Zobacz pełną wersję : jaki rozmiar parasoli dla lampy reporterskiej
andye398
27-10-2011, 20:51
Witam.
Nie dawno kupiłem sobie całkiem tani i ciekawy zestawik.
2 statywu
2 uchwyty
2 parasolki i tutaj jest problem.
Parasolki mają aż 110cm i widzę wyraźnie, że lampy po prosty nie oświetlają ich całych a to za bardzo nie ma sensu. ;/
Tutaj pojawia się moja pytanie. Jaki rozmiar parasolki wybrać dla lamp reporterskich o liczbie przewodniej 58.
Witam.
Nie dawno kupiłem sobie całkiem tani i ciekawy zestawik.
2 statywu
2 uchwyty
2 parasolki i tutaj jest problem.
Parasolki mają aż 110cm i widzę wyraźnie, że lampy po prosty nie oświetlają ich całych a to za bardzo nie ma sensu. ;/
Tutaj pojawia się moja pytanie. Jaki rozmiar parasolki wybrać dla lamp reporterskich o liczbie przewodniej 58.
Ja mam jedną 110cm do yn460ii i nie mam problemu z tym ,że mocno je odsuwam od parasolki. A generalnie do małych lamp najczęściej używam ok. 100cm i jest gitara.
andye398
27-10-2011, 21:33
Tylko do czego używasz tych parasolek?
Bo jak pewnie sam zauważyłeś lampa yn 460 ma swoją liczbę przewodnią 33. Moje mają 58 i mam problem z rozświetleniem całej parasolki 110cm.
Generalnie to na full power oświetla gdzieś 3/5 parasolki no i bez brzegów.
A chciałbym całą oświetlić i nie wiem jaka kupić.
Jeszcze pytanko lepiej dyfuzyjna czy odbijająca?
Wiem czym się różnią i na jakiej zasadzie działają.
Jaką wielkość parasolek mają na tym filmiku bo ja jakoś nie mam wyobrażenia
http://www.youtube.com/watch?v=IuQfwxSdePU&feature=fvwrel
albo na tym bo wielkość na filmikach wydaje się taka sama
http://www.youtube.com/watch?v=bbFNBxdgR88&feature=related
Tylko do czego używasz tych parasolek?
Bo jak pewnie sam zauważyłeś lampa yn 460 ma swoją liczbę przewodnią 33. Moje mają 58 i mam problem z rozświetleniem całej parasolki 110cm.
No generalnie to yn 460II mają lp 38 ale wcale nie są dużo słabsze od lamp typu 580ex, gdzie moc podana jest dla największego zooma a przy szerokim kącie spada do coś około 40 (nie pamiętam dokładnie ile...). A co do użytkowania to zazwyczaj tam gdzie zależy mi na mobilności, czyli plenery albo jak robię fotki u kogoś.
Generalnie to na full power oświetla gdzieś 3/5 parasolki no i bez brzegów.
A chciałbym całą oświetlić i nie wiem jaka kupić.
A w jakiej odległości umieszczasz lampę od parasolki? może tu leży przyczyna problemu.
Jeszcze pytanko lepiej dyfuzyjna czy odbijająca?
Wiem czym się różnią i na jakiej zasadzie działają.
Skoro wiesz czym się różnią i na jakiej zasadzie działają to sam powinieneś wiedzieć która bardziej Ci będzie odpowiadała bo to właśnie od potrzeb zależy, która w danej chwili jest lepsza.
Jaką wielkość parasolek mają na tym filmiku bo ja jakoś nie mam wyobrażenia
http://www.youtube.com/watch?v=IuQfwxSdePU&feature=fvwrel
albo na tym bo wielkość na filmikach wydaje się taka sama
http://www.youtube.com/watch?v=bbFNBxdgR88&feature=related
Coś koło 100cm , raczej nie mniejsze. Ja mam 80, 90, 100 i 110, do małych lamp najczęściej używam 90, 100cm ale przynajmniej u mnie nie zauważyłem też problemu z wypełnieniem 110cm. pzdr
andye398
27-10-2011, 23:05
Parasolkę oczywiście maksymalnie oddalam.
Czytałem trochę i jedni twierdzą, że do lamp reporterskich max 50-60 cm inni zaś, że 90 jest idealne i mam mieszane myśli.
A z tego co sprawdzałem robiąc fotkę parasolce no to błysk nie oświetlił całej moje parasolki a ta dokładnie ma 105 cm.
Parasolkę oczywiście maksymalnie oddalam.
Czytałem trochę i jedni twierdzą, że do lamp reporterskich max 50-60 cm inni zaś, że 90 jest idealne i mam mieszane myśli.
90cm spokojnie możesz brać, dadzą radę. Aż z ciekawości jak będę jutro miał chwilkę to zrobię zdjęcie tej 110cm i sprawdzę jak to wygląda u mnie :)
I pokaż to zdjęcie na którym lampa nie wypełnia całej parasolki.
Moze zapominasz o najważniejszym czyli ustawieniu manualnie zooma w lampie na 24mm ? Bo inaczej zwiększając ogniskową obiektywu ,lampa ustala automatycznie strumień świata jakie z niej wychodzi. np dla 80mm jest węższy niż na 24mm przez co koncentruje się bardziej punktowo na parasolce zamiast się rozproszyć.Do tego jak wyżej -oddalasz lampę od parasolki.
Moze zapominasz o najważniejszym czyli ustawieniu manualnie zooma w lampie na 24mm ?
Właśnie miałem o tym napisać. jeśli lampa głęboko w parasolce to może opuść dodatkowy rozpraszacz, w metzach mam wtedy bodajże 12mm, wtedy wypełnić wypełni, ale nie wiem jak duże będą straty. W tym temacie dopiero raczkuję i sam się przymierzam do parasolki więc nie jestem pewien racjonalności przedstawionego rozwiązania, ale na logikę warto spróbować bo to nic nie kosztuje.
pozdr.
A właśnie zapomniałem napisać, zrobiłem specjalnie test następnego dnia i generalnie dla yn460ii i parasolki 110cm odbijającej nie dało się wyraźnie zauważyć żeby w jakiś sposób lampa nie dała sobie rady z wypełnieniem jej.
andye398
30-10-2011, 13:51
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. :) Już to ogarnąłem. ^^
skoro ogarnąłeś to podziel się spostrzeżeniami. Zapewne się kiedyś komuś przyda.