Zobacz pełną wersję : problem z AF w ciemniejszych miejscach - Canon 7D
FreakJoke
24-11-2011, 20:10
Problem polega na tym iż w gorzej oświetlonej scenerii, gdzie mało jest kontrastów AF po prostu kompletnie nie działa co mnie dziwi ponieważ w starym 40D działa. Mam właczone "oświetlenie wspomagające AF" ale nie widać pozytywnych rezultatów zarówno w body jak i z lampy błyskowej 580EX II.
Czy jakieś ustawienie może blokować jego działanie czy zgłosić się z tym do serwisu?
OrzelPiotr
24-11-2011, 21:07
Jak widzisz czerwone pasy to znaczy, że wspomaganie AF działa. Osobiście nie mam problemów z ostrością; przy podłączonej lampie wszystko bardzo fajnie działa 7d + 70-200 + konwerter 2.0 =f5.6 bez kłopotu łapie ostrość (przy wspomaganiu AF z 580EXII) w zupełnej ciemnicy.
AF przełącz na wybór automatyczny i próbuj łapać ostrość z oświetleniem wspomagającym. Powinno łapać ostrość w absolutnej ciemności, nawet z kitowym obiektywem.
FreakJoke
24-11-2011, 22:35
no wlasnie to oswietlenie wspomagajace to o ile sie nie myle taka dioda w aparacie ktora swieci na czerwono? jesli tak to wlasnie to nie dziala. Ani ten sam motyw nie dziala w lampie blyskowej ktora tez ma taka funkcje.
OrzelPiotr
24-11-2011, 22:57
No akurat w Canonie ta dioda raczej nie występuje w body, zamiast niej jest funkcja błyskania fleszem - oczywiście w tych których jest wbudowana lampa. Sprawdź ustawienia lampy błyskowej w menu aparatu - jest tam funkcją wspomagania AF i możesz mieć ją wyłączoną.
myslidar
25-11-2011, 16:41
Coś musisz mieć źle ustawione, albo popsute. U mnie na One Shot łapie ostrość w prawie kompletnej ciemności.
One Shot czy AF Servo ma ustawione? Sprawdz!
Nie wiem doklądnie jak jest w 7d ale w 400d i 60d doswietlanie jest lampą wbudowaną w postaci "spawarki", moze masz tę opcje wyłączoną ?
gadget_zary
26-11-2011, 09:36
Wczoraj robiłem zdjęcia w klubie gdzie w dużej ilości miejsc było cholernie ciemno. Wynik taki, że na Servo miałem trochę (nie dużo bo szybko z niego się przestawiłem) pomyłek (coś jakby FF/BF), na One shot z tego co przejrzałem może z 5-10 (z 350) fotek mam nietrafionych (ale to pewnie z mojej winy)
7d + 17-40 + 430ex
Wczoraj robiłem zdjęcia w klubie gdzie w dużej ilości miejsc było cholernie ciemno. Wynik taki, że na Servo miałem trochę (nie dużo bo szybko z niego się przestawiłem) pomyłek (coś jakby FF/BF), na One shot z tego co przejrzałem może z 5-10 (z 350) fotek mam nietrafionych (ale to pewnie z mojej winy)
7d + 17-40 + 430ex
Przy identycznym zestawie nigdy nie miałem problemów. Natomiast klopoty zaczynały sie przy przejściu na sigmę 10-20 :(
no wlasnie to oswietlenie wspomagajace to o ile sie nie myle taka dioda w aparacie ktora swieci na czerwono? jesli tak to wlasnie to nie dziala. Ani ten sam motyw nie dziala w lampie blyskowej ktora tez ma taka funkcje.
Tak jak pisał tdf, wspomaganie z lampy nie działa w trybie servo, jedynie one shot, moze w tym jest problem?
damian26
28-11-2011, 22:46
Właśnie sprawdziłem jak to u mnie działa. Są 2 możliwości. Pierwsza to właśnie servo ustawione. Po drugie wyłączone wspomaganie af w ustawieniach lampy(ale tu lampa wyświetla c.fn.). Innej opcji nie wyczaiłem. Chyba ze masz coś uszkodzone