Zobacz pełną wersję : Zestaw do video jak i na koncerty
Witam serdecznie użytkowników tego forum. Zarejestrowałem się tutaj, gdyż stwierdziłem, że żadne wielotematyczne forum mi tak nie pomoże jak to, pełne specjalistów w tej kwestii. Mam do was taką małą prośbę. A mianowicie potrzebuję, żebyście pomogli złożyć mi zestaw fotograficzny do wykonywania zdjęć na koncertach jak i do nagrywanie video. (wywiady). Także potrzebuję lustrzanki z wejściem na mikrofon. Podsumowując potrzebuję: body, 1-2 obiektywy (jeśli do video trzeba inny a do foto na koncertach inny), statyw i mikrofon reporterski. Na owe zakupy przeznaczyć mogę kilkanaście tysięcy złotych. Dokładnej granicy nie podaję, gdyż zakup finansuje uczelnia ;)
5d2 + 24l + 85l + rode videomic pro + statyw to już możesz sobie sam wybrać ;P
Chyba najbardziej uniwersalny, choć razem wyjdzie z 20 tysięcy.
ja tam uwazam ze do filmow kamerka a nie lustrzanka :)
ale akurat w twoim przypadku moze sie to sprawdzi, jesli masz kase bierz 5d mkII
mikrofon jaki z wlasnym zasilaniem bo z body go nie pociagniesz, ma tylko wejscie na sygnal
co do szkielek to raczej preferuje zoomy i nie wiem czy nei przydalaby ci sie lampa (5d mkII) nie ma wbudowanej
rabarbar
29-11-2011, 19:08
5dII + 24-70L + 70-200/2.8L + 580EX + manfrotto 190
Rozumiem, że zdjęcia na koncercie, a potem wywiad z artystą?
Chciałbym zobaczyć, jak kolega będzie biegał po koncercie ze statywem, żeby go potem rozstawić do wywiadu. :roll:
Tym bardziej chciałbym zobaczyć, jak będzie ten statyw rozstawiał do filmowania koncertu.
A już wogóle chciałbym zobaczyć, jak będzie na koncercie robił zdjęcia ze statywu.
rabarbar
29-11-2011, 22:42
Statyw tylko i wylacznie do wywiadu, bo raczej bez sensu kase na stedicama wydawac.
Nie, nie ;) Wywiady to raczej takie kręcone na spokojnie i niekoniecznie z artystą. Coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=sCkhGP-uf2I bądź takiego: http://www.youtube.com/watch?v=xm9sSLwKYsQ
ja tam uwazam ze do filmow kamerka a nie lustrzanka :)
To się nieco mylisz. Lustrzanki dają bardzo dobrą jakość obrazu. W stosunku do takiej lepszej kamery musisz albo umiejętnie operować kamerą jak i edytorami lub umiejętnie wydać pieniądze by kupić coś porządnego.
co do szkielek to raczej preferuje zoomy i nie wiem
5dII + 24-70L + 70-200/2.8L + 580EX + manfrotto 190
Cz któryś z kolegów mnocon czy rabarbar, kiedykolwiek miał przyjemność korzystać z zoomu podczas kręcenia filmu? Nie mam na myśli dodawania tego "kiczowatego" efektu zbliżenia, ale omyłkowe kręcenie nie tym, co trzeba.
Nie wyobrażam sobie by autor wątku latał z takim klocem jak 24-70 czy 70-200/2.8. Stałki, to porządne rozwiązanie do filmów.
Kłania się nam opcja taka:
1. Zoom + kilka stałek
2. Stałka + kilka zoomów.
Jakbym sam miał zakładać budżet pod FF (a okazjonalnie na koncerty się wybieram), to wziąłbym 24 lub 35 + 50(nawet i 1.8) + 135/2L. Nawet pewnie bym i z tej 50 zrezygnował na rzecz jakieś większej lufy. Nawet 200/2.8L
24 może być L, 35 można kupić ze światłem 2 :)
rabarbar
01-12-2011, 00:03
Ale u niego wideo to tylko statyczne ujecia, wiec z zoomem da sobie spokojnie rade.
Stałki Rulez. Jak to mawia mój fanatyczny sąsiad. Kupując zoom (np 24-70) po czasie dochodzisz do wniosku: "Dlaczego posiadane szkło nie mogło by mieć światełka 2.0 zamiast 2.8" Po kilku wędrówkach i tak kupujesz stałkę ;)