Zobacz pełną wersję : Wpływ barwy światła na AF
Witam.
Przeglądając forum znalazłem
"Czy ja to dobrze rozumiem, że w zależności od temparatury barwowej światła, w którym robię zdjęcie AF może zachowywać się różnie, np. w temp. 5500K będzie OK, a np. przy 3200K może nie być OK?
To akurat jest chyba wiedza powszechna, patrz słynne problemy z FF przy świetle żarowym (i bez wspomagania wzorkiem z lampy)."
Może to i "powszechna wiedza" ale nie znalazłem informacji jakie światło o jakiej temperaturze jest najgorsze.
Napiszcie proszę jakie światło (o jakiej temperaturze) najbardziej "oszukuje" system AF?
A może to nie tylko światło oświetlające, ale i odbite - czyli na jakim kolorze ustawiamy ostrość.
Z całą pewnością do testowania AFa jest niedobre światło żarowe.
Jeśli światło żarowe sprawia jakieś problemy w ustawianiu ostrości, to w takim razie jest najlepszym światłem do testowania AF.
Z całą pewnością do testowania AFa jest niedobre światło żarowe.
Dobrze, ale bardziej chodzi o to abym wiedział, że w danym świetle najprawdopodobniej będzie FF lub BF
Ostatnio na jakiejś "imprezie" robiłem fotki canonem 50mm 1.8 II. Światło słabe, dużo świeczek ustawiłem f2.0. Pstrykam a tu na większości zdjęć FF. Myślałem, że coś nie tak z obiektywem. Przychodzę do domu robię testy - jest OK.
Później znalazłem ten wątek o wpływie barwy światła na AF
Pewnie wpływ temperatury barwowej.
jacek_73
12-11-2011, 19:57
Jeśli światło żarowe sprawia jakieś problemy w ustawianiu ostrości, to w takim razie jest najlepszym światłem do testowania AF.
Zgadzam się :-) Najlepiej sprawdzać obiektyw przy żarówkach. Przy świetle żarowym AF ma trudniej i może (ale nie musi:!:) sprawiać kłopoty.
Dobrze, ale bardziej chodzi o to abym wiedział, że w danym świetle najprawdopodobniej będzie FF lub BF
Ostatnio na jakiejś "imprezie" robiłem fotki canonem 50mm 1.8 II. Światło słabe, dużo świeczek ustawiłem f2.0. Pstrykam a tu na większości zdjęć FF. Myślałem, że coś nie tak z obiektywem. Przychodzę do domu robię testy - jest OK.
Później znalazłem ten wątek o wpływie barwy światła na AF
Nigdy czegoś takiego nie miałem (a troszkę przy żarówkach pstrykam). Jeśli obiektyw dobrze ostrzy przy żarówkach to nie ma problemów przy świetle dziennym - a odwrotnie to już jest różnie, o czym mowa była w wątku CSI.
Zgadzam się :-) Najlepiej sprawdzać obiektyw przy żarówkach. Przy świetle żarowym AF ma trudniej i może (ale nie musi:!:) sprawiać kłopoty.
Nigdy czegoś takiego nie miałem (a troszkę przy żarówkach pstrykam). Jeśli obiektyw dobrze ostrzy przy żarówkach to nie ma problemów przy świetle dziennym - a odwrotnie to już jest różnie, o czym mowa była w wątku CSI.
No właśnie w tamtym wątku "Merde" napisał:
To akurat jest chyba wiedza powszechna, patrz słynne problemy z FF przy świetle żarowym (i bez wspomagania wzorkiem z lampy)
To nie chodzi o to aby było trudno. Z tamtego wątku wynika, że przy pewnej barwie światła często aparat źle ostrzy ma FF
Dlatego serwis kalibruje przy 5500K
jacek_73
12-11-2011, 20:40
Serwis kalibruje przy 5500K bo najczęściej przy takim świetle ludzie zwykli focić...chyba. I ma to aspekt czysto praktyczny wg. mnie. Jeśli szkiełko sprawia Ci kłopoty przy żarówach możesz dać do kalibracji 'na własne ryzyko" (o czym była także mowa w wątku CSI) - natomiast ja bym polecał bardziej wspomaganie ze strony lampy. :smile: No ale tu dorośli ludzie są i każdy decyduje jak uważa.
Pozdrawiam.
Pierwsze zdanie z początku cytatu to akurat moje ;)
A moja dodatkowa refleksja jest taka, że czy przypadkiem to nie jest tak, że temperatura barwowa idzie w parze z "siłą" - jasnością światła...? Przyznaję, że z fizyki jestem słaby...
