PDA

Zobacz pełną wersję : Wpływ barwy światła na AF

tlustyx
12-11-2011, 19:43
Witam.
Przeglądając forum znalazłem

"Czy ja to dobrze rozumiem, że w zależności od temparatury barwowej światła, w którym robię zdjęcie AF może zachowywać się różnie, np. w temp. 5500K będzie OK, a np. przy 3200K może nie być OK?
To akurat jest chyba wiedza powszechna, patrz słynne problemy z FF przy świetle żarowym (i bez wspomagania wzorkiem z lampy)."

Może to i "powszechna wiedza" ale nie znalazłem informacji jakie światło o jakiej temperaturze jest najgorsze.

Napiszcie proszę jakie światło (o jakiej temperaturze) najbardziej "oszukuje" system AF?
A może to nie tylko światło oświetlające, ale i odbite - czyli na jakim kolorze ustawiamy ostrość.

MC_
12-11-2011, 19:44
Z całą pewnością do testowania AFa jest niedobre światło żarowe.

epicure
12-11-2011, 19:53
Jeśli światło żarowe sprawia jakieś problemy w ustawianiu ostrości, to w takim razie jest najlepszym światłem do testowania AF.

tlustyx
12-11-2011, 19:55
Z całą pewnością do testowania AFa jest niedobre światło żarowe.
Dobrze, ale bardziej chodzi o to abym wiedział, że w danym świetle najprawdopodobniej będzie FF lub BF
Ostatnio na jakiejś "imprezie" robiłem fotki canonem 50mm 1.8 II. Światło słabe, dużo świeczek ustawiłem f2.0. Pstrykam a tu na większości zdjęć FF. Myślałem, że coś nie tak z obiektywem. Przychodzę do domu robię testy - jest OK.
Później znalazłem ten wątek o wpływie barwy światła na AF

MC_
12-11-2011, 19:57
Pewnie wpływ temperatury barwowej.

jacek_73
12-11-2011, 19:57
Jeśli światło żarowe sprawia jakieś problemy w ustawianiu ostrości, to w takim razie jest najlepszym światłem do testowania AF.

Zgadzam się :-) Najlepiej sprawdzać obiektyw przy żarówkach. Przy świetle żarowym AF ma trudniej i może (ale nie musi:!:) sprawiać kłopoty.

Dobrze, ale bardziej chodzi o to abym wiedział, że w danym świetle najprawdopodobniej będzie FF lub BF
Ostatnio na jakiejś "imprezie" robiłem fotki canonem 50mm 1.8 II. Światło słabe, dużo świeczek ustawiłem f2.0. Pstrykam a tu na większości zdjęć FF. Myślałem, że coś nie tak z obiektywem. Przychodzę do domu robię testy - jest OK.
Później znalazłem ten wątek o wpływie barwy światła na AF

Nigdy czegoś takiego nie miałem (a troszkę przy żarówkach pstrykam). Jeśli obiektyw dobrze ostrzy przy żarówkach to nie ma problemów przy świetle dziennym - a odwrotnie to już jest różnie, o czym mowa była w wątku CSI.

tlustyx
12-11-2011, 20:29
Zgadzam się :-) Najlepiej sprawdzać obiektyw przy żarówkach. Przy świetle żarowym AF ma trudniej i może (ale nie musi:!:) sprawiać kłopoty.

Nigdy czegoś takiego nie miałem (a troszkę przy żarówkach pstrykam). Jeśli obiektyw dobrze ostrzy przy żarówkach to nie ma problemów przy świetle dziennym - a odwrotnie to już jest różnie, o czym mowa była w wątku CSI.

No właśnie w tamtym wątku "Merde" napisał:
To akurat jest chyba wiedza powszechna, patrz słynne problemy z FF przy świetle żarowym (i bez wspomagania wzorkiem z lampy)

To nie chodzi o to aby było trudno. Z tamtego wątku wynika, że przy pewnej barwie światła często aparat źle ostrzy ma FF
Dlatego serwis kalibruje przy 5500K

jacek_73
12-11-2011, 20:40
Serwis kalibruje przy 5500K bo najczęściej przy takim świetle ludzie zwykli focić...chyba. I ma to aspekt czysto praktyczny wg. mnie. Jeśli szkiełko sprawia Ci kłopoty przy żarówach możesz dać do kalibracji 'na własne ryzyko" (o czym była także mowa w wątku CSI) - natomiast ja bym polecał bardziej wspomaganie ze strony lampy. :smile: No ale tu dorośli ludzie są i każdy decyduje jak uważa.

Pozdrawiam.

Bangi
13-11-2011, 17:47
Pierwsze zdanie z początku cytatu to akurat moje ;)
A moja dodatkowa refleksja jest taka, że czy przypadkiem to nie jest tak, że temperatura barwowa idzie w parze z "siłą" - jasnością światła...? Przyznaję, że z fizyki jestem słaby...

Merde
13-11-2011, 18:14

Względnie jeśli aparat ostrzy w punkt przy świetle żarowym, to w warunkach normalnych będzie mieć BF... Właściciele korpusów z mikrokalibracją mogą sobie sprawdzić to we własnym zakresie.

janmar
13-11-2011, 19:34
Pierwsze zdanie z początku cytatu to akurat moje ;)
A moja dodatkowa refleksja jest taka, że czy przypadkiem to nie jest tak, że temperatura barwowa idzie w parze z "siłą" - jasnością światła...? Przyznaję, że z fizyki jestem słaby...

Temperatura barwowa określana jest przez porównanie barwy światła wysyłanego przez dane źródło, z odpowiadającą mu barwą ciała czarnego o określonej temperaturze.[ w stopniach Kelwina]

Natężenie oświetlenia jest jedyną wielkością światła, która nie charakteryzuje samego źródła światła, lecz jasność oświetlenia powierzchni.

Powierzchnię możemy oswietlać światłem o różnej temp.barwowej,ale to jedyny związek jaki mi przychodzi do głowy :-)

epicure
13-11-2011, 20:54
Względnie jeśli aparat ostrzy w punkt przy świetle żarowym, to w warunkach normalnych będzie mieć BF...

To moje aparaty chyba są zepsute, bo ostrzą w punkt niezależnie od rodzaju oświetlenia.

jacek_73
13-11-2011, 21:03
To moje aparaty chyba są zepsute, bo ostrzą w punkt niezależnie od rodzaju oświetlenia.

Laki Luk :lol:

tlustyx
13-11-2011, 23:36
Zrobiłem mały test. Wczoraj przy świetle żarówek energooszczędnych (około 2500K) pstryknąłem trochę zdjęć "tablicy testowej" (testowa wydrukowana z netu + plansza równoległa do matrycy dla dokładniejszego działania). Zdjęcia robione 50mm f1.8 iso200 1/125 odległość ok 90cm.
Między każdym zdjęciem obiektyw ostrzyłem na przemian w nieskończoność i na minimum (więcej nieostrych było gdy wracał z nieskończoności)
Większość zdjęć była poprawna a te nieostre prawie wszystkie miały BF.
1.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img69.imageshack.us/img69/7005/img6802h.jpg)

Dzisiaj przy świetle dziennym (wpadającym przez okno około 4500K)
50mm f1,8 iso 100, 1/200

Aparat miał tendencje do FF
2.

źródło (http://img337.imageshack.us/img337/5606/img6856j.jpg)

Większość zrobionych zdjęć było poprawnych:
3.

źródło (http://img850.imageshack.us/img850/5892/img6861f.jpg)

Może nie był to bardzo dokładny test, ale wydaje mi się, że barwa światła naprawdę ma wpływ na działanie AF.

Bangi
14-11-2011, 09:01
Temperatura barwowa określana jest przez porównanie barwy światła wysyłanego przez dane źródło, z odpowiadającą mu barwą ciała czarnego o określonej temperaturze.[ w stopniach Kelwina]

Natężenie oświetlenia jest jedyną wielkością światła, która nie charakteryzuje samego źródła światła, lecz jasność oświetlenia powierzchni.
(...)

O matko! Teraz to już niec nie rozumiem :(
Chodzi mi o to, że tak łopatologicznie - im cieplejsze światło, tym go de facto "mniej"...

tlustyx
14-11-2011, 10:50
O matko! Teraz to już niec nie rozumiem :(
Chodzi mi o to, że tak łopatologicznie - im cieplejsze światło, tym go de facto "mniej"...
Tak łopatologicznie to nie. To czy światła jest mniej czy więcej zależy raczej od jego natężenie a nie od barwy.
Co rozumiesz pisząc cieplejsze? Chodzi ci o światło o wysokiej temperaturze barwowej - czyli "bardziej niebieskie" czy raczej żółte/pomarańczowe jakie przyjęło uważać się za kolory ciepłe?

Bangi
14-11-2011, 11:19
Tak jak przyjęło się uważać :)
W sumie to masz rację, brakowało mi ciągle słowa natężenie :)
No ale w sumie nawet "ciepłe" światło o dużym natężeniu wydaje się być cimniejsze od światła "zimnego". Może to o to chodzi.

janmar
14-11-2011, 12:22
No ale w sumie nawet "ciepłe" światło o dużym natężeniu wydaje się być cimniejsze od światła "zimnego". Może to o to chodzi.

