Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gdzie kupić oryginalną kartę

okar_t
06-11-2011, 22:53
Chcę kupić do mojej 40 kartę pamięci 8 GB SanDisk Extreme III. Czy może mi ktoś z szanownych bardziej doświadczonych kolegów doradzić gdzie mogę kupić orginalną a nie podróbkę ww karty.
Zakupu mogę dokonać tylko przez internet i nie chciałbym dać się oszukać.

Dziękuję.

Morfii
06-11-2011, 23:04
... idź do sklepu ;) a jak nie możesz to kup w sklepie internetowym... a nie na allegro... i będziesz miał pewność co do jakości ;)

McMelassa
06-11-2011, 23:27
Jeżeli to coś pomoże - warto szukać w sklepach typowo komputerowych. Szczególnie jeżeli takowy współpracuje z dużymi dostawcami sprzętu. Posiadają oni umowy z producentami kart, a tym samym powinni w ofercie mieć oryginalne karty.

Kolekcjoner
06-11-2011, 23:30
cyfrowe.pl 8-).

jacek_73
06-11-2011, 23:50
extreme III :?:

to chyba nie do końca to: http://www.e-fotojoker.pl/product/karty-pami-ci/compact-flash-cf/sandisk-cf-extreme-8gb-60mb/ - ale mimo wszystko pewniak :smile:

oraz: http://www.niezdzieramy.pl/sandisk-karta-sandisk-cf-8gb-extreme-iii,id-595 - to chyba to, ale nie mam pewności co do sklepu.

Pozdrawiam.

Goomis
07-11-2011, 15:12
A czemu ExtremeIII? ta seria nie jest już produkowana, zastąpiła ją seria Ultra. Mam obie i nie widzę różnicy. Ultrę polecam tutaj:
http://www.foto-ivy.pl/product.php?id_product=462

Widelec
07-11-2011, 15:53
A czemu ExtremeIII? ta seria nie jest już produkowana, zastąpiła ją seria Ultra
zawsze przekonany byłem że seria Ultra była jedną półkę niżej niż Extreme - coś jak Lexar Premium i Priofessional, wszak taka sama prędkość to nie wszystko...
Myliłem się?

lukdee
07-11-2011, 16:13
Sandisk zastąpił ULTRA II kartą ULTRA 30MB/s a Extreme III i Extreme IV nowymi Extreme 60Mb/s oraz Extreme Pro 90 Mb/s; pojawiła się również wersja Extreme Pro 100 Mb/s

henkin
07-11-2011, 16:21
ja Ci polecam sklep http://www.proline.pl/ kupowałem już tam kilka kart i wszystkie działa bez najmniejszych problemów a ceny są bardzo przystępne

tezmarek
07-11-2011, 16:33
zawsze przekonany byłem że seria Ultra była jedną półkę niżej niż Extreme - coś jak Lexar Premium i Priofessional, wszak taka sama prędkość to nie wszystko...
Myliłem się?

Tak - Extreme to wyższa półka niż Ultra. Tyle, że Extreme III już jest wiekowe i nie jest produkowane. O ile pamiętam EIII w wersji 30 MB/s wspierały już UDMA, a Ultry nie.
Jednak w wypadku 40D nie ma to większego znaczenia. Zobacz:
http://www.robgalbraith.com/bins/camera_multi_page.asp?cid=6007-9257
W tej puszcze interfejs zatyka się już przy około 10 MB/s.

Chyba, że bardzo zależy ci na szybkim zgrywaniu zdjęć za pomocą czytnika (z drugiej strony 8GB, to nie jest jakaś gigantyczna pojemność...).

Miałem niedawno podobny dylemat i po trzech porażkach z zakupami Sandisków przez Allegro (ze zwrotami podróbek nie było problemów, szkoda tylko straconego czasu) kupiłem w sklepie Transcend 400x 32 GB (zamiast 16GB Sandiska) i jestem zadowolony. W puszcze wspierającej UDMA zapełnienie bufora następuje dwa razy później niż w wypadku Sandiska Extreme III w wersji 20MB/s - to mnie zupełnie satysfakcjonuje.
W aparacie bez UDMA nie ma co szaleć z kartami. Jeśli już musi być SanDisk, to lepiej poszukkać w googlach "Sandisk dystrybutorzy w Polsce" i starać się kupić u oficjalnego przedstawiciela. Moim zdaniem do 40D współczesna Ultra wystarczy.

Bolek02
07-11-2011, 16:49
Polecam www.proline.pl - produkt oryginalny i nienaganna obsługa, również gwarancyjna :)

Goomis
07-11-2011, 21:23
Myliłem się?

Jeżeli karta no w starych oznaczeniach tak.
Teraz EXIII zastąpiła seria Ultra, a EXIV seria Extreme. Wprowadzono do tego Extreme PRO.
A czym oprócz prędkościami ma się różnić? Ew. materiałem obudowy ale i tu i tu jest to tworzywo sztuczne, więc czym niby jeszcze poza prędkością mają się różnic CFki tego samego producenta?

krisnrj
08-11-2011, 13:18
@Goomis
może chodzi o to że w jakiejś tam SD chyba karcie sandiska lepszej nieco widziałem ficzer ochrony przed x-rays :)
ja na miejscu autora zinwestowałbym w kingstona x133 16gb pewnie wyjdzie taniej niż ten sandisk - zaraz przecież tak zrobiłem właśnie :) i na moim 50D spkojnie sobie radzi.
Chyba że przyszłościowo myślisz o zmianie body które będzie ultra szybko strzelne albo chcesz pochwalić się super kartą przed znajomymi... ;)

Goomis
08-11-2011, 17:15
@Goomis
może chodzi o to że w jakiejś tam SD chyba karcie sandiska lepszej nieco widziałem ficzer ochrony przed x-rays :)
ja na miejscu autora zinwestowałbym w kingstona x133 16gb pewnie wyjdzie taniej niż ten sandisk - zaraz przecież tak zrobiłem właśnie :) i na moim 50D spkojnie sobie radzi.
Chyba że przyszłościowo myślisz o zmianie body które będzie ultra szybko strzelne albo chcesz pochwalić się super kartą przed znajomymi... ;)

Kingstony padają bardzo często co było kilka razy mówione na tym forum. Chociażby przez byłego pracownika FotoJokera o tym jaki jest stosunek zwracanych padniętych kingstonów do sandisków. Oczywiście na "foty z wakacji" to byle jaka karta się nada, ale na zlecenie na pewno nie poszedłbym z kingstonem. No chyba, że jako jedna z kilku kart na mało ważne momenty - ale czy to ma sens?
Ja używam tylko sandiska, kupiłbym jeszcze pretec'a który też ma świetne opinie.
Kingsotna miałem i padł, PQI miałem/mam i na dwóch 4GB były błędy - jedną zgubiłem a drugą oddałem z 40D. Ostała mi się jeszcze 2GB która jest ok. ale używam tylko w ostateczności (mała pojemność itd.)
Sandiski mam 4 (16 i 8 Ultra(ta nowa) i 2x4 EXtremeIII) i żadnych problemów.

krisnrj
08-11-2011, 17:22
no dobra, przekonałeś mnie i zmartwiłeś zarazem... :( dzięki za info!
nie żyję z fotografii więc jakoś tego kingstona przeżyję ale mimo wszystko jadąc gdzieś na wakacje nie chciałbym stracić materiału :/ i nawet gwarancja tu nie pociesza...

generalnie ja sandiska dobrze wspominam jeszcze z czasów Olympusa, też kupowałem jakiegoś ultra II na wyrost - cóż za excytacja to była - pierwsze lustro i jescze kaltra z 'ultra' w nazwie ;)