PDA

Zobacz pełną wersję : Winda sfiksowała mi z kolorami

Maćko_Pń
09-11-2011, 19:46
Witam

Po raz pierwszy w życiu natrafiłem na tak dziwaczny problem jaki mnie spotkał i nie wiem jak go rozwiązać. Otóż w dpp wywołałem sobie z rawów jpgi a następnie chciałem je dalej obrabiać w PS. niestety po otwarciu w PS zdjęcia są nasycone mocno purpurą, pomyślałem zapewne w DPP w ustawieniach WB zamiast daylighta dałem jakieś dziwaczne ustawienia i taki efekt. Szybko otworzyłem DPP, a tam wszystko ustawione jak trzeba i kolory jpegów też są poprawne. Rawy wywołałem raz jeszcze, ale w PSie nadal to samo, kolory są takie jakbym ustawił jakiś kosmiczny WB. Te same pliki po otwarciu w przeglądarce windy też wyglądają kosmicznie. Otworzyłem jakieś starsze jpgi z którymi było wszystko ok i tam też kolory są zrypane. Dodam, że np. tło pulpitu jest wyświetlane ok, zdjęcia które mam załadowane na serwery podczas przeglądania firefoxem też są ok. Siupy się zaczynają tylko w PSie i WMP. Dodam że mam winde 7. czy ktoś mógłby mi doradzić jak rozwiązać ten problem, bo mam sporo zdjęć do zrobienia, ale przy takich kolorach to sobie mogę co najwyżej pokadrować. Z góry wielkie THX.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam jeszcze że np miniaturki są wyświetlane poprawnie, a jak otworzę zdjęcie to kolory są już zmasakrowane.

Maćko_Pń
09-11-2011, 21:19
do tej pory zreinstalowałem stery od grafy, zrobiłem quickskan antyvirem i nic... teraz jak się przyjrzałem tym zdjęciom to widzę że to nie jest jakby nieprawidłowy WB, ale on po prostu wyśweitlane są w max 256 kolorach, dlatego wyglądają tak żałobnie. Co najdziwniejsze w paintcie jest wszystko ok, szwankuje mi tylko PS i przeglądarka w windzie.

Bangi
09-11-2011, 21:25
A to nie jest jakiś problem z profilami kolorów - idź w tym kierunku.

Maćko_Pń
09-11-2011, 21:29
Myślę, że jakby to był problem z profilami to by każdy jeden program fiksował, a tu mi nie działa TYLKO PS i przeglądrka windy cała reszta wyświetla w 16 mln kolorów, a dwa powyższe tylko w 256.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
o jezuuuuuu winda mnie po prostu rozwala, jak w przeglądarce do zdjęć zrobię pokaz slajdów to wszystko jest ok, a jak podglądam pojedyńcze zdjęcie to kiszka. Najbardziej martwi mnie PS, bo nie mogę nic zrobić a zdjęć do obróbki czeka mnie cała fura

flankerp
09-11-2011, 21:35
To jest /może być problem z profilem. Miałem dokładnie to samo na Macu. Zmieniłem sobie profil kolorów i na DPP było ok natomiast na PS tragedia.
Nie wiem jak na Windzie ale w Macu poprostu wróciłem do defaultowego i zrebootowałem maszyne...

Maćko_Pń
09-11-2011, 21:39
A gdzie się ustawia deflautowy profil kolorów w windzie ? bo nie chciałbym czegoś dodatkowo skiełbasić.

Merde
09-11-2011, 21:43
To zamiast myśleć pokaż jak to wygląda i pokaż ustawienia CM w systemie i Photoshopie.

flankerp
09-11-2011, 22:19
A gdzie się ustawia deflautowy profil kolorów w windzie ? bo nie chciałbym czegoś dodatkowo skiełbasić.

Gdzieś pewnie we właściwościach ekranu/karty graficznej.
Profil jest zwiazany z karta graficzna

Maćko_Pń
09-11-2011, 23:34
Znalazłem przyczynę... problemem okazały się sterowniki do monitora, które niedawno zainstalowałem. Jak wywaliłem z urządzeń monitor to wszystko wróciło do normy... teraz tylko kłopot polega na na tym, że jak winda startuje automatycznie wykrywa monitor i wszystko się znowu kefi... nawet na sterach standardowych do monitora tych które są zaimplementowane w windzie.

Merde
09-11-2011, 23:59
Sterowniki nic nie powinny mieszać, sprawdź jaki masz profil monitora w systemie, ileż razy mamy ci pisać?...

strideer
10-11-2011, 00:33
Instalacja firmowego sterownika do monitora dość często powoduje dodanie do systemu również profilu ICC. A jakie są profile ICC dawane przez fabrykę, to raczej nie trzeba nikomu wyjaśniać.

Maćko_Pń
10-11-2011, 09:56
@merde @strideer
Dzięki chłopaki... problem był w profilu kolorów. Dziwnym trafem instalacja sterów do monitora wprowadziła inny profil kolorów. Dlatego też zminiłem ICC na inny i wszystko chula. Teraz tak tylko się zastanawiam, czy wybrałem właściwy profil, bo było ich około 20, ale zobaczę na spokojnie po robocie czy to jest profil którego zawsze używałem. Jeszcze raz THX.

Merde
10-11-2011, 09:57
Jak chcesz uniknąć problemów, to... wywal profil całkowicie.

Maćko_Pń
10-11-2011, 10:29
Jak to... chyba jakiś profil być musi, nie może być chyba zrobić brak profilu

strideer
10-11-2011, 10:31
Jak monitor nie ma przypisanego profilu ICC to system operacyjny (a przynajmniej Windows) uznaje sam, że monitor jest urządzeniem z przestrzenią sRGB. To zapewnia mniej więcej prawidłowe wyświetlanie barw, ale z oczywistych powodów nie jest wskazanym rozwiązaniem kiedy wykorzystuje się taki ekran do pracy z kolorem.

Maćko_Pń
10-11-2011, 10:44
No właśnie ustawiłem jakiś ICC co miał w nazwie sRBG, nie mniej jednak jak zajadę na chate to jeszcze się tym pobawię, bo temat mnie zaciekawił

flankerp
10-11-2011, 15:01
problem był w profilu kolorów

że tak powiem, od samego poczatku tak mówiłem :D