Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: AF w 400D - problem chyba z korpusem - robi tylko pierwsze zdjęcie

Domyślnie AF w 400D - problem chyba z korpusem - robi tylko pierwsze zdjęcie

Od razu zastrzegam, że jestem kompletnym lajkonikiem w dziedzinie fotografii.
    Mam od kilku lat EOS-a 400D i dobrze mi służy od moich laickich celów. Tydzień temu przy wymianie obiektywu 18-55 na tele (często nimi "wachluję") zauważyłem że lustro jest w nietypowym położeniu (jakby "zacięte"). Ostrożnie podniosłem je do góry - opadło prawidłowo. Aparat na obiektywie ustawionym na AF zrobił pierwsze zdjęcie OK, od tego momentu tylko ostrzył, ale nie robił zdjęć. W trybie MF pracuje prawidłowo. Zmiana obiektywu nie likwiduje problemu - klops. Ponowne podniesienie lusterka i jego opuszczenie - robi pierwsze zdjęcie OK, a potem klops. Czy macie jakieś pomysły na problem i naprawę, ew. serwis do polecenia (Warszawa Wilanów). Pozdrawiam i proszę o pomoc i wyrozumiałość. Zgłaszam w miarę wysokie zdolności manualne (potrafię naprawić silnik przez tłumik ) i zerową wiedzę na temat budowy aparatu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Zresetuj ustawienia na fabryczne,na początek.

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź, ja z kolei pomagałem kąpać latorośl
    Zrobione, nie pomaga.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Przedmuchaj czujniki Af.Obejrzyj małe lusterko podwieszone pod dużym [kierujące światło do czujników Af].Czy aparat na AF ostrzy i wyostrza[potwierdza] ,czy tylko próbuje?

Domyślnie

Ad 1) No i tu się zaczyna - nie wiem, gdzie są czujniki AF - czy to coś na takiej płytce pod lustrami?
    Ad 2) Małe lusterko wydaje się być OK - tzn jest czyste i przesuwa się bez zastrzeżeń
    Ad 3) Rzeczywiście, po pierwszym zdjęciu na AF tylko próbuje ostrzyć, tzn. nie ma potwierdzenia
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Wygląda n problem z małym lusterkiem.Gdy główne jest opuszczone to małe winno wisieć pionowo i "świecić na AF [pod lustrem na podłodze komory lustra]
    Jeśli małe nie opada to naparat nie wyostrza .Spróbuj zmienić punkt Af ,na inne,wydmuchaj "podłogę."

Domyślnie

Małe lustro zachowuje się tak, jak mówisz - przechyla się bez problemów i świeci na dół komory.
    Podłogę "wydmuchałem"
    Problem bez zmian
    Aha, zauważyłem że obiektyw tylko próbuje ostrzyć - nie ostrzy prawidłowo
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jaki to obiektyw.Jaki obiekt fotografujesz,w jakim świetle jasno,ciemno?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódź

Domyślnie

Jakie to tele? Jak rozumiem sytuacja identyczna w przypadku kita jak i tele?

Domyślnie

Janmar - obiektyw z kita, tzn. EFS 18-55. Nie ma znaczenia czy jasny, czy ciemny obiekt. Rabarbar - Tele to obiektyw EF 75-300. I tak, sytuacja identyczna przy obu obiektywach.

Zaczynam mieć przeczucie, że zawracam Wam głowę jakąś głupotą - czy to możliwe, że problem stwarza np. jakiś paproch na układzie lustrzanym, na który aparat próbuje ostrzyć?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jasny gwint - teleobiektyw właśnie zaczął normalnie ostrzyć. Cuda się dzieją
    Problem z kitem trwa
    I tele znów wariuje. Falstart
    Ostatnio edytowane przez Dr0bniak ; 28-11-2011 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów