PDA

Zobacz pełną wersję : Umowa pomiedzy fotografem a firma

zabojad
28-10-2011, 09:14
Witajcie , nie mam zarejestrowanej dzialalnosci ale chce podpisac umowe o wykonanie uslug foto , potrzebuje umowy najlepiej po angielsku .Otrzymalem zlecenie od jednej z najpopularniejszej sieci sklepow producenta renomowanych kosmetykow - otwarcie sklepu , reportaz z otwarcia oraz fotografia kosmetykow etc . Potrzebna mi umowa by jasno bylo napisane ze prawa autorskie do publikacjii sa moje i wykorzystanie mych prac bedzie mozliwe tylko za moja zgoda i byc moze oplata :) Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc . Pozdrawiam Canonierow :)

shadowman25
28-10-2011, 14:20
Tak z ciekawości zapytam ile ta firma płaci z całą usługę?

Bangi
28-10-2011, 15:14
@ zabojad po Twoim mailu namierzyłem Twoją stronę internetową (gratuluję zdjęć), jak się domyślam przebywasz na Wyspach, tam jest trochę inny system prawny (nie wiem jak z prawami autorskimi) wzór umowy z polski niekoniecznie będzie adekwatny do tamego systemu prawnego itd...

marfot
28-10-2011, 22:11
...Potrzebna mi umowa by jasno bylo napisane ze prawa autorskie do publikacjii sa moje i wykorzystanie mych prac bedzie mozliwe tylko za moja zgoda i byc moze oplata :)

Obawiam się, że w typowej umowie zapisy są dokładnie odwrotne. W tego typu usłudze ( fotograf wynajęty przez firmę) autor bardzo często przekazuje majątkowe prawa autorskie na rzecz zamawiającego oczywiście na określonych zasadach. No ale pewnie zawierane sa również umowy na zasadach o których piszesz.

kuzi4
28-10-2011, 22:26
Też mi się tak wydaje. Zleceniobiorca za odpowiednią opłatą za owe zlecenie przekazuje zleceniodawcy materiał z prawami autorskimi. Po co mam płacić za zdjęcia, których nie mogę użyć bez zgody autora...

zabojad
28-10-2011, 23:48
Ok , dziekuje ....sprawa nie jest taka prosta bo wlascicielami sa Polacy ale przebywajac w UK chyba powinienem zabezpieczyc sie umowa po ang . ........co do kasy sam nie wiem ile wziasc bo w gre wchodza foty sklepu i kosmetykow a takze reportaz z otwarcia , wlascicielka mowila ze kazda publikacja ktora bedzie w polsce jak i w Uk bedzie za moja zgoda ale znajac zycie moze tak nie byc i dlatego chce sie zabezpieczyc :) czasu mam malo a prawa w takim przypadku nie znam ;/ Pozdrawiam .