Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Umowa pomiedzy fotografem a firma

Awatar zabojad
    Miasto
    Aberdeen - UK

Domyślnie Umowa pomiedzy fotografem a firma

Witajcie , nie mam zarejestrowanej dzialalnosci ale chce podpisac umowe o wykonanie uslug foto , potrzebuje umowy najlepiej po angielsku .Otrzymalem zlecenie od jednej z najpopularniejszej sieci sklepow producenta renomowanych kosmetykow - otwarcie sklepu , reportaz z otwarcia oraz fotografia kosmetykow etc . Potrzebna mi umowa by jasno bylo napisane ze prawa autorskie do publikacjii sa moje i wykorzystanie mych prac bedzie mozliwe tylko za moja zgoda i byc moze oplata Bylbym bardzo wdzieczny za pomoc . Pozdrawiam Canonierow

Coś już napisał
    Miasto
    Bździągwa Wielka

Domyślnie

Tak z ciekawości zapytam ile ta firma płaci z całą usługę?
    Canon 50d, obiektyw 85 1/8

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@ zabojad po Twoim mailu namierzyłem Twoją stronę internetową (gratuluję zdjęć), jak się domyślam przebywasz na Wyspach, tam jest trochę inny system prawny (nie wiem jak z prawami autorskimi) wzór umowy z polski niekoniecznie będzie adekwatny do tamego systemu prawnego itd...

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zabojad Zobacz posta
    ...Potrzebna mi umowa by jasno bylo napisane ze prawa autorskie do publikacjii sa moje i wykorzystanie mych prac bedzie mozliwe tylko za moja zgoda i byc moze oplata
    Obawiam się, że w typowej umowie zapisy są dokładnie odwrotne. W tego typu usłudze ( fotograf wynajęty przez firmę) autor bardzo często przekazuje majątkowe prawa autorskie na rzecz zamawiającego oczywiście na określonych zasadach. No ale pewnie zawierane sa również umowy na zasadach o których piszesz.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Też mi się tak wydaje. Zleceniobiorca za odpowiednią opłatą za owe zlecenie przekazuje zleceniodawcy materiał z prawami autorskimi. Po co mam płacić za zdjęcia, których nie mogę użyć bez zgody autora...

Awatar zabojad
    Miasto
    Aberdeen - UK

Domyślnie

Ok , dziekuje ....sprawa nie jest taka prosta bo wlascicielami sa Polacy ale przebywajac w UK chyba powinienem zabezpieczyc sie umowa po ang . ........co do kasy sam nie wiem ile wziasc bo w gre wchodza foty sklepu i kosmetykow a takze reportaz z otwarcia , wlascicielka mowila ze kazda publikacja ktora bedzie w polsce jak i w Uk bedzie za moja zgoda ale znajac zycie moze tak nie byc i dlatego chce sie zabezpieczyc czasu mam malo a prawa w takim przypadku nie znam ;/ Pozdrawiam .

Uprawnienia umieszczania postów