PDA

Zobacz pełną wersję : AF w 400D - problem chyba z korpusem - robi tylko pierwsze zdjęcie

Dr0bniak
27-11-2011, 21:21
Od razu zastrzegam, że jestem kompletnym lajkonikiem w dziedzinie fotografii.
Mam od kilku lat EOS-a 400D i dobrze mi służy od moich laickich celów. Tydzień temu przy wymianie obiektywu 18-55 na tele (często nimi "wachluję") zauważyłem że lustro jest w nietypowym położeniu (jakby "zacięte"). Ostrożnie podniosłem je do góry - opadło prawidłowo. Aparat na obiektywie ustawionym na AF zrobił pierwsze zdjęcie OK, od tego momentu tylko ostrzył, ale nie robił zdjęć. W trybie MF pracuje prawidłowo. Zmiana obiektywu nie likwiduje problemu - klops. Ponowne podniesienie lusterka i jego opuszczenie - robi pierwsze zdjęcie OK, a potem klops. Czy macie jakieś pomysły na problem i naprawę, ew. serwis do polecenia (Warszawa Wilanów). Pozdrawiam i proszę o pomoc i wyrozumiałość. Zgłaszam w miarę wysokie zdolności manualne (potrafię naprawić silnik przez tłumik ;)) i zerową wiedzę na temat budowy aparatu.

janmar
27-11-2011, 21:33
Zresetuj ustawienia na fabryczne,na początek.

Dr0bniak
27-11-2011, 22:09
Dzięki za szybką odpowiedź, ja z kolei pomagałem kąpać latorośl
Zrobione, nie pomaga.
Pozdrawiam

janmar
27-11-2011, 22:17
Przedmuchaj czujniki Af.Obejrzyj małe lusterko podwieszone pod dużym [kierujące światło do czujników Af].Czy aparat na AF ostrzy i wyostrza[potwierdza] ,czy tylko próbuje?

Dr0bniak
27-11-2011, 22:36
Ad 1) No i tu się zaczyna - nie wiem, gdzie są czujniki AF - czy to coś na takiej płytce pod lustrami?
Ad 2) Małe lusterko wydaje się być OK - tzn jest czyste i przesuwa się bez zastrzeżeń
Ad 3) Rzeczywiście, po pierwszym zdjęciu na AF tylko próbuje ostrzyć, tzn. nie ma potwierdzenia
Pozdrawiam

janmar
27-11-2011, 23:01
Wygląda n problem z małym lusterkiem.Gdy główne jest opuszczone to małe winno wisieć pionowo i "świecić na AF [pod lustrem na podłodze komory lustra]
Jeśli małe nie opada to naparat nie wyostrza .Spróbuj zmienić punkt Af ,na inne,wydmuchaj "podłogę."

Dr0bniak
27-11-2011, 23:46
Małe lustro zachowuje się tak, jak mówisz - przechyla się bez problemów i świeci na dół komory.
Podłogę "wydmuchałem"
Problem bez zmian
Aha, zauważyłem że obiektyw tylko próbuje ostrzyć - nie ostrzy prawidłowo
Pozdrawiam

janmar
28-11-2011, 14:30
Jaki to obiektyw.Jaki obiekt fotografujesz,w jakim świetle jasno,ciemno?

rabarbar
28-11-2011, 19:17
Jakie to tele? Jak rozumiem sytuacja identyczna w przypadku kita jak i tele?

Dr0bniak
28-11-2011, 22:52
Janmar - obiektyw z kita, tzn. EFS 18-55. Nie ma znaczenia czy jasny, czy ciemny obiekt. Rabarbar - Tele to obiektyw EF 75-300. I tak, sytuacja identyczna przy obu obiektywach.

Zaczynam mieć przeczucie, że zawracam Wam głowę jakąś głupotą - czy to możliwe, że problem stwarza np. jakiś paproch na układzie lustrzanym, na który aparat próbuje ostrzyć?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jasny gwint - teleobiektyw właśnie zaczął normalnie ostrzyć. Cuda się dzieją
Problem z kitem trwa
I tele znów wariuje. Falstart

janmar
28-11-2011, 23:11
Zaczynam mieć przeczucie, że zawracam Wam głowę jakąś głupotą - czy to możliwe, że problem stwarza np. jakiś paproch na układzie lustrzanym, na który aparat próbuje ostrzyć?

Nie.
Pytałem o obiekt bo miałby prawo nie ostrzyć np.na bezkontrastowej płaszczyżnie typu ściana,kartka,tło.

Przemyj styki obiektywów i aparatu alkoholem czystym lub innym płynem do styków.
Obejrzyj je.

Dr0bniak
28-11-2011, 23:29
Przeczyściłem, nic nie zauważyłem (żadnych zabrudzeń, przytarć itp.) ale POMOGŁO!!!
Dzięki wielkie janmar!

janmar
28-11-2011, 23:35
Ładnych fotek :-)

Dr0bniak
29-11-2011, 00:19
Sorki, kolejny falstart. Znów to samo, tzn próbuje ostrzyć. Może trzeba dokładnie poczyścić i odczekać?

janmar
29-11-2011, 11:45
Nie mam nowych pomysłów , problem pojawia się i znika.Najtrudniejsza sytuacja do zdiagnozowania.IMHO albo kontrola w serwisie,albo dalsza obserwacja.

Dr0bniak
29-11-2011, 15:56
Dzięki, janmar, za pomoc i dobre chęci. Over and out

eliszek
28-01-2012, 00:29
A ja mam to samo w moim 400d i wiem co się stało. Wypadła sprężynka dociskająca lusterko. Gdy zmieniasz obiektyw - lusterko ustawia się w dobrym położeniu i AF działa do momentu pstryknięcia pierwszego zdjęcia. Wtedy lustro nie ustawia się prawidłowo w pozycję wyjściową i AF nie działa. Wystarczy albo ruszyć lusterko, albo odpowiednio stuknąć w aparat - i znowu jedną fotkę zrobisz. Naprawa w Gliwicach 100-300zł :)
Ciekawe czy u Ciebie to samo było?
Śmiesznie to wygląda gdy co klatkę stukam w aparat.... Póki co pozostaje MF.