Trudno naprawdę coś dodac do definicji.
Jasnośc to jasność.temp.barwowa to co innego
."Wydaje się" ,zapomnij te słowa.
Jest tak lub tak.Bierzesz przyrząd mierzysz odczytujesz.Temp.barw.jest taka.
Jasność jest taka.
Światła o temp.5500 k może na daną powierzchnie matrycy padać wiecej lub mniej w zależności od otwarcia przysłony.
światła o temp 4000 k będzie tyle samo.jn.

igor58
14-11-2011, 12:46
poczytajcie coś o pomiarze światła w C 60d/7d, to wam sie rozjaśni.
fachowcy od C. chyba w tych modelach (a nawet niższych) rozwiąwazali ten problem (na ile sktuecznie?)
jest o tym sporo w necie
jeszcze niedawno ślubniacy nosili na wesela 2 body - jedno mieli skalibrowane pod światło zarowe, drugie pod dzienne

strideer
14-11-2011, 14:10
Tak od strony teorii to warto zwrócić uwagę na dwie rzeczy:

1) W świetle dziennym fotografowane obiekty zwykle mają lepszy kontrast niż w świetle sztucznym typu żarowego czy jarzeniowym. Czyli czujnik z definicji powinien pracować lepiej w słońcu niż pod żarówkami/świetlówkami.

2) Niektóre rodzaje światła sztucznego wyglądają na ciągłe dla człowieka, ale w rzeczywistości "mrugają" (co widać np. na zdjęciach zrobionych w świetle jarzeniowym z krótszymi czasami). To oznacza, że w jednej chwili fotografowany obiekt jest oświetlony równo, ale za moment nie pada na niego światło wcale lub częściowo. Jaki to ma wpływ na sprawność AF - tłumaczyć raczej nie trzeba.

tomdz
14-11-2011, 14:52
Tu raczej chodzi o różne uginanie się różnych zakresów widmowych, w skutek czego powstają różne przesunięcia fazowe dla 'zimnego' i 'ciepłego' światła.

KuchateK
15-11-2011, 17:43
Całość problemu jest o tyle ciekawa, ze wspomaganie AF lampy (zewnętrznej) jest czerwone ;)

Problem może niedługo stać się nieaktualny. W 60D, 7D i 1Dx nowy układ pomiaru światła potrafi rozróżnić kolory. W materiałach Canona napisano, że w 7D informacja ta przekazywana jest między innymi do AF w celu kompensacji dla różnych źródeł światła. 60D ma ten sam czujnik pomiaru światła co 7D. Niestety nie chwalą się czy wykorzystują informacje o kolorze do kompensacji AF tak samo jak w 7D.

tezmarek
15-11-2011, 17:49
...W materiałach Canona napisano, że w 7D informacja ta przekazywana jest między innymi do AF w celu kompensacji dla różnych źródeł światła. 60D ma ten sam czujnik pomiaru światła co 7D. Niestety nie chwalą się czy wykorzystują informacje o kolorze do kompensacji AF tak samo jak w 7D.

Co na to posiadacze 7D? Jest dobrze? ;)

grzegorzki
15-11-2011, 19:38
Skoro WB ma istotny wplyw na ustawianie ostrosci to moze po prostu wystarczyloby zainstalowac jakies precyzyjniejsze mierniki WB do aparatkow. Ciekawe, ze w 7D, jak piszecie, przekazywana jest info o kolorach, a nie temperaturach...

janmar
15-11-2011, 23:22
Colormeter Seconica to przeszło cztery tysiące zl.Jest wielkości 16x2,5x6cm
[linijką z biurka mierzę :-)]
Zminiaturyzowany o ile ktos skonstruuje, kosztowałby :shock::shock::shock:.

KuchateK
16-11-2011, 06:45
Skoro WB ma istotny wplyw na ustawianie ostrosci to moze po prostu wystarczyloby zainstalowac jakies precyzyjniejsze mierniki WB do aparatkow. Ciekawe, ze w 7D, jak piszecie, przekazywana jest info o kolorach, a nie temperaturach...
A czy temperatura światła to nie jego barwa?

Układ składa się z dwóch warstw, jednej czulej na zielony i niebieski i poniżej na zielony i czerwony. Badając proporcje można określić kolor światła jakie pada w danym punkcie, czyli też jego temperaturę. AF nie jest aż tak wymagający aby potrzebować precyzyjnej informacji. Myślę, że w zupełności wystarczy im określić temperaturę do najbliższego tysiąca K.

http://www.northlight-images.co.uk/cameras/Canon_7d.html#Anchor-EOS-35882

wickermann
18-11-2011, 02:44
Niestety celność AF zależy od rodzaju światła - nie wdaję się tu w dyskusę, jaka cecha światła ma na to wpływ - temperatura, natężenie, częstotliwość drgań itp., ale czasami można trafić na takie warunki oświetleniowe, że AF wymięka, mimo, że jest dosyć jasno.
W starym 5d bywało, że kościół lub sala konferencyjna była oświetlona świetlówkami tradycyjnymi lub energooszczędnymi i miałem notoryczny Backfocus np. na 24-70 L a na 135 L już było ok.

Serwis Canona na CSI robi foty testowe przy świetle dziennym, a serwis w Berlinie przy świetle żarowym (mam ich testowe fotki i WB ustawiony na "tungsten").

Bangi
18-11-2011, 09:01
(...)serwis w Berlinie przy świetle żarowym (mam ich testowe fotki i WB ustawiony na "tungsten").

może w Niemczech statystycznie częsciej robią fotki właśnie orzy takim świetle...? :mrgreen: