PDA

Zobacz pełną wersję : Grip BG-E2N nie odkreca sie

zuru26_PRO
27-11-2011, 23:45
Mam do swojej 50tki podpietego gripa BG-e2n. Ostatnio w ogóle go nie ruszalem tzn nie odkrecalem itd aż dzisiaj postanowiłem ze to zrobię bo trochę syfu mi nalecialo pomiędzy ale mniejsza z tym...chodzi o to ze odkrecam a tu opór, myśle 'może w druga strone' poszło kawałek luźno i tez opór. Efekt jest taki ze sie posilowalem trochę a grip w ogóle nie rusza..czyzbym w jakiś magiczny sposób przekrecil gwint czy cokolwiek tam jest? Nawet mi to nie przeszkadza jakoś ale kto wie czy nie będę chciał go kiedyś pilnie odkręcić..

Wysłane z iPada.

gadget_zary
28-11-2011, 08:20
poszukaj na forum, gdzies byl nawet opis ze zdjeciami jak odkrecic gripa i potem go naprawic

Wysłano z GT-S5570 z użyciem Tapatalk PL (spolszczone przez gusto z samsunggalaxy.eu)

adawro
28-11-2011, 12:18
Miałem podobny problem co prawda EOS 5d mk2 ale grip ma chyba ten sam mechanizm
Czytaj tutaj (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=76781)

Bolek02
28-11-2011, 12:29
Siłując sie z pokrętłem uszkodziłes zębatkę, która jest z tworzywa. Czeka Cię obcięcie śruby łączącej gripa z puszką albo serwis - koszt naprawy ok. 200zł :(

Gimli
28-11-2011, 17:44
Proszę opis ..... z fotkami.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=52557&page=2

zuru26_PRO
28-11-2011, 18:17
Wielkie dzięki za odpowiedz ;) ale jako ze wszystko dziala bez problemu,luzow uciążliwych tez nie ma decyduje ze zostawie tak jak jest ;) może jak będę sprzedawał to zrobię to.

adawro
29-11-2011, 14:06
Mi się w podobnym bo BG-E6 udało to samo tylko bez rozwiercania plastikowego kółka.
Ale u mnie był leciusieńki luz między gripem a korpusem.
Użyłem młoteczka i małego śrubokręcika jako "pobijaka" do wyskrobania ułamanych trybików i popchnięcia zębatek koła pośredniego tak, że potem jeszcze wykorzystałem oryginalne kółko zębate wtapiając w nie metalowy rdzeń z dokupionej zębatki.
Śrubokręcik musiał być na tyle mały aby wszedł w szczelinę, i na tyle duży aby wytrzymał uderzenia. Najważniejszy jest odpowiedni kierunek uderzania i strona zębatki
bo należy pamiętać iż uderzamy w zębatkę pośrednią a tą należy kręcić w drugą stronę.

Z tego co pamiętam to chyba wsuwałem śrubokręcik od przodu (strony bagnetu obiektywu) nad kółkiem - tam wydawało mi się był najlepszy dostęp.