Zobacz pełną wersję : [koraf] Nepal/ Mont Blanc .
Się w wątku wypowiadałem, to się wypowiem ponownie.
Po pierwsze, primo, główną obiekcję moim zdaniem pod adresem autora należy kierować w kwestii selekcji zdjęć. Tyle, że znów to wszystko zależy od tego, jak na galerię tą spojrzymy. Jeśli miałaby być tylko po to, by pokazywać zdjęcia najlepsze, to selekcja kuleje. Jeśli jednak kolega koraf w założeniu miał po prostu chęć podzielenia się dużą ilością zdjęć z wyjazdu, bez pompowania balona oczekiwań, to w takim wypadku selekcja jest ok - wszystkiego jest dużo.
Andrzej Max - nie bardzo rozumiem czepialstwo. Nawet, jeśli przyjąłeś, że koraf chciał pochwalić się najlepszymi zdjęciami i uważał każde za arcydzieło (gdybyś bowiem przyjął, że podchodził do tego na luzie, to brak byłby podstaw do krytyki), to powiedz mi, czemu służyły następujące zdania:
puszka sobie poradziła (...) kolega sobie już nie radził
bo wstyd z taką puszką i optyką chodzić i nie umieć fot robić
No sorry, każdy fotograf mający takie urządzenie jak 5D mkII w łapkach to powinien przy odrobinie wiedzy zrobić
Kompleks?
Zgadzam się z Tobą w jednej kwestii - egzotyka powoduje, że zdjęcia ogląda się lepiej i dla 'tłumu' są ciekawsze. Tylko co z tego? Poza tym, nie widzę powodu do jechania po całej galerii z góry na dół, przyznając jedynie, że jedno zdjęcie jest dobre. Tu jest sporo dobrych zdjęć, a kilka naprawdę rewelacyjnych (26 [str. 2 wątku], 62 [str. 4], 66 [str. 4], 70 [str. 5], 113 [str. 11]).
Czy korafowi brakuje doświadczenia? Pewnie tak. Tak jak i mi i potężnej większości osób na CB. Tyle tylko, że ponownie - co z tego? Poza tym, czy koraf pozycjonował się na wstępie jako doświadczony fotograf, który w trudach i znoju, jadąc na ośle przez mongolskie i chińskie stepy dotarł do Nepalu, a tam, przy pomocy otworkowego aparatu zrobił te wszystkie zdjęcia? Czy powiedział chociaż, że jechał tam dla zdjęć? No właśnie nie...
Konstruktywna krytyka konstruktywną krytyką. Ale Twoja moim zdaniem nie miała nosiła nawet znamion konstruktywności. To nie wymaga wysiłku, by pojechać po kimś, tym bardziej, że 'ma taką puszkę'. A niech sobie ma. Też bym chciał. Ale nie mam. Mam za to aparat za 200 PLN. I lepszego (a tym bardziej 5d) mi nie potrzeba (pomijając próżność, gadżeciarstwo i bezmyślną chęć posiadania). Koraf fotografował sprzętem, który kupił i nie widzę związku między umiejętnościami a posiadanym sprzętem. Tym bardziej nie widzę związku między oczekiwaniami a sprzętem. Czy każdego, kto jeździ drogim samochodem mamy uważać za mistrza kierownicy?
Podsumowując, mam wrażenie, że przyczepiłeś się dla samego czepiania. Z jednej strony, koraf powiedział sam, że będzie wrzucać dużo zdjęć, bo chce pokazać wszystkie, a nie najlepsze. Już sam ten fakt powinien zamknąć usta na krytykę w stylu 'do NG się nie nadaje'. A gdybyś już mimo wszystko ten punkt widzenia chciał przyjąć, to wypadałoby przejrzeć wątek na spokojnie i znaleźć te zdjęcia, które - moim zdaniem - nadają się śmiało.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Allxages - po części się zgadzam. Pomijając ton wypowiedzi (moim zdaniem nieco zbyt ostry), można było zauważyć trochę z tego towarzystwa wzajemnej adoracji, o którym wspomniałeś. Tyle że co z tego? To jest galeria od samego początku przez autora oznaczona jako bez spinania się.
Po co wyskakiwać z tym wysyłaniem do NG? Czemu to miało służyć?
Nie zgodzę się również, że wszystkie zdjęcia są na jedno kopyto aż do obrzygania. Bo tak nie jest. Nie prościej (i grzeczniej) docenić te kilka naprawdę dobrych kadrów i pod ich adresem kierować ewentualne uwagi, zaś resztę po prostu obejrzeć jako zdjęcia z wakacji?
Dzięki Franek_ za obiektywizm, spokojny i wyważony ton komentarza i wiele konkretów, o które od samego początku prosiłem, ale niektórych komentujących po prostu na to nie stać ;-) lub nie potrafią/ nie chcą :sad:, a może popadli w kompleksy :wink: jak zauważyłeś i szukają ... leku na swoje słabości kosztem innych.
158.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/193/img0309ah.jpg/)
Nie mam doświadczenia ale moim zdaniem zdjęcia są obłędne :) Normalnie szczęka to mi z zawiasów wypadła :P Moi faworyci to 4,6,12,20,28,44,62BARDZO! xD,66,72 cały wsad z POKHARY :), 100,113,114,115,122,1136małpka rządzi :P ,142,145,148,150 :)
Bardzo przyjemna galeria :)
158
IMHO za słabo wyostrzyłeś...
Ten model ma tyle re-we-la-cyj-nych szczegółów (począwszy od zmarszczek i fałd, przez make-up, aż po biżuterię i brodę), aż się prosi to wyeksponować i odciąć go od tła. Oczywiście to moje przemyślenie... Szczególnie, że obaj należymy do klubu wielbicieli możliwości nowego 70-200
Aż przetarłem okulary, bo myślałem, że mam zabrudzone :wink:
Nie mam doświadczenia ale moim zdaniem zdjęcia są obłędne :) Normalnie szczęka to mi z zawiasów wypadła :P Moi faworyci to 4,6,12,20,28,44,62BARDZO! xD,66,72 cały wsad z POKHARY :), 100,113,114,115,122,1136małpka rządzi :P ,142,145,148,150 :)
Bardzo przyjemna galeria :)Cieszę się,że aż tyle Ci się podoba :D
158
IMHO za słabo wyostrzyłeś...
Ten model ma tyle re-we-la-cyj-nych szczegółów (począwszy od zmarszczek i fałd, przez make-up, aż po biżuterię i brodę), aż się prosi to wyeksponować i odciąć go od tła. Oczywiście to moje przemyślenie... Szczególnie, że obaj należymy do klubu wielbicieli możliwości nowego 70-200
Aż przetarłem okulary, bo myślałem, że mam zabrudzone :wink:
Nie chciałem przeginać z obróbką i wyostrzaniem ;-), ale inspirujące jest to co piszesz, dzięki :grin:.
w 158 fajne by były szczegóły osiągnięte nie tyle wyostrzaniem ile zbliżeniem robione np. na 200 i to z bliższa :) lub "wykadrować" twarz, oczy, nos, usta, dłoń, druga dłoń, dzińdzibołki :)
w 158 fajne by były szczegóły osiągnięte nie tyle wyostrzaniem ile zbliżeniem robione np. na 200 i to z bliższa :) lub "wykadrować" twarz, oczy, nos, usta, dłoń, druga dłoń, dzińdzibołki :)
Ten pan jest tak w ogóle dosyć znany z pozowania, jego zbliżenie w okularach można zobaczyć w "W kadrze" Davida duChemina. Trudno Ci Hom_er odmówić racji co do fotografowania szczegółów ;-), ale pan niezbyt długo pozował, choć zainkasował kasę :mrgreen:, a może dlatego właśnie :wink:.
158a (ciasny kadr dla zainteresowanych szczegółami)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/51/img0309cf.jpg/)
Ten pan jest tak w ogóle dosyć znany z pozowania, jego zbliżenie w okularach można zobaczyć w "W kadrze" Davida duChemina. Trudno Ci Hom_er odmówić racji co do fotografowania szczegółów ;-), ale pan niezbyt długo pozował, choć zainkasował kasę :mrgreen:, a może dlatego właśnie :wink:.
Znam gościa :-) (z reportaży)
Trzeba było dać część kasy, a resztę po sesji.
Ja osobiście nie kadrowałbym tak ciasno... ilość szczegółów rozmywa pana modela jako postać.
Witam,
Wchodząc na CB często zachaczam o Twój wątek. Lubię ostro, kolorowo i z przyjemnym bokeh. A to odnajduję w Twoich pracach.
Są też zwierzęta, widoki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mój wzrok zatrzymują fotki z człowiekiem w roli głownej.
Ja dorzucam na szalę, mój głos na tak.
Pozdrawiam
mafi
Witam,
Wchodząc na CB często zachaczam o Twój wątek. Lubię ostro, kolorowo i z przyjemnym bokeh. A to odnajduję w Twoich pracach.
Są też zwierzęta, widoki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Mój wzrok zatrzymują fotki z człowiekiem w roli głownej.
Ja dorzucam na szalę, mój głos na tak.
Pozdrawiam
mafi
Podwójnie mi miło, po pierwsze że, tu zaglądasz i znajdujesz coś dla siebie a po drugie, że się podoba :grin:.
Andrzej Max
15-01-2012, 16:11
Kolego Franku - wyjąłeś kilka zdań z komentarzy - właściwie wszystkie które dotyczą sprzętu , jakby zakładając że wobec C5D mam jakieś kompleksy, a może ujawniając własne - tego nie wiem. Te "przycinki" z mojej strony wzięły się prawdopodobnie z widzianych przeze mnie "wpadek" autora połączonych z jego ilością postów "punktowanych" - ponad 1000 - co sugerowało by "doskonałą" znajomość sprzętu. Dodatkowo pewnie sprowokować mnie mógł chórek bezkrytycznych opinii które postanowiłem nieco swoją krytyką stonować.
Nie wyklucza to oczywiście faktu że któreś ze zdjęć chciałbym mieć w swojej kolekcji.
A koledze mafi mogę tylko powiedzieć że tu chyba żadnego plebiscytu ani wagi nie ma, żeby coś na szalę dorzucać. Ot dyskutujemy sobie o zdjęciach, bo chyba po to ten wątek jest. Czy koraf będzie bardziej starannie selekcjonował zdjęcia i/albo je dopieszczał obróbką i kadrowaniem czy tym bardziej pójdzie na żywioł i pokaże również te najbardziej nieudane - zależy wyłącznie od niego. Czy na następnym wyjeździe będzie pstrykał wszystko naokoło? Czy może poświęci więcej czasu na mniej, ale lepszych zdjęć? Mam nadzieję że to zobaczymy. I że będę mógł dołączyć do radosnego chóru , tylko czasem dorzucając małą łyżeczkę dziegciu... Czego koledze i sobie życzę. :)
Te "przycinki" z mojej strony wzięły się prawdopodobnie z widzianych przeze mnie "wpadek" autora połączonych z jego ilością postów "punktowanych" - ponad 1000 - co sugerowało by "doskonałą" znajomość sprzętu.
Twoja logika stale i niezmiennie mnie powala.
Andrzej Max
15-01-2012, 20:42
Twoja logika stale i niezmiennie mnie powala.
Powiedziała kobieta...
Te "przycinki" z mojej strony wzięły się prawdopodobnie z widzianych przeze mnie "wpadek" autora połączonych z jego ilością postów "punktowanych" - ponad 1000 - co sugerowało by "doskonałą" znajomość sprzętu.
Po raz 1.176-y proszę administrację o ukrycie liczby napisanych postów. Z powodów, o których już kiedyś pisałem, a nie chce ponownie wzywać powieść Fiodora Dostojewskiego.
Powiedziała kobieta...
Nie musisz mnie obrażać.
Zresztą powiedziała Ci to kobieta informatyk, logiki trochę w swoim życiu łyknęłam....
Raczej weź mi udowodnij, że ilość postów ma jakikolwiek powiązanie z umiejętnościami fotografującego.
Kolego Franku - wyjąłeś kilka zdań z komentarzy - właściwie wszystkie które dotyczą sprzętu , jakby zakładając że wobec C5D mam jakieś kompleksy
Niczego nie założyłem, a po słowie kompleks postawiłem znak zapytania.
A skoro ja mam 168 (w sumie już 169) postów na CB, to jaka jest moja znajomość sprzętu? I o ile wzrosła teraz, gdy dodałem ten 169 post?
Dodatkowo pewnie sprowokować mnie mógł chórek bezkrytycznych opinii które postanowiłem nieco swoją krytyką stonować.
Nazywanie Twojej odpowiedzi 'stonowaniem' jest w mojej ocenie pewnym nadużyciem. Za internetowym słownikiem pwn: stonować to złagodzić agresywną wymowę lub agresywny ton czegoś. Ponadto powiedziałeś, że coś mogło Cię sprowokować. Znów, za słownikiem pwn, prowokować to: wywołać czyjąś nieopanowaną, nieprzemyślaną reakcję.
Prawda jest taka, że pojechałeś po koledze, który bez spiny wstawiał zdjęcia. Ja również się udzielałem w tym wątku, a mój pierwszy post tutaj zawierał krytykę. Ponadto, odwołałem się też do użytego sprzętu, aczkolwiek w sposób (przynajmniej w moim mniemaniu) zgoła inny od Twoich wtrąceń o tym, że puszka sobie poradziła a aparat nie.
Można krytykować, jasne, tym bardziej, że zdjęcia zostały wrzucone na widok publiczny i autor komentarzy mógł się spodziewać. Ale autor zaznaczył również na początku, że nie będzie to nie wiadomo jaka galeria, co winno od początku tonować wymowę i ostrość krytyki.
159.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/252/img5607b.jpg/)
Czerwony kolor pojawił się w mojej galerii.
Ale lala :mrgreen:Ubiegłeś mnie :razz:.
Czerwony kolor pojawił się w mojej galerii.
O... jakieś zwidy mam ;)
Ale lala :mrgreen:
Jak z muzeum figur woskowych :-)
koraf - co ty miałeś za sobą? Chodzi mi o źródła światła - tyle dziwnych i niepokojących odbić w jego oczach...
Jak z muzeum figur woskowych :-)
koraf - co ty miałeś za sobą? Chodzi mi o źródła światła - tyle dziwnych i niepokojących odbić w jego oczach...
ARN mało ważne co ja miałem :wink:(obiektyw + puszka), źródła światła zastane :p, bardziej intrygujące co on wziął ;-).
ARN mało ważne co ja miałem :wink:(obiektyw + puszka), źródła światła zastane :p, bardziej intrygujące co on wziął ;-).
i czemu się nie podzielił ;)
no jakby nie patrzeć wygląda to na lepszy stuff niż maryśka przydrożna :D
(zazdroszczę Ci tej foty :P)
no jakby nie patrzeć wygląda to na lepszy stuff niż maryśka przydrożna :D
(zazdroszczę Ci tej foty :P) Zdecydowanie super stuff :-D, co widać po artefaktach w oczach ;). Fota z dedykacją dla Ciebie :-D.
PBmarkII
19-02-2012, 01:51
O rany :D na 159 gość wygląda jak by cały świat miał w oczach :D Jak spojrzeć na całe zdjęcie wyraz twarzy, bliznę, brodę robi wrażenie osoby wrażliwej a zarazem twardo idącej przez życie. Jedyne co mnie boli to że trochę góry zdjęcia dał bym więcej ale i tak piękne zdjęcie. Gratulacje :)
Dzięki za odwiedziny i komentarz :-D. Kadr w pełni zamierzony.
Dawno mnie tu nie było ...
160.
źródło (http://img80.imageshack.us/img80/2858/img1227ag.jpg)
161.
źródło (http://img254.imageshack.us/img254/8905/img1562rc.jpg)
grzeSiuu
19-02-2012, 17:53
chciałbym stanąć troszki w obronie Allxages.
generalnie chciałbym zauważyć, że czasami ludzie przeglądają forum, galerie szukająć inspiracji, lekcji, porad. chcą się czegoś nowego dowiedzieć lub nauczyć.
nawet jeżeli konstruktywna krytyka, konkretna pozytywna opinia poparta szerszą wypowiedzią nie jest potrzebna autorowi, to może być przydatna innym odwiedzającym.
ja ze swojej strony apeluję jednak do pisania!
i nie ukrywam, ze właśnie dzięki szerszym wypowiedziom wracałem do niektórych zdjęć.
mi np nasuwa się takie zdanie:
wg mnie większość fotografii moża wykonać aparatem typu mega zOOm (hx100v, fz150, itd.). nie wszystki oczywiśćie!!! nie których nie wykonamy ze względu na konstrukcję aparatu!
opinia nie ma służyć krytyce autora, nie ma też za zadanie krytykować, czy dyskwalifikować tak drogi sprzęt. moze jednak pomóc w wyborze kupna aparatu.
sam autor pisał: "nie mogłem, biegałem, nie było to mozliwe... ".
moze na taką wycieczkę w takich warunkach mozna wziąć coś lżejszego i bardziej uniwersalnego.
i nie dowiemy się tego, jeżeli nikt nam nie pomoże dając przykłady i udzielając rady.
160(ponownie, nie wiem co ten serwis namieszał :wink:).
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/8513/img1227aqf.jpg)
grzeSiuu, nigdy nie miałem nic przeciw konstruktywnej krytyce, w końcu po to wystawia się zdjęcia aby usłyszeć opinie na ich temat. Niestety styl niektórych wypowiedzi cytowanego kolegi daleko przekraczał ramy przyzwoitości. Mam nadzieję, że poza tymi incydentami, opinie były jak najbardziej przydatne innym odwiedzającym, do czego serdecznie zachęcam.
grzeSiuu
19-02-2012, 20:37
moja wypowiedź w żadnym przypadku nie dotyczyła Ciebie:)
a kolega nie jest moim kolegą ;)
Numer 3 uśmiech bezcenny :)
Gratuluję!
T.
162. Tej wersji jeszcze chyba nie było.
źródło (http://img7.imageshack.us/img7/1867/img0172aui.jpg)
Waldeczek
28-02-2012, 20:49
Witam
fota 162. jak i kilka innych są super i to nie chodzi o jakieś niewiadomo co, tylko super pokazane i obróbka która bardzo mi odpowiada. Jak masz coś jeszcze to czekam.
Dzięki Waldeczek za komentarz :grin:. Zastanawiam się na poważnie już nic nie wrzucać, i tak chyba już rozmieniłem się za bardzo na drobne ;).
grzeSiuu
28-02-2012, 21:31
niee... dlaczego.
miło się Twoje niektóre fotki ogląda.
:)
Wstawiałem fotki praktycznie jak leciało (dobre i słabe), gdyż chciałem się dowiedzieć tak naprawdę jaki jest mój warsztat i moje zdjęcia w Waszych oczach. Gdybym wrzucał tylko te najlepsze jak inni radzili nie wiedziałbym nic o tych słabszych i co w nich poprawić ;). Dlatego jeszcze raz bardzo dzięki za konstruktywną ocenę zarówno dobrą i złą, z której coś dla mnie wynikało :D.
....... Zastanawiam się na poważnie już nic nie wrzucać, i tak chyba już rozmieniłem się za bardzo na drobne .
Tjaaa. "Wrzucać czy nie wrzucać oto jest pytanie " jakie rodzi się w kazdym kto aktywnie pracuje z aparatem.Niestety bliżni stają na głowach aby obrzydzić pokazywanie fotek.
IMHO wrzucać albo nie..ale na pewno nie reagować na opinie głuptasów,zawistników i nimi się nie kierować.Byłoby żle gdyby oddać im pole.Taki jest i był od zawsze świat,no i fajnie.
Pięknie to pokazują np.Sergiusz ,Jacek_73..robią pogodnie i z uśmiechem a nawet prowokując ....swoje.
Zrób po swojemu,tak jak po swojemu zrobiłeś te fotki którymi pokazałeś mnie i innym kawałek odległego świata.Ja tam czekał będę :)
Tjaaa. "Wrzucać czy nie wrzucać oto jest pytanie " jakie rodzi się w kazdym kto aktywnie pracuje z aparatem.Niestety bliżni stają na głowach aby obrzydzić pokazywanie fotek.
"Psy szczekają, a k...." :wink:
Ja tam czekał będę :)
I ja także :-)
IMHO wrzucać albo nie..ale na pewno nie reagować na opinie głuptasów,zawistników i nimi się nie kierować.Byłoby żle gdyby oddać im pole.Taki jest i był od zawsze świat,no i fajnie.
Pięknie to pokazują np.Sergiusz ,Jacek_73..robią pogodnie i z uśmiechem a nawet prowokując ....swoje.
Zrób po swojemu,tak jak po swojemu zrobiłeś te fotki którymi pokazałeś mnie i innym kawałek odległego świata.Ja tam czekał będę :)
Janmar Ty to umiesz człowieka zmotywować i zachęcić :grin:. Wiem jaki jest świat, a co do opinii, niektóre na mnie kompletnie nie robiły żadnego wrażenia i trochę bawiło mnie jak niektórym krew ostro buzowała ;).
Sunders dzięki :D. No może.
.............. Zastanawiam się na poważnie już nic nie wrzucać, i tak chyba już rozmieniłem się za bardzo na drobne ;).
Widzę, że znowu masz chwilowe rozterki :wink: ........ wrzucaj wrzucaj.
koraf - ogladalem wszystkie zdjecia regularnie od poczatku - wedlug mnie powstal w sumie swietny, tematyczny watek. Nawet fora i galerie nastawione bardziej na pokazywanie fotografii czesto nie moga sie takim watkiem pochwalic. Calosc wypadla bardzo porzadnie i przyjemnie, z wieloma bardzo dobrymi strzalami. Teraz jak ktos bedzie chcial pokazac tutaj Nepal to sila rzeczy bedzie sie po czesci odwolywal do Twojego watku.
Zycze nastepnych podobnych watkow z innych czesci swiata.
22259 odwiedzin :smile: ...na razie.
22259 odwiedzin :smile: ...na razie.
Tradycyjne wystawy w tym kraju na ogół nie zbliżają się do takiej oglądalnosci.
Przeszedlem przez wszystkie strony wątku, kilka zdjęć zapadlo w pamięć w sensie bardzo pozytywnym, kilka ciekawych komentarzy, sprzeczek tez w sumie inspirujacych, wiec mogę z ręką na sercu powiedzieć, ze nie był to stracony czas. I o to w tym wszystkim chodzilo!
Co zapamiętam z tych zdjęć najbardziej? Chyba dzieci. Wyselekcjonowalbym kilka najlepszych i potraktowal jako zamkniętą całość.
Brakowalo mi krajobrazu, wiem, wiem, pogoda, etc. Moze nastepnym razem bedac tam (czego zycze!) nadrobisz :) pozdr.
Ja tam czekał będę :)
Ja też poczekam... :grin:
Dzięki wszystkim serdecznie za budujące wsparcie i wskazanie jedynie słusznego kierunku :D, zastanawiam się co zrobię jak mi się fotki zupełnie skończą ;), ani chybi trzeba będzie chyba ponownie ruszać do Nepalu :razz:.
Tym razem trochę dżungli w Chitwan.
163.
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/8567/img1465a.jpg)
164.
źródło (http://img706.imageshack.us/img706/5681/img1522ax.jpg)
Ja tak czułem że dużo schowałeś.....
Dużo to raczej nie ale coś jeszcze zostało ...
165. Widok na Kathmandu z jednego z otaczających wzgórz
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/5350/img0472ar.jpg)
Zdjęcia super ale zrób z tego konkretną galerię z opisami, która pokaże w sposób uporządkowany i w pewnym kontekście te zdjęcia, tutaj to tylko chaos.
zrób z tego konkretną galerię z opisami, która pokaże w sposób uporządkowany i w pewnym kontekście te zdjęcia, tutaj to tylko chaos.
latant widzę, ze chciałbyś aby koraf wykonał tu ilustrowany reportaż z fotomisji w Nepalu :???: Pewnie jest to możliwe, ale pozostaje ustalenie finansowych warunków realizacji takiego zamówienia :mrgreen:
Pewną namiastkę możesz obejrzeć bezpłatnie tutaj: http://www.optyczne.pl/1-fotomisja-Nepal%20-%20listopad%202011%20r..html :-P
Waldeczek
01-03-2012, 15:01
latant widzę, ze chciałbyś aby koraf wykonał tu ilustrowany reportaż z fotomisji w Nepalu :???: Pewnie jest to możliwe, ale pozostaje ustalenie finansowych warunków realizacji takiego zamówienia :mrgreen:
Pewną namiastkę możesz obejrzeć bezpłatnie tutaj: http://www.optyczne.pl/1-fotomisja-Nepal%20-%20listopad%202011%20r..html :-P
po Twoim wpisie oglądałem zdjęcia z fotomisji, szczególnie te "backstage'owe", chyba troszkę koledzy tam przesadzali z pozami i innymi trikami. Ci ludzie czuli sie jak małpy w ZOO. To już nie jest takie fajne...
Oczywiście, że chciałbym żeby koraf wykonał ilustrowany reportaż z tego wyjazdu, zdjęcia są super i warto je zaprezentować w sposób uporządkowany i z opisami, zdjęcia dostaną lepszę oprawę bo jak napisałem do tej pory to chaos.
Nawiasem mówiąc byłem tam i widziałem, zdjęcia zrobiłem idiot kamerką więc marność i nie ma się czym chwalić :-(
Co do tej namiastki to hmm ... dyskusyjne zachowanie.
Mogę bez problemu opisywać zdjęcia, jeżeli to pozwala lepiej je odbierać :D. Co do ilustrowanego reportażu, pomysł ciekawy, wymagający bardzo dużego nakładu czasu - na obrobienie i uporządkowanie wszystkich zdjęć (ok. 200 szt. )Nie posiadam czasu obecnie w nadmiarze ;-), no chyba, że na zlecenie :D. Proszę zbytnio nie demonizować zachowania na tych dwóch zdjęciach, gdyż jedno z nich to ustawka a drugie czysty przypadek :razz:, i nie przypominam sobie aby inne takie sytuacje się w ogóle zdarzyły.
166. Przed świątynią Stupa Boudha Katmandu.
źródło (http://img844.imageshack.us/img844/9072/img0320af.jpg)
Bardzo fajne krowy.
Dzięki dinderi za odwiedziny i wpis :).
167. Świątynia Stupa Boudha - Strażnik Światła Purpurowy
źródło (http://img195.imageshack.us/img195/5271/img0360cx.jpg)
167 - bardzo dobre, choć poczekałbym (o ile to możliwe) co by turysta ze środka se poszedł :)
167 - bardzo dobre, choć poczekałbym (o ile to możliwe) co by turysta ze środka se poszedł :)
Nie specjalnie było możliwe poczekanie na odejście turysty i tak tam zabawiłem całe 5 min ;). Dzięki Homer za komentarz :D.
168. Małpi świat - przy świątyni
źródło (http://img849.imageshack.us/img849/3657/img0428a.jpg)
169. Małpi świat - zabiegi u "kosmetyczki"
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/2605/img0447at.jpg)
170. Małpi świat - tartuffe
źródło (http://img845.imageshack.us/img845/1309/img0452a.jpg)
168 - fajne są te najmniejsze :)
169 i 170 - zdecydowanie wykadrowałbym to tło nad głowami, skupił się na mimice - bardzo fajna :)
Dzięki Homer za uwagi :).
169a. poprawione
źródło (http://img40.imageshack.us/img40/7339/img0447cy.jpg)
Dzięki Homer za uwagi :).
169a. poprawione .......
Teraz rzeczywiście o wiele lepiej.
Kto wie czy się od nich tego SPA nie uczyliśmy ;-).
171. Kapciowy, kolorowy interes
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/6756/img5638af.jpg)
waldekgdynia
06-03-2012, 22:29
169 a - bardzo dobry kadr ( może minimalnie za wąski ) ale ma klimat.
169 a - bardzo dobry kadr ( może minimalnie za wąski ) ale ma klimat.
Motywacja była od Homera, później to już samo poszło ;), dzięki waldekgdynia :D.
172. Brama do świątyni w KT tylko dla wyznawców hinduizmu. Turystom (bez czerwonej kropki na czole) wstęp wzbroniony.
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/8780/img5586c.jpg)
173. Zwieńczenie kolumny na placu świątynnym w KT.
źródło (http://img638.imageshack.us/img638/8655/img0558ib.jpg)
Skoro jesteśmy w świątynnym nastroju,
173. świątynia Pokoju w Pokarze
źródło (http://img94.imageshack.us/img94/9611/img0981aa.jpg)
Aż się uśmiałem :)
sam zrobiłem identyczne ujęcie tej świątyni. To chyba standard w tym miejscu.
Poza tym cały temat miło się ogląda. 24L robi tu świetną robotę.
Super zdjęcia. Oglądam i oglądam i próbuje przenieść się w myślach do tego "innego" świata.
Oglądając od początku zatrzymałem się na 96 - SUPER, a wiesz, że masz przy okazji 2 autoportrety :roll:
Nie było mnie parę dni w kraju więc sorry za zwłokę.
Rafał B -co do standardu, to wierzę Ci, w moim przypadku to był strzał po 6h trekkingu z 10 kg na plecach :-D.
krzy - dzięki z wytrwałość i chęć oglądania, wiem o portrecie fotografa w tych niezwykłych oczach ... :roll:
Dzięki za komentarze, a skoro wątek ożył to ...
174.Nepalskie wakacje w Chitwan
źródło (http://img404.imageshack.us/img404/5224/img1620a.jpg)
175.Nepalska rodzina
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/7184/img1240a.jpg)
176. wierność i czekanie ...
źródło (http://img404.imageshack.us/img404/6574/img0492aq.jpg)
Ten pies przy jednej ze świątyń w KT przez ok. pół godziny ani drgnął w takiej pozie, i nic go nie interesowało co działo się wokół, wyraźnie na kogoś czekał ...
Pod sklepami u nas też tak czekają...
Fajnie że to utrwaliłeś.
u nas pod sklepem sz-czekają raczej
janmar, igor58 u nas psy pod sklepami to chyba na te szalejące ceny szczekają :wink:
Stafford
21-04-2012, 20:39
Z ostatnich najbardziej podoba mi się 175.
Stafford- dziękuję za komentarz.
177. kumple na placu świątynnym w KT
źródło (http://img151.imageshack.us/img151/1626/img5598a.jpg)
178. rodzeństwo, w oczekiwaniu na wsparcie
źródło (http://img441.imageshack.us/img441/728/img0476azl.jpg)
177 -- strasznie odseparowałeś kumpli od siebie :P
177 -- strasznie odseparowałeś kumpli od siebie :P
Z premedytacją ;), skoro nie chcieli mieć interakcji z fotografem.
jacek_73
22-04-2012, 18:44
Z premedytacją ;)...
Dobrze zrobiłeś, bo dwójka z nich była chora i jeszcze mogłeś się zarazić :-)
#178 ...o ironio...potrzebuję zrobić podobne, mam nadzieję że nie będę musiał się tłuc po nie aż do Nepalu.
Dobrze zrobiłeś, bo dwójka z nich była chora i jeszcze mogłeś się zarazić :-)
#178 ...o ironio...potrzebuję zrobić podobne, mam nadzieję że nie będę musiał się tłuc po nie aż do Nepalu.
Fakt, że byłem blisko ;-), co do #178 spokojnie, u nas na pewno coś się znajdzie ...
Stafford
22-04-2012, 22:17
178 - co to za rzeźby/domki/wieżyczki za modelami na dole?
178 - co to za rzeźby/domki/wieżyczki za modelami na dole?
http://en.wikipedia.org/wiki/Swayambhunath :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Swayambhunath :)
Dzięki najeli :-D.
Stafford te (stupa w liczbie mnogiej) wyglądają tak:
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/6638/img0457au.jpg)
grzeSiuu
23-04-2012, 21:19
to jest fajna f00tka :D
nie wiem, czy nie chciałbym ostrość zobaczyć na 2gi rząd(?)
to jest fajna f00tka :D
nie wiem, czy nie chciałbym ostrość zobaczyć na 2gi rząd(?)
Dzięki za moment grzeSiuu :-D.
179. Ostrożnie - niosę światło.
źródło (http://img84.imageshack.us/img84/9144/img0512aj.jpg)
:) -- cóż więcej powiedzieć ;-)
:) -- cóż więcej powiedzieć ;-)
Dziewczynka z takim pietyzmem ochraniała ten płomyk :grin: w otaczającym tłumie.
180.Oparcie w świątyni.
źródło (http://img525.imageshack.us/img525/6572/img5672a.jpg)
Nie piszecie to może coś jeszcze wrzucę. Tym razem uliczki w KT.
181. Restauracja na górze
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/4695/img5614ae.jpg)
182. Dwoje na ulicy
źródło (http://img651.imageshack.us/img651/6339/img5617a.jpg)
183. Dumny sprzedawca obrazów
źródło (http://img444.imageshack.us/img444/2975/img5644a.jpg)
184. Nadąsana sprzedawczyni
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/9733/img5668az.jpg)
Dobre fotki i przyjemnie się ogląda
Dobre fotki i przyjemnie się ogląda
O właśnie, proszę tak częściej ;-). Tak poważniej to dziękuję za chęci do oglądania i komentarz :grin:.
Można spytać jak długo byłeś w Nepalu? Foty robią niesamowite wrażenie...
Można spytać jak długo byłeś w Nepalu? Foty robią niesamowite wrażenie...
Dwa tygodnie. Dziękuję za koment :grin:.
185. Co by tu zważyć wcześnie rano ?
źródło (http://img834.imageshack.us/img834/3626/img1314an.jpg)
jacek_73
13-05-2012, 20:22
185. Co by tu zważyć wcześnie rano ?
Najlepiej warzyć piwko z rana, albo chociaż jakąś zupkę. Może masz zdjęcie do kompletu? :)
Najlepiej warzyć piwko z rana, albo chociaż jakąś zupkę. Może masz zdjęcie do kompletu? :)
Proszę bardzo, mówisz i masz najlepsze piwo w Nepalu, takie z rana :grin: :
186.
źródło (http://img442.imageshack.us/img442/6136/img0088fp.jpg)
jak również inne wieczorem :
187.
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/143/img0749ag.jpg)
oraz typowe nepalskie jedzenie, które je się rękoma (przy okazji cena piwa = cenie tego dania :shock:):
188.
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/2329/img0092ad.jpg)
jacek_73
13-05-2012, 20:43
Everest, oczywiście limited edyszyn, piwko dla prawdziwych zdobywców w wersji 650ml pite z rana na pewno dodawało wigoru na cały dzień :D
Dzięki.
Jeeeeej.... Everest i dal bhat!!! Ale mi zrobiłeś smaka :>
Na deser wyśmienite jest bananowe lassi.
jacek_73, najeli, kupisk3 - wiedziałem czym Was skusić :-P, sam również mam często smaka na nepalską kuchnię - mniam :p.
Hehe :) za mną pół zimy łaziła taka gęsta, czosnkowa thukpa :)
To jeszcze przypominam sobie zupę (typ rosołu) z dużą ilością zieleniny i do tego zawijane uszka w białym cieście z mięsem - rewelacja wg receptury z Tybetu :razz:. Ach, tylko powspominać :grin:.
Pierożki momo!!! O jaaa.... :D
takie, prawda?
źródło (http://najeli.pl/img/gallery/nepal_detale/_MG_1513.jpg)
(mam nadzieję, że mi wybaczysz zaśmiecanie wątku jedzeniem :D)
Najeli, dzięki :D nie ma co wybaczać, takie to pyszne, że ze zdjęcia można jeść :mrgreen:.
189. Nocą wszystkie (święte) krowy są czarne.
źródło (http://img205.imageshack.us/img205/5031/img0743av.jpg)
190. Kram i jego pan.
źródło (http://img403.imageshack.us/img403/6792/img0758au.jpg)
191. Cały ten zgiełk (na dachu).
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/1703/img5359a.jpg)
Tak się zastanawiam, ile masz jeszcze zdjeć z Nepalu? :)
Tak się zastanawiam, ile masz jeszcze zdjeć z Nepalu? :)
Wiem, że już za dużo i nudne pewnie już :twisted:, jeszcze coś tam jest, w końcu 2 tygodnie robiłem tam zdjęcia i wcale się nie obijałem jak widać :mrgreen:.
EVEREST speszl limited edyszn
rządzi :mrgreen:
Wszędzie geszefciarze :-) szkoda, ze nie piję piwa...
A krowa (189) wygląda jak odlana z brązu... fajne
EVEREST speszl limited edyszn
rządzi :mrgreen:
Wszędzie geszefciarze :-) szkoda, ze nie piję piwa...
A krowa (189) wygląda jak odlana z brązu... fajne
W Nepalu piwo Everest for ever ... ;) polecam bo rzeczywiście rządzi, krowa jak mnie zobaczyła z aparatem to stanęła jak wryta, na 1 sekundę ;-).
w końcu 2 tygodnie robiłem tam zdjęcia i wcale się nie obijałem jak widać :mrgreen:.
Znam ten "bol" (albo "przyjemnosc") - ale ile potem zajecia przez kilka dobrych tygodni....
Znam ten "bol" (albo "przyjemnosc") - ale ile potem zajecia przez kilka dobrych tygodni....Dodam do tego co napisał Max13, że po 6 m-ch od powrotu z Nepalu, mam jeszcze parę surowych zdjęć :mrgreen:.
....krowa jak mnie zobaczyła z aparatem to stanęła jak wryta, na 1 sekundę ;-).
To potrzebowałeś szkła z IS, a nie 24L :wink:
ARN pewnie tak ;).
192. Motocyklista
źródło (http://img402.imageshack.us/img402/1941/img1791a.jpg)
193. Portret "maszynisty".
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/3083/img1165aw.jpg)
194. Człowiek bez laski.
źródło (http://img268.imageshack.us/img268/8274/img1262ai.jpg)
Coś mnie dzisiaj naszło i postanowiłem wstawić parę nocnych zdjęć z Pokhary.
196. w oczekiwaniu na gości ...
źródło (http://img26.imageshack.us/img26/1440/img0745aq.jpg)
197. imprezka na balkonie
źródło (http://img3.imageshack.us/img3/9478/img0730al.jpg)
198.Hotel View Point
źródło (http://img546.imageshack.us/img546/7342/img0746ap.jpg)
Dziękując serdecznie Wszystkim za komentarze i odwiedziny, ostatnie fotki z Nepalu.
199. samotny na łodzi
źródło (http://img528.imageshack.us/img528/6813/img1805a.jpg)
200. zdrożone buty
źródło (http://img341.imageshack.us/img341/2697/img0690al.jpg)
To jak ostatnie, to się wreszcie wypowiem :)
Śledziłem cały czas wątek będąc na bieżąco z nowymi zdjęciami.
Moje zdanie jest takie, że wiesz jak wykorzystać możliwości sprzętu (dobra jakość zdjęć) a także nieźle umiesz pokazać to co widziałeś. Fot jest tu tak dużo, że ciężko mi się teraz odnosić do każdego po kolei. Moje ogólne wrażenie jest pozytywne, oglądając galerię chciałbym tam pojechać, bo poczułem trochę klimat.
Życzę kolejnej udanej wyprawy :)
To ja tez dorzuce swoje "trzy grosze". Nie bede sie rozwodzil, powiem tylko, ze m.in. ten Twoj watek i dobre zdjecia spowodowaly, ze zmienilem troche swoje plany wyjazdowe na jesien i bede w Nepalu przez 3-4 tygodnie prawdopodbnie na przelomie listopada i grudnia - nie wiem czy zrobie tyle udanych zdjec ale bede sie staral.
Teraz zycze nastepnych wypraw i dobrych zdjec (do pokazania oczywiscie)!
tryton, max13 cholernie miłe to co piszecie :D, życzę serdecznie Wam również udanych wojaży, i przywiezienia świetnych fot. Nepal to taki kraj, do którego Ci co w nim byli bardzo chętnie powracają, może i ja kiedyś wrócę :mrgreen:. Max 13 już z niecierpliwością czekam no Twoje zdjęcia z wyprawy do Nepalu.
Dobra fota na koniec :)
Tylko trochę szkoda, że nie będzie więcej, no ale ile można :D
Gdzie teraz jedziesz? :D
A do Nepalu na pewno wrócę. Nie wiem kiedy, bo wiele ciekawych miejsc jeszcze jest (Kambodża jesienią :>), ale wrócę.
waldekgdynia
06-07-2012, 09:13
Z oceną Twoich zdjęć mam taki sam problem jak z kilkoma pozostałymi galeriami z
działu Krajobraz / Podróże.
Są niewątpliwie interesujące ze względu na egzotykę miejsca.
Oglądam je z ciekawością ponieważ sam już w takich miejscach nie będę.
Jest ich bardzo dużo i momentami jestem przytłoczony ich kolorytem.
Jednak gdyby ich nie było to forum byłoby smutniejsze.
Na wyróżnienie z mojej strony zasługują portrety.
Podobają mi się, są dobrze kadrowane i z ciekawą obróbką.
Ludzie są przyjaźni i takimi też ich pokazujesz.
Wiem, że to nie łatwe więc tym bardziej należy to docenić.
Czekam na kolejna wyprawę i już jej zazdroszczę. :)
Dziękuję za fascynujacą podróż po Nepalu. Nie mogę się doczekać Twojej kolejnej wyprawy ;-)
Dobra fota na koniec :)
Tylko trochę szkoda, że nie będzie więcej, no ale ile można :D
Gdzie teraz jedziesz? :D
A do Nepalu na pewno wrócę. Nie wiem kiedy, bo wiele ciekawych miejsc jeszcze jest (Kambodża jesienią :>), ale wrócę.
najeli, dziękuję:-D za wsparcie i towarzyszenie przez cały wątek :grin:.
Na razie nie chcę zdradzać - powiem tylko góry :mrgreen:.
Waldekgdynia również serdeczne dzięki, tak naprawdę to pod koniec w pełni zrozumiałem co pisałeś na początku: "starannie dobieraj zdjęcia" :-D.
namoamo dziękuję za odwiedzanie i do zobaczenia :-D.
Dziękując serdecznie Wszystkim za komentarze i odwiedziny, ostatnie fotki z Nepalu.
Nic co dobre nie trwa wiecznie. Szkoda, że to juz koniec.
Również IMO najmocniejszą stroną tego wątku są potrety, w większości udane, niektóre nawet bardzo.
Gratujuję interesującej fotorelacji z podróży do Nepalu i zaczynam oczekiwać następnej.
:-)
Dziękuję Sunders :-D. Niestety czas szybko przemija i całe szczęście, że zdjęcia zatrzymują go choć na kilka ulotnych chwil.
Dzięki uprzejmości janmar:-D uzupełniam swoje podróże o nowy wątek jaki właśnie zakończyłem, a jest to tym razem Tour de Mont Blanc. Przez 5 kolejnych dni zaliczyłem łącznie 5 fantastycznych tras trekkingowych po stronie francuskiej, włoskiej i szwajcarskiej, wokół najwyższej góry Europy liczącej 4810 m.n.p.m. Zapraszam do obejrzenia zdjęć z wyprawy.
1.Widok na Mont Blanc z Auguille de Midi
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/21/img7166i.jpg/)
2.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/705/img7179i.jpg/)
3. Widok z pokoju hotelowego (przed zaśnięciem :wink:)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/3/img7152ik.jpg/)
4.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/441/img7214i.jpg/)
5.Po stronie włoskiej
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/21/p8070160i.jpg/)
6.Widok na Grand Col Ferret (Włochy)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/515/p8070167i.jpg/)
waldekgdynia
12-08-2012, 19:59
Piękne widoki i b.dobre zdjęcia.
Jak możesz to 2 daj szerzej.
Waldekgdynia dzięki :D, i proszę bardzo szersza wersja :
7.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/707/img7168iy.jpg/)
waldekgdynia
12-08-2012, 21:02
Dobrze - jeszcze szerzej i zdejmij odrobinę niebieski kolor.
Dobrze - jeszcze szerzej i zdejmij odrobinę niebieski kolor.
Faktycznie, jak teraz oglądam to zdjęcie, po Twojej uwadze, to widzę, że suwak nasycenia przesunął mi się za bardzo na prawo ;-).
Dobry poczatek - rozumiem , ze bedzie wiecej (jak z Nepalu :-)) - moze jednak trzeba bylo zalozyc nowy watek??
Pewnie troche inaczej bym kadrowal niektore - chociaz wiem, ze w gorach nawet najszersze obiektywy zawsze wydaja sie za waskie. Tez mam za niebiesko na niektorych. Bede ogladal nastepne....
Dobry poczatek - rozumiem , ze bedzie wiecej (jak z Nepalu :-)) - moze jednak trzeba bylo zalozyc nowy watek??
Pewnie troche inaczej bym kadrowal niektore - chociaz wiem, ze w gorach nawet najszersze obiektywy zawsze wydaja sie za waskie. Tez mam za niebiesko na niektorych. Bede ogladal nastepne....
Miło mi będzie jak będziesz zaglądał :-D. Co do nowego wątku, to wg regulaminu chyba można mieć tylko jeden w danej grupie tematycznej. Będą następne zdjęcia ...
8.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/834/p8100417i.jpg/)
9.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/801/p8050023i.jpg/)
10.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/850/p8080322ia.jpg/)
11.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/688/p8100444i.jpg/)
12.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/812/p8100449i.jpg/)
waldekgdynia
13-08-2012, 19:41
Jeżeli nie chcesz żebym przynudzał to pokazuj szersze kadry.
W górach powinno być szeroko.
Jeżeli nie chcesz żebym przynudzał to pokazuj szersze kadry.
W górach powinno być szeroko.
8- robiona 90 mm, pozostałe 24 mm :D wszystkie z olka. Dobrze, następne będą na 17 mm :p
Ech, i znowu drażnisz, nie da się w domu usiedzieć normalnie :)))
7 chyba najlepsza, ale rzeczywiście prosi się o 17mm :>
Witaj najeli :D, skoro już tak chcecie szeroko :grin:. Nie muszę chyba dodawać, że Alpy z Mont Blanc są zabójcze.
13.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/821/img7171i.jpg/)
14.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/208/img7196i.jpg/)
15.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/521/img7259ii.jpg/)
16.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/217/img7262i.jpg/)
17.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/822/img7277i.jpg/)
Tam sie da w adkach wejść? Nice... :)
Mi się w ogóle marzy wejście na Mont Blanc jako taki, ale to jeszcze może nie teraz...
Jacek666
14-08-2012, 12:47
Mi się w ogóle marzy wejście na Mont Blanc jako taki, ale to jeszcze może nie teraz...
Na taras widokowy bez problemu ;)
Przy dobrej klimie i warunkach serdecznie polecam :)
Co to znaczy w adkach ?
Na Mont Blanc nie zauważyłem jakoś tarasu :-?, no chyba, że pod lodem ;).
Parę fotek z Montem w różnych odsłonach.
18. Bliżej już nie dało się podejść (Mont przy chmurce).
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/215/p8100453ia.jpg/)
19. Mont z zielonym
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/204/p8100433ia.jpg/)
20. Mont z rana
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/84/img7128iv.jpg/)
Pięknie tam.
Co to znaczy w adkach ?
W pumach, najkach, conversach albo innych "adidasach"... ;)
Ciekawe Kadry i wcalw nie musi byc bardzo szeroko !!!!!!!!
Pięknie tam.
W pumach, najkach, conversach albo innych "adidasach"... ;)
KABA59 dzięki za odwiedziny i koment :cool:
A to się raczej chyba nie da wejść/zejść na Mont Blanc bez raków i asekuracji :grin:, skoro prawie 1000 m niżej schodzili tak:
21.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/716/img7206i.jpg/)
albo tak:
22.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/17/img7236ia.jpg/)
z tym, że pierwsi zdobywcy wyglądali tak i poza linami i laskami nie mieli raczej nic więcej:
23.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/822/p8080352i.jpg/)
grzeSiuu
15-08-2012, 21:53
21, 22, 23 potwierdza zaskoczenie "skąd te adki" :p
Skoro już kwestie wchodzenia na Mont Blanc w "adkach" zostały wyjaśnione zatem możemy dalej oglądać piękne alpejskie widoki:
24.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/94/img7344i.jpg/)
25.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/339/img7253ie.jpg/)
26.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/832/img7285i.jpg/)
27.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/24/p8070205i.jpg/)
Trudno mi się skupić na walorach artystycznych czy technicznych zdjęcia, kiedy góry są moją pierwszą pasją, a dopiero po niej fotografia :) Zdecydowanie najbardziej podoba mi się 21. Dużo Ci więc nie pomogę, ale pozdrawiam serdecznie i będę zaglądać.
Dziękuję za odwiedziny i chęć zaglądania :-D.
28.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/51/img7241i.jpg/)
29.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/716/p8080238i.jpg/)
30.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/801/img7189i.jpg/)
31.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/163/p8080253i.jpg/)
32.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/4/p8080243i.jpg/)
jacek_73
17-08-2012, 17:48
Wiesz może jak zwą tą górę po prawej na zdj #29?
Wiesz może jak zwą tą górę po prawej na zdj #29?
Niestety nie wiem jaka to góra, ale szliśmy południową trasą balkonową do le Praz de Chamonix.
Dzisiaj na dzień dobry :D.
33.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/225/p8060044i.jpg/)
34.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/856/p8070117i.jpg/)
35.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/507/img7319i.jpg/)
36.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/338/p8080270i.jpg/)
No|stromo! ;)
A jak to się czuje w nogach ;-)
A jak to się czuje w nogach
A jak z chorobą wysokościową?
Dokuczała?
A jak z chorobą wysokościową?
Dokuczała?
Praktycznie nie miałem żadnych objawów, na ok. 3850 m czułem różnicę wysokości i bardziej rozrzedzone powietrze, ale wszystko było ok :D
Stafford
18-08-2012, 21:50
#35 - Mer de Glace jak zwykle robi wrażenie.
Schodziliście na dół po drabinkach?
Generalnie pogoda dopisała chyba...
#35 - Mer de Glace jak zwykle robi wrażenie.
Schodziliście na dół po drabinkach?
Generalnie pogoda dopisała chyba...
Faktycznie byłem pod dużym wrażeniem :shock:, dlatego zrobiłem kilkanaście różnych ujęć tego pięknego miejsca.
Schodziliśmy bez drabinek aż do groty lodowej, a później w kolejce, kolejką do Chamonix :-D.
Aby nie wiało kompletną nudą przy oglądaniu landscapów proponuję parę osobliwości spotkanych na trekkingu jak i w samym Chamonix.
37.Spotykaliśmy kozice górskie, świstaki ale także bliższe nam czworonogi
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/443/img7301ix.jpg/)
38.Dla ludzi gór nie ma zakazów
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/818/p8100450i.jpg/)
39.Baranie rogi ... z kiełbasy
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/32/p8100461i.jpg/)
40.Alpejski but trekkingowy
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/19/p8070215i.jpg/)
najbardziej widzi mi się 39
41. Deptak w Chamonix, dom z elewacją z obrazów ludzi.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/232/p8100460i.jpg/)
42. Deptak w Chamonix - żywy posąg (para).
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/41/p8100456.jpg/)
43. W oczekiwaniu na kolejkę górską, Chamonix
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/194/p8080343i.jpg/)
44. Spływ singli, Chamonix
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/9/p8080368i.jpg/)
Chciałem pokazać jeszcze coś ciekawego w Chamonix, ale skoro zainteresowania brak ;) przechodzę do widoczków.
45.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/259/img7314i.jpg/)
46.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/854/p8080326i.jpg/)
widoczki fajniejsze :D
Można by rzec: "o niebo" fajniejsze ;)
Wow. Świetne, klimatyczne zdjęcia. Nepal to naprawdę ciekawe miejsce, nie wiedziałem, że jest tam tak barwnie.
Dziękuję serdecznie za komentarze :grin: i ciąg dalszy widoczków.
47. Alpejski potok tuż przed burzą (z ręki)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/577/p8060053i.jpg/)
48. Na szlaku po stronie francuskiej
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/27/p8080245i.jpg/)
49. Alpy po stronie włoskiej
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/690/p8070180i.jpg/)
Hmm....
Jak tak patrzę na te Twoje zdjecia to chyba jednak będę targała pełnoprawną lustrzankę w góry :)
Może gdybyś te foty wrzucił PRZED Nepalowymi to bym nie miała takiego wrażenia :D
Nie wiem, jakoś tak.. niby wszystko ok, ładne, dobre zdjęcia.... ale... no czegoś mi brak.
Nie przeostrzasz może ciuteńkę?
Hmm....
Jak tak patrzę na te Twoje zdjecia to chyba jednak będę targała pełnoprawną lustrzankę w góry :)
Może gdybyś te foty wrzucił PRZED Nepalowymi to bym nie miała takiego wrażenia :D
Nie wiem, jakoś tak.. niby wszystko ok, ładne, dobre zdjęcia.... ale... no czegoś mi brak.
Nie przeostrzasz może ciuteńkę?
Myślę, że wiem o co Ci chodzi. Ostatnie zdjęcia są z olka omd e-5. Różnica wielkości matryc i optyka (micro4/3) vs FF robi jednak swoje ;).
Do tego zauważyłem jeszcze jedno: dużą degradację obrazka po wstawieniu do wątku. Ze względu na ogólną wymaganą wielkość zamieszczanych zdjęć <300 kb, muszę stosować jakość na poziomie 9-10 (na max.12) w PS. Te same zdjęcia w tym samym/większym rozmiarze u mnie na monitorze przed wstawieniem prezentują się dużo lepiej :-(.
W obecnej odsłonie forum można znów robić trik z obrazkiem-linkiem:
źródło (http://Duży.jpg)
W obecnej odsłonie forum można znów robić trik z obrazkiem-linkiem:
http://mały.jpg (http://Duży.jpg)
Dzięki Bahrd :grin:, rozumiem, że wielkość wstawianych zdjęć nie ma wtedy znaczenia.
Zmieniłem trochę obróbkę i wyostrzanie i jak teraz ?...
50. Przejście przez przełęcz Św. Bernarda (Włochy->Szwajcaria)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/818/p8070201i.jpg/)
51. Ludzie śniegu pod Mont Blanc
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/844/img7184i.jpg/)
52.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/840/p8080274ia.jpg/)
No jakby lepiej :)
Mam to maleństwo niecałe dwa miesiące i jeszcze muszę się naumieć obróbki zdjęć z niego ;).
53. Widok z masywu Mont Blanc
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/31/img7245ik.jpg/)
Hmm... mocno myślę o tym, żeby wleźć na Mont Blanc.
Ale jak tak patrzę, to chyba jeszcze raz pojadę do Nepalu... :>
Hmm... mocno myślę o tym, żeby wleźć na Mont Blanc.
Ale jak tak patrzę, to chyba jeszcze raz pojadę do Nepalu... :>
Myślę, że też bym tak zrobił ... Nepal :roll:.
Skoro pojawił się już 1D C, to może zaproponować Canonowi wyprawę "4K over 4k"?
Skoro pojawił się już 1D C, to może zaproponować Canonowi wyprawę "4K over 4k"?
Ja się piszę 8-).
koraf - mowiac konkretnie :) - 50 - 52 duzo lepsze, zarowno kolory jak i szarosci-polcienie.
Jednak generalnie ciagle duzo niebieskiego. Propozycja: - moze sprobowac BW? Z dodatkiem jakiegos filtra przy obrobce wydaje sie ze mobloby wyjsc calkiem niezle?
waldekgdynia
26-08-2012, 11:26
Ostatnie kadry - dobre. Co raz to lepsze. Jest szeroko i widać potęgę gór.
Obróbka - jest lepiej ale jeszcze zdejmij niebieska poświatę.
Wtedy będzie już gucio.
koraf - mowiac konkretnie :) - 50 - 52 duzo lepsze, zarowno kolory jak i szarosci-polcienie.
Jednak generalnie ciagle duzo niebieskiego. Propozycja: - moze sprobowac BW? Z dodatkiem jakiegos filtra przy obrobce wydaje sie ze mobloby wyjsc calkiem niezle?
Dzięki Max13, już wiem czym jest spowodowana niebieska dominanta zarówno po stronie software w olku jaki po zmniejszeniu i wstawieniu do wątku (ten sam obrazek pomniejszony i wstawiony ma większą dominantę niż oryginał). Temat mam w opracowaniu (olka mam dopiero od niecałych 2 m-cy) i po ostatnich testach w plenerze już wychodzę na prostą :grin:.
--- Kolejny post ---
Ostatnie kadry - dobre. Co raz to lepsze. Jest szeroko i widać potęgę gór.
Obróbka - jest lepiej ale jeszcze zdejmij niebieska poświatę.
Wtedy będzie już gucio.
Pracuję nad tym, dziękuję waldekgdynia :grin:
--- Kolejny post ---
54.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/266/img7294i.jpg/)
55.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/24/img7346iw.jpg/)
56.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/201/img7218ii.jpg/)
56 rewelacja! :)
choć aż się prosi ciut ciut więcej miejsca po lewej od tego niebieskiego namiotu
56 rewelacja! :)
choć aż się prosi ciut ciut więcej miejsca po lewej od tego niebieskiego namiotu
Dziękuję najeli :grin:, tak koczują ludzie gór pod Mont Blanc.
Mam dwa pytania:
Czy 55 było robione z polarem?
Co by było, gdyby 56 wyprostować według wydeptanej ścieżki?
Domyślam się, że koczownicy z 56wodę wytapiają sobie ze śniegu i lodu; jak zatem rozwiązują problem toi-toi (chodzi mi o to, jak kombinują, żeby nie wpaść w - hmmm - "obieg zamknięty")?
ad.1 tak
ad.2 zrobiłem jak napisałeś, w wyniku wyrównania linii, niebieski namiot po lewej wyszedł na zdjęciu w połowie, więc go wyciąłem i zdjęcie jakby straciło na wyrazie :-(.
ad.3 z wodą pewnie tak robią, toi-toi nie zauważyłem, pewnie przerywają "obieg zamknięty" w śniegu :razz:
57.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/19/img7239ia.jpg/)
58.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/713/img7264i.jpg/)
59.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/189/p8070190i.jpg/)
56 robi wrazenie ale i 58 jest ciekawe - generalnie zdjecia z Mont Blanc widze glownie jako serie dobrych kadrow,
Dzięki Max13 :grin:.
60. Na szlaku.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/196/p8070181i.jpg/)
58-nie masz może wersji obejmującej miejsce szerzej?
58-nie masz może wersji obejmującej miejsce szerzej?
Mam, patrz zdjęcie nr 16. Mam również inaczej złapane.
Jacek666
29-08-2012, 22:15
41. Deptak w Chamonix, dom z elewacją z obrazów ludzi.
http://img232.imageshack.us/img232/7053/p8100460i.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/232/p8100460i.jpg/)
Nawet naszych masz.. ;) para znajomych z Polski.
Dziękuję najeli :grin:, tak koczują ludzie gór pod Mont Blanc.
A tam odrazu koczują, śpi się tylko ;)
Kiedy atakowaliście ?
55, 56 rewelacja!
Nawet naszych masz.. ;) para znajomych z Polski.
A tam odrazu koczują, śpi się tylko ;)
Kiedy atakowaliście ?
55, 56 rewelacja!
Tak coś czułem ;), że wokół pełno naszych.
Aiguille du Midi z widokiem na Mont Blanc atakowaliśmy 09.08.2012 o ile się nie mylę. Dzięki za koment :D.
Jacek666
30-08-2012, 22:48
To prawie miesiąc po mnie..
A skąd robione foto na namioty, jakoś nie mogę skojarzyć i jakim szkiełkiem, bo aparat znam ;) ?
To prawie miesiąc po mnie..
A skąd robione foto na namioty, jakoś nie mogę skojarzyć i jakim szkiełkiem, bo aparat znam ;) ?
Foto robione z platformy najbliższej Mont Blanc, szkło: 70-200II :grin:
61. Strona szwajcarska Alp
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/854/p8070225i.jpg/)
Na 61. wygląda jakby smugi kondensacyjne wtórowały ścieżkom na polanie...
Bo tak naprawdę to bardzo przyjemnie jest w Szwajcarskich Alpach :grin:, a smugi na niebie faktycznie dopasowały się do ścieżki na polanie. Małe ciemne kropki między ścieżkami to alpejskie krowy.
62. Alpy w pigułce z widokiem na dolinę Chamonix
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/228/p8080334ia.jpg/)
Aż się nie można doczekać zimy ;)
Faktem jest, że góry w zimie przy wschodzie/ zachodzie słońca są wręcz bajecznie piękne.
63. W lodowej,kolorowej scenerii
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/641/img7335i.jpg/)
Czy mozna bylo zamieszkac w takiej lodowej grocie na noc lub dwie? Pamietam, ze zdarzylo mi sie nocowac w takowej we Wloszech jakies 10 lat temu :-) (nic specjalnie przyjemnego) ?
Czy mozna bylo zamieszkac w takiej lodowej grocie na noc lub dwie? Pamietam, ze zdarzylo mi sie nocowac w takowej we Wloszech jakies 10 lat temu :-) (nic specjalnie przyjemnego) ?
Dlatego pewnie postawili manekina, gdyż nikt "normalny" by tam długo nie wytrzymał. Grota uległa bardzo poważnemu stopieniu w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat (kilkaset metrów). Co do noclegów, nikt tam nie oferował takiej usługi ;-), ale dla chcącego pewnie dałoby się coś wykombinować :D.
Grota uległa bardzo poważnemu stopieniu w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat (kilkaset metrów)
Ciekawe, czy to wynik wahań klimatu, czy wychuchania lodu przez zwiedzających...
Co do noclegów, nikt tam nie oferował takiej usługi , ale dla chcącego pewnie dałoby się coś wykombinować .
Tak na oko, to łatwo się tam wślizgnąć na noc! ;)
Ciekawe, czy to wynik wahań klimatu, czy wychuchania lodu przez zwiedzających...
Zdecydowanie klimat i jak tak dalej pójdzie groty już nie będzie za 10 lat :confused:
--- Kolejny post ---
Na tym zdjęciu dokładnie widać, jak osłaniają z góry białymi płachtami niektóre miejsca przed słońcem. Jeszcze w 20 wieku grota było kilkaset metrów wyższa.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/405/img7326i.jpg/)
_Spirit_
11-09-2012, 19:11
Jaka szczerość w oczach na zdjęciach portretowych.
Fotki bardzo mi się podobają.
Jaka szczerość w oczach na zdjęciach portretowych.
Fotki bardzo mi się podobają.
Rozumiem, że masz na myśli zdjęcia z Nepalu :grin:, ludzie są tam bardzo przyjaźnie nastawieni, życzliwi i szczerzy jak zauważyłeś i to dokładnie widać w ich oczach, które są podobno zwierciadłem duszy.
_Spirit_
12-09-2012, 20:39
Rozumiem, że masz na myśli zdjęcia z Nepalu :grin:, ludzie są tam bardzo przyjaźnie nastawieni, życzliwi i szczerzy jak zauważyłeś i to dokładnie widać w ich oczach, które są podobno zwierciadłem duszy.
mówiłem o kozach ;-)
mówiłem o kozach ;-)
Skoro o kozach to pomyłka ;-).
Obejrzałem całą galerię, jednak foty z Nepalu zdecydowanie lepsze ale wszystkie fajnie się oglądało.
Obejrzałem całą galerię, jednak foty z Nepalu zdecydowanie lepsze ale wszystkie fajnie się oglądało.
Dziękuję bardzo za poświęcony czas i opinię.
64. Siłaczki w podróży
https://canon-board.info/imgimported/2012/09/3c394794b22fcc31med-1.jpg
źródło (http://images39.fotosik.pl/1768/3c394794b22fcc31med.jpg)
Nepal jest piękny, ale ma również groźne oblicze - nie tylko w samych górach: Nepal plane crash: Pilot error to blame for crash in Kathmandu | Mail Online (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2210040/Nepal-plane-crash-Pilot-error-blame-crash-Kathmandu.html) (nawiasem mówiąc - to oblicze fotografii reporterskiej też budzi grozę).
Nepal jest piękny, ale ma również groźne oblicze - nie tylko w samych górach: Nepal plane crash: Pilot error to blame for crash in Kathmandu | Mail Online (http://www.dailymail.co.uk/news/article-2210040/Nepal-plane-crash-Pilot-error-blame-crash-Kathmandu.html) (nawiasem mówiąc - to oblicze fotografii reporterskiej też budzi grozę).
Ale smutna tragedia :sad:, oglądam te fotki z lotniska w Katmandu ... i poznaję to miejsce.
Witam,
po malej przerwie
z przyjemnością wróciłem do Twojej galerii.
Tym bardziej, że Chamonix budzi miłe wspomnienia :)
Fota 'z namiotami" najlepsza - mnie się nie udało tego ustrzelić :(
Pozdrawiam i czekam na więcej :)
szunaj60
02-10-2012, 07:36
("Twoje pierwsze 10.000 fotografii to Twoje najgorsze"-Henri Cartier-Bresson )Widać że jesteś po tych pierwszych.
Witam,
po malej przerwie
z przyjemnością wróciłem do Twojej galerii.
Tym bardziej, że Chamonix budzi miłe wspomnienia :)
Fota 'z namiotami" najlepsza - mnie się nie udało tego ustrzelić :(
Pozdrawiam i czekam na więcej :)
Witam i dziękuję bardzo :D
--- Kolejny post ---
("Twoje pierwsze 10.000 fotografii to Twoje najgorsze"-Henri Cartier-Bresson )Widać że jesteś po tych pierwszych.
Tak szybko policzyłem ;-) i to by się nawet zgadzało. Pozdrawiam i dzięki :D.
65. (auto ;-)) portret Mont Blanc
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/267/p8100452i.jpg/)
Jestem pod wrażeniem ,taką fotografię lubię ,ciekawe kadry miejsca i ludzie ...tak trzymaj .Bardzo dobra obróbka .Gratuluję i proszę o więcej .
Jestem pod wrażeniem ,taką fotografię lubię ,ciekawe kadry miejsca i ludzie ...tak trzymaj .Bardzo dobra obróbka .Gratuluję i proszę o więcej .
A myślałem, że już nikt nie ogląda moich zdjęć. Dziękuję :grin:.
jacek_73
16-12-2012, 13:31
Nie myśl, że wszystkich interesuje nadmierne jaranie się sprzętem - obrazki są ważniejsze, więc niektórzy oglądają :)
A myślałem, że już nikt nie ogląda moich zdjęć.
Ogląda, ogląda, ale rzadko komentuje :)
jacek_73, selena, jestem niezmiernie zbudowany i zmotywowany.
Jacek_73 w końcu sprawdziłem i porównałem obrazek z PS i Olympus Viewer 2.0 jeżeli interesują Cię wyniki to daj znać na priv.
O ile wiem to w Nepalu znajduje się Mount Everest a nie "Mont Blanc"
jacek_73
10-04-2013, 23:00
O ile wiem to w Nepalu znajduje się Mount Everest a nie "Mont Blanc"
Historyczne ukształtowanie tego wątka spowodowało, że w Nepalu jest jednak Mont Blanc :lol:
Kolekcjoner
11-04-2013, 00:45
A w Alpach Mount Everest - oczywiście :lol:.
Sergiusz
11-04-2013, 01:53
A Londyn w Mazowieckim Kasia S. (kundzia21) - modelka Londyn, portfolio, zdje (http://www.maxmodels.pl/modelka-kundzia21.html)
Jak widać czas zaciera fakty i zdarzenia nie mówiąc o zdjęciach ;), które mam nadzieję pozostaną w pamięci, a za niedługo to zrobi się pewnie z tego wątek fashion/ glamour :mrgreen:
to zrobi się pewnie z tego wątek fashion/ glamour :mrgreen:
Lepiej byłoby więcej Nepalu :lol:
Przepiękne krajobrazy, nieważne z którego kontynentu!
A myślałem, że już nikt nie ogląda moich zdjęć. Dziękuję :grin:.
Za Seleną - ogląda, ogląda
Dawaj foty następne :-)
Miło mi, że ktoś tu czasem zagląda :D, pojutrze wyjeżdżam w góry i po powrocie myślę, że coś pokażę ;)
No to czekamy...
Jak mi wątek wyskoczył w nowych postach pomyślałam, że coś nowego jest, a tu tylko zapowiedź. Jedźże już :lol:
Jedźże już
i wracaj z fotami :-)
Wróciłem ... z Dolomitów, rejon Cortina d'Ampezzo i Arabba, dla Seleny i ARN pierwsze fotki :D.
1.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/11/75qb.jpg/)
2.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/443/oe5h.jpg/)
3.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/202/3jz9.jpg/)
4.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/845/sk2o.jpg/)
1ka bardzo mi sie podoba, takze 3ka - ten drugi szczyt w tle przy innym ukladzie chmur i swiatla dalby pewnie jeszcze lepszy efekt.....
cohontes
16-09-2013, 21:54
Dwojka to okolice Passo Pordoi? :) bo cos mi tak swita
Sent from my iPad using Tapatalk
Dwojka to okolice Passo Pordoi? :) bo cos mi tak swita
Sent from my iPad using Tapatalk
Dokładnie :D, bardzo dobrze znasz te okolice.
--- Kolejny post ---
Jeszcze jedno na dobranoc.
5.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/850/yaqp.jpg/)
6.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/30/qikh.jpg/)
7.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/713/fh6g.jpg/)
8.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/706/7d6a.jpg/)
9.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/541/c2yo.jpg/)
maciek12ss
18-09-2013, 23:38
Te na dobranoc najbardziej mi się podoba z ostatnich zdjęć . Daje do myślenia jak to mały człowieczek próbuje się przebić przez to co natura tworzy.. Lubię takie połączenie natury i wszędobylstwa "nas ludzi". Wszędzie zaznaczymy swoją obecność ... Po za tym przyznaję szczerze że nie przeglądałem całego wątku tylko ostatnie dwie strony. Jakieś odczucia budzi we mnie tez ostatnie zdjęcie . Patrze na nie i to tak jak bym czytał z chmur co każdy z nas chyba robił każdy widzi zapewne co innego. Ja widzę olbrzymi pysk psa który się wyrywa "nicości", jest w biegu, ma rozszerzone poliki, biegnie ale z zamkniętymi oczami na oślep. Jak by pod wiatr . UUUUH poniosło mnie z moją interpretacją tego co widzę:) Dodam tylko że jestem trzeźwy nic nie piłem i nic nie paliłem :) interpretuję sobie rzeczywistość na swój sposób. Fajnie się oderwać od rzeczywistości. Nie stać mnie na takie wycieczki i bardzo chętnie podziwiam takie widoki uchwycone przez innych.
Ależ mnie zafrapowałeś fotką nr2. Zawsze w podobnych miejscach miałem problem z objęciem kadru, co z reguły kończyło się wejściem na tereny chronione jakiegoś parku naturalnego :-) Jakim fishem robiłeś?
Co to za miejsce na zdjęciu nr 9? Chodzi mi o miejsce, z którego je zrobiłeś...
cohontes
19-09-2013, 09:59
Wygląda prawie jak z tego O_O chociaż ręki sobie uciąć nie dam.
http://goo.gl/maps/SJX1C
Te na dobranoc najbardziej mi się podoba z ostatnich zdjęć . Daje do myślenia jak to mały człowieczek próbuje się przebić przez to co natura tworzy.. Lubię takie połączenie natury i wszędobylstwa "nas ludzi". Wszędzie zaznaczymy swoją obecność ... Po za tym przyznaję szczerze że nie przeglądałem całego wątku tylko ostatnie dwie strony. Jakieś odczucia budzi we mnie tez ostatnie zdjęcie . Patrze na nie i to tak jak bym czytał z chmur co każdy z nas chyba robił każdy widzi zapewne co innego. Ja widzę olbrzymi pysk psa który się wyrywa "nicości", jest w biegu, ma rozszerzone poliki, biegnie ale z zamkniętymi oczami na oślep. Jak by pod wiatr . UUUUH poniosło mnie z moją interpretacją tego co widzę:) Dodam tylko że jestem trzeźwy nic nie piłem i nic nie paliłem :) interpretuję sobie rzeczywistość na swój sposób. Fajnie się oderwać od rzeczywistości. Nie stać mnie na takie wycieczki i bardzo chętnie podziwiam takie widoki uchwycone przez innych.
Dziękuję macek12ss za emocje i przeżycia jakie opisałeś przy oglądaniu moich zdjęć ... to w fotografii jest bezcenne :D
--- Kolejny post ---
Ależ mnie zafrapowałeś fotką nr2. Zawsze w podobnych miejscach miałem problem z objęciem kadru, co z reguły kończyło się wejściem na tereny chronione jakiegoś parku naturalnego :-) Jakim fishem robiłeś?
Co to za miejsce na zdjęciu nr 9? Chodzi mi o miejsce, z którego je zrobiłeś...
Zdjęcie nr2 zrobione pożyczonym od kolegi fishem sigma, canon jest trochę lepszy optycznie ;), miejsce na zdjęciu nr 9 zrobione w drodze przy wejściu na Piz Boe 3152 m n.p.m. tak ok. na 3000 m, powyżej schroniska Maria 2950 m n.p.m
--- Kolejny post ---
10.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/202/owka.jpg/)
No koraf zarąbiste masz te kadry, można rzec klimatyczne :)
No koraf zarąbiste masz te kadry, można rzec klimatyczne :)
A dziękuję Bolek02 :D, Dolomity są po prostu zarąbiste :shock:
Obejrzałam wątek od początku, znalazłam tu dużo bardzo ciekawych i udanych moim zdaniem zdjęć z Nepalu. Jestem fanką gór i na koniec również spotkałam coś bardzo mi bliskiego i drogiego, piękne widoki gór szczególnie w Dolomitach, które przypadły mi szczególnie do serca :D.