Względnie jeśli aparat ostrzy w punkt przy świetle żarowym, to w warunkach normalnych będzie mieć BF... Właściciele korpusów z mikrokalibracją mogą sobie sprawdzić to we własnym zakresie.
Pierwsze zdanie z początku cytatu to akurat moje ;)
A moja dodatkowa refleksja jest taka, że czy przypadkiem to nie jest tak, że temperatura barwowa idzie w parze z "siłą" - jasnością światła...? Przyznaję, że z fizyki jestem słaby...
Temperatura barwowa określana jest przez porównanie barwy światła wysyłanego przez dane źródło, z odpowiadającą mu barwą ciała czarnego o określonej temperaturze.[ w stopniach Kelwina]
Natężenie oświetlenia jest jedyną wielkością światła, która nie charakteryzuje samego źródła światła, lecz jasność oświetlenia powierzchni.
Powierzchnię możemy oswietlać światłem o różnej temp.barwowej,ale to jedyny związek jaki mi przychodzi do głowy :-)
Względnie jeśli aparat ostrzy w punkt przy świetle żarowym, to w warunkach normalnych będzie mieć BF...
To moje aparaty chyba są zepsute, bo ostrzą w punkt niezależnie od rodzaju oświetlenia.
jacek_73
13-11-2011, 21:03
To moje aparaty chyba są zepsute, bo ostrzą w punkt niezależnie od rodzaju oświetlenia.
Laki Luk :lol:
Zrobiłem mały test. Wczoraj przy świetle żarówek energooszczędnych (około 2500K) pstryknąłem trochę zdjęć "tablicy testowej" (testowa wydrukowana z netu + plansza równoległa do matrycy dla dokładniejszego działania). Zdjęcia robione 50mm f1.8 iso200 1/125 odległość ok 90cm.
Między każdym zdjęciem obiektyw ostrzyłem na przemian w nieskończoność i na minimum (więcej nieostrych było gdy wracał z nieskończoności)
Większość zdjęć była poprawna a te nieostre prawie wszystkie miały BF.
1.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/7005/img6802h.jpg)
Dzisiaj przy świetle dziennym (wpadającym przez okno około 4500K)
50mm f1,8 iso 100, 1/200
Aparat miał tendencje do FF
2.
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/5606/img6856j.jpg)
Większość zrobionych zdjęć było poprawnych:
3.
źródło (http://img850.imageshack.us/img850/5892/img6861f.jpg)
Może nie był to bardzo dokładny test, ale wydaje mi się, że barwa światła naprawdę ma wpływ na działanie AF.
Temperatura barwowa określana jest przez porównanie barwy światła wysyłanego przez dane źródło, z odpowiadającą mu barwą ciała czarnego o określonej temperaturze.[ w stopniach Kelwina]
Natężenie oświetlenia jest jedyną wielkością światła, która nie charakteryzuje samego źródła światła, lecz jasność oświetlenia powierzchni.
(...)
O matko! Teraz to już niec nie rozumiem :(
Chodzi mi o to, że tak łopatologicznie - im cieplejsze światło, tym go de facto "mniej"...
O matko! Teraz to już niec nie rozumiem :(
Chodzi mi o to, że tak łopatologicznie - im cieplejsze światło, tym go de facto "mniej"...
Tak łopatologicznie to nie. To czy światła jest mniej czy więcej zależy raczej od jego natężenie a nie od barwy.
Co rozumiesz pisząc cieplejsze? Chodzi ci o światło o wysokiej temperaturze barwowej - czyli "bardziej niebieskie" czy raczej żółte/pomarańczowe jakie przyjęło uważać się za kolory ciepłe?
Tak jak przyjęło się uważać :)
W sumie to masz rację, brakowało mi ciągle słowa natężenie :)
No ale w sumie nawet "ciepłe" światło o dużym natężeniu wydaje się być cimniejsze od światła "zimnego". Może to o to chodzi.
No ale w sumie nawet "ciepłe" światło o dużym natężeniu wydaje się być cimniejsze od światła "zimnego". Może to o to chodzi.
Trudno naprawdę coś dodac do definicji.
Jasnośc to jasność.temp.barwowa to co innego
."Wydaje się" ,zapomnij te słowa.
Jest tak lub tak.Bierzesz przyrząd mierzysz odczytujesz.Temp.barw.jest taka.
Jasność jest taka.
Światła o temp.5500 k może na daną powierzchnie matrycy padać wiecej lub mniej w zależności od otwarcia przysłony.
światła o temp 4000 k będzie tyle samo.jn.
poczytajcie coś o pomiarze światła w C 60d/7d, to wam sie rozjaśni.
fachowcy od C. chyba w tych modelach (a nawet niższych) rozwiąwazali ten problem (na ile sktuecznie?)
jest o tym sporo w necie
jeszcze niedawno ślubniacy nosili na wesela 2 body - jedno mieli skalibrowane pod światło zarowe, drugie pod dzienne
strideer
14-11-2011, 14:10
Tak od strony teorii to warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy:
1) W świetle dziennym fotografowane obiekty zwykle mają lepszy kontrast niż w świetle sztucznym typu żarowego czy jarzeniowym. Czyli czujnik z definicji powinien pracować lepiej w słońcu niż pod żarówkami/świetlówkami.
2) Niektóre rodzaje światła sztucznego wyglądają na ciągłe dla człowieka, ale w rzeczywistości "mrugają" (co widać np. na zdjęciach zrobionych w świetle jarzeniowym z krótszymi czasami). To oznacza, że w jednej chwili fotografowany obiekt jest oświetlony równo, ale za moment nie pada na niego światło wcale lub częściowo. Jaki to ma wpływ na sprawność AF - tłumaczyć raczej nie trzeba.
Tu raczej chodzi o różne uginanie się różnych zakresów widmowych, w skutek czego powstają różne przesunięcia fazowe dla 'zimnego' i 'ciepłego' światła.
KuchateK
15-11-2011, 17:43
Całość problemu jest o tyle ciekawa, ze wspomaganie AF lampy (zewnętrznej) jest czerwone ;)
Problem może niedługo stać się nieaktualny. W 60D, 7D i 1Dx nowy układ pomiaru światła potrafi rozróżnić kolory. W materiałach Canona napisano, że w 7D informacja ta przekazywana jest między innymi do AF w celu kompensacji dla różnych źródeł światła. 60D ma ten sam czujnik pomiaru światła co 7D. Niestety nie chwalą się czy wykorzystują informacje o kolorze do kompensacji AF tak samo jak w 7D.
tezmarek
15-11-2011, 17:49
...W materiałach Canona napisano, że w 7D informacja ta przekazywana jest między innymi do AF w celu kompensacji dla różnych źródeł światła. 60D ma ten sam czujnik pomiaru światła co 7D. Niestety nie chwalą się czy wykorzystują informacje o kolorze do kompensacji AF tak samo jak w 7D.
Co na to posiadacze 7D? Jest dobrze? ;)
grzegorzki
15-11-2011, 19:38
Skoro WB ma istotny wplyw na ustawianie ostrosci to moze po prostu wystarczyloby zainstalowac jakies precyzyjniejsze mierniki WB do aparatkow. Ciekawe, ze w 7D, jak piszecie, przekazywana jest info o kolorach, a nie temperaturach...
Colormeter Seconica to przeszło cztery tysiące zl.Jest wielkości 16x2,5x6cm
[linijką z biurka mierzę :-)]
Zminiaturyzowany o ile ktos skonstruuje, kosztowałby :shock::shock::shock:.
KuchateK
16-11-2011, 06:45
Skoro WB ma istotny wplyw na ustawianie ostrosci to moze po prostu wystarczyloby zainstalowac jakies precyzyjniejsze mierniki WB do aparatkow. Ciekawe, ze w 7D, jak piszecie, przekazywana jest info o kolorach, a nie temperaturach...
A czy temperatura światła to nie jego barwa?
Układ składa się z dwóch warstw, jednej czulej na zielony i niebieski i poniżej na zielony i czerwony. Badając proporcje można określić kolor światła jakie pada w danym punkcie, czyli też jego temperaturę. AF nie jest aż tak wymagający aby potrzebować precyzyjnej informacji. Myślę, że w zupełności wystarczy im określić temperaturę do najbliższego tysiąca K.
http://www.northlight-images.co.uk/cameras/Canon_7d.html#Anchor-EOS-35882
wickermann
18-11-2011, 02:44
Niestety celność AF zależy od rodzaju światła - nie wdaję się tu w dyskusę, jaka cecha światła ma na to wpływ - temperatura, natężenie, częstotliwość drgań itp., ale czasami można trafić na takie warunki oświetleniowe, że AF wymięka, mimo, że jest dosyć jasno.
W starym 5d bywało, że kościół lub sala konferencyjna była oświetlona świetlówkami tradycyjnymi lub energooszczędnymi i miałem notoryczny Backfocus np. na 24-70 L a na 135 L już było ok.
Serwis Canona na CSI robi foty testowe przy świetle dziennym, a serwis w Berlinie przy świetle żarowym (mam ich testowe fotki i WB ustawiony na "tungsten").
(...)serwis w Berlinie przy świetle żarowym (mam ich testowe fotki i WB ustawiony na "tungsten").
może w Niemczech statystycznie częsciej robią fotki właśnie orzy takim świetle...? :mrgreen: