Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Samyang 8mm - zatarcie mechanizmu ostrości?

Zywczok6
03-11-2011, 20:50
Zdażyło mi sie ostatnio coś ciekawego (na szczęście w pore zauważyłem efekt na zdjęciach)
Otóż moje cudowne 8mm marki Samyang mające już koło 2 lat (data nabycia wrzesień 2009) zaczeło mieć problem przez który straciłem około 30 zdjęć podczas imprezy. Problem polegał na tym że wraz z kręceniem pierścieniem ostrości zaczynał on chodzić coraz cięzej w okolicy bliższego punktu (im bliżej 0,3 tym cięzej) i wraz z kręceniem zakres ustawiania sie zawężał (wkońcu zostawała sam zakres 3m do nieskończoności) Otóż czego to może być wynikiem? gdzieś brakuje smaru czy coś? Jak myślicie jaka może być tego przyczyna.

Ponad to... miałem nadzieje że mimo to mogę robić zdjęcia na tej nieskończoności, otóż nie bo jako że coś tam troche to miało opory zdjęcia wszystkie po tym kręceniu pierścieniem wyszły nieostre - zupełne mydło. Następny dzień włanczam aparat, ustawiam ostrość na 3m (pierścień sie nie klinował-chodził normalnie) i wychodzą ostre więc już radość.

Ale dzisiaj znowu wziąłem z ciekawosci obiektyw do ręki... tak o żeby pokręcić pierścieniem - pokręciłem ładnych pare razy i znowu zaczął sie zawężać zakres ostrośći i chodzić coraz ciężej.

Pomóżcie bo jednak przyzwyczaiłem sie że mam go zawsze w torbie.

igor58
03-11-2011, 23:12
Z tego, co wiem, i z m. niedawnej praktyki wynika, że ten obiektyw nie wymaga ustawiania ostrości. Należy nastawić na ok. 1m i jest ok. Ważne, by przesłona była na 5.6 lub 8 (nie 3.5, bo wtedy powstaje mydło). Więc nie kręć pierścieniem, ustaw na 1m i strzelaj foty.

m-a-r
04-11-2011, 00:30
czy samyang nie daje 3 lat gwarancji? spróbuj w ramach gwarancji naprawić a jesli nie to chyba czyszczenie nie będzie drogie.

Zywczok6
04-11-2011, 01:30
właśnie kurde nie wiem ile samyang dawał gwarancji :/

kraktus
04-11-2011, 10:16
Obiektyw Samyang 8mm f/3.5 Fish-eye CS VG10 objęty jest 36-miesięczną gwarancją.
Tu masz kontakt dzwoń i pytaj http://www.samyang.pl/art,7,kontakt

damian26
11-11-2011, 13:25
Obiektyw Samyang 8mm f/3.5 Fish-eye CS VG10 objęty jest 36-miesięczną gwarancją.
Tu masz kontakt dzwoń i pytaj http://www.samyang.pl/art,7,kontakt

Miałem ten sam problem w mojej 14/2,8. odesłałem do serwisu i pierścień chodził wyraźnie lżej ale teraz chodzi coraz ciężej. W opisie napisali że zacięty był pierścień ustawiania ostrości...