PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy

Amaotoor
02-12-2011, 13:31
Witam wczoraj zakupilam lustrzanke canon EOE D1000 :) Niestety nie potrafie ustawic jej tak aby robila zdjecia perfekcyjne. Bardzo prosze o pomoc :)

Natan
02-12-2011, 13:35
Cześć

Co to znaczy perfekcyjne?:)
A instrukcja obsługi jeszcze nie ruszona?:)

noone1
02-12-2011, 13:44
Tzn kupiłaś lustrzankę i myslisz ze teraz bedziesz robic "perfekcyjne" zdjecia?

Poczytaj instrukcje, moglas zaczac od czegos innego niz lustro.

tombas
02-12-2011, 13:46
zostaw aparat w szafie, idz do księgarni (biblioteki) i weź wszystko co wpadnie ci w rece np.o kadrowaniu, kompozycji,głebi ostrości itd...itd... dopiero potem zacznij robic zdjęcia, i jak pisał natan, czytanie instrukcji nie boili (a czasem nawet pomaga :-P )

Amaotoor
02-12-2011, 13:56
Przeczytalam instrukcje ustawilam wszystko jak nalezy aczkolwiek zdjecia wychodza zolte. Zawsze mazylam o lustrzance myslalam ze kupie i juz wszystko bedzie ustawione, tak jak w zwyklym aparacie. Znacie sie na tym aparacie? Mozecie mi napisac co mam zrobic po kolei czyli jak ja ustawic?? Wszystkim dziekuje za odpowiedz:) Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
marzylam**

Pinek
02-12-2011, 14:00
może nie dokładnie czytałaś?:) pewnie balans bieli źle ustawiony do danego swiatla dlatego zdjęcia wychodzą żółte, poczytaj o tym, nikt ci na forum nie napisze w kilku zdaniach jak dobrać ustawienia itd

o rly??
02-12-2011, 14:02
do robienia zdjeć przyda się też obiektyw :D
książka "Ekspozycja bez tajemnic", wpierw instrukcja (bardzo ważne!), forum no i oczywiście balans bieli :p

Amaotoor
02-12-2011, 14:03
No dobrze dziekuje bardzo za pomoc :)

hyzop
02-12-2011, 14:05
Ustaw balans bieli na auto i wtedy zobacz co wyjdzie, no wiadomo że przy oświetleniu w pomieszczeniu z żarówki zawsze będą trochę żółte, nawet jak balans bieli ustawisz na żarówkowy

szambonur
02-12-2011, 14:20
A ja zawsze marzyłem o takim aparacie co posiada automatyczny program "Wygraj konkurs National Geographic" ;)

dzidofon
02-12-2011, 14:27
Niestety nie potrafie ustawic jej tak aby robila zdjecia perfekcyjne. Bardzo prosze o pomoc :)

Obawiam się dużo bardziej "perfekcyjne" zdjęcia uzyskasz ze średniego kompakta :-).
A tak poważnie to mam wrażenie że uległaś marketingowi i kupiłaś aparat, o którym słyszałaś że robi perfekcyjne zdjęcia... Niestety nie aparat robi zdjęcia (a przynajmniej nie sam...)

mar_ko
02-12-2011, 14:27
Ja bym chciał taki, który zamiast oznaczenia modelu ma logo Playboya. Chodziłbym sobie z takim po mieście a dziewczyny same ustawiałyby się w kolejce (do zdjęcia oczywiście). I mówiąc "zdjęcia" mam na myśli fotografię. Oczywiście. :p

Darx
02-12-2011, 14:39
A ja zawsze marzyłem o takim aparacie co posiada automatyczny program "Wygraj konkurs National Geographic" ;)

Dobre :mrgreen:

Niestety nie potrafie ustawic jej tak aby robila zdjecia perfekcyjne

Przeczytalam instrukcje ustawilam wszystko jak nalezy aczkolwiek zdjecia wychodza zolte.

Moja droga. Gdybyś przeczytała instrukcję, to na pewno zrozumiałabyś dlaczego zdjęcia wychodzą żółte. Tak zwany balans bieli się kłania. Spróbuj poczytać jeszcze trochę tę instrukcję, a jeżeli to nie pomaga to zrób to kolejny i jeszcze kolejny raz. Często i mnie zdarza się wracać do instrukcji obsługi aparatu by ponownie przejrzeć jego funkcje.

Mozecie mi napisac co mam zrobic po kolei czyli jak ja ustawic??

Nie. Każdy musi to przeboleć, a nikt nie będzie po raz setny tłumaczył jak ustawiać aparat. Chcesz zabrać się za fotografię, to zajrzyj do poradników na forum. Czytanie jeszcze nikogo nie doprowadziło do ślepoty umysłowej.

Jeżeli tak bardzo zależy Ci na szybkich ustawieniach, to dobierz tryb P lub Auto.

igor58
02-12-2011, 14:41
może nie czytaj, bo się wciagniesz (w wątki poboczne), tylko rób zdjęcia
cyfra ma tę przewagę (?) nad analogiem, że w kompie można paroma kliknięciami poprawić szkolne błedy
do aparatu dołaczany jest program, który pewnie już wgrałaś
teraz wystarczy trochę poklikać (np. autolevels) i bedzie lepiej
rób na razie na trybach tematycznych (obrazki na pokrętle)

Zastanów sie, co chcesz uzyskać na zdjęciu, a dopiero potem myśl o perfekcji technicznej (balansach bieli itp).

Pinek
02-12-2011, 14:46
może nie czytaj, bo się wciagniesz (w wątki poboczne), tylko rób zdjęcia
cyfra ma tę przewagę (?) nad analogiem, że w kompie można paroma kliknięciami poprawić szkolne błedy
do aparatu dołaczany jest program, który pewnie już wgrałaś
teraz wystarczy trochę poklikać (np. autolevels) i bedzie lepiej
rób na razie na trybach tematycznych (obrazki na pokrętle)

Zastanów sie, co chcesz uzyskać na zdjęciu, a dopiero potem myśl o perfekcji technicznej (balansach bieli itp).

moim zdaniem źle jej radzisz, niech czyta instrukcję aż pojmie o co chodzi do tego poradniki o fotografii i niech stara się robić zdjęcia na trybach półautomatycznych lub na manualu.

janmar
02-12-2011, 14:49
Nie można fotografować w kolorze i oczekiwać dobrych efektów, nie posiadając podstawowej wiedzy o nim.
Temp.barwowa ,balans bieli to elementarz.Sam aparat w auto w wielu sytuacjach sobie nie poradzi.
Lustrzanka jest zaawansowanym aparatem wymagającym pewnej porcji wiedzy .

najeli
02-12-2011, 14:52
W takich momentach żałuję, że na forum nie ma czegoś takiego jak "lubię to" ;-)

artirus
02-12-2011, 15:22

Bezcenne :p

Czytaj instrukcję do bólu, a jak już się znudzisz to forum i wszystkie książki, które wpadną w ręce, a w międzyczasie rób zdjęcia. Nie tylko teoria jest ważna :-) Trening czyni mistrza

andymis
02-12-2011, 17:25
Ale sie ludziska rozpisali, a ja mam wrażenie, że to prowokacja do dyskusji była....
... a jeśli nie to tak jak koledzyalbo dłuuuuugie czytanie, albo nauka na błędach i kiedyś sie dojdzie do perfekcji, lub nie :)

Tomeksad2
02-12-2011, 18:14
Odnoszę wrażenie, że podjęłaś decyzję o kupnie na podstawie mylnego wyobrażenia o lustrzankach. Jeżeli wcześniej robiłaś zdjęcia kompaktem to niestety, ale udział fotografa w zrobieniu poprawnego zdjęcia w przypadku lustrzanki jest większy niż robiąc kompaktem. Kompakt tuszuje błędy, lustrzanka je obnaża. Tak jak napisano instrukcja, zdjęcia, powrót do instrukcji i znowu zdjęcia i tak wiele razy, by zrozumieć zależności co z czym i jak się je. Do tego literatura i wątki na forum i pewnie jeszcze wiele pytań. By zaoszczędzić trochę czasu czekając na odpowiedzi poszukaj używając tego
http://www.canon-board.info/announcement.php?f=27&a=22
To też może się przydać
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19347
bo nieraz na podstawie opisu trudno zgadnąć w czym problem.
Może czujesz rozczarowanie, ale nie zniechęcaj się. Wiesz od czego zacząć by to miało ręce i nogi.

Kolekcjoner
02-12-2011, 21:35
Rady padły. Wydaje mi się że koleżanka zdobyła wiedzę jak ma dalej postępować w związku z tym zamykam.
Jeśli chodzi o szczegółowe sprawy zapraszam do lektury wątków na forum i zadawane tam ewentualnych pytań 8-).