50mm na rzecz 85mm ?
    50mm i 85mm to inne szkła, ale jeśli starczy Ci samo 85 to fakt, po co trzymać 50mm.

Z tego co widzę to 18-135mm + 85mm było by dla Ciebie optymalnym rozwiązaniem na chwile obecną. Wszystko zależy od kasy.
    C1D3-S35mm1.4

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów