Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: problem z AF w ciemniejszych miejscach - Canon 7D

Domyślnie problem z AF w ciemniejszych miejscach - Canon 7D

Problem polega na tym iż w gorzej oświetlonej scenerii, gdzie mało jest kontrastów AF po prostu kompletnie nie działa co mnie dziwi ponieważ w starym 40D działa. Mam właczone "oświetlenie wspomagające AF" ale nie widać pozytywnych rezultatów zarówno w body jak i z lampy błyskowej 580EX II.
    Czy jakieś ustawienie może blokować jego działanie czy zgłosić się z tym do serwisu?

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

Jak widzisz czerwone pasy to znaczy, że wspomaganie AF działa. Osobiście nie mam problemów z ostrością; przy podłączonej lampie wszystko bardzo fajnie działa 7d + 70-200 + konwerter 2.0 =f5.6 bez kłopotu łapie ostrość (przy wspomaganiu AF z 580EXII) w zupełnej ciemnicy.

Coś już napisał Awatar MacRo
    Miasto
    Stargard Szczeciński

Domyślnie

AF przełącz na wybór automatyczny i próbuj łapać ostrość z oświetleniem wspomagającym. Powinno łapać ostrość w absolutnej ciemności, nawet z kitowym obiektywem.
    FotoMaciej
    C 7D (Magic Lantern)| C 400D (400plus mod + IR MOD) | Sigma 17-50 f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 | C ex430 II | Nissin 866 Mark II

Domyślnie

no wlasnie to oswietlenie wspomagajace to o ile sie nie myle taka dioda w aparacie ktora swieci na czerwono? jesli tak to wlasnie to nie dziala. Ani ten sam motyw nie dziala w lampie blyskowej ktora tez ma taka funkcje.

Początki nałogu Awatar OrzelPiotr
    Miasto
    St-ce

Domyślnie

No akurat w Canonie ta dioda raczej nie występuje w body, zamiast niej jest funkcja błyskania fleszem - oczywiście w tych których jest wbudowana lampa. Sprawdź ustawienia lampy błyskowej w menu aparatu - jest tam funkcją wspomagania AF i możesz mieć ją wyłączoną.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Coś musisz mieć źle ustawione, albo popsute. U mnie na One Shot łapie ostrość w prawie kompletnej ciemności.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Początki nałogu
    Miasto
    Trudnopowiedzieć, Poland

Domyślnie

One Shot czy AF Servo ma ustawione? Sprawdz!
    Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
    Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Nie wiem doklądnie jak jest w 7d ale w 400d i 60d doswietlanie jest lampą wbudowaną w postaci "spawarki", moze masz tę opcje wyłączoną ?

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Wczoraj robiłem zdjęcia w klubie gdzie w dużej ilości miejsc było cholernie ciemno. Wynik taki, że na Servo miałem trochę (nie dużo bo szybko z niego się przestawiłem) pomyłek (coś jakby FF/BF), na One shot z tego co przejrzałem może z 5-10 (z 350) fotek mam nietrafionych (ale to pewnie z mojej winy)

7d + 17-40 + 430ex

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Wczoraj robiłem zdjęcia w klubie gdzie w dużej ilości miejsc było cholernie ciemno. Wynik taki, że na Servo miałem trochę (nie dużo bo szybko z niego się przestawiłem) pomyłek (coś jakby FF/BF), na One shot z tego co przejrzałem może z 5-10 (z 350) fotek mam nietrafionych (ale to pewnie z mojej winy)

7d + 17-40 + 430ex
    Przy identycznym zestawie nigdy nie miałem problemów. Natomiast klopoty zaczynały sie przy przejściu na sigmę 10-20
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów