Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Samyang 8mm - zatarcie mechanizmu ostrości?

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie Samyang 8mm - zatarcie mechanizmu ostrości?

Zdażyło mi sie ostatnio coś ciekawego (na szczęście w pore zauważyłem efekt na zdjęciach)
    Otóż moje cudowne 8mm marki Samyang mające już koło 2 lat (data nabycia wrzesień 2009) zaczeło mieć problem przez który straciłem około 30 zdjęć podczas imprezy. Problem polegał na tym że wraz z kręceniem pierścieniem ostrości zaczynał on chodzić coraz cięzej w okolicy bliższego punktu (im bliżej 0,3 tym cięzej) i wraz z kręceniem zakres ustawiania sie zawężał (wkońcu zostawała sam zakres 3m do nieskończoności) Otóż czego to może być wynikiem? gdzieś brakuje smaru czy coś? Jak myślicie jaka może być tego przyczyna.

Ponad to... miałem nadzieje że mimo to mogę robić zdjęcia na tej nieskończoności, otóż nie bo jako że coś tam troche to miało opory zdjęcia wszystkie po tym kręceniu pierścieniem wyszły nieostre - zupełne mydło. Następny dzień włanczam aparat, ustawiam ostrość na 3m (pierścień sie nie klinował-chodził normalnie) i wychodzą ostre więc już radość.

Ale dzisiaj znowu wziąłem z ciekawosci obiektyw do ręki... tak o żeby pokręcić pierścieniem - pokręciłem ładnych pare razy i znowu zaczął sie zawężać zakres ostrośći i chodzić coraz ciężej.

Pomóżcie bo jednak przyzwyczaiłem sie że mam go zawsze w torbie.
    5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z tego, co wiem, i z m. niedawnej praktyki wynika, że ten obiektyw nie wymaga ustawiania ostrości. Należy nastawić na ok. 1m i jest ok. Ważne, by przesłona była na 5.6 lub 8 (nie 3.5, bo wtedy powstaje mydło). Więc nie kręć pierścieniem, ustaw na 1m i strzelaj foty.

Domyślnie

czy samyang nie daje 3 lat gwarancji? spróbuj w ramach gwarancji naprawić a jesli nie to chyba czyszczenie nie będzie drogie.
    W fotografii najważniejsze jest światło.

Coś już napisał
    Miasto
    Łęczna/Lublin

Domyślnie

właśnie kurde nie wiem ile samyang dawał gwarancji :/
    5d, 6d, 450D, Sy8mm, C17-40, C50, C85, Tair 11A, Industar L/Z i milion innych gratów...

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Obiektyw Samyang 8mm f/3.5 Fish-eye CS VG10 objęty jest 36-miesięczną gwarancją.
    Tu masz kontakt dzwoń i pytaj http://www.samyang.pl/art,7,kontakt
    Ostatnio edytowane przez kraktus ; 04-11-2011 o 10:18
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wejherowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kraktus Zobacz posta
    Obiektyw Samyang 8mm f/3.5 Fish-eye CS VG10 objęty jest 36-miesięczną gwarancją.
    Tu masz kontakt dzwoń i pytaj http://www.samyang.pl/art,7,kontakt
    Miałem ten sam problem w mojej 14/2,8. odesłałem do serwisu i pierścień chodził wyraźnie lżej ale teraz chodzi coraz ciężej. W opisie napisali że zacięty był pierścień ustawiania ostrości...
    5Dmk2+ S24-70HSM 2.8, S50 1.4, HELIOS 40-2 (85mm f1.5), Samyang 14mm 2.8, Speedlite 580EX II, Opticam WT-6604, UrbanGear U120

Uprawnienia umieszczania